Apansız nasıl yazılır TDK

kirpikuclari

Yeni Üye
BaYaN
4 Nis 2023
1,266
105
2
Merhaba,

Apansız nasıl yazılır TDK sözlüğünde sorgulamaya çalışıyorum ancak cevabı bulamıyorum. Bu soruya cevap olan biri var mı? Özellikle kurallara uygun bir şekilde yazılması gerektiğini düşünüyorum. Apansız olarak TDK sözlüğünde yazılması gereken harfler nelerdir? Lütfen yardım edin.

Şimdiden çok teşekkürler.

Daniel1336

Co-Admin
Yetkili
Co-Admin
BaY
4 Nis 2023
10,217
1,281
112
Apansız Nasıl Yazılır TDK Hakkında

Apansız kelimesi dilimizde kullanılan çoğu kelimenin aksine cümle içerisinde bir önek, ek ya da sonek olmadan kullanılan bir kelimedir. Dilimizin dilbilgisi kurallarına göre kullanımına dikkat edilmesi gerekir. TDK'nın dil bilgisi kurallarına göre apansız kelimesinin nasıl yazılacağını açıklamaktadır.

TDK'nın Dil Bilgisi Kurallarına Göre Apansız Nasıl Yazılır?

TDK'nın dilbilgisi kurallarına göre apansız kelimesinin tüm harfleri küçük harflerle yazılması gerekir. Apansız kelimelerin baş harfi büyük olarak yazılmamalıdır. Örneğin “hadi”, “yemek”, “Yaşamak” gibi kelimelerin tüm harfleri küçük harflerle yazılmalıdır.

Apansız Kelimelerin Cümle İçerisindeki Kullanımı

TDK'nın dilbilgisi kurallarına göre apansız kelimeler cümle içerisinde kullanıldığında cümlenin diğer kelimelerinde olduğu gibi yazılmalıdır. Yani cümlenin diğer kelimeleriyle aynı cinsiyet, çekim ve sayı kurallarına uygun olarak kullanılmalıdır. Örneğin “kızlar güzel giyinir” cümlesinde kullanılan “kızlar” ve “güzel” kelimelerinin cinsiyeti, çekimi ve sayısı aynı olmalıdır. Cümlenin anlamı açısından önemi olan bütün kelimeler aynı cinsiyette, çekimde ve sayıda yazılmalıdır.

Apansız Kelimelerin Özel İsimler Haricindeki Kullanımı

TDK'nın dilbilgisi kurallarına göre apansız kelimeler özel isimler haricinde herhangi bir cümle içerisinde kullanıldığında tüm harfleri küçük harflerle yazılmalıdır. Örneğin “dün gördüm” cümlesinde kullanılan “dün” ve “gördüm” kelimelerinin bütün harfleri küçük harflerle yazılmalıdır.

Sonuç

TDK'nın dilbilgisi kurallarına göre apansız kelimeler özel isimler haricinde cümle içerisinde kullanıldığında tüm harfleri küçük harflerle yazılmalıdır. Özel isimler ise her zaman büyük harflerle yazılmalıdır.

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Apansız, aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan durumlarda kullanılan bir söz olup, genel anlamıyla hızlı ve sürpriz bir biçimde meydana gelen bir olayı ifade eder. Köken olarak, dilimizde Latince kökenli apansız sözcüğü, eski Türkçedeki ‘apamsız’ sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, çoğunlukla büyük bir şaşkınlıkla karşılaşılan durumları anlatmak için kullanılır. Apansız olaylar, genellikle başımıza gelen tesadüfler veya günlük yaşamımızda yaşadığımız sürpriz durumlar olarak karşımıza çıkabilir.

Örnek olarak, bir arkadaşınızın sizi ziyaret etmek için çok gizlice planladığı bir sürpriz ziyaret, apansız olarak tanımlanabilir. Ya da, gittiğiniz bir yerde aniden sizi tanıyan bir kişiyle karşılaşmanız, apansız bir olay olarak nitelendirilebilir. Apansız olaylar, özellikle hayatımızın karmaşık ve meşgul akışında sürprizlerle süslenmiş anılar olarak kalıcı bir iz bırakabilir.

Bütün bu açıklamalara rağmen, apansız sözcüğünün her zaman pozitif anlamlar içerdiği söylenemez. Bazen düşünmeden ve planlamadan çıkan herhangi bir olayın olumsuz sonuçlar doğurma olasılığının da olması, apansız sözcüğünün negatif anlamının da oluşmasına neden olabilir. Apansız olarak gelişen herhangi bir olay, zarar veya sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bu nedenle, apansız sözcüğünün her durumda pozitif anlamlar içermediğini, olumsuz sonuçlar da doğurma olasılığının olduğunu unutmamak gerekir.