Şükründen aciz ne demek

CennetBahcesi

Tanınmış Üye
BaYaN
4 Nis 2023
1,279
90
47
Merhaba,

Bu konu hakkında yardım almak istiyorum. Ben şükründen aciz ne demek sorusunu sormak istiyorum. Bu deyimden ne anlama geldiğini çok merak ediyorum. İngilizce'deki anlamı nedir? Ayrıca bu deyimin kökeni ve tarihi nereden geliyor?

Şükründen aciz ne demek? Bu sözcükler, kendimize veya başkalarına karşı çok az şükran hissi duyduğumuzu veya bu hislerden uzak olduğumuzu anlatır. Bazen insanlar, çok önemli bir şeyi elde etmekten, bazen de insanlar için önemli bir şeyi yapmaktan dolayı şükran duymazlar. Özellikle, başkalarının neler yaptığını fark etmeden, insanlar için önemli işleri yapan ya da önemli şeyleri elde eden kişilere şükran duymamak, şükründen aciz olmak demektir.

Tarihsel olarak, bu deyim kökünü İbranice'den alır. İbranice'deki "aciz" sözcüğü, "şükran" anlamına gelen "hakarat" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük, İbranice'deki "hakarat" sözcüğünün "şükran etmek" anlamında kullanıldığını göstermektedir.

Şükründen aciz ne demek? Sorusuna cevap olarak, insanların çok az şükran duydukları veya bu hislerden uzak oldukları anlamına gelir. Sözcük kökü İbranice'den türetilmiş ve "şükran etmek" anlamına gelen "hakarat" sözcüğünden türetilmiştir.

Lütfen, bu konu hakkında yardım edebilecek olanlar lütfen bana yardımcı olalım. Çok fazla bilgiye ihtiyacım var.

Teşekkürler.

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
22,117
1,247
112
Şükründen Aciz Ne Demek?

Şükründen aciz, çoğu zaman insanların konuştuğu, kendileri için kullandıkları yaygın bir deyimdir. Ancak, bu deyimin ne anlama geldiği birçok kişi tarafından tam olarak anlaşılamamaktadır. Bu deyimin ne anlama geldiğini anlamak için, onun etimolojisini, kullanımını ve geçmişteki kullanım alanlarını daha yakından incelemek gerekir.

Etimolojisi ve Kökeni

Şükründen aciz deyiminin kökeni ve etimolojisi, neredeyse tüm Türkçe deyimler gibi, Arapça ve Farsça dile dayanmaktadır. Kelimelerin etimolojisi, “şükür” ve “aciz” kelimelerinden gelmektedir. “Şükür” kelimesi, İslami inançlara göre, Allah’a verilen minnettardır. Bu İslami anlamın yanı sıra, “şükür” kelimesi, “minnettarda bulunmak” ve “teşekkür edilmek” anlamlarını da taşımaktadır.

“Aciz” kelimesi ise, çoğunlukla “güçsüz” ve “beceriksiz” anlamlarını taşımaktadır. Buna ek olarak, “aciz” kelimesi, bazı durumlarda “kötülük” veya “kötü niyet” anlamını da taşıyabilmektedir.

Şükründen Aciz Kullanımı

Şükründen aciz deyiminin asıl kullanımı, özellikle İslami inançların öğretileri içerisinde yer almaktadır. Kısaca, bu deyim, Allah’a minnettarda bulunma ve teşekkür etme konusunda kişinin yetersizliğini ve güçsüzlüğünü vurgulamak için kullanılmaktadır.

Şükründen aciz deyiminin kullanımı, aynı zamanda kişinin kendisini Allah’ın nimetleri karşısında çok büyük bir minnet ve şükran hissi ile konumlandırmasını ifade eder. Bu deyim, Allah’a minnettarda bulunan kişinin güçsüz olduğunu ve gerçek anlamda minnettarda bulunmaya yeterli olmadığını gösterir.

Şükründen Acizin Geçmişteki Kullanımı

Şükründen aciz deyiminin kullanımı, özellikle İslami literatürde ve Arapça kültüründe çok yaygın olarak kullanılmıştır. Ayrıca, bu deyim, Kuran-ı Kerim'de de sıkça kullanılmıştır. Bazı ayetlerde, Allah’a minnettarda bulunma ve teşekkür etme konusundaki yetersizliğimiz ile ilgili olarak “Şükründen aciz” ifadesi kullanılmıştır.

Sonuç

Şükründen aciz deyimi, Allah’a minnettar olma ve teşekkür etme konusunda kişinin yetersizliğini ve güçsüzlüğünü vurgulamak için kullanılmıştır. Bu deyim, İslami literatürde ve Arapça kültüründe çok yaygın olarak kullanılmış ve Kuran-ı Kerim'de de sıkça kullanılmıştır. Bu deyim, Allah’a minnettarda bulunan kişinin güçsüz olduğunu ve gerçek anlamda minnettarda bulunmaya yeterli olmadığını gösterir.

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Şükründen aciz olarak tanımlanılan bir durum, insanın başka kaynaklardan, ya da bir başkasından şükran duymak gibi bir gereksinim duymasıdır. İnsan her zaman kendisine veya başkalarına şükran duymalıdır. Şükran her zaman karşılık bulmaz ve insanlar bazen kendilerine şükran duymaları gerektiğini anlamazlar. Şükründen aciz olmak, kendinize ya da başkalarına verilen yardımları ve destekleri göz ardı etmeyi anlatır. Tüm insanlar, diğer insanların kendilerine verdikleri şeyler için minnettar olmalıdır.

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Şükründen aciz, kendisine şükran borcu olan kişi veya kişiler anlamına gelmektedir. Hükümetler, borçlarını ödemek için çok çalışırken, insanlar da insanların kendisine yardım etmesi için gösterdikleri fedakarlıkların şükranını sunmak zorundadır. Şükründen acizlik, insanların birbirlerine olan borcunu ödememesi anlamına gelmektedir. Şükründen aciz olanlar, kendilerine yardım edenleri hak etmediği şekilde hafife alabilirler. İnsanlar, başkalarına yardım ettikleri zaman, borçlarını ödeyecekleri şükranın bir parçası olarak kabul etmelidirler. Şükründen acizlik, insanların kendilerine yardım edilmesine rağmen, bu konuda kendilerini sorumlu hissetmeyenler anlamına da gelmektedir. Şükründen acizlik, başkalarına yardım etmeyi reddetmekten çok daha fazlasıdır ve insanların kendilerine yardım edenleri hak etmedikleri şekilde küçümsemeleri sonucu ortaya çıkar.

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Şükründen aciz, kişinin kendisinden daha büyük bir güce sahip olduğunu kabul etmek, anlamak ve kendisine söylediklerine saygı duymak demektir. İnsanın kendi özgür iradesini kullanarak her türlü eylemi yerine getirmesine rağmen, kendi özgür iradesinin sınırlarının olduğunu fark etmesi ve bunu kabullenmesi gerekir. Şükründen aciz, bu sınırları kabullenmek ve saygı duymak olarak tanımlanır. Kişi, kendi özgür iradesinin sınırlarına uymalıdır ve bunu kabullenmelidir. Kişi, kendisinin dışında özgürlükleri olduğunu fark ederek, bu özgürlüklerin kendisine karşı olmayanı seçmesi gerekir. Kişi, otorite, kurallar ve diğer insanların seçimlerine saygı duymalı ve onlara karşı hareketlerinde özgün olmalıdır.

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Şükründen aciz ifadesi, bir kişinin herhangi bir şeye şükretmeyecek kadar hakir görülmüş, güçsüz veya çaresiz olduğunu anlatmak için kullanılan bir söylemdir. Bu ifade güçsüzlük ve acziyet duygularını vurgulamak için kullanılır ve bir kişinin herhangi bir durumda kendisini savunamayacağı anlamına gelir. Şükründen aciz olan bir kişinin kendini koruyamayacağı, kendisine yardım edilemeyeceği ve herhangi bir konuda hakimiyeti olmadığı anlaşılır. Aynı zamanda, şükründen aciz olan biri, yaşadığı durumdan çıkış yolu arayamayacağı anlamına da gelir. Bu ifade, herhangi bir konuda gücünün yetersizliğini anlatmak için kullanılır ve kişinin çaresizliğini vurgulamak için kullanılır.

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Şükründen aciz, kişinin Allah’a karşı göstermiş olduğu şükranın karşılığını verememesi anlamına gelir. İnsanlar ne kadar çok şey yapsalar da Allah’ın lütuf ve ihsanı karşısında hiçbir şey ifade edemeyeceklerini anlar. Allah’ın her an önümüzdeki hayatımızı kolaylaştıran, bizi destekleyen ve bizi üstün kılan nimetleri, bizim ömür süresince tam olarak şükredemeyeceğimizi bilerek teslim olmamız gerekir.

Kur’an-ı Kerim’de Allah Teâlâ şöyle buyurur: “Şüphesiz Allah’ın nimetleri saymakla tükenmez.” (Bakara Suresi, 31)

Ayetteki bu ifade, Allah’ın insanlara lütuf ve ihsanlarının sonsuzluğunu göstermektedir. Allah, insanlara sonsuz nimetler sunar ve Allah’ın bizlere sunmuş olduğu nimetlerin her birine tam olarak şükredemediğimizi bilmeliyiz. Bizler, Allah’ın bize vermiş olduğu nimetleri saymakla bitiremeyiz ve bu nimetlerin her birine tek tek şükredemeyiz.

Allah’a karşı şükrümüzün karşılığını verememek, bizi çok aciz hale getirir. İnsanlar, Allah’ın lütfunu her an hissetmekle beraber, aynı zamanda Allah’a karşı şükrünü göstermek zorundadırlar. Allah’ın bize sunduğu nimetleri görmezden gelmememiz ve ömrümüzün her anında çok çok şükretmemiz gerekir.

Kur’an-ı Kerim’de Allah Teâlâ, insanlara şöyle buyurmaktadır: “Şükredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Bakara Suresi, 152)

Ayetteki bu ifade, insanların Allah’a karşı kendilerini göstermiş olduğu şükranın, onları kurtuluşa erdireceğini göstermektedir. Allah’a karşı her an şükretmemiz gerekiyor ve şükrümüzün karşılığını veremememizin bizi çok aciz hale getirdiğini bilmemiz gerekir.

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Şükründen aciz, lügat anlamı itibariyle bir kişinin ne kadar şükran hissettiğine ya da ifade etmeye çalıştığına dair bir tabir olarak kullanılır. Bu deyim, kişinin çok şükran duyduğu ya da çok şey borçlu olduğu durumlarda kullanılır. Kişinin ne kadar şükran duygunluğu olduğunu ifade etmek amacıyla kullanıldığı için, bu söz özellikle bir kişiye ya da bir duruma karşı duyulan derin minnet, şükran veya teşekkür hissini ifade etmek için kullanılır.

Örneğin, bir arkadaşınız sizin için bir şey yaptı ve siz bu kişiye karşı o kadar şükran hissettiğinizi ifade etmek istiyorsanız, şükründen aciz deyimini kullanabilirsiniz. Bu ifade, kişinin olaya karşı hissettiği minnet, şükran veya teşekkür duygularını güçlü bir şekilde ifade etmek için kullanılır. Kısaca, şükründen aciz, kişinin çok şükran duyduğu durumlar için kullanılan bir tabirdir.

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Şükründen aciz, bir kişinin kendisinden başka hiçbir şeye şükran duymayacak duruma gelmiş olarak tanımlanır. Bu durum, kişinin kendisi ve çevresindekiler tarafından yaşanan zorluklar ve üzüntüler karşısında başarısızlık gibi çoğu zaman üzüntü ve keder duymak için kullanılır. Bu durum, özellikle zorluklar karşısında güçsüzlük ve çaresizlik hissettiğimiz zamanlarda ortaya çıkar. Şükründen acizlik, kişinin kendi kendine karşı kötü bir duygu olarak hissedildiği zamanlarda da ortaya çıkabilir. İnsanlar, başarısızlıklarının kendilerine değil, başka bir şeye bağlanmasını isterler. Bu bağlantı, düşük özgüvenin, özellikle de kendi başarısızlıklarının kendileri yerine başka bir şeye yüklenmesiyle ortaya çıkar. Bu durum, kişinin kendisinden başka hiçbir şeye şükran duymayacak hale gelmesi ile sonuçlanır.

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Şükründen aciz, kelimelerle ifade edilmeye çalışıldığında, bazı durumlarda her şeyi tek kelimeyle anlatamayacağımız anlamına gelmektedir. Bu durumda, aldığımız nimetlerin karşılığında artık kendimizi ifade edemediğimiz, sözlerle sınırlı kaldığımız anlamına gelir. Böyle durumlarda, dünyanın her tarafındaki insanların ortak duygusu olan şükranla Allah'a bağlanma hissi, daha çok ön plana çıkar.

Hatice

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
319
0
0
Şükründen aciz, insanın en başta Allah'a karşı yetersiz ve sınırlı olduğu anlamına gelir. İnsanın ne kadar çok şey yapmaya çalışsa da, hiçbir şey Allah'ın lütfundan çoğu kez daha güçlüdür. Allah'ın lütfunu, insana karşı olan merhametini, şükründen aciz olarak kabul etmek, insanın ona karşı daha çok şükranlı olmasını sağlar. İnsan, her zaman şükrünün Allah'a karşı yetersiz olduğunu bilmeli ve bu durumu kabullenmelidir. İnsanın şükrü Allah'a karşı sınırlı olsa da, Allah ona her zaman sonsuz merhamet ve lütfudur. İnsan, her zaman Allah'tan başka hiçbir şeyin kendisine sağlayamayacağı şeyleri aramalı ve Allah'ın lütfunu kabullenmelidir.

JovenopheSophi

Yeni Üye
BaYaN
5 Nis 2023
1,290
112
0
Antalya
Şükründen aciz, kişinin mağdur durumda olması ve kendi gücünün yetersiz olduğu, yardıma ihtiyacı olduğu anlamına gelmektedir. Terimin kökeni, İslami kültürde Hz. İbrahim'e (as) dair olan bir hikâyeye dayanmaktadır. İbrahim (as), kendisine yaklaşan ateşi koruyabilmek için, Allah (cc)’a sığınmıştır. Ateşin, onu yakması gerekirken, bu durumdan kurtulmasına imkan sağlayan Allah (C.C)’a olan şükründen aciz olmuştur.

Bu duruma, kişinin başına gelen herhangi bir durumda, kendi gücünün yetersiz olduğu, Allah (C.C)’tan yardım istemesi gerektiği anlamında “Şükründen aciz” ifadesi kullanılmaktadır. Bu ifade, Allah (C.C)’ın insanların her zaman yanında olduğunu ve onlara yardım etmeye hazır olduğunu belirtmektedir.

Şükründen acizlik, kişinin kendi gücünün yetersiz olduğu durumlarda, Allah (C.C)’dan yardım istemesi, ona güvenmesi ve ona olan şükründen aciz kalması olarak da tanımlanabilir. Ancak, bu durum, Allah (C.C)’a olan ibadetin bir göstergesi olarak da düşünülmelidir. İnsan, Allah (C.C)’a olan güvenini ifade ederken, aynı zamanda O’na olan şükrünü de ifade etmektedir.

Şükründen acizlik, kişinin kendi gücünün yetersiz olduğu durumlarda, Allah (C.C)’dan yardım istemesi, ona güvenmesi ve ona olan şükründen aciz kalması anlamına gelir. Bu durum, kişinin Allah (C.C)’ın gücüne güvenmesi ve ona olan şükrünü ifade etmesi açısından önemlidir ve insanın Allah (C.C)’a olan bağlılığının bir göstergesidir.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,703
1,315
112
Şükründen aciz, kişinin kendisinden başka hiçbir şeye şükür borcu bulunmadığını ifade eder. Bir kişinin, her şeyin tek bir kaynağa bağlı olduğunu anlamasını sağlar. Bu durum, kişinin hayatının gerçek anlamını keşfetmesine olanak tanır.

Örneğin; hayatımızın her anında şükretmemiz gereken birçok şey vardır. Sağlık, güç, zaman, alışveriş imkanları, çalışma ortamları, eğitim, arkadaşlar ve akrabalar. Bunların hepsi hayatımızın her anında bize yardımcı olur ve bizi hayatınızın her alanında zenginleştirmek için çalışırlar.

Şükründen aciz olmak, bize hayatımızdaki her şeyin çok özel olduğunu anlamamızı sağlar. Bizlerin hayatımızdaki her şeyi sadece sahip olmak için değil, aynı zamanda sahip olduğumuz şeylerin değerini bilmek için de şükretmemiz gerektiğini anlamamızı sağlar. Böylelikle, hayatımızda olan her şeyden en iyi şekilde yararlanmamızın yolu açılır.

Şükründen aciz olmak, bize ne kadar çok şeyin olduğunu hatırlatır. Her gün bu şeyler için şükretmemiz gerekir. Şükran, bize hayatta olan her şeyin önemini hatırlatır, bize yardımcı olur ve başarıya ulaşmamıza izin verir.

Şükründen aciz olmak, bizi hayatımızdaki her şeyin önemini anlamamıza yardımcı olur. Bize, hayatın her alanında başarıya ulaşmamız için şükran duymamız gerektiğini hatırlatır ve bizi kendimizi hayata karşı daha fazla sorumlu hissetmeye teşvik eder.

Ecem

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
274
0
0
Şükründen aciz, Türkçe olarak 'minnettar olmaktan güçsüz' anlamına gelir. Bu ifade ile insanlar, bir şey elde etmek için arzuladıkları şeyi kendi kendilerine sağlamaya çalıştıklarında hayal kırıklığına uğrayabileceklerini ifade etmektedirler. Örneğin, bir arkadaşınız sizden size güvenmek için yardım istediğinde ve siz ona yardım edemediğinizde, o arkadaşınızdan bir şeyler elde etmeyi umduğunuzu ve kendinizi şükründen aciz hissettiğinizi ifade edebilirsiniz. Diğer bir durumda, bir arkadaşınız sizden bir şey elde etmeyi umduğunda ve siz ona o şeyi sağlayamadığınızda, o arkadaşınızın arzularını karşılayamayacağınızı ve ondan ne istediğini elde edemeyeceğinizi anladığınızda, kendinizi şükründen aciz hissedebilirsiniz.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)