Antropoloji, insanın toplumsal, kültürel, fiziksel ve bilişsel tarihini, yapısını ve yaşam biçimlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bir antropolog, kültürler arası farklılıkların nedenlerini, insanların karşılaştıkları sorunları ve toplumlardaki değişimleri anlamaya çalışır. Genel olarak, antropolojinin amacı, insanın kültürel çeşitliliklerini ve kültürel kodlarını anlamak ve anlamlandırmaktır.
Antropoloji, insan ilişkileri, kültürler arası iletişim, toplumsal ilişkiler, kültürel çalışma, etnografi, antropometri, etnoloji, arkeoloji, biyoloji, psikoloji, sosyoloji, tarih, dilbilim ve folklor gibi alanları kapsayan kompleks bir bilim dalıdır. Antropolojinin çalışma alanları; insanların toplumsal, kültürel ve fiziksel biçimleri, toplumsal değişim, kültürler arası iletişim, kültürel haklar, insan hakları ve cinsiyet eşitliği gibi birçok alana yayılmaktadır.
Antropoloji, farklı kültürlerin arasındaki ilişkileri, kültürel kodlarını, kültürel çeşitlilikleri ve kültürel farklılıkları incelemeyi amaçlar. Antropolojinin toplumsal ve kültürel değişimleri anlamaya çalışırken, insanların karşı karşıya kaldıkları sorunları da göz önüne alır. Antropologlar, insanların kültürel değişimleri ve inançlarını, sosyal çevrelerinin tarihini ve toplumsal kurallarını, insanların kültürel kodlarını ve değerlerini incelerler. Antropologlar, etnik kökenler, kültürel topluluklar, sınıfsal ve cinsiyet eşitsizlikleri gibi konularda da araştırma yaparlar.