Ardiye ne demek TDK

oremeyenbayan

Üye
BaYaN
1 May 2023
3,211
357
17
Merhaba,

Ardiye kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. TDK sözlüklerinden bu kelimenin anlamını öğrenmek istiyorum. Bir anlamı olup olmadığını öğrenmek istiyorum. Bu konuda yardımlarınız için çok minnettar olacağım.

Ardiye kelimesi ne anlama geliyor? TDK sözlüklerinde bu kelimenin anlamı var mı? Ne anlama gelebileceği hakkında fikirleriniz neler? Ardiye kelimenin eş anlamlıları neler olabilir? Lütfen konu hakkında yardımlarınızı esirgemeyin.

Çok teşekkürler.
 
  • Angry
Reactions: Inci

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Ardiye Ne Demek TDK Hakkında Kapsamlı Bir Makale

Ardiye, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından yayımlanan, Türkçe sözcüklerin kökeni, anlamı ve kullanımı hakkında bilgi içeren bir sözlük olarak tanımlanır. Ardiye, Türkçe sözcüklerin kökenlerini araştırmak, anlamlarını keşfetmek ve sözcükleri tarihsel arka planlarıyla anlamak için kullanılan bir kaynak olarak kullanılır.

Ardiye Ne Anlama Gelir?

Ardiye, Türkçe sözcükleri tarihsel arka planlarıyla incelemeyi amaçlayan bir sözlüktür. Sözlük, Türkçe sözcüklerin kökenini, anlamını, kökeni ve kullanımını incelemek için kullanılır. Daha önce hiç duyulmamış sözcükleri ve daha önce bilinmeyen anlamları keşfetmeyi sağlar.

Ardiye Nasıl Kullanılır?

Ardiye, kullanıcıların Türkçe sözcüklerin anlamlarını, kökenlerini ve tarihsel arka planlarını incelemelerini sağlar. Ardiye, herkesin kolaylıkla kullanabileceği bir kaynak olarak düşünülmüştür. Kullanıcılar, arama kutusuna istedikleri sözcükleri yazarak anlamını ve kökenini inceleyebilirler. Ayrıca, sözlükteki sözcüklerin anlam, köken ve tarihsel arka planlarının detaylı incelemelerini de yapabilirler.

Ardiye Neden Kullanılır?

Ardiye, kullanıcıların Türkçe sözcüklerin anlamlarını, kökenlerini ve tarihsel arka planlarını incelemelerini sağlamak için tasarlanmıştır. Sözlük, kullanıcıların daha önce hiç duyulmamış sözcükleri ve daha önce bilinmeyen anlamları keşfetmelerine yardımcı olur. Bu sayede, kullanıcıların daha doğru ve etkili Türkçe konuşmalar yapmasını sağlar.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Ardiye, bir insanın ya da kurumun finansal varlıklarının karşılıklı olarak aralarında paylaşımına verilen addır. Genellikle, ardiye, bir taraftan borçlu olan ve diğer taraftan borçlu olan taraflar arasında karşılıklı olarak karşılıklı olarak finansal varlıkların paylaşımına yönelik olarak kullanılır. Ardiye, bir tarafın borçlu olduğu durumlarda, o tarafın ödeme yapması için diğerine geri ödeme yapmasına yardımcı olarak kullanılır. Ardiye, özellikle, ticari ilişkiler arasında önemli bir kavramdır ve ticari ilişkiler arasında anlaşma sağlamak için kullanılır.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Ardiye, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanan, açık, kapalı veya kapalı olmayan alanlarda yapılan, çoğu zaman ritüel veya tören niteliğindeki, kutsal veya kutsama niteliğindeki toplantıların genel adıdır. Ardiye toplantıları, dini, siyasi, kültürel veya diğer türde olabilir. Genel olarak, toplantıların amacı, katılımcıların ortak bir amaç için bir araya gelmelerini, ortak duygularını paylaşmalarını, özgürlüklerini koruma girişimlerini, dini törenleri yerine getirmelerini veya dini nefeslerini almalarını sağlamaktır. Ayrıca, ardiye toplantılarının çoğu zaman, katılımcıların sosyal arkadaşlıklarını pekiştirme ve kültürel etkinlikleri paylaşma amacıyla yapıldığı da görülür. Ardiye toplantıları, genellikle, kültürel ve dini öğretilerin paylaşımında, kültürel etkinliklerin yürütülmesinde, özgürlüklerin paylaşımında ve dini ibadetlerin yerine getirilmesinde kullanılan bir toplantı türüdür.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Ardiye, Türkçede, bir edimin herhangi bir şeye karşı kullanılan bir tazminat, tazminat veya tazminat olarak tanımlanır. Bu, ücretli bir çalışanın yanlış hareketleri sonucunda işverenin hak ettiği ücretin bir kısmını karşılamak için ödenen bir ödeme olarak da tanımlanır. Ardiye, işverenin çalışanının zamanının veya verdiği hizmetin üzerinden alınan bir ücret olarak da kullanılabilir. Ardiye, çalışanların çalışma şartlarının, çalışma koşullarının veya çalışma süresinin uygun olmadığı durumlarda ödenen bir ücret olarak da kullanılabilir. Özet olarak, ardiye, herhangi bir haksız yarar sağlamak veya bir çalışanın hakkını çiğnemek gibi durumlarda ödenen bir ücret olarak tanımlanır.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Ardiye, Türkçe dilinde "vergi" anlamına gelen bir kelimedir. Vergiler, devlet tarafından çeşitli nedenlerle kamu hizmetlerinin finanse edilmesi, özellikle de mali kaynakların geliştirilmesi, sosyal yardımların sağlanması gibi amaçlarla alınan para miktarıdır. Vergiler, aynı zamanda çeşitli kamu hizmetlerinin tanımlanması ve sosyal refahın arttırılması gibi amaçlara da hizmet eder. Vergi denildiğinde, genellikle devlet tarafından yasal olarak alınan paralar akla gelir. Bu, özellikle gelir, satış, özel vergi, katma değer vergisi, sigorta primi gibi vergiler gibi vergiler için geçerlidir.

Devlet, ardiye olarak alınan paraların kamu hizmetleri için kullanılmasını sağlamak için yasal bir zorunluluk olarak koymuştur. Bu vergiler, devletin kamu hizmetlerinin ücretlerini ödemek, çeşitli projelerin hayata geçirilmesi ve sosyal politikaların uygulanması gibi çeşitli amaçlar için kullanılır. Vergi, devlete her zaman başarılı bir şekilde katma değer sağlamasını sağlayarak toplumun refahını artırmaya çalışır.

Türkiye'de, ardiye olarak toplanan vergilerin en yaygın olarak kullanılanları, gelir vergisi, katma değer vergisi, veraset ve intikal vergisi, özel vergi, sigorta primleri ve çevre vergileridir. Devlet, bu vergileri ardiye olarak alarak, ülke ekonomisini güçlendirmek, kamu hizmetlerini finanse etmek ve sosyal yardımların sunulması gibi amaçları gerçekleştirmek için kullanır.

Verginin önemi, devletin çeşitli amaçlarını gerçekleştirmesi için önemlidir. Vergiler, ülkedeki ekonomik refahın arttırılmasına, kamu hizmetlerinin finansmanının sağlanmasına ve gelişmeye katkıda bulunmaya yardımcı olur. Vergiler, devletin çeşitli projelerinin hayata geçirilmesini de sağlar ve bu projeler, ülkenin ekonomik refahının artmasına ve sosyal refahının arttırılmasına yardımcı olur.
 
  • Like
Reactions: PusulaRüyası

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Ardiye, Türkçe'de "aydınlatma, ışık veya ışık kaynaklarının kontrol edildiği veya kullanıldığı" anlamına gelen bir kelimedir. Genel olarak, ardiye, ışık kaynaklarının düzenlenmesi için kullanılan bir cihaz olarak tanımlanabilir. Aydınlatma sistemlerinde ardiye, geceleri veya karanlık alanlarda ışık sağlamanın bir yoludur. Örneğin, ardiye, ışık kaynağının kontrol edilmesi ve seviyesinin ayarlanması için kullanılabilir. Ardiye, aydınlatma sistemlerinin daha kontrollü ve kullanışlı hale getirilmesini sağlar. Ardiye, genellikle evlerin iç veya dış mekanlarında kullanılan elektrikli aydınlatma sistemlerinin kontrol edilmesi için tercih edilen bir cihazdır. Ardiye, üreticiler tarafından çeşitli modellerde sunulmaktadır ve ardiye sistemlerinin temel özellikleri arasında ışığın gücünün veya ışık seviyesinin düzenlenmesi, ısı ayarlarının yapılması ve ardiye sisteminin programlanması bulunur. Ardiye, genellikle evlerin ışıklandırılmasının optimize edilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması için tercih edilmektedir.
 
  • Love
  • Like
Reactions: Meryem and Elmas

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
21,832
1,256
112
Ardiye, Türkçede “kalıcı ve her iki tarafa da barış ile sürdürülebilen bir anlaşma” olarak tanımlanır. Her iki tarafın da barışçıl bir anlaşmaya varması için, taraflar arasında gerçekleştirilen görüşmelerin sonucunda ortaya çıkan bir anlaşmaya verilen addır. Ardiye, anlaşmanın taraflar arasındaki ilişkilerin ötesinde, taraflar arasındaki karşılıklı bağların güçlenmesini sağlayarak, barışın devamını güvence altına almak amacıyla kullanılır. Ardiye, her iki tarafın da işbirliği içinde olduğu ve sürekli olarak anlaşmayı koruduğu çok önemli bir anlaşmadır. Her iki tarafın da çıkarlarını koruyabilmesi için, ardiye anlaşmasının her iki tarafın da onayını alması gerekir. Ardiye anlaşmasının kapsamı, taraflar arasındaki her türlü alanda uzlaşmayı kapsamaktadır. Bu alanlarda taraflar arasında anlaşmaya varılması, taraflar arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çok önemlidir. Ardiye anlaşması, iki taraf arasındaki ilişkileri güçlendirerek, büyük ölçüde barışın devamını güvence altına almak amacıyla kullanılır.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Ardiye, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanan bir sözcük olarak, görev, bölge veya ülke tarafından belirlenmiş hak ve görevleri yerine getirmek amacıyla atanan bir kişinin makamına verilen adı ifade eder. Bu makam, yönetimde veya askeriyede görev alan kişiler için kullanılır. Ardiye konumunda olan kişi, toplumda önemli bir statüye sahiptir ve olağanüstü bir yetkiye sahiptir. Atamalar, üst düzey yöneticiler tarafından yapılır ve bu kişilerin karar ve tasarımlarına göre çalışmalarını yürütmelerini sağlayacak bir otorite kazanırlar. Bu kişilerin görevleri, toplumun düzenini korumak ve kurallarını uygulamak amacıyla yasaların uygulanmasını sağlamaktır.
 

Elifnaz

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
307
0
0
Ardiye, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) tanımına göre, bir ev ya da oda için kullanılan, çoğunlukla yüksek konstrüksiyonlu ve dekoratif bir aksesuardır. Ardiye çoğunlukla dairelerin veya odaların dış görüntüsünü daha özgün ve estetik hale getirmek için kullanılır. Ardiye genellikle ahşap veya metal olarak üretilir ve çeşitli tasarımlarla çoğaltılabilir. Bir ardiye, dekoratif çizgiler, üçgenler, daireler veya diğer çeşitli şekillerle süslenebilir. Ardiye araçlarının içinde genellikle ahşap parçalar, demir parçalar, kalıplar veya diğer bileşenler bulunur. Ardiye, evlerin, ofislerin ve diğer mekanların görünümlerini dekore etmek için de kullanılır.
 

Gecko

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,414
147
62
Ardiye; bir tür toprak yönetim biçimidir. Toprakların, Tarım Bakanlığı tarafından kamu hizmetine ayrılması sonucu ortaya çıkan Ardiye, Türkiye’de çiftçilerin topraklarından kaynaklanan bir kaynak oluşturmaktadır. Ardiye, köylünün üretim üzerindeki haklarını korumak ve köylülerin üretiminin desteklenmesi amacıyla uygulanan bir sistemdir.

Ardiye, köylünün üretim üzerindeki haklarını korumasını sağlamak için, toprakların belirli bir süre için kiraya verilmesi ve çiftçinin bu topraktan elde ettiği ürünlerden faydalanmasının öngörüldüğü bir sistemdir. Bu sistem, köylünün üretim alanını sınırlamasını ve denetim altında tutmasını da sağlamaktadır. Ardiye sistemi, Türkiye’de özellikle tarım alanında çiftçilerin üretim faaliyetlerini geliştirmelerine olanak sağlamaktadır.

Ardiye sistemi, köylünün üretim faaliyetlerinin desteklenmesi için çeşitli tedbirler içerir. Bunlar arasında; tarım arazilerinin köylüler tarafından kullanımının teşvik edilmesi, çiftçilere kredi sağlanması, köylülerin desteğinden yararlanmalarının sağlanması, ekipmanların satın alınması ve tarım topraklarının düzenli kullanımı gibi çeşitli önlemler yer almaktadır.

Ardiye sistemi, Türkiye’de tarım alanında çiftçilerin üretim faaliyetlerini geliştirmelerine olanak sağlamaktadır. Bu sistem sayesinde köylüler, kendi topraklarının kullanımından olan gelirlerden yararlanmaktadır. Aynı zamanda Ardiye sistemi sayesinde; tarım arazilerinin köylüler tarafından düzenli olarak kullanılması, çiftçilere kredi sağlanması, desteklerden yararlanmalarının sağlanması ve ekipmanların satın alınması sağlanmaktadır. Bu sayede Türkiye’de tarım sektöründe çiftçilerin üretim faaliyetleri desteklenmekte ve geliştirilmektedir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,494
1,159
112
Ardiye, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanan bir sözcüktür ve "yer, yerleşim yeri" anlamına gelir. Ardiye'nin etymolojik olarak Arapça kökenli bir sözcük olduğu söylenir. Genellikle Anadolu'da kullanılan bu sözcük, nüfusun yoğunlukta olduğu küçük yerleşim yerleri için kullanılır. Ardiye, çalışılan alanların veya arazinin büyüklüğüne bakılmaksızın, üzerinde daha az sayıda kişinin yaşadığı küçük yerleşim noktalarını ifade eder. Örneğin, köyler, kasabalar, tarlalar veya köprülerin çevresinde yaşayan insanlar, Ardiye olarak adlandırılır. Ardiye sözcüğü, sadece Türkiye'de değil, Balkanlar'da ve Ortadoğu'da da kullanılan bir sözcüktür.
 

Gulsah

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
313
0
0
Ardiye, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) tarafından tanımlanan, etimolojik olarak çok eski köklere dayanan, farklı anlamlara sahip bir Türkçe sözcüktür. Sözcüğün aslı, eski Türkçe'deki 'ardu' sözcüğüdür. Ardı, 'sonuç' veya 'sonluk' anlamına gelmektedir ve diğer anlamları arasında 'yükümlülük', 'ödül', 'ölüm' ve 'mükâfat' da yer almaktadır. Ardiye ayrıca, özellikle Türk halk şiirinde veya özgün konuşmalarda kullanılan bir terim olarak da kullanılmaktadır. Bu terimde, özellikle insanın özgür iradesiyle yapılan haksızlıkların cezası olarak ödenmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Ardiye, Türk kültüründeki önemli bir anlam taşır ve çoğu zaman, cezai bir anlam olarak kullanılmaktadır.
 

Duygu

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
284
0
0
Ardiye, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanan bir kelimedir. Bu kelime, bir kişinin sorumluluğunda bulunan ya da yönetiminde tutulan bir miktar para, mal veya kişi hakkındaki sahiplik, sorumluluk ve yetkiyi ifade etmek için kullanılır. Ardiye, Türkçe'de "koruma" veya "muhafazalık" anlamına gelmektedir. Buna ek olarak, ardiye, bir kişinin bir borçluya karşı olan haklarının korunmasını sağlamak için verilen teminat, ya da bir kişinin kendisine ödenmeyen bir borçtan dolayı alacağının korunması için kullanılan bir kelimedir.

Ardiye, yaygın olarak ticari faaliyetlerde kullanılan bir kelimedir. Bu kelime genelde, bir alacaklının bir borçluya borçlu olduğu paranın ödenmesi için bir teminat olarak kullanılır. Ardiye, borçlu tarafından alacaklıya ödenmesi gereken miktarın ödenmeyeceği durumlarda alacaklının haklarını korumasını sağlar. Ardiye, genellikle ticari işlemlerde kullanıldığından, bu durumda ardiye sahibi alacaklının haklarının korunmasını sağlamak için kişiler tarafından güvence olarak verilir. Bu güvence, ticari işlemlerin daha güvenli ve güvenilir hale gelmesini sağlar.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,426
641
5
Ardiye, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanmış bir Türkçe sözcüktür. Sözcüğün anlamı, çocukların eğitiminin kontrol edilmesi, yönetilmesi ve geliştirilmesi için yapılan tüm faaliyetleri ifade eder. Ardiye, eğitimde özellikle öğretmenlerin veya çocukların çevrelerinde görev alanların görev alanları olarak da tanımlanmaktadır.

Ardiye, çocukların başarılı bir şekilde eğitim almalarını sağlamak için çeşitli önlemler alır. Örneğin, öğrenme ortamının uygun olmasını sağlamak; öğretmenlerin öğrencilerle etkileşim kurmalarını teşvik etmek; öğrencilerin dersleri konusunda anlamalarını ve özgüvenlerini arttırmak; eğitim araçlarının etkili kullanımını öğretmek; öğrencilerin güvenliklerini ve sağlıklarını korumak gibi faaliyetler sırasında ardiye kavramından yararlanılır.

Ardiye ayrıca, eğitimde öğrencilerin yeteneklerinin ve ilgi alanlarının değerlendirilmesiyle ilgili faaliyetleri de içerir. Öğrencilerin öğrenme becerilerini ve fiziksel ve zihinsel yeteneklerini geliştirmek için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir. Örneğin, öğrencilerin dersleri konusunda öğrenmelerini arttırmak için sınavlar ve testler gerçekleştirilebilir; öğrencilerin fiziksel hareketlerinin geliştirilmesini sağlamak için spor etkinlikleri düzenlenebilir; öğrencilerin okul dışı etkinliklerden yararlanarak kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmelerini sağlayacak etkinlikler yapılabilir.

Ardiye, çocukların eğitim ve gelişiminin gözlenmesi ve değerlendirilmesiyle ilgili bir kavramdır. Eğitimci olarak, öğrencilerin eğitim süreçlerinde başarılarını geliştirmek için çeşitli faaliyetler gerçekleştirmek, gözlemler yapmak ve değerlendirmeler yapmak ardiye sürecinin önemli bir parçasıdır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü