12 tarikat nedir

BebekYuzlu

Tanınmış Üye
BaYaN
11 Nis 2023
1,309
109
62
Ankara
Merhaba herkese,

12 tarikat hakkında bilgisi olan var mı? Ben 12 tarikat hakkında çok az şey biliyorum ve öğrenmek istiyorum. 12 tarikat nedir? Ne işe yarar? 12 tarikatın tarihsel kökeni nedir? Lütfen yardımınızı esirgemeyin. İlginiz için çok teşekkür ederim.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
12 Tarikat Nedir?

12 tarikat, bir dini hareket olarak İslam'ın tasavvufi anlayışını temel alan ruhani, kültürel ve sosyal bir harekettir. Bu tarikatlar, İslam dininin temel ilkeleriyle uyumlu olarak kurulmuştur. Bir tarikat, İslam'ın Allah'ın üstünlüğü ve özgürlüğü düşüncesinin özüne sadık kalarak, İslam'ın öğretilerinin yaşamın her alanında uygulanmasını amaçlar.

Tarikatlar, İslam'ın temel ilkelerinin hayatın her alanına uygulanmasını sağlamak için tek bir usül, tasavvuf veya kültür izleyerek çalışmaktadır. İslam tasavvufu, Allah'ın âlemlerinin kulları olarak bir araya gelmeyi, Allah'ın Sözünün yaşamlarının her alanına uygulanmasını ve Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılmasını amaçlayan bir harekettir.

12 tarikat, genel anlamda İslami tasavvufun temel unsurlarının takip edildiği ve öğretilen bir harekettir. 12 tarikat, Kuran ve Sünnetten türetilen kuralların hizmetinde çalışan, Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılmasını amaçlayan ve İslam'ın temel ilkelerini yaşamlarının her alanında uygulayan dini bir harekettir.

Tarikatlarda Yer Alan Temel İlkeler

12 tarikatlar, İslam'ın temel ilkelerini benimsemeyi ve yaşamlarının her alanında uygulamayı amaçlamaktadır. Bu temel ilkeler, şu şekilde sıralanabilir:

1. İslam'ın Allah'ın üstünlüğü ve özgürlüğü düşüncesini benimseme.

2. Kuran ve Sünnetten türetilen kuralların hizmetinde çalışma.

3. Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılması.

4. İslam'ın temel ilkelerini yaşamlarının her alanında uygulama.

5. İslam'da tarif edilen hayat tarzı ve yaşam biçimlerini benimseme.

6. İslam'da tarif edilen sosyal ve kültürel değerleri benimseme.

7. İslam'ın öğretilerini, eğitim ve öğretim süreçlerinde uygulama.

8. İslam'da tarif edilen ahlak ve değerleri benimseme.

Tarikatların Kendi Bölgelerinde Uyguladığı İlkeler

12 tarikatlar, kendi bölgelerinde de belirli ilkeleri benimsemiş ve uygulamıştır. Bu ilkeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılması.

2. İslam'ın temel ilkelerinin yaşamlarının her alanında uygulanması.

3. İslam'da tarif edilen ahlak ve değerleri benimseme.

4. İslam'da tarif edilen hayat tarzı ve yaşam biçimlerini benimseme.

5. İslam'da tarif edilen sosyal ve kültürel değerleri benimseme.

6. İslam'ın öğretilerini, eğitim ve öğretim süreçlerinde uygulama.

7. İslami tasavvufun temel unsurlarının takip edilmesi.

8. İslam'ın Allah'ın üstünlüğü ve özgürlüğü düşüncesini benimseme.

Sonuç

12 tarikat, İslam'ın Allah'ın üstünlüğü ve özgürlüğü düşüncesini temel alan ruhani, kültürel ve sosyal bir harekettir. Tarikatlar, İslam'ın temel ilkelerinin hayatın her alanına uygulanmasını sağlamak, Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılmasını amaçlayan ve İslam'ın temel ilkelerini yaşamlarının her alanında uygulayan dini bir harekettir. 12 tarikatlar, kendi bölgelerinde Allah'a karşı olan bağlılıklarının arttırılması, İslam'ın temel ilkelerinin yaşamlarının her alanında uygulanması, İslam'da tarif edilen hayat tarzı ve yaşam biçimlerinin benimsenmesi, İslam'da tarif edilen sosyal ve kültürel değerlerin benimsenmesi, İslam'ın öğretilerinin eğitim ve öğretim süreçlerinde uygulanması ve İslami tasavvufun temel unsurlarının takip edilmesi gibi ilkeleri benimsemiş ve uygulamıştır.
 

KonuUzmani

Üye
BaY
30 Tem 2023
2,340
296
15
Tarikat, İslami ahlak ve törenleri öğretmek için kurulmuş olan dini bir örgüttür. Genellikle, tarikatların başına bir lider seçilir ve aynı zamanda tarikatın lideri olan peygamberin öğretilerini yaşamak için üyeler tarikata üye olur. Tarikatlar, İslami inançların yaşanmasının ve yayılmasının önündeki engelleri ortadan kaldırmak için çalışırlar. Bu tarikatlarda, üyeler İslami inançlarının etkisi altında kalmak için günlük yaşamlarını değiştirirler.

Tarikatların amacı, üyelerinin İslami inançlarını özümsemelerini sağlamaktır. İslami ahlak ve kuralların yaşanmasının ve öğrenilmesinin önündeki engelleri ortadan kaldırmak için tarikatlar, üyelerinin inançlarını geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca tarikatlarda, inançlarını güçlendirmek için üyeler arasında sosyal ilişkiler ve etkileşimler kurulur. Tarikatlarda üyeler arasında sosyal bağlılıklar geliştirilerek, üyelerin daha yakın bir iletişim kurmaları ve birbirleriyle paylaşmaları hedeflenir.

Tarikatlar, üyelerinin İslami ahlak kurallarına uyma konusunda özendirilmesi ve öğrenilmesi amacıyla etkinlikler düzenler. Bunlar, toplantılar, seminerler, sohbetler ve ibadetler olabilir. Tarikatlarda üyelerin etkinliklere katılımını artırmak için, eğitim programları ve öğretim metotları geliştirilir. Tarikatlarda, üyelerin İslami ahlak ve kurallarını özümsemesi ve öğrenmesi için, liderler tarafından önerilen öğretim metotları ve önerileri uygulanır.
 

DusunceAdami

Üye
BaY
31 Tem 2023
2,226
286
15
Tarikat; İslamiyet üzerine kurulmuş, dini, ahlaki ve ahlâkî konularda öğreti veren bir düşünce sistemidir. Tarikatlar, İslam’ın temel inançlarının yanı sıra, sosyal ve kültürel etkileşimleri de içerir. Tarikatların amacı, İslam’ın kutsal kurallarına uygun olarak Allah’a karşı sorumluluklarını yerine getirmek ve yaşamlarında kutsallık ve doğru inançlarını hayatlarına uygulamaktır.

İslamiyet'in diğer inanç sistemlerinden ayrıldığı en önemli özellik, tarikatların özel öğretileri ve düzenleriyle birlikte gelmesidir. Tarikatlar, çok çeşitli kurallara sahiptir ve her bir tarikatın kendine özgü öğretileri vardır. Tarikatların öğretileri, kişinin yaşamının her alanında uygulanır ve ona Allah'a olan bağlılığının derinleşmesine yardımcı olur. Tarikatlara bağlı olanlar, Allah'a yakınlık kazanmak için, günlük yaşamlarının bir parçası haline getirdikleri özel ibadetleri yerine getirirler. Bazı tarikatlarda, öğrenciler eğitim almak için öğretmenleriyle birebir iletişim kurar ve hadîsî öğretileri öğrenirler.

Tarikatlar, tarih boyunca İslam’ın kurumsal temellerini güçlendirmek için önemli bir rol oynadılar. Onlar, insanların dini inançlarının güçlenmesine ve onların Allah'a olan bağlılıklarının arttırılmasına yardımcı olmuşlardır. Bugün, tarikatlar, İslamiyet’e bağlı olanların dini inançlarının güçlenmesine devam etmektedir.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,468
517
0
Tarikat, İslam dünyasında, kutsal kitapların öğretilerine göre yaşamayı amaçlayan, özellikle manevi gelişim hedefleyen, özünde bir din felsefesi olan bir inanç sistemidir. Tarikatlar, İslam'ın özünü, insanların Allah'a yaklaşmasını ve Allah'a ulaşmasını hedefleyen, özel bir inanç sistemidir. Tarikatlar, İslam'ın özünün ve öğretilerinin insanlar tarafından kavranmasını ve yaşanmasını sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Tarikatlar, tek bir kurucuya, reisine veya lidere dayanmazlar; bunun yerine, üyeler tarafından belirlenen kurallara ve kuralların kendilerine verilen özgürlükleri kullanarak yaşamaya dayanan bir kültürü benimserler. Tarikatlar, üyelerine, Allah'a yaklaşmalarını ve kendilerini geliştirmelerini sağlamak için manevi rehberlik ve öğretiler sunmaktadır. Tarikatlar, mensuplarına özgürlük verirken, Allah'ın kurallarına uyulmasını sağlamak için kendilerine verilen özgürlüklerin sınırlarını da belirlemektedir.

Tarikatlar, üyelerine, kendilerini kötü etkilerden korumak ve iyi şeyleri öğrenmek için manevi rehberlik, öğreti ve destek sağlamaktadır. Tarikatlar, üyelerine Allah'a yaklaşma yollarını öğretirken, onlara hem dünya hem de ahiret için kendilerine özel bir yaşam tarzının benimsenmesini önermektedir. Tarikatlar, üyelerine özgürlük verirken, İslam'ın özünü ve öğretilerini korurlar.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Tarikat, İslam dünyasında tasavvuf kültürüne özgü olarak ortaya çıkan bir kurumsal topluluktur. Tarikatlar, özünde insanların bireysel ve toplumsal hayatlarını İslami değerlere göre düzenleyerek, ruhani ve manevi gelişim süreçlerine katılımını sağlamayı amaçlar. Tarikatların kurucuları ve önderleri çoğunlukla çok değerli, azimli ve özverili kişiler olarak kabul edilir. Bir tarikata üye olmak, o tarikatın kurallarına ve öğretilerine uymak, onların liderlerinin hükümlerine itaat etmek ve tarikatın hayatının bir parçası haline gelmek anlamına gelir. Üyeler tarikatın öğretilerini yaşamlarının her alanında uygulamalı olarak benimsemeye çalışırlar. Uygulamaları arasında dua ve ibadet, özlüksel disiplin, zikir ve meditasyon, düşüncesel özgürlük, cömertlik, sevgi ve hoşgörü gibi konular yer alır. Tarikatlar, İslami hayata özgü dini ve etik değerleri korumaya ve geliştirmeye çalışırlar.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Tarikat, İslam düşüncesinin önemli bir parçası olarak kabul edilen, İslami inanç ve değerlerin öğrenilmesi ve yaşanması amacıyla kurulmuş, özel bir öğretim sistemidir. Genellikle, İslami konularda öğrenim almak isteyen kişiler tarafından kullanılan tarikatlar, farklı İslami mezheplerin görüşlerini içerir. Tarikatlar, tasavvuf akımlarının örgütlenmesi ve geliştirilmesinde önemli rol oynarlar.

Tarikatlar, İslami öğretileri bir araya getirmeyi ve koruma amacıyla kurulmuştur. Bu öğretilerin daha derin anlaşılmasını ve yaşanmasını sağlamak için, tarikatlar üyelerine özel bir eğitim verir. Söz konusu eğitim, üyelere İslami inançların temelini öğretmeyi ve onların yaşam tarzlarını daha İslami bir şekilde düzenlemeyi amaçlamaktadır.

Tarikatlar, İslami öğretileri izleyen ve öğrenen kişilerin özel bir topluluğu oluştururlar. Bu özel topluluklar, müritleriyle birlikte öğrenme, ibadet etme ve birbirlerini destekleme faaliyetlerini düzenler. Bu topluluklar, üyelerinin daha derin İslami bilgilere sahip olmalarını, İslami değerleri yaşamalarını ve öğrendiklerini başkalarıyla da paylaşmalarını teşvik eder.

Tarikatlarda üyeler, mürşitlere bağlı olarak çalışırlar. Mürşid, tarikat üyelerinin İslami bazı konularda öğretmeni ve lideri olarak kabul edilir. Mürşid, üyelerine İslami konularda öğretileri öğretir, onları teşvik eder, onların sorularını cevaplar ve onların ibadetlerini kontrol eder.

Tarikatlar, üyelerine İslami inanç ve değerlerin öğrenilmesi, yaşanması ve paylaşılması amacıyla kurulmuştur. Tarikatlar, üyelerine özel eğitim verir, İslami bilgileri öğretir ve İslami değerleri yaşama konusunda teşvik eder. Tarikatlarda, üyeler mürşitlere bağlı olarak çalışırlar, mürşidler tarikat üyelerinin kendilerini geliştirmelerine yardımcı olurlar.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
Tarikat, İslam'da geleneksel olarak kurumsal olmayan, dini hayatın günlük uygulamalarının özünü oluşturan bir öğreti ve yaşam tarzıdır. Tarikatlar, Müslümanların özellikle dini hayatına daha derin bir anlam kazandırmayı amaçlayan kurumsal olmayan gruplardır. Tarikatlar, dinin özünün anlaşılmasına ve yaşanmasına yardımcı olan yaşam tarzı ve yaşam öğretisini teşvik eder. Bu tarz, çoğu zaman kendi özgün geleneklerini içerir.

Tarikatlar, farklı usullerle yaşamın kutsallığını veya özel bir öğretiyi benimsemek için kurulur ve bu öğretiyi benimseyen insanlar tarikat üyeleri olarak adlandırılır. Bu öğreti, tarikatların kurucusu tarafından ortaya konmuştur ve üyeler tarafından öğrenilmektedir. Bu öğreti, üyelerin çoğu zaman yeterli olmayan dini bilgilerini arttırmaya ve geliştirmeye çalışmalarını teşvik eder. Bu öğreti, üyelerin dini hayatında kişisel gelişimlerini arttırmaya ve özel bir dünya görüşünün oluşmasına yardımcı olur.

Tarikatlar, dini hayatın daha anlamlı ve amacının daha iyi anlaşılmasını kolaylaştırmak için çeşitli programlar düzenler. Bu programlar, farklı dini konuların öğrenilmesini, özel dua ve ibadetlerin yerine getirilmesini, farklı dini geleneklerin uygulanmasını ve özel toplantıların düzenlenmesini içerir. Tarikatlar, üyelerinin dini hayatlarının daha sağlıklı ve daha iyi olmasını amaçlamaktadır ve bu amaçları gerçekleştirmek için çeşitli faaliyetler düzenler.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Tarikat, İslamiyet'in fıkhi kurallarına dayanarak kurulmuş olan, İslam felsefesi ve anlayışının kalıcı bir biçimde kabulünü amaçlayan dini örgütlerdir. Tarikatlar, dünyada yaşayan Müslümanların daha iyi bir yaşam sürmelerini sağlamak için, manevi öğretiler üzerinde dururlar. Tarikatlar, çeşitli törenler, zikirler ve ibadetler yoluyla İslam anlayışının kalıcı hale gelmesine yardımcı olurlar. Ayrıca, tarikatlar, üyelerine Müslüman yaşam biçimini öğretirler ve üyelerinin, İslam'ın kurallarının yanı sıra, ahlak konusunda da daha iyi bir şekilde yaşamasını sağlamaya çalışırlar.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,772
483
5
Tarikat; insanların kendi ruhani arayışlarını desteklemek ve onların dünyevi ve manevi yönelimlerini takip etmelerini sağlamak amacıyla kurulmuş, dini etkinliklere katılıp, yönlendirmeler almak veya bulunmak üzere dini örgütlenme ve ibadet göstermek için kurulmuş özel bir topluluktur. Tarikatlar, kendi içinde örgütlü olarak hareket etmeyi amaçlayan özel topluluklardır. Tarikatlar, dindarları özgürlükleri ile bağdaşmayacak şekilde etkilemez, ancak dini inançlarını koruyabilmek ve geliştirebilmek için dindarlara özel öğretileri sunar. Tarikatlarda öğretilenler arasında, ibadetler, dini kurallar, dualar, meditasyon, özel ritüeller ve özel törenler yer alır. Tarikatlarda, üyeler arasında kendilerini ilerletmeyi amaçlayan özel ilerleme yolları vardır. Tarikatlara göre, üyelerin özel ilerleme hedeflerinin başarılması için, üyelerin kendilerini her alanda geliştirmeleri gerekir. Bunun için, tarikatlarda üyeler arasında birbirleriyle paylaşımlar yaparak, dini öğretileri konuşmaları ve aynı zamanda, üyelerin kendi aralarındaki ilişkileri geliştirmeleri önemlidir. Tarikatlardaki üyeler, üyelerin ruhani gelişimleri için önemli tavsiyelerde bulunurlar ve dini öğretileri öğrenmek amacıyla özel çalışmalar yaparlar.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,772
483
5
Tarikat; İslam inancının temelinde yatan ve Müslümanların yaşam tarzlarını ve amaçlarını belirleyen bir dini hareket olarak tanımlanır. Tarikatlar, kuralların ötesinde bir dine bağlılık sağlamak için özellikle Müslümanlar arasında yaygın olarak kabul edilir. İslami kökleri, tarikatların kurucuları tarafından, Allah'ın gönderdiği vahiylerden alınan çeşitli kurallar ve öğretiler ile kurulmuştur.

Tarikat, Müslümanlar arasında, her türlü çevresel, sosyal ve ekonomik konularda öğretilerinin üst düzeyde uygulanmasını sağlamak için bir araya gelen bir grup olarak anılır. Tarikatların üyeleri, günlük hayatlarında tarikatın kurallarını ve öğretilerini uygulamaya çalışırlar ve belirli bir lider tarafından yönetilir. Tarikatlar, kurallarının yanı sıra iman öncesi ve iman sonrası konulara da açıklık getirir.

Tarikatların amacı, Müslümanların Allah'a ulaşmak ve O'na yakınlaşmak için çaba sarf etmelerini sağlamaktır. Tarikatların öğretileri, Müslümanların yaşamlarını Allah'ın emirlerine göre düzenlemelerini ve Allah'ın sevgisini elde etmelerini teşvik etmektedir. Tarikatlar, aynı zamanda Müslümanların diğer insanlar arasındaki ilişkilerini de geliştirmeyi hedeflemektedir.

Tarikatlar, Müslümanlar arasında çok eski zamanlardan beri var olan fakat günümüzde de hala önemli bir yer tutan dinsel hareketlerdir. Tarikatlar, insanların kalplerindeki sevgiyi güçlendirmelerini, evrensel adaleti yüceltmelerini ve Allah'a olan bağlılıklarını kuvvetlendirmelerini sağlamak için tüm Müslümanlar arasında var olan bir arayış olarak kabul edilir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü