1 Dünya Savaşı sonrası hangi ülkelerde rejim değişiklikleri olmuştur

AltoClef

Yeni Üye
BaYaN
7 Nis 2023
1,314
84
2
Merhaba herkese,

1 Dünya Savaşı sonrasında hangi ülkelerde rejim değişiklikleri olmuştur? Bu sorunun cevabını öğrenmek için birinci kişi ağzından yardım istiyorum. Çünkü bu konuda bilgim yok ve araştırma yaptım fakat sonuç alamadım.

1 Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle çok sayıda ülkede rejim değişiklikleri olmuştur. Özellikle Avrupa'da çok sayıda monarşi rejimi yerini cumhuriyet rejimine bırakmıştır. Almanya, Avusturya, İtalya, Rusya ve İngiltere gibi ülkeler bu gelişmeyi yaşamıştır.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ise çok sayıda ülkede sosyalist ve komünist rejimler iktidar olmuştur. Fransa, İspanya, Yunanistan, İran, Irak, Afganistan, Mısır, Çin ve Vietnam gibi ülkeler sosyalist rejimleri benimsemiştir.

Bu konuda yardım edebilecek olanların cevabını merakla bekliyorum. Konu hakkında eksik kalan bilgileri lütfen paylaşın.
 
  • Like
Reactions: Senay

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
1 Dünya Savaşı Sonrasında Rejim Değişiklikleri Olan Ülkeler

1. Dünya Savaşı, 1915-1918 yılları arasında Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşayan topluluklar üzerinde büyük etkiler bıraktı. Savaş sırasında, çok sayıda ülke tarafından kurulan veya devralınan tarafsız ya da karşı tarafın yönetimleri, savaşın sona ermesiyle hemen değişti. Bu makale, 1. Dünya Savaşı sonrasında rejim değişiklikleri yaşayan ülkeleri gözden geçirecek ve bu ülkelerin geçirdikleri değişimin nasıl etkilediğini inceleyecektir.

1. Dünya Savaşı Sonrasında Rejim Değişiklikleri Olan Ülkelerin Listesi

1. Dünya Savaşı sonrasında rejim değişiklikleri yaşayan ülkeler arasında, Almanya, İtalya, Rusya, Çekoslovakya, Japonya, Yunanistan, Romanya, İngiltere ve Fransa bulunmaktadır. İngiltere ve Fransa’nın rejimleri, özellikle Güney Afrika’da ve Endonezya’da hüküm sürdükleri süreçte değişti.

Almanya’da Rejim Değişiklikleri

Almanya, savaşın sonunda, çok partili demokrasinin kurulmasıyla karşı karşıya kaldı. 1918 yılında kurulan Weimar Cumhuriyeti, savaşı kaybetmiş olan Almanya’nın ilk demokratik cumhuriyeti oldu. Ancak, ekonomik krizler, işsizlik ve özellikle Weimar Cumhuriyeti’nden sonra Naziler’in iktidara gelmesi, Almanya’da rejim değişikliğine yol açtı.

İtalya’da Rejim Değişiklikleri

İtalya, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, monarşi rejimini terk edip cumhuriyetçi bir sisteme geçti. İtalya’nın yeni cumhuriyeti, 1922 yılında Mussolini tarafından yönetilen Fascist Partisi tarafından ele geçirildi.

Rusya’da Rejim Değişiklikleri

Rusya, 1. Dünya Savaşı’nın bitmesiyle, Çarlık rejiminden Cumhuriyet rejimine geçti. 1917’de Çarlık rejimi yıkılarak, Bolşevikler tarafından kurulan SSCB, çok partili demokrasiye karşın, büyük ölçüde tek partili bir rejim olarak kaldı.

Çekoslovakya’da Rejim Değişiklikleri

Çekoslovakya, 1. Dünya Savaşı sonrasında, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun parçalanmasıyla kurulan bir devlet olarak ortaya çıktı. 1945’te Çekoslovakya, Sovyetler Birliği tarafından işgal edildi ve komünist bir rejim kuruldu.

Japonya’da Rejim Değişiklikleri

Japonya, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, Meiji İmparatorluğu’nun yönetiminden demokratik bir sisteme geçti. 1946 yılında, Japon halkı tarafından kabul edilen yeni anayasa, Japonya’yı demokratik bir sisteme dönüştürdü.

Yunanistan’da Rejim Değişiklikleri

Yunanistan, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, monarşik bir sistemden, demokratik bir sisteme geçti. 1946 yılında, kurulan yeni cumhuriyet, kamu sektörünün büyük ölçüde demokrasiye uyumlu bir şekilde çalışmasını sağladı.

Romanya’da Rejim Değişiklikleri

Romanya, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra, monarşik bir sistemden, parlamenter cumhuriyete geçti. 1947 yılında, kurulan yeni cumhuriyet, ülkede parlamenter bir sistemi kurdu.

Sonuç

1. Dünya Savaşı sonrasında rejim değişiklikleri yaşayan ülkeler arasında Almanya, İtalya, Rusya, Çekoslovakya, Japonya, Yunanistan ve Romanya bulunmaktadır. Bu ülkelerde yaşanan rejim değişiklikleri, ülkelerin kültürünü, sosyal yapısını ve ekonomisini de önemli ölçüde etkiledi.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü