12 Gezegenin Adları: Kimi Nerede?
Güneş sisteminin en önemli parçalarından olan gezegenler, evrenin en merak edilen konularından biridir. Güneş sisteminde 8 gezegen vardır ve bunların isimleri Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Ancak, 2006 yılında, Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından, daha küçük cisimlerin de gezegen olarak tanınmasının önerildiği açıklandı. Bu öneriye göre, güneş sisteminde 12 gezegen vardır ve bunların adları: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton, Ceres, Haumea ve Makemake'dir.
Merkür, Güneş'in en yakın gezegeni olup, Güneş'ten yaklaşık 57.9 milyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Venüs ise, Güneş'ten yaklaşık 108.2 milyon kilometre uzaklıktadır. Dünya ise, Güneş'ten en yakın gezegen olarak yaklaşık 150 milyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Mars ise, Güneş'ten yaklaşık 228 milyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Jüpiter ise, Güneş'ten yaklaşık 778.5 milyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Satürn ise, Güneş'ten yaklaşık 1.4 milyar kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Uranüs ise, Güneş'ten yaklaşık 2.8 milyar kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Neptün ise, Güneş'ten yaklaşık 4.5 milyar kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Plüton ise, Güneş'ten yaklaşık 5.9 milyar kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Ceres ise, Güneş'ten yaklaşık 413 milyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Haumea ise, Güneş'ten yaklaşık 5.9 milyar kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Makemake ise, Güneş'ten yaklaşık 6.5 milyar kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
12 Gezegenin Özellikleri
Güneş sisteminin 12 gezegeni, çeşitli özellikleri nedeniyle farklılaşmıştır. Merkür, Güneş'ten uzaklığı ve küçük çapı nedeniyle, Güneş'ten alacağı ısı ve ışık miktarı en az olan gezegen olmuştur. Venüs ise, Güneş'ten alacağı ısının en fazla olmasına rağmen, büyük bir sürtünme kuvveti nedeniyle, atmosferinin çok sıkışmış olmasıdır. Dünya ise, Güneş'ten alacağı ısı, ışık ve güneşin hareketi nedeniyle, dünyaya özgü diğer gezegenlerden farklı olan çeşitli süreçlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Mars ise, Güneş'ten alacağı ısının düşük olması nedeniyle, Güneş'in çevresindeki en soğuk gezegendir. Jüpiter ise, Güneş'ten alacağı ısı ve ışık miktarının önemli olmasının yanı sıra, kütle ve alanı bakımından en büyük gezegen olmasıdır. Satürn ise, Güneş'ten alacağı ısı ve ışık miktarının önemli olmasının yanı sıra, bulunduğu çevrenin kütlesi ve alanı bakımından ikinci büyük gezegen olmasıdır. Uranüs ise, Güneş'ten alacağı ısı ve ışık miktarının önemli olmasının yanı sıra, bulunduğu çevrenin kütlesi ve alanı bakımından üçüncü büyük gezegen olmasıdır. Neptün ise, Güneş'ten alacağı ısı ve ışık miktarının önemli olmasının yanı sıra, bulunduğu çevrenin kütlesi ve alanı bakımından dördüncü büyük gezegen olmasıdır. Plüton ise, Güneş'ten alacağı ısı ve ışık miktarının önemli olmasının yanı sıra, bulunduğu çevrenin kütlesi ve alanı bakımından en küçük gezegen olmasıdır. Ceres ise, Güneş'ten alacağı ısı ve ışık miktarının önemli olmasının yanı sıra, bulunduğu çevrenin kütlesi ve alanı bakımından en küçük gezegen olmasıdır. Haumea ise, Güneş'ten alacağı ısı ve ışık miktarının önemli olmasının yanı sıra, kendisiyle komşu olan diğer gezegenlerden farklı olarak, tek yanında yavaşça dönen bir gezegen olmasıdır. Makemake ise, Güneş'ten alacağı ısı ve ışık miktarının önemli olmasının yanı sıra, bulunduğu çevrenin kütlesi ve alanı bakımından en uzak gezegen olmasıdır.
Sonuç
Güneş sisteminde 12 gezegenin adları Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Plüton, Ceres, Haumea ve Makemake'dir.