Araz, genellikle toprakların kendi içinde özellikleriyle ayrılan parçaları olarak tanımlanır. Araz, kimin mülkiyetinde olduğu, büyüklüğü, niteliği, kullanım amacı ve çevresi gibi birçok konuda özelliği olan bir yerdir. Araz, kişiler tarafından kullanım amaçlarına göre değişik şekillerde tanımlanabilir. Bunlar arasında; tarım arazisi, arsa, ev alanı, park, orman, barınak, üretim alanı, okul, hastane, toplu yaşam alanları ve turistik oteller gibi farklı alanlar sayılabilir.
Araz, üretim veya üretim kapasitesi arttırmak için kullanılabilir. Araz çoğunlukla tarım, hayvancılık ve turizm gibi sektörlerde kullanılır. Arazda yapılabilecek tarımsal faaliyetler arasında; üretim, sulama, bakım, hasat, depolama, pazarlama, biyolojik kontrol, organik tarım ve diğer faaliyetler sayılabilir. Araz aynı zamanda hayvancılık amaçlı da kullanılabilir. Kullanım amaçları arasında; eğitim, konut, ticaret, ulaşım, sanayi, ticaret ve kültürel etkinlikler gibi faaliyetler de dahil olabilir.
Arazlar, çoğunlukla özel mülkiyet olarak tanımlanır. Özel mülkiyet, belli bir kişi veya kuruluşun kendisine ait sınırlı haklarının olduğu bir durumdur. Özel mülkiyetin sahibi tarafından arazın kullanımına ilişkin karar verilir ve ücret karşılığında kiralanabilir veya satılabilir. Arazın kullanımı, ülkenin mevzuatlarına uygun olarak yapılmalıdır. Araz üzerinde yapılan işler, çevre ve sağlık kurallarına uygun olmalıdır. Arazlar, belirli bir alanda toplu kullanımın düzenlenmesi ve özel hakların korunması amacıyla kamu mülkiyeti olarak da tanımlanabilir.