Alevi ile Bektaşi arasındaki fark nedir

TheZenith

Tanınmış Üye
BaYaN
27 Şub 2022
1,306
107
62
Merhaba forum kullanıcıları! Alevi ile Bektaşi arasındaki fark nedir? Bu soruyu cevaplamak ve daha çok bilgi edinmek için sizlerden yardım istiyorum. Bana Alevi ve Bektaşi arasındaki temel farkları ve aralarındaki bağlantıları konuşmak için yardım edebileceğinizi umuyorum. Bu konu hakkında daha çok bilgi edinmek için sizin yardımınızı bekliyorum.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,393
1,159
112
Alevi ile Bektaşi arasındaki fark nedir?

Alevi ve Bektaşi tarikatlarının başlangıcı genellikle Muharrem Ayı'nda ortaya çıkan Alevi ve Bektaşi birbirine çok benzerdir. Bektaşi, Alevi tarikatının büyük kolu olarak kabul edilir.

Hızır İlahisi Alevi ve Bektaşi tarikatları arasındaki en önemli fark, Alevi tarikatının Hızır İlahisi'ne inanmasıdır. Bektaşi tarikatı ise bu İlahiyi reddeder.

Mevlevi Tarikatı Diğer bir fark ise Mevlevi tarikatı ile ilgili olanlar. Bektaşi tarikatına dahil olanlar, Mevlevi tarikatının değerlerine, inançlarına ve düzenlerine karşı çok daha katı bir tutum sergiler.

Ritüeller Alevi tarikatında ezgiler, ritüel hareketler ve ayinler önemli bir yere sahiptir. Bektaşi tarikatında ise bu tür ritüeller ve ayinler reddedilir.

Alevi Kültürü Alevi tarikatının özünü, Alevi kültürü oluşturur. Bektaşi tarikatında ise bu kültürün özellikleri daha az önem taşır.

Alevilik ve Bektaşilik Aleviler, Hızır İlahisi'ne inanırken, Bektaşiler ise bu İlahiyi reddeder. Aleviler, kültürlerinden ve geleneklerinden dolayı kendi kültürlerini güçlü bir şekilde savunurken, Bektaşiler ise bu kültürleri reddediyor. Alevilerin ritüelleri, ezgileri ve ayinleri önemli yer tutarken, Bektaşiler bu tür ritüelleri reddediyor.
 

KonuUzmani

Üye
BaY
30 Tem 2023
2,340
296
15
Alevi ve Bektaşi arasındaki en önemli fark, hangi İslami inancın kullanıldığıdır. Alevi İslamı, 12 İmamların liderliğinde kendini daha fazla ifade etmiş, dini kuralların daha esnek uygulanmasına izin vermiş ve çoğu kez çoğulcu bir yaklaşım göstermiştir. Bektaşi ise, Şii İslami anlayışını kabul etmiştir ve daha fazla tek bir kaynaktan, Hz. Ali'den gelen hakikatleri kabul etmiştir.

Ayrıca, Alevi ve Bektaşi kültürleri arasındaki diğer bir fark, inanç sistemlerinin kökenleridir. Alevilik, orta çağda Anadolu'da İran'dan gelen Şiilerin etkisiyle ortaya çıkmıştır. Bektaşilik ise, Osmanlı döneminde, Mevlevi tarikatından gelen dini bir akım olarak ortaya çıkmıştır.

Alevilikte, soy ve ırktan kaynaklanan ayrımlara karşı ciddi bir direnç vardır ve bu da çoğulcu bir anlayışın önemli bir parçası olarak görülmektedir. Bektaşilik ise, İslami kuralların daha sıkı uygulanmasını ve Hz. Ali'nin öğretilerinin daha fazla önemsenmesini savunur.

Son olarak, Alevilikte, çoğu zaman dini ve kültürel inançların karışımının önemsendiği bir anlayış bulunurken, Bektaşilikte bu karışımın gündelik yaşamda çok daha az önemsendiği görülür. Ayrıca, Alevilikte ibadet biçimleri ve ritüeller daha çok karşılıklı şekilde yer alırken, Bektaşilikte kullanılan ibadet biçimleri ve ritüeller çoğunlukla tek bir kaynaktan gelen hakikatleri kabul etmeye odaklanmıştır.
 
  • Sad
Reactions: DenizHüznü

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Alevi ve Bektaşi arasındaki farklarını anlamak için öncelikle her ikisinin de kökenlerini anlamak önemlidir. Aleviliğin kökenleri, İslam öncesi Türk ve Kürt kökenli ve kabilelerinin kültürel özelliklerini, Türklerin Anadolu'ya göçünden sonra İslamla birlikte gelen farklı inançların birleşiminden ortaya çıkan bir mezhep olarak anlaşılmaktadır. Bektaşilik ise, İslamiyet'in İran'daki Şiiliği, Hıristiyanlık ve İslamiyet'in daha sonraki gelişimlerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır.

Alevilik ve Bektaşiliğin temel farkı, inançlarıdır. Aleviler, İslamiyet'ten önceki kabilelerin kültürel kökenlerine bağlı kalmayı tercih ederken; Bektaşi inancı ise, İran'daki Şiilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet'in daha sonraki gelişimlerinin birleşimidir. Alevilik, hac ve zekat gibi İslamiyet'in temel ibadetlerinden uzak dururken; Bektaşi, bazı İslami ibadetlerin yanı sıra İran'daki Şiiliğin ibadetlerini de kabul eder. Alevilik, Allah'ın kendisine özgü bir şekilde anlaşılmasını savunurken; Bektaşi ise Allah'ın herkes için tek bir şekilde anlaşılmasını önerir.

Alevilerin kutsal mekânı Muharrem ayında Kızılbaşların çok eski zamanlardan beri takip ettikleri Çemişgezek'de bulunan ve "Hacı Bektaş Veli Türbesi" olarak bilinen mekândır. Bektaşi ise, Bektaşi Dergâhı olarak bilinen ve Bektaşi tarikatının kurucusu olan Hacı Bektaş Veli'ye ait olan mekânlarının kutsal mekânı saymaktadır.

Son olarak, Alevilik ve Bektaşiliğin her ikisi de İslamiyet'in belirli kurallarının dışında gelişen mezheplerdir. Her ikisi de İslamiyet'in temel inançlarına bağlı kalarak, kendi içlerinde farklı inançları ve ibadet şekillerini benimsemiştir.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
9,910
517
0
Alevi ve Bektaşi arasındaki fark, İslami kültürlerde yer alan birbirinden farklı iki inanç arasındaki farkı göstermektedir. Alevi inancının kökeni Mecusi inancına ve İran'daki Şiiliğe dayandığı düşünülmektedir. Bektaşi inancı ise Türk-İslam geleneğine dayanan bir İslami düşünceyi ortaya koymaktadır.

Alevi inancında, Hz. Ali ve eşleri Hz. Fatıma, Hz. Hüseyin ve diğer imamlar önemli rol oynamaktadır. Alevilerin tek bir ilahi karakter olarak Hz. Ali'ye inanmaları, onu diğer İslami karakterlerden ayıran önemli bir fark oluşturmaktadır. Aleviler, Hz. Ali'nin inançlarının temelini oluşturan “Keramet'i” inanır ve onun dini ritüellerine bağlı kalırlar. Alevi kültüründe dini anlamda kutsal sayılan mekanlar, Musa Dağı, Hızır adası, Hacı Bektaş Veli ve türbesi vardır.

Bektaşi inancı ise, Hacı Bektaş Veli tarafından ortaya konulan Türk İslam geleneğine dayanmaktadır. Bektaşiler, Hz. Muhammed ve onun peygamberlik iddiasını kabul etmektedirler. Ancak Bektaşiler, Hz. Ali ve eşlerinin önemli rol oynamasına inanmazlar. Bunun yerine, Hacı Bektaş Veli'yi ve onun dini ritüellerini kutsal sayarlar. Bektaşiler, Hz. Ali ve eşleri hakkındaki öğretileri reddeder ve Hz. Muhammed'in sözlerinin temelini oluşturduklarını vurgularlar. Bektaşi kültüründe, kutsal mekanlar arasında Hacı Bektaş Veli türbesi vardır.

Alevi ve Bektaşi arasındaki farklar, kutsal karakterler, inançlar, ritüeller ve mekanlar üzerinden ortaya çıkmaktadır. Her iki inanca göre de, İslam geleneğindeki kutsal mekanlar, ritüeller ve karakterler önemlidir. Ancak Alevilerin Hz. Ali ve eşlerine, Bektaşilerin ise Hz. Muhammed'e ve Hacı Bektaş Veli'ye olan inançsızlıkları arasındaki farkı ortaya koymaktadır.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Alevi ve Bektaşi arasındaki fark, iki kültürün gelenekleri, inançları ve düşünceleri arasındaki farklılıkların anlaşılmasını gerektirir. Alevilik, genellikle İran'da ortaya çıkan ve Orta Doğu ve Türkiye'de yaygın olan bir İslami cemaat kültürüdür. İslami cemaat kültüründe, Alevilerin insanlar arasındaki barışı, kaynaşmayı ve insan haklarını desteklemelerini amaçlayan özgürlükçü ve hoşgörülü bir yaklaşımı vardır. Bektaşi ise, İslami cemaat kültürünün kökenleri Türkiye ve Balkanlar'da bulunan Bektaşi tarikatına dayanmaktadır. Bektaşi tarikatı, İslami cemaat kültürünün özünü, özgürlükçü bir düşünceyi, sosyal adaleti ve insan haklarını desteklemeyi temel alan bir felsefeye dayandırır. Aleviler ve Bektaşiler arasındaki temel fark, İslami cemaat kültürünün özüne ve temel inançlarına dayanmaktadır. Alevilerin İslami cemaat kültürünün özünü, özgürlükçü bir düşünceyi, insan haklarını ve sosyal adaleti desteklemeyi amaçlayan bir yaklaşımı vardır. Bektaşiler ise, İslami cemaat kültürünün özünü, insanlar arasındaki barışı, kaynaşmayı ve insan haklarını desteklemeyi amaçlayan bir düşünceye dayandırırlar. Alevi ve Bektaşi arasındaki farklar, tarihleri, gelenekleri ve düşünceleri arasındaki farklılıkların anlaşılmasını gerektirir.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Alevi ve Bektaşi, Türkiye'de din olarak kabul edilen ve aynı kökleri paylaşan iki farklı mezheptir. Aleviliğin kökeni, özellikle de Alevi inançlarının temellerinin, Sünni İslam'ın 7. yüzyılda İran'da geliştiği yörelerden ve Anadolu'ya göç eden Alevi kökenli Türklerden geldiği sanılıyor. Bektaşiliğin kökeni ise Anadolu'daki Safevi Şiiliği'ne dayanır.

Alevi kültürü, özellikle Sünni İslam'dan çok farklıdır ve çok daha laik bir tarzı temsil eder. Bektaşiyi ise, çoğunlukla Sünni İslam'ın temel prensiplerine ve öğretilerine daha yakın olarak tanımlayabiliriz. Örneğin, Aleviler semah (dans) ve musikiyle ibadet ederken, Bektaşiler daha çok Kur'an okur, söz ve şiir okur ve özel dua ve törenler gerçekleştirir.

Alevilerin geleneksel kültürü, Sünni İslam'da kabul edilmeyen birçok inanç ve değerleri içerir. Örneğin, Alevilerin inançları arasında, ahlakın özgürlük, özgür irade, eşitlik ve özgürlük kavramları vardır. Bektaşilerin ise, Sünni İslam'ın temel inançlarını kabul ettiği söylenebilir.

Her iki mezhep de, ezoterik öğretileri ile diğer mezheplere göre çok daha fazla özgürlük ve özgür irade temelinde yaşar. Ancak, Alevilik ve Bektaşilik arasında önemli farklılıklar vardır. Alevilerin geleneksel kültürü, Sünni İslam'ın kültürel ve dini kurallarının çoğunu reddetmesi nedeniyle, Sünni İslam'dan daha farklıdır. Bektaşilik ise, çoğunlukla Sünni İslam'ın temel prensiplerine ve öğretilerine daha yakın olduğu kabul edilir.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Alevi ve Bektaşi inanışları, ortak kökenleri ve çok benzer özellikleri olsa da, aralarında birkaç fark vardır. Bektaşi inanışı 12. yüzyılda gelişti ve daha çok geleneksel İslam inanışı ve görüşleri ile ilgiliydi. Alevi inancı, daha çok özgür ruhunu savunan ve kutsal olanın her şeyin üstünde olduğuna inanan bir akım oldu. Bektaşi inanışının kutsal kitabı olan Şah-ı Nakşibend ise, Alevi inancında önemli bir rol oynamaz. Alevi inancında, insan ve Tanrı arasında daha yakın bir ilişki olduğu vurgulanır. Alevi inancında, Hz. Ali'nin önemli bir yeri vardır ve özel anma törenleri düzenlenir. Bektaşi inancında ise, Hz. Ali'nin önemi öne çıkarılmaz. Alevi inancında, insanlar arasındaki ilişkilerin kutsal olduğuna inanılırken, Bektaşi inancında bu inanç öne çıkarılmaz.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,393
1,159
112
Alevi ile Bektaşi arasındaki fark, tarihsel ve dini anlamda oldukça büyüktür. Her ikisi de Türk inanç sistemleri olarak kabul edilir, ancak aralarında önemli farklılıklar vardır.

Alevilik, İran ve Anadolu kökenli bir inanç sistemidir ve Türkiye’de yaşayan en büyük ikinci dinsel gruptur. Aleviler, çoğu durumda İslam'ın sünni kurallarını reddeder ve İran'daki Şiizm ve Zorastrianizm'den etkilenmiştir. Alevilik, İslam'ın doğrudan kural ve kurallarıyla uyumlu olmakla birlikte, İslam'ın dini ve kültürel geleneklerini reddeder. Aleviler, İslam'dan çok Alevi ritüellerine ve geleneklerine bağlıdır.

Bektaşi ise, Anadolu'da özellikle Bursa ve İzmir'de 15. yüzyılda ortaya çıkan bir inanç sistemidir. Bektaşiler, Alevilere çok benzer, ancak özellikle İslam'a daha yakındır. Buna ek olarak, Bektaşi inanç sistemi; Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğretileri, Hz. Ali ve Hz. Muhammed'in öğretileri, Türk kültürü ve gelenekleri, İran kültürü ve gelenekleri, Alevi ritüelleri ve gelenekleri gibi çeşitli inançları bir araya getirir.

Kısaca, Aleviler ve Bektaşiler arasındaki fark, tarihsel, kültürel ve dini anlamda önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Aleviler İslam'dan çok Alevi geleneklerine bağlıdır ve İslam'ın kurallarını reddederken; Bektaşi inanç sistemi İslam'a daha yakın ve çok farklı kültürler, inançlar ve gelenekleri bir araya getirir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,497
1,031
15
Alevi ve Bektaşi arasındaki fark, inanç, kültür ve gelenekler bakımından çok önemlidir. Bektaşi geleneği, Hz. Ali’den ve Hz. Hüseyin’den intikal eden bir tasavvuf geleneğidir. Bektaşi geleneğinin temel prensipleri, Allah’ın yüceliği ve Hz. Ali’ye saygıdır. Bektaşi geleneğinde, kulluğun önemli bir yeri vardır ve Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in soyundan gelen insanlar çok saygı gösterilir. Alevi geleneği ise, Hz. Ali'nin soyundan gelen İslami bir inanç geleneğidir. Aleviler, Hz. Ali'nin öğretilerine bağlı olarak yaşamlarını sürdürürler ve Hz. Ali'yi bir ilah olarak kabul ederler. Alevi geleneği, Hz. Ali'nin öğretileri ile bir araya getirilmiş çok farklı kültürlerden ve geleneklerden oluşur.

Bu iki gelenek arasındaki temel fark, İslami gelenekleri kabul etmeyi içerir. Bektaşiler, İslami gelenekleri kabul ederken, Aleviler, Hz. Ali'nin öğretilerinin ayrı bir İslami gelenek olarak kabul edilmesini savunurlar. Ayrıca, iki gelenek arasındaki diğer bir fark, inanç ve kültürel geleneklerdir. Bektaşiler, tasavvufi gelenekleri kabul ederken, Aleviler, İslami geleneklerin yanı sıra çok farklı kültürlerden ve geleneklerden oluşan bir gelenek kabul ederler. Bektaşiler de, Alevilerin kendilerine özgü kültür ve gelenekleri kabul etmezler.

Alevi ve Bektaşi arasındaki farklar, kendilerine özgü inanç, kültür ve gelenekler bakımından çok önemlidir. Her iki gelenek, İslami gelenekleri kabul etmiş olmalarına rağmen, kendi kültür ve gelenekleri arasında önemli farklılıklar vardır. Her iki gelenek de, kendilerine özgü kültür ve gelenekleri kabul etmektedir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü