1 dünya savaşının siyasi sonuçları nelerdir

Dahikafalar

Tanınmış Üye
BaY
1 May 2023
1,449
130
47
Merhaba,

1 dünya savaşının siyasi sonuçlarını öğrenmek istiyorum. Savaşın sonunda emperyalizm ve imparatorlukların artık ortadan kalktığını biliyorum, ancak savaşın siyasi sonuçlarının neler olduğunu öğrenmek istiyorum. Lütfen bana bu konuda yardımcı olun.

1 dünya savaşının sonunda, savaşın siyasi sonuçları şu şekilde özetlenebilir:

1. Birçok imparatorlukların (Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu) sona ermesi.

2. Birçok ülkenin, özellikle İtalya, Çekoslovakya, Polonya ve Türkiye gibi Doğu Avrupa ülkelerinin, uluslararası anlaşmalarla dünya haritasında yeni yerleri edinmesi.

3. Birçok ülkenin kendi kurallarını koyması ve demokratik bir ülke olması için mücadele etmesi.

4. Birçok yeni ülkenin Birleşmiş Milletler gibi uluslararası toplumların oluşması.

5. Dünya ekonomisinin kötü bir duruma düşmesi ve ticaretin kontrol altına alınması.

6. Birçok ülkenin uluslararası politikada etkili olmak için büyük güçler arası ittifaklar kurması.

7. Birçok ülkenin savunma güçlerini geliştirmesi ve silahlarının modernize edilmesi.

Lütfen bu konuda bana yardımcı olacak herhangi bir bilgi ve tavsiye verin. Teşekkürler.

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
24,734
1,256
112
1 Dünya Savaşının Siyasi Sonuçları

1 Dünya Savaşının siyasi sonuçları, savaşın tüm taraflarını derinden etkiledi. Savaş, Avrupa'daki siyasi haritayı ve özellikle Avrupa'daki güç dengelerini derinden değiştirdi. Bu değişiklikler aşağıdaki başlıklar altında incelenebilir:

1. Hükümetlerin Değişmesi

1 Dünya Savaşının siyasi sonuçlarından biri, savaşın sonunda bazı Avrupa ülkelerinin hükümetlerinin değişmesi oldu. Örneğin, Almanya'da İmparatorluk rejimi, Weimar Cumhuriyeti'ne kadar değişti. Aynı şekilde, İtalya'da Fasci di Combattimento ve İspanya'da Cumhuriyet hareketi de savaş sonrasında iktidara geldi.

2. Güçlerarası Anlaşmaların Yapılması

1 Dünya Savaşının siyasi sonuçlarından başka, savaş sonrasında, güçlerarası anlaşmaların yapılması oldu. Bunlar arasında en önemlisi, savaşın galip taraflarının kurduğu Ligi Çözümler. Ligi Çözümlerin asıl amacı, dünya barışını sağlamak ve olası bir yeni savaşı önlemekti.

3. Sömürgecilik Sona Ermiştir

Savaş sonrasında, sömürgecilik sona ermiştir. 1 Dünya Savaşının siyasi sonuçları arasında, özellikle de sömürgelerin bağımsızlıklarını kazanması oldu. Örneğin, Hindistan, Endonezya ve Çin gibi sömürgeler bağımsızlıklarını kazandılar.

4. İmparatorlukların Sonu Gelmiştir

1 Dünya Savaşının siyasi sonuçlarından başka, savaş sonrasında, özellikle de Avrupa'daki imparatorlukların sonu gelmiştir. Örneğin, Almanya ve Osmanlı İmparatorlukları savaş sonrasında dağıldılar.

5. Yeni Siyasi Partilerin Oluşması

1 Dünya Savaşının siyasi sonuçlarından başka, savaş sonrasında, özellikle de Avrupa'da yeni siyasi partiler oluştu. Örneğin, Almanya'da Nazi Partisi, İtalya'da Fasi Partisi ve Fransa'da Komünist Parti gibi partiler kuruldu.

Anahtar Kelimeler: 1 Dünya Savaşı, Siyasi Sonuçlar, Hükümetlerin Değişmesi, Güçlerarası Anlaşmalar, Sömürgecilik, İmparatorlukların Sonu, Yeni Siyasi Partiler.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)