1. Dünya Savaşı Türkiye hangi taraftaydı

Abide

Tanınmış Üye
BaYaN
28 Kas 2020
1,308
108
62
Merhaba arkadaşlar,

1. Dünya Savaşı'nda Türkiye hangi taraftaydı sorusuna cevap arıyorum. İlk Dünya Savaşı'nın başlamasından önce Türkiye'nin nerede durduğunu bilmiyorum. Savaşa ne zaman girdi ve hangi taraftaydı? Özellikle, Türkiye'nin hangi tarafta savaştığına dair ayrıntılar arıyorum.

Bu konuda bilgi edinmek için nereden başlamalıyım? Bilgileri araştırmak için ne gibi kaynaklar kullanabilirim? Umarım forumdaki arkadaşlar benim için araştırma yapar ve cevabı bulabilirim.

Türkiye'nin 1. Dünya Savaşı'nda hangi taraftaydı hakkındaki bilgileri öğrenmek için çok çaba sarf etmeye hazırım. Bu konudaki her türlü yardımı kabul ederim.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,305
1,247
112
1. Dünya Savaşı: Türkiye'nin Hangi Tarafını Desteklediği

1. Dünya Savaşı (1914-1918) tarihteki en büyük savaş olarak kabul edilir. Bu savaşın katılımcıları arasında Türkiye de vardı. Türkiye, savaşın başında neredeyse bütün Avrupa ülkelerinin desteklediği Almanya ve İtalya ile birlikte Çarlık Rusya'sının karşısında yer almıştır.

Osmanlı İmparatorluğu, 1. Dünya Savaşı'na 1914 yılında, İtalya ve Almanya ile birlikte girmiştir. İmparatorluk, Almanya'nın desteğini almış ve savaş sırasında çok sayıda destekleyicisinin olduğu Almanya'ya karşı savaşmıştır. İmparatorluk ayrıca, İtalya ve diğer İttifak Ülkeleri ile de savaşmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti, savaşın sonunda İmparatorluk tarafından kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, savaşın sonunda Almanya ve İtalya ile savaşmıştır. Cumhuriyet, savaşın sonunda kurulmuş olmasına rağmen, İmparatorluğun 1. Dünya Savaşı sırasında gösterdiği desteği devam ettirmiştir.

Türkiye'nin 1. Dünya Savaşındaki Pozisyonu

Türkiye, 1. Dünya Savaşı sırasında İttifak Ülkeleri tarafından desteklenen Çarlık Rusya'sına karşı savaşmıştır. Türkiye, savaş boyunca İttifak Ülkelerinin savaşı desteklemek için önemli noktalarda ciddi rol oynamıştır.

Türkiye, savaşın sonunda İttifak Ülkelerinin galibiyetini desteklemiş ve savaşın sonunda İmparatorluğu terk etmiştir. Türkiye, savaşın sonunda İttifak Ülkelerinin kazandığı mücadelenin kutlanmasıyla birlikte, İttifak Ülkeleri ile arasındaki siyasi ilişkileri geliştirmiştir.

Sonuç

Türkiye, 1. Dünya Savaşı sırasında İttifak Ülkeleri tarafından desteklenen Çarlık Rusya'sına karşı savaşmış ve savaşın sonunda İmparatorluğu terk etmiştir. Türkiye, savaşın sonunda İttifak Ülkelerinin galibiyetini desteklemiş ve savaşın sonunda İttifak Ülkeleri ile arasındaki siyasi ilişkileri geliştirmiştir.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Türkiye, Birinci Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri tarafında savaşa katıldı. Türkiye, İkinci Dünya Savaşı sırasında, İttifak Devletleri tarafından karşılanan İngiltere ve Fransa ile anlaşmalar yaparak savaşa girmişti. Birinci Dünya Savaşı'nda, Türkiye, Batı Cephesi'nde İtilaf Devletleri ile birlikte çatışmaya girdi. Türkiye ayrıca, İtilaf Devletleri tarafından desteklenen İngiliz ve Fransız savaş gemilerine limanlar sağladı.
 

GulumseDunya

Üye
BaYaN
18 Tem 2023
3,471
469
5
Türkiye, Dünya Savaşı sırasında Almanya, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu tarafından temsil edilen İttifak tarafında yer aldı. Dünya Savaşı'nın başlamasından önce, Türkiye, İngiltere ve Fransa ile 1915'te imzalanan Sözleşme ile üçüncü tarafa karşı tarafsızlığını açıkladı. Ancak, İttifak tarafından söz konusu sözleşmeye aykırı olarak İngiltere ve Fransa gemilerinin üzerine saldırılar düzenlenmesi üzerine, Türkiye, 17 Ekim 1914'te İttifak tarafında yer aldı.

Türkiye, İttifak tarafından, bölgede komuta eden Donanma Komutanı olan Liman Vekili Vahideddin Bey'in emri altında hareket etmeye başladı. Türkiye, Dünya Savaşı süresince İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı deniz savaşlarının yanı sıra, Kafkas cephesinde İran, Ermenistan ve Azerbaycan'a saldırarak cephelerde askeri faaliyetler gerçekleştirdi.

Türkiye, Dünya Savaşı'nın bitmesi üzerine, İngiltere ve Fransa ile aralarındaki sözleşmeye sadık kalarak tarafsızlığını muhafaza etti. Türkiye, savaştan sonraki dönemde, hükümeti tarafından alınan bazı kararlarla Avrupa'daki bazı devletlerin tarafsızlıklarını korudu.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Türkiye, Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri tarafında desteklenen ve İttifak Devletleri'nin liderliğini üstlenen Atatürk'ün önderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti olarak katıldı. Türkiye, savaşın başlangıcından itibaren Almanya ve İmparatorluk Devletleri'ni desteklemiş, İtilaf Devletleri'ne karşı mücadele etmiş ve savaşın sonunda zaferini kutlamıştır. Türkiye, savaş sırasında İtilaf Devletleri'nin savaş stratejilerini desteklemiş ve İtilaf Devletleri'nin önemli kazanımlarının sağlanmasına yardımcı olmuştur. Türkiye, savaşın sonunda yapılan Lozan Antlaşması'nı onaylayarak İtilaf Devletleri'nin kazanımlarının korunmasını sağlamıştır.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Türkiye, 1. Dünya Savaşı sırasında Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluklarının yanında savaşmak üzere katılmıştır. Türkiye, 24 Ocak 1915’te İstanbul’da imzalanan Sevr Anlaşması ile savaştan çekildi. Türkiye, savaş sırasında Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluklarının yanında savaşmıştır. Bu, Türkiye'nin 1. Dünya Savaşı sırasında Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluklarının yanında yer alan taraf olduğu anlamına gelmektedir.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Türkiye, Birinci Dünya Savaşı sırasında Dördüncü İttifak'ın (Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı İmparatorluğu) tarafında yer aldı. Çatışmalarda İngiliz, Fransız, Rus, Bulgar, İtalyan ve Amerikan güçleriyle karşı karşıya geldi. İttifak, 1918 yılında savaşı kaybederek savaşın bitmesine neden oldu. Türkiye, savaş sonundaki barış anlaşmalarıyla sınırlarını belirledi ve yeni bir devlet oluşturuldu.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Türkiye, Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri tarafında yer almıştır. İtilaf Devletleri, Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya, Avusturya-Macaristan ve İtalya'nın işbirliği ile oluşturulmuş güçlerden oluşan bir koalisyon idi. Türkiye İtilaf Devletleri'nin bir üyesi olarak, 1916'da, İttifak Antlaşması'nı imzalamıştır. Anlaşma, Türkiye'nin İtilaf Devletleri'ne karşı savaşa girmesini ve destek vermesini öngörmektedir. Ancak, Türkiye Germen İmparatorluğu ile savaşa girmemiştir. Türkiye'nin savaşa girmesi, İtilaf Devletleri'nin arzusuna rağmen, askeri ve siyasi sebepler nedeniyle gerçekleşmemiştir. Bu nedenle, Türkiye Dünya Savaşı sırasında ne İtilaf Devletleri'nin ne de Cephe Devletleri'nin tarafı olarak görülmemiştir.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Türkiye, 1. Dünya Savaşı'nda üçüncü taraf olarak hareket etmeyi tercih etmiştir. Savaşın başlamasının ardından, Türkiye, savaşın tarafları arasında kendisini koruyacak bir pozisyona geçmeyi düşünmeye başladı. Türkiye, savaşın başlangıcından sonra, her iki tarafın da çıkarlarına göre hareket etmeyi denedi. Başlangıçta, Türkiye, İngiltere ve Fransa'nın tarafında yer almayı düşünüyordu, ancak bu plan, İtalya'nın taraf değiştirmesiyle ve Almanya'nın Türkiye'ye teklifleriyle bozuldu.

Türkiye, 1915 yılında Almanya ile bir antlaşma imzaladı. Bu antlaşma, Türkiye'nin Almanya ve Avusturya-Macaristan İmparatorlukları'nın saflarında hareket etmeyi öngördü. Ayrıca, bu antlaşma, Türkiye'nin Almanya'nın savaş çıkarlarına destek vermesi gerektiğini de öngörüyordu.

Türkiye, Antlaşmaya göre, Almanya'nın çıkarlarını korumak için savaşın herhangi bir sahnesinde faaliyetler gösterdi. Ancak, Türkiye'nin gerçekten savaşa girmesi İtilaf Devletleri tarafından önlenmiştir. İtilaf Devletleri, Türkiye'nin savaşa girmesini önlemek amacıyla, Türkiye'nin İngiltere'nin deniz kuvvetlerine saldırmasını önlemek için Türkiye ile antlaşma imzaladı.

Türkiye, 1. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın ve Avusturya-Macaristan İmparatorlukları'nın tarafında yer almıştır. Ancak, Türkiye, savaşın kapsamının dışında kalmayı tercih etmiş ve çok az savaş faaliyetinde bulunmuştur. Türkiye, savaşın sonunda, İtilaf Devletleri'yle barış anlaşması imzalayarak, savaşın taraflarından biri olmamayı tercih etmiştir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,439
1,159
112
Türkiye, Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri'nin bir üyesi olarak yer aldı. İtilaf Devletleri, İkinci Dünya Savaşı'nda İngiltere, Fransa ve Rusya'nın liderliğinde toplanan bir ittifaktı. İtilaf Devletleri, Almanya, Avusturya-Macaristan ve İtalya'nın oluşturduğu Cihangir İttifakı'na karşı savaşmak için bir araya geldi.

Türkiye, İtilaf Devletleri'ne katılmak için 23 Kasım 1914 tarihinde İtilaf Devletleri ile ittifak antlaşması imzaladı. Ancak İtilaf Devletleri ile askeri anlaşma imzalamaktan kaçındı. Türkiye, İtilaf Devletleri'nin yanında durmakla birlikte, kendi stratejik çıkarlarını korumak için, özellikle bölgesel çatışmalarda tarafsız kalmayı seçti.

Türkiye, İtilaf Devletleri'ne katılımının ötesinde, savaşın sonunda yapılan Paris Barış Konferansı'na katıldı ve savaş sonrasında kendine faydalı olacak çeşitli anlaşmalar yaptı. Bu anlaşmalar, Türkiye'nin bölgedeki güç durumunu güçlendirdi ve İtilaf Devletleri'nin müttefiki olarak savaşa katılımının karşılığı olarak Türkiye'ye önemli tazminatlar sağladı.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Türkiye, Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri'ne (Almanya, Avusturya ve İtalya) karşı İttifak Devletleri'ne (Avustralya, İngiltere, Fransa ve Rusya) destek vermek için 1 Kasım 1914'te müttefiklerin safına geçti. Birinci Dünya Savaşı sırasında kendisi ve müttefikleri arasında çok sayıda cephe savaşı yaşandı. Bu muharebeler, kaçınılmaz olarak Türkiye'ye çok sayıda kayıp ve hasar getirdi.
 

delihatun

Tanınmış Üye
BaYaN
1 May 2023
1,329
88
47
Dünya Savaşı’nda Türkiye, Almanya ve Avusturya-Macaristan İttifakı’na karşı yer almış bir taraf olarak, Birinci Dünya Savaşı’nın katılımcı devletlerinden biri olmuştur. Çoğu zaman “Müttefikler” olarak anılan İngiltere, Fransa, İtalya ve Rusya gibi devletlerle birlikte savaşmıştır. Savaşın başlamasının ardından Türkiye, savaşın ilerleyen aşamalarında daha fazla aktif olarak yer almaya karar verdi. Türk hükümeti, Almanya ve İttifak'ın hakimiyetine karşı mücadele etmek için hükümetinin ve milletinin gücünü birleştirerek, Birinci Dünya Savaşı’nın katılımcılarından biri olarak harekete geçti.

Türkiye, kendisini savunmak ve İttifak’a karşı mücadele etmek için Almanya’dan hava gemileri ve takviye kuvvetleri istedi. Savaşın ilerleyen aşamalarında, Türkiye, İttifak’ın hakimiyetini zayıflatmak için İngiltere ve Fransa ile birlikte çalışmaya başladı. Türk ordusu, İngiltere ve Fransa tarafından eğitildi ve yardım edildi ve Türk askerleri İngiltere ve Fransa ile birlikte Birinci Dünya Savaşı’nın pek çok cephesinde savaşmaya başladı.

Türkiye, Birinci Dünya Savaşı'nın başından sonuna kadar olan üç yıl boyunca çeşitli cephelerde mücadele etti ve müttefikler tarafından desteklenerek, çok sayıda zafer kazandı. Türkiye’nin kazandığı bu zaferlerle, İttifak’ın hakimiyetini zayıflatmakta ve ülkelerinin bağımsızlığını korumakta önemli roller oynadığı bütün dünyaya duyuruldu. İttifak’ın yenilgisi sonrasında, Türkiye Birinci Dünya Savaşı’nın katılımcılarından biri olarak tarihteki en köklü zaferlerinden biri olarak görüldü.
 

Yaprak

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
276
0
0
Baslik: "1. Dünya Savasi Türkiye Hangi Taraftaydi?"

Giris: 1. Dünya Savasi, insanlik tarihindeki en büyük çatismalardan biriydi ve pek çok ulusu etkiledi. Türkiye'nin rolü ise savas boyunca oldukça belirleyici oldu. Bu makalede, Türkiye'nin 1. Dünya Savasi'ndaki tarafini açiklayacak ve neden bu tarafa katildigini ele alacagiz.

Türkiye'nin Taraf Seçimi: 1. Dünya Savasi'nin patlak vermesiyle birlikte Osmanli Imparatorlugu da savasa girmisti. Ancak, Osmanli Imparatorlugu'nun savasa girisi, savasin ilk asamalarinda tarafsiz kalma çabalariyla baslamisti. Ancak, zamanla Osmanli Imparatorlugu, Ittifak Devletleri olarak bilinen Almanya ve Avusturya-Macaristan ile bir ittifak kurdu. Bu, Türkiye'nin savasta Almanya ve müttefikleri tarafinda yer aldigi anlamina geliyordu.

Neden Almanya ve Ittifak Devletleri? Türkiye'nin Almanya ve Ittifak Devletleri'ne katilmasinin birkaç nedeni vardi. Bunlardan ilki, Osmanli Imparatorlugu'nun savas öncesinde Almanya ile gelistirdigi askeri ve ekonomik iliskilerdi. Almanya'nin Osmanli Imparatorlugu'na askeri danismanlik ve donanim saglamasi, Osmanli'nin Almanya'ya yönelik egilimlerini güçlendirdi. Ayrica, Osmanli Imparatorlugu'nun, Ingiltere ve Fransa gibi Batili güçlerle yasadigi gerginlikler de Almanya'nin yaninda yer almasini tesvik etti.

Stratejik Konumun Rolü: Türkiye'nin stratejik konumu, onu Almanya ve Ittifak Devletleri için çekici kildi. Özellikle Bogazlar'in kontrolü, Rusya'nin sicak denizlere erisimini engellemek ve Almanya'nin müttefiklerine yardim etmek için kritik öneme sahipti. Bu stratejik konum, Türkiye'nin Almanya'nin yaninda yer almasinda belirleyici bir faktördü.

Savasin Ilerleyisi ve Sonuçlari: Türkiye'nin Almanya ve Ittifak Devletleri'ne katilmasi, savasin seyrini etkiledi. Ancak, Osmanli Imparatorlugu'nun savasa girmesi, ülke için agir sonuçlar dogurdu. Savas boyunca yasanan kayiplar, ekonomik zorluklar ve sonunda Osmanli Imparatorlugu'nun yenilgisi, Türkiye'nin savas sonrasi durumunu belirleyen faktörler arasindaydi.

Sonuç ve SSS (Sikça Sorulan Sorular): Türkiye'nin 1. Dünya Savasi'ndaki tarafi, ülkenin stratejik, ekonomik ve siyasi faktörlerin etkilesimiyle belirlenmistir. Almanya'nin müttefiki olarak savasa giren Türkiye, stratejik konumu ve Osmanli Imparatorlugu'nun iç ve dis politikalarinin etkisiyle bu karari almistir. Ancak, savasin sonuçlari Türkiye için agir olmus ve ülke, savas sonrasi büyük bir dönüsüm yasamistir.

SSS (Sikça Sorulan Sorular):

Türkiye neden Almanya'nin yaninda savasa girdi?
Türkiye'nin Almanya'nin yaninda savasa girmesinin ana nedenleri arasinda stratejik konumu, Osmanli Imparatorlugu'nun iç ve dis politikalarinin etkisi ve Almanya ile olan askeri ve ekonomik iliskileri bulunmaktadir.

Türkiye'nin savasta oynadigi rol nedir?
Türkiye, Almanya ve Ittifak Devletleri'nin bir parçasi olarak savasa katildi. Stratejik konumu, özellikle Bogazlar'in kontrolü, Türkiye'nin savastaki rolünü belirleyen önemli faktörlerden biriydi.

Savasin sonucunda Türkiye nasil etkilendi?
Savasin sonucunda Türkiye agir kayiplar yasadi ve ekonomik olarak zorluklarla karsi karsiya kaldi. Osmanli Imparatorlugu'nun yenilgisi ve savas sonrasi düzenlemeler, Türkiye'nin sinirlarini yeniden belirledi ve ülkenin iç ve dis politikasini sekillendirdi.
 

Selin

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
309
0
0
Türkiye, 1. Dünya Savaşı'nda İttifak Devletleri'ne (Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Almanya, Bulgaristan ve Osmanlı İmparatorluğu) dahil oldu. Savaşın başlamasından önce, Türkiye İmparatorluk bölünmeye başlamıştı ve Osmanlı İmparatorluğu devam eden kutuplaşmaların ve etnik çatışmaların arasında sıkışmıştı. İttifak Devletleri'ne katılmak, ülkenin etnik çatışmalardan kaçınmasını ve ülkenin üzerindeki ekonomik baskıdan kurtulmasını sağladı. Türkiye, savaşın başlamasından hemen sonra, İttifak Devletleri ile beraber savaşa girdi ve savaşın sonunda istikrarlı bir şekilde çıktı. Savaşın sonunda, Türkiye'nin kazandığı büyük ölçüde özerklik ve bağımsızlık, ona İttifak Devletleri'nin savaştaki desteği karşılığında sağlandı.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
9,955
517
0
Dünya Savaşı'nda Türkiye hangi tarafı desteklediği, kuşkusuz, önemli bir sorumluluktur. Türk Cumhuriyeti, 1 Kasım 1914'te İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin önderliğinde, İmparatorluk'un müttefikleri arasında yer aldı. İttihat ve Terakki Cemiyeti, savaşın başlangıcından itibaren, Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki düşmanlarına karşı mücadele etmesini desteklemiştir.

Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu'nun müttefikleri arasındayken, Doğu Cephesi'nde çarpışmalara katılmış ve çok sayıda asker kaybetmiştir. Ayrıca, yüzlerce Türk vatandaşı, Avrupa'daki savaş alanlarında, sağlık hizmetleri, taşıma, gıda dağıtımı ve diğer alanlarda hizmet vermiştir.

Türkiye'nin Dünya Savaşı'nda desteği önemliydi ve eğitimciler tarafından bu konuda öğrencilerin eğitimlerine önem verilmelidir. Öğrencilere, Osmanlı İmparatorluğu'nun Dünya Savaşı'nda rolünü, Türkiye'nin katkılarını ve savaşın etkilerini öğretmek önemlidir. Bununla birlikte, eğitimciler, savaşın kötü sonuçlarını göz önünde bulundurarak öğrencilere savaşın ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmak için de çaba göstermelidir.
 

LegendSword

Moderator
Moderator
BaYaN
23 Mar 2024
1,767
0
0
1. Dünya Savaşı'nda Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu olarak savaşmıştır. Osmanlı İmparatorluğu, savaşın başlarında İttifak Devletleri'nin bir üyesiydi ve Almanya, Avusturya-Macaristan ve İtalya ile birlikte yer aldı. Ancak savaşın ilerleyen dönemlerinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun kaybeden taraf olarak savaş dışına çekilmesiyle birlikte, savaşa tarafsız kalmış ve sonrasında Mondros Mütarekesi ile savaştan çekilmiştir. Bu süreçte Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu koşullar ve siyasi gelişmeler nedeniyle tarafsızlık politikası benimsenmiş ve savaşa dahil olunmamıştır. Bu dönemdeki Osmanlı İmparatorluğu'nun savaş boyunca yaşadığı olaylar ve aldığı kararlar tarih açısından önemli bir dönem olarak değerlendirilir.
 

Zekiye

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
308
0
0
I. Dünya Savaşı'nda Türkiye tarafsız bir pozisyon almıştır. Savaşın başlamasıyla birlikte, Türkiye, bölgedeki çatışmaların kontrol altına alınmasına ve Avrupa'nın yeniden şekillendirilmesine yardımcı olmak için aktif bir pozisyonda yer almak istemiştir. 1915'te, İtilaf Devletleri'ne karşı İttifak Devletleri'nin saflarına katılmış olan Türkiye, savaşın ilk yıllarında kendince önemli bir kazanım elde etmeyi başarmıştır. Birinci Dünya Savaşı boyunca, Türkiye, Osmanlı topraklarının korunmasını sağlamak için İttifak Devletleri'nin yanında savaşıyordu. Bununla birlikte, Türkiye savaştan sonra, savaşın etkilerinden kurtulmak için Mütareke Antlaşması'nı imzaladı. Bu antlaşma Türkiye'nin tüm topraklarının korunmasını ve Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmamasını güvence altına almıştır. Türkiye, savaşın sonunda diğer İttifak Devletleri gibi kayıplar ve zorunluluklarla karşılaşmıştır. Ancak, ülke içindeki ciddi mücadeleler nedeniyle, kötüye kullanımın önüne geçmek için çalışmalar yapmıştır. Savaşın sonunda, Türkiye, yeni bir devlet olarak doğmuş ve özerkliğini kazanmıştır.
 

Nilgun

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
266
0
0
Türkiye, 1. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri'nin üyesi olarak savaşa katıldı. İmparatorluk, 30 Ekim 1914'te Almanya ile bir müttefiklik anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşmanın kapsamı, Türkiye'nin Almanya'ya silah ve donanım tedarik etmesi, denizyollarının kontrolünün devredilmesi, Alman subaylarının Türk kuvvetlerine katılması ve Türk gemi savaşına katılması gibi unsurları kapsıyordu. Türkiye, I. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri'ne karşı savaşıyordu. İttifak Devletleri'nin Türkiye'yi bombardımana tutması ve İstanbul'un kuşatılması, Türkiye'nin savaşın sona ermesiyle 1918'de çekilmesine neden oldu. Türkiye, 1. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra, Mondros Ateşkes Anlaşması'nı imzalayarak, savaşın sona ermesinden sonraki yeni duruma uyum sağlamaya çalıştı.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,305
1,247
112
Türkiye, Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri tarafında yer almıştır. 30 Ekim 1918'de savaşın sona ermesiyle birlikte, İtilaf Devletleri'nin zaferine ortak olmuştur. Türkiye, savaş sırasında Almanya ve İmparatorluk Habsburg İmparatorluğu ile ortak hareket etmiştir. Ayrıca, Türkiye, savaş sırasında İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından organize edilmiş askerî oluşumlara katılmış ve İtilaf Devletleri'nin kazanmasında önemli bir rol oynamıştır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:1)

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü