Anıt, belli bir amaca hizmet etmek üzere insanlar tarafından yapılmış, özellikle tarihi, kültürel ve estetik değerler taşıyan kalıcı yapıdır. Anıtlar, tarihsel olayları, kültürleri, sanatı veya hümanizmi anmak, yaşamak ve kutlamak için yapılır. Anıtlar genellikle önemli kişileri, savaşları, milli kahramanları veya özgün kültürü anmak amacıyla yapılır. Anıtlar ayrıca, sosyal, kültürel ve akademik değerleri somutlaştırmak veya önemli varlıkları hatırlamak için de kullanılır.
Anıtların türleri çok çeşitlidir. Anıtlar, genellikle heykeller, kültür merkezleri, anıt parkları, meydanlar, köprüler, heykel alanları, meydanlar, kültürel kompleksler ve anıt köyler olarak kategorize edilir. Anıt heykeller, kültür merkezleri veya anıt parkları, çoğunlukla çeşitli kişileri veya olayları anmak amacıyla yapılan çalışmalardır. Heykel alanları ve meydanlar, sosyal, kültürel veya akademik değerleri simgelemek veya önemli varlıkları hatırlamak amacıyla oluşturulur. Köprüler ve kültürel kompleksler ise, kültürlerin ve tarihin aktarılmasına ve korunmasına yönelik olarak düzenlenir. Anıt köyler ise, geçmişte yaşamış olan toplulukların yaşam tarzlarının ve değerlerinin korunmasına yönelik olarak tasarlanır.
Anıtlar, herhangi bir çevrede yaşayan insanların geçmişlerini, kültürlerini ve değerlerini önemli bir şekilde anmak ve onların yaşamlarında önemli bir rol oynamak için tasarlandı. Anıtlar, insanların geçmişlerini anmak ve önemli varlıkları hatırlamak amacıyla, yerel topluluklar tarafından yapılmış özel yapılardır.