Alelade nasil yazılır TDK

CATA

Tanınmış Üye
BaY
7 Kas 2020
1,406
126
62
Merhaba,

TDK'ya göre alelade nasıl yazılacağını öğrenmek istiyorum. En son TDK'da alelade kelimesini nasıl yazılacağını aradım ama bulamadım. Bu konuda yardım edebilecek biri var mı? Bu konudaki bilgilerimi güncellemek istiyorum, çünkü çoğu kelimenin nasıl yazılacağını bilmiyorum. Bu konudaki bilgilere ulaşmak için internette araştırma yaptım ama bu konu hakkında net bir cevap bulamadım. Yardım edebilecek biri varsa çok sevinirim.

Teşekkürler.

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
22,407
1,247
112
Alelade Nasıl Yazılır?

Alelade, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından "herhangi bir standart ya da anlamı olmayan" olarak tanımlanmaktadır. Bu kelime, kalıplaşmış ve sıradan anlamdaki sözcükler olarak da kullanılır. TDK'nın kullanım önerisi, alışılmış ve sıradan anlamıyla kullanılan sözcüklerin, kalıplaşmış ve sıradan anlamlarına bakılmaksızın, yazımına dikkat edilerek yazılmasıdır.

Bir Sözcüğün Alelade Yazımı Nasıl Olmalı?

Bir sözcük, alelade olarak yazılırken, kalıplaşmış ve sıradan anlamıyla kullanılan sözcüklerin köklerinin kullanılması gerekir. Örneğin, TDK'nın kullanım önerisi olan "yüzleşmek" sözcüğü, "yüz" ve "leşmek" kelimelerinden oluşan iki kökten oluşmaktadır. Yüzleşmek için, bu köklerin her ikisi de alelade olarak yazılmalıdır. Yani, "yüzleşmek" sözcüğü alelade olarak "yüzleşmek" olarak yazılmalıdır.

Alelade ve Standart Yazım Arasındaki Farklar

Alelade, Türk Dil Kurumu tarafından standart yazımın kullanımı dışında kalan tüm sözcükler için kullanılmaktadır. Standart yazım, kurallara göre yazılmış sözcükler için kullanılan bir yöntemdir. Standart yazımın kullanımının aksine, sözcüklerin alelade olarak yazılması, kurallara göre değil, köklerinin kullanılarak yapılır.

Alelade Nasıl Uygulanmalı?

Alelade, Türk Dil Kurumu tarafından kullanılan standart yazım kurallarının dışında kalan tüm sözcükler için uygulanmalıdır. Sözcüklerin köklerinin kullanılarak yazılması gerekir. TDK tarafından belirlenen standart yazım kurallarının dışında kalan sözcüklerin yazımında, alelade yazım kurallarının uygulanması gerekir. Bu, sözcüklerin kalıplaşmış ve sıradan anlamlarına bakılmaksızın, köklerinin kullanılarak yazılması anlamına gelir.

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Alelade, resmi veya yasal bir fiil ya da konuşma için kullanılan sözcüklerden biri olarak tanımlanır. Genellikle kendi kendine anlaşılabilir bir dil veya konuşma tarzıyla kullanılır. Bu sözcük, daha çok konuşmalarımızda, ifadelerimizde ve yazışmalarımızda kullanılır. Alelade genellikle basit ve anlaşılır bir dil kullanılarak kullanılır. Sözcük, konuşma ve metinlerde kullanılırken, kendinden anlaşılır biçimde kullanılır. Alelade, sözcükler ve cümleler arasındaki bağlantıyı daha açık ve anlaşılır hale getirmek için kullanılan bir dil kullanımıdır. Alelade, genellikle anlaşılır ve karşı tarafın anlayabileceği kadar açık ve kesin bir dil kullanılmasını gerektirir. Bu sözcük, konuşma ve metinlerin doğru biçimde kullanılmasını ve okuyuculara daha iyi anlaşılmasını sağlamak için kullanılan bir dil kullanımıdır. Alelade, konuşmaların ve metinlerin daha açık ve anlaşılır hale getirilmesinde önemli bir yol göstericidir.