Anüri, bir insanın üreme yeteneğini kaybettikten sonra ortaya çıkan bir durumdur. Anüri, bir kişinin üreme organlarının üretim yeteneğini, üretim yeteneğinde bir bozulma veya üretimin tamamen durmuş olmasıyla tanımlanır. Anüri, bir kişinin eşeysel üreme hormonlarının üretimi, spermatogenez, yumurtalıkların üretim ve döllenme gibi üretim ve döllenme ile ilgili fonksiyonlarının hiçbirinde yeterli olmamasıyla birlikte, gelişmiyormuş gibi görünebilir.
Anüri, çoğu zaman kalıtsal olarak alınan, ancak kazaya, kronik hastalıklara, ilaçlara veya diğer faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Anürinin kalıtsal olarak alındığı durumlarda, hastalık çoğu kez genetik olarak devralınır ve bu durumda, çoğu zaman, hastaların yakın aile üyeleri de aynı hastalığı paylaşabilir. Anürinin kazaya ya da diğer faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı durumlarda, hastalık genellikle tek tek insanları etkileyebilir.
Anürinin tıbbi tanısı, hastanın klinik ve laboratuvar bulgularının incelenmesiyle yapılır. Klinik bulgular, genellikle kadınlarda amenore (adet görememesi) ve erkeklerde impotans (eşeysel ilişkiye girmekte zorlanma) gibi durumlarla ortaya çıkar. Laboratuvar bulguları, anürinin ön tanısında özellikle önemlidir ve genellikle kanda hormon seviyelerinin ölçümü, ultrasonografi veya diğer tıbbi görüntüleme yöntemleri kullanılarak yapılır.
Anüri, çoğu zaman tedavi edilebilir. Ancak, anürinin kaynağına bağlı olarak, tedavi seçenekleri değişebilir. Anürinin kalıtsal olarak alındığı durumlarda, tıbbi tedavi genellikle etkili olmayabilir. Ancak, anürinin diğer kaynaklara bağlı olarak ortaya çıktığı durumlarda, hastalığın tedavi edilmesi mümkündür. Tedavi seçenekleri arasında, ilaç tedavisi, cerrahi müdahale ve diğer tıbbi uygulamalar bulunmaktadır.