12 Tarikat Nedir?
12 tarikat, bir dini hareket olarak İslam'ın tasavvufi anlayışını temel alan ruhani, kültürel ve sosyal bir harekettir. Bu tarikatlar, İslam dininin temel ilkeleriyle uyumlu olarak kurulmuştur. Bir tarikat, İslam'ın Allah'ın üstünlüğü ve özgürlüğü düşüncesinin özüne sadık kalarak, İslam'ın öğretilerinin yaşamın her alanında uygulanmasını amaçlar.
Tarikatlar, İslam'ın temel ilkelerinin hayatın her alanına uygulanmasını sağlamak için tek bir usül, tasavvuf veya kültür izleyerek çalışmaktadır. İslam tasavvufu, Allah'ın âlemlerinin kulları olarak bir araya gelmeyi, Allah'ın Sözünün yaşamlarının her alanına uygulanmasını ve Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılmasını amaçlayan bir harekettir.
12 tarikat, genel anlamda İslami tasavvufun temel unsurlarının takip edildiği ve öğretilen bir harekettir. 12 tarikat, Kuran ve Sünnetten türetilen kuralların hizmetinde çalışan, Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılmasını amaçlayan ve İslam'ın temel ilkelerini yaşamlarının her alanında uygulayan dini bir harekettir.
Tarikatlarda Yer Alan Temel İlkeler
12 tarikatlar, İslam'ın temel ilkelerini benimsemeyi ve yaşamlarının her alanında uygulamayı amaçlamaktadır. Bu temel ilkeler, şu şekilde sıralanabilir:
1. İslam'ın Allah'ın üstünlüğü ve özgürlüğü düşüncesini benimseme.
2. Kuran ve Sünnetten türetilen kuralların hizmetinde çalışma.
3. Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılması.
4. İslam'ın temel ilkelerini yaşamlarının her alanında uygulama.
5. İslam'da tarif edilen hayat tarzı ve yaşam biçimlerini benimseme.
6. İslam'da tarif edilen sosyal ve kültürel değerleri benimseme.
7. İslam'ın öğretilerini, eğitim ve öğretim süreçlerinde uygulama.
8. İslam'da tarif edilen ahlak ve değerleri benimseme.
Tarikatların Kendi Bölgelerinde Uyguladığı İlkeler
12 tarikatlar, kendi bölgelerinde de belirli ilkeleri benimsemiş ve uygulamıştır. Bu ilkeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılması.
2. İslam'ın temel ilkelerinin yaşamlarının her alanında uygulanması.
3. İslam'da tarif edilen ahlak ve değerleri benimseme.
4. İslam'da tarif edilen hayat tarzı ve yaşam biçimlerini benimseme.
5. İslam'da tarif edilen sosyal ve kültürel değerleri benimseme.
6. İslam'ın öğretilerini, eğitim ve öğretim süreçlerinde uygulama.
7. İslami tasavvufun temel unsurlarının takip edilmesi.
8. İslam'ın Allah'ın üstünlüğü ve özgürlüğü düşüncesini benimseme.
Sonuç
12 tarikat, İslam'ın Allah'ın üstünlüğü ve özgürlüğü düşüncesini temel alan ruhani, kültürel ve sosyal bir harekettir. Tarikatlar, İslam'ın temel ilkelerinin hayatın her alanına uygulanmasını sağlamak, Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılmasını amaçlayan ve İslam'ın temel ilkelerini yaşamlarının her alanında uygulayan dini bir harekettir. 12 tarikatlar, kendi bölgelerinde Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılması, İslam'ın temel ilkelerinin yaşamlarının her alanında uygulanması, İslam'da tarif edilen hayat tarzı ve yaşam biçimlerinin benimsenmesi, İslam'da tarif edilen sosyal ve kültürel değerlerin benimsenmesi, İslam'ın öğretilerinin eğitim ve öğretim süreçlerinde uygulanması ve İslami tasavvufun temel unsurlarının takip edilmesi gibi ilkeleri benimsemiş ve uygulamıştır.