Acıma, bir kişinin başka bir kişinin durumunu anlayıp, yardım etme veya onu anlamak için gösterilen empatiyi ifade eder. Acıma, sosyal bir müdahaledir ve çoğu insan için çok önemlidir.
Acıma, köken olarak, hakkımızda düşünen, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak için yardım etme isteği olarak tanımlanabilir. Bu istek, insanların paylaşım ve yardımlaşma yoluyla birlikte yaşamalarını sağlarken, birbirlerinin durumlarını anlayıp, onları destekler ve koruyan onurlu bir duygu olarak düşünülebilir.
Acıma, merhamet ve sevecenlik duygusuyla ilişkilendirilir. Merhamet, sözcük olarak, kişinin başka bir kişinin ya da hayvanın durumunu anlayarak, onun ihtiyaçlarını karşılamak için ona yardım etme isteğini ifade eder. Sevecenlik ise, yardımseverlik, şefkat ve empatiden ibarettir.
Acıma, karşı tarafın güvenini, saygısını, özgürlüğünü ve haklarını korumak için gösterilen bir tür davranış olarak kabul edilir. Acıma, karşı tarafa sadakati, şefkati ve sevgiyi göstermek için bir aracın olarak kullanılır.
Acıma, toplumda güven, sadakat ve paylaşım için önemlidir. İnsanlar arasındaki ilişkilerde, birbirine karşı, çoğu zaman, güven ve merhametli davranışlar göstermek gerekir. Acıma, bu gibi ilişkilerin temelini oluşturur ve kişilerin aralarındaki konumlarının, onların durumlarının ve isteklerinin karşılıklı anlaşılmasını sağlar.