Arteritis ne demek

kelekci

Tanınmış Üye
BaYaN
6 Kas 2020
1,344
95
47
Merhaba,

Arteritis nedir? Bu konuda yardım istiyorum. Arteritis hakkında çok az şey biliyorum. Arteritis, belirli arterlerin inflamasyonuyla ilişkili olan bir hastalıktır, ancak bunun ne anlama geldiği hakkında çok fazla bilgim yok. Ayrıca, arteritis hakkında neler yapılması gerektiği ve tedavi edilebildiği konusunda da bir fikrim yok. Arteritis hakkında daha fazla bilgi edinmek için kimden yardım isteyebilirim? Tedavi edilebilir mi? Ne tür belirtileri vardır? Bu konuda herhangi bir öneriniz var mı?

Herkese önceden teşekkürler.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,392
1,247
112
Arteritis Ne Demek?

Arteritis, damar duvarlarındaki iltihabın belirli bir bölgeye odaklanarak oluşturduğu bir tür iltihap hastalığıdır. Bu hastalık, bazı damarların veya vücuttaki bütün damarların enflamasyonuyla karakterize olabilir. Arteritis, çoğu zaman damar duvarlarının bütün vücutta etkilenmesi şeklinde ortaya çıkan bir hastalık olmasına rağmen, bazen sadece bazı bölgelere odaklanmış olarak da oluşabilir. Genellikle başlangıç olarak, arteritisin belirli bir damarın oluşturduğu iltihabın sınırlı bir bölgede olduğu görülür.

Arteritis Nasıl Oluşur?

Arteritis, enflamasyonu tetikleyen birçok faktörden kaynaklanabilir. Bunlar arasında enfeksiyon, alerjik reaksiyonlar, aşırı yorgunluk veya vücudun kendi dokularına karşı oluşturduğu tepkiler yer alır. Bazen neden belirlenemediği durumlarda, arteritis idiyopatik olarak adlandırılır.

Arteritisin Belirtileri Nelerdir?

Arteritisin belirtileri, enflamasyondan kaynaklanır ve genellikle etkilenen bölgeye bağlı olarak farklılık gösterir. Bu belirtiler arasında; hareket kısıtlılığı, ağrı, karıncalanma, şişme, kızarıklık, ateş, baş dönmesi, kas zayıflığı ve yorgunluk gibi semptomlar yer alır.

Arteritisin Teşhisi ve Tedavisi

Arteritisin teşhisi, vücuttaki enflamasyonu ve semptomlarının belirlenmesi için fiziksel muayene, kan testleri, ultrasonografi veya tomografi gibi görüntüleme testleri aracılığıyla yapılır. Teşhis konulmasından sonra, tedavide genellikle anti-enflamatuar ilaçlar veya kortikosteroidler kullanılır. Bu ilaçlar, vücuttaki enflamasyonu azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazen, fiziksel tedavi veya cerrahi gibi diğer tedavi seçenekleri de kullanılır.
 

oremeyenbayan

Üye
BaYaN
1 May 2023
3,211
357
17
Arteritis, kalıtsal veya altta yatan başka bir hastalık nedeniyle oluşan ve damarları etkileyen bir tür enflamasyon durumudur. Damarların iç tabakasını etkileyerek şişlik, kızarıklık ve ağrıya neden olan arteritis, aşırı ağrıya veya kalıcı hasara neden olabilir. Hastaların çoğunda, arteritin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bazı durumlarda, altta yatan hastalıklar, ilaçlar veya alerjik reaksiyonlar bu durumu tetikleyebilir. Hastalar tedavi edilmeden önce, doktorların nedeni tespit etmesi gerekmektedir. Tedavide genellikle ağrı kesiciler, kortizonlar ve ağrı azaltıcı ilaçlar kullanılır.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Arteritis, kasların ve organların vücudun arterleri üzerinden beslenmesini sağlayan kan damarlarının iltihaplanmasıyla oluşan bir durumdur. Arterlerdeki iltihap, damarların genişlemesine veya sertleşmesine neden olabilir ve bazen de tıkanabilir. Arteritin çeşitli türleri vardır ve genellikle yaşlıları etkiler. En yaygın olanlardan biri, temporal arterit veya kısa adıyla GCA'dır. Bu, kafa derisinin temporal arterlerinde oluşan iltihaptır. Diğer tip arteritler arasında, Takayasu arteriti, raynaud fenomeni, Buerger hastalığı veya panarterit nodoz polianjiitt gibi hastalıklar vardır. Bunların her birinin çok farklı belirtileri olabilir ve tedavileri de farklıdır. Bu hastalıkların tümü, etkili bir tedaviyle kontrol altına alınabilecek durumlardır.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Arteritis, damarların hücrelerinde meydana gelen bir hastalık olarak tanımlanır. Belirtileri arasında baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları ve ateş yakınmaları gibi semptomlar vardır. Arteritin nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak bazı durumlarda, vücudun kendi dokularına karşı bağışıklık sistemi tarafından geliştirilen bir tepki olarak görülebilir. Arteritin tedavisi, hastalığın türüne ve şiddetine göre farklı olabilir. Bazı durumlarda kortikosteroidler, diğer durumlarda ise immün sistemi baskılamak için ilaçlar kullanılır. Arteritin tedavisinde etkili olmak için, tedaviye erken başlanmalı ve tüm doktor tarafından önerilen tedavi rejimine uyulmalıdır. Aynı zamanda sağlıklı beslenme ve egzersiz programları da önerilebilir.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Arteritis, kan damarlarının zarar görmesiyle oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık, damarların genişlemesi veya tıkanması gibi daha ciddi durumlara yol açabilir. Genellikle, enflamasyonun bir sonucu olarak oluşur ve başlıca karaciğer, böbrekler, aorta ve kalp gibi vücut organlarını etkileyebilir. Belirtiler arasında ateş, kas ağrısı, kötü huylu bir nefes alma veya baş ağrısı gibi çeşitli semptomlar bulunur. Bu hastalık için çeşitli tedavi seçenekleri vardır ve tedaviye başlamadan önce, hastanın durumunu değerlendirmek için bir tıbbi muayene yapılmalıdır.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Arteritis, bir vaskülit olarak tanımlanır ve damar duvarının iltihaplanmasıyla karakterize edilir. Genellikle arterleri etkileyen inflamatuar bir hastalıktır ve damarların genişlemesini yada daralmasını tetikleyebilir. Damar duvarındaki iltihap, kalınlaşma veya pıhtılaşmaya neden olabilir. Arteritis'in çeşitli türleri vardır, bu türler arasında temporal arteritis, Takayasu arteritis, thoracic aortic anevrizması gibi. Bu hastalıklar, yaşlıların çoğunlukla erişkin çağından önceki çocukluk çağındaki çocuklarda da görülebilir.

Arteritis'in belirtileri arasında baş ağrısı, göz ağrısı, kas ağrıları, kısırlık, hafıza kaybı, artrit, karın ağrısı, kalp krizi gibi yakınmalar sayılabilir. Çoğu zaman, bu belirtiler semptomatik tedavi alınmadan hafiflemez veya kaybolmaz. Ayrıca, bu hastalıkların bazılarının önlenmesi için erken tanı önemlidir.

Tanı konulması için, fiziksel muayene, kan testleri, röntgen, MRI veya CT taramaları yapılabilir. Tanı konulduktan sonra, hastalığın kontrol altına alınması için tek başına veya çoklu ilaçlar kullanılabilir. İlaçlar genellikle kortikosteroidler, immün sistemi baskılayıcılar veya antikor tedavisi olabilir. Ayrıca, cerrahi veya radyoterapi de kullanılabilir.
 
  • Like
  • Love
Reactions: Sumeyye and Naime

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
21,863
1,256
112
Arteritis, kan damarlarının zarar görmesi ve tahribatına yol açan bir hastalıktır. Kan damarlarının çeperindeki doku zarar görerek sertleşebilir ve kısıtlanabilir. Bu durumun sonucunda kan akışında bir tıkanıklık ortaya çıkabilir ve kan damarlarının tıkanmasına neden olabilir. Arteritis, kalp hastalıklarından felçlere kadar çeşitli komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Arteritis, çok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bazı tip arteritler, sadece belirli bölgelerde etkilidirken, diğerleri vücudun çoğu bölgesini etkileyebilir. En yaygın olanları, temporal arterit ve Takayasu arteritidir. Temporal arterit, çoğunlukla kronik bir hastalıktır ve baş ağrısı, göz ağrısı ve kulak ağrısı gibi semptomları vardır. Takayasu arterit ise, özellikle gözlerin, kulakların ve böbreklerin arterlerinde zarar görmesine neden olabilir. Diğer tip arteritler ise, sistemik skleroz, reaktif artrit ve bazı inflamatuar barsak hastalıkları gibi hastalıkların kan damarlarını etkilemesine neden olabilir.

Arteritisin tedavisinde, ilaçlar, fizyoterapi, diyet ve diğer tıbbi prosedürler kullanılabilir. Bu tür hastalıkların tedavisinde, özellikle ilaç kullanımı çok önemlidir. İlaçlar, vücudun bağışıklık sistemini baskılamak için kullanılır ve böylece hastalığın neden olduğu zararın önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, ilaçlar aynı zamanda inflamasyonu azaltmak için de kullanılabilir. Fizyoterapi ve diyet de, hastalığın tedavisinde kullanılabilecek etkili yöntemlerdir.
 

karizmator

Yeni Üye
BaY
1 Eki 2023
5,432
0
0
Arteritis, damar duvarının inflamasyonu olarak tanımlanır. Damar duvarındaki inflamasyon, damar duvarının genişlemesine veya daralmasına neden olabilir. Arteritis, kronik veya akut olabilir. Kronik arteritis, ağır bir durum olduğu için çok tedavi gerektirir. Akut arteritis, genellikle daha hafif bir durumdur ve daha kolay tedavi edilebilir. Arteritis, çeşitli faktörlerden kaynaklanır. En yaygın nedenler, tıbbi durumlar, bazı ilaçlar ve aşılar, stres veya zararlı maddelerdir.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Arteritis, genellikle damarların duvarlarının iltihaplanması olarak tanımlanır. Bu iltihaplanma, damar duvarlarının güçlenmesine ve daralmasına neden olur. Bu durum, kan akışının durması veya azalmasına neden olabilir. Arteritis, çoğu zaman vücutta bulunan bazı arterleri etkileyebilir; ancak en sık görülen türü, araknoid arteritis ya da temporal arteritistir. Bu hastalıklar, yaşlıları ve erkekleri etkileyen kronik bir hastalıktır ve çoğu zaman nedeni bilinmeyen bir inflamasyon nedeniyle ortaya çıkar.
 

Simal

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
292
0
0
Arteritis, damarların iç yüzeyinde veya içinde meydana gelen iltihabın göstergesi olan bir hastalıktır. Vücudun herhangi bir bölgesindeki arterlerin tahriş olmasına veya iltihaba maruz kalmasına neden olur. Bu hastalık, çoğu zaman yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Arteritis, vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen belirtileri kapsayabilir. Bunlar arasında ateş, baş ağrısı, uyuşukluk, kısa nefes alma, kas ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı ve karın şişmesi gibi şikayetler yer almaktadır. Arteritisi tedavi etmek için, doktorunuzun verdiği tıbbi tedavi kullanmanız önerilmektedir. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmak ve dengeli beslenmek de bu hastalığın tedavisinde önemlidir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,458
641
5
Arteritis, vücutta meydana gelen kan damarlarının iltihabı olarak tanımlanır. Genellikle damar duvarındaki dokularda görülen iltihaplanmaya neden olan bir durumdur. Bu durumun bazı enfeksiyöz ve alerjik nedenleri olabilir. Bunun yanı sıra, kalp hastalıkları, diyabet ve stres gibi faktörler de iltihaplanmaya neden olabilir.

Arteritis, çoğunlukla üst ekstremitelerde veya kafa ve boyunda görülen kronik bir hastalıktır. Genellikle bu hastalığın semptomları arasında, ağrı, şişlik, kızarıklık ve kabarıklık gibi bulgular vardır. Aynı zamanda, bu hastalık kronik bir hastalık olduğu için, özellikle uzun süreli yorgunluk, ateş, baş ağrısı ve bulantı gibi semptomlar da ortaya çıkabilir.

Arteritisi önlemek ve tedavi etmek için, eğitimci olarak, öğrencilerin sağlıklı beslenmelerini teşvik etmeliyiz. Ayrıca, kolesterol, yağ ve tuz düzeylerini düzenlemeleri gerektiğini öğrenmelere anlatmalıyız. Ayrıca, stresi azaltmak için öğrencilerin düzenli egzersiz yapmalarını teşvik etmeliyiz. Son olarak, öğrencilerin sigara kullanmamalarını ve alkol kullanmamalarını önermeliyiz.
 

kalpbahcesi

Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,346
111
17
Arterit, kan damarlarının enflamasyonu anlamına gelen bir hastalıktır. Bu hastalık, büyük ve orta boyutta kan damarlarına yayılan bir inflamasyonu içerir. Arterit, genellikle yetişkinlerde görülen bir hastalıktır ve çoğu vakada karaciğer ve böbrekleri etkiler. Arterit, vücutta ağrı ve sıkışma hissi ile karakterize olabilir.

Arterit, farklı türleri olan bir hastalıktır. Temporal arterit, kan damarlarının özellikle kafa derisinin yakınındaki damarları etkileyen en sık görülen türüdür. Diğer türleri ise, aorta arterit, kol ve bacak arteritleri, çoklu skleroz ve sarkoidoz arteritleridir.

Arteritin belirtileri, vücudun herhangi bir kısmında ağrı ve sıkışma hissine benzer şekilde ortaya çıkabilir. Ağrının yanı sıra, arterit aynı zamanda kaslarda zayıflama, yorgunluk, ateş, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi çeşitli semptomları da içerebilir.

Tedavi olarak, arteritlerin belirtilerini azaltmak ve hastalığın ilerlemesini önlemek için, öncelikle nedeninin belirlenmesi gerekir. Arteritin nedeni, genellikle hastalığın tipine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, temporal arterit için, steroidler ve antienflamatuvar ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca, diyet değişiklikleri, egzersiz, stres azaltma ve bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar da kullanılabilir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,627
1,031
15
Arteritis, vasküler sistemin hastalıkları arasında yer alan bir durumdur. Bu durum, damarlarda veya arterlerde meydana gelen iltihaplanmayla ilişkilidir. Bu iltihaplanma, damarların iç yüzeyinde veya damarın çevresinde meydana gelen inflamatuar bir tepkiye neden olur. Bu tepki, damarın iç duvarının kalınlaşmasına, tıkanıklığa veya hasara neden olabilir. Arteritis tipik olarak yakın ilişkili olan bir hastalıktır. Damar duvarındaki iltihabın neden olduğu etkiler, kalp veya karaciğer gibi organlara zarar verebilir. Bu nedenle, arteritisin zamanında tanınması ve uygun tedavi alınması önemlidir.
 

Feride

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
293
0
0
Arteritis, vücuttaki damarları etkileyen bir tür kronik (uzun süreli) enflamasyon (şişme) hastalığıdır. Arterler, kan akışının vücudun farklı bölgelerine taşınmasını sağlayan kalın damarlardır. Damarların iç duvarında oluşan bu enflamasyon, daralmaya veya tıkanmaya neden olabilir. Bu durum, kan akışının bir bölgede kesilmesine ve kanın damarlardan çıkmasının engellenmesine neden olabilir. Arteritis, genellikle bacaklarda veya gövdede hissedilen ağrı, karın ağrısı, ödem, kızarıklık veya karında hassasiyet gibi belirtilerle ortaya çıkar. Arteritin bazı türleri, özellikle damarların kalbinden ayrılan damarları etkileyebilir. Bu durum, inme, dizlerde ağrı, karın ağrısı, dalak veya karaciğerde iltihaplanma gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Arteritin tedavisi, etkenin ne olduğunun belirlenmesi ve hastanın durumunun değerlendirilmesiyle başlar. Genellikle ilaç tedavisi, fizik tedavi, diyet ve önerilen yaşam tarzı değişimleri gibi alternatifler kullanılır.
 

Sumeyra

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
276
0
0
Arteritis, bir tür damar hastalığı olan kalıtsal veya edinilmiş arterlerin enflamasyonuyla karakterize bir hastalıktır. Genellikle vücudun farklı bölgelerinde yer alan arterleri etkileyebilen bu hastalık, görülen semptomlarına göre farklı türlerde kategorize edilir. En sık görülen arteritis türleri şunlardır: Temporal arteritis (Giant Cell Arteritis), Takayasu arteriti ve Polimiyalji romatizmalı arteriti.

Temporal arteritis (Giant Cell Arteritis), kafa dermatomlarının gözü veya kafa etrafındaki arterlerin enflamasyonuna neden olan kronik bir hastalıktır. Bu hastalık, en sık 50 yaş üstü bayanlarda görülür ve çoğunlukla kafa ve boyun ağrısı, göz ağrısı, karıncalanma, ciltte döküntü ve görme bozuklukları gibi semptomlarla birlikte ortaya çıkar.

Takayasu arteriti, aort ve büyük damarların enflamasyonuna yol açan kronik bir hastalıktır. En sık erişkinlerde görülür ve genellikle kalp yetmezliği, göğüs ağrısı, göz ağrısı ve kol ve bacaklarda uyuşma gibi semptomlarla birlikte ortaya çıkar.

Polimiyalji romatizmalı (PMR) arteriti, karaciğer, akciğer, kalp, böbrek ve kasların arterlerinin enflamasyonuna neden olan kronik bir hastalıktır. En sık yaşlılar arasında görülür ve genellikle göğüs ağrısı, karıncalanma, kas ağrısı ve güç kaybı gibi semptomlarla birlikte ortaya çıkar.

Genel olarak, arteritis nadir görülen, ancak ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle, hastaların ilk semptomlarını fark etmesi ve hemen doktorlarına başvurması çok önemlidir. Doktorlar, fizik muayene, kan testleri, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya kontrast ajansı taraması (CT) gibi testleri kullanarak hastalığın türünü ve ciddiyetini belirleyebilir. Tedavi edilmezse, arteritisten kaynaklanan hasarlar kalıcı olabilir ve bazı hastalarda felç veya ölümle sonuçlanabilir.
 

Inci

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
300
0
0
Arteritis, kan damarlarının iltihaplı durumlarını ifade eden bir terimdir. Vücudumuzdaki bütün kan damarlarını etkileyebilen bu durum, en çok damar duvarlarının iltihabının oluşmasıyla ortaya çıkar. Bunun sonucunda, damarların genişletilmesi veya kapanmasıyla karakterize olabilen bu durum, arteriyel ve venöz tıkanıklıkların oluşmasına veya kan akımının azalmasına neden olabilir. Vücutta bulunan pek çok farklı arteriyel ve venöz sistemleri etkileyebilen arteritis, en çok bacaklar, karaciğer, böbrekler, diyafram ve kalp gibi organları etkileyebilir. Genel olarak arteritis, iltihaplı durumu tetikleyen pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkar. İmmün sistem hastalıkları, inflamatuar kalp hastalıkları, kronik inflamatuar hastalıklar, bazı tümörler gibi birçok durum arteritisin oluşmasına neden olabilir. Arteritisin tedavisi, etkenin belirlenmesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ağrıların ya da basınçların azalmasını sağlamak için, ilaçlar, fizyoterapiler, cerrahi prosedürler gibi çeşitli tedavi yöntemleri kullanılabilir.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
21,988
1,315
112
Arteritis, damarların ara yüzeyinin iltihabi bir hastalıktır. Genellikle vücudun değişik bölgelerinde damarlarda enflamasyon oluşturur ve organların kan akışını etkiler. En sık görülen türü göz arteritidir, ancak bazı ciddi türleri, özellikle vaskülit, kalp, böbrek, karaciğer veya baş veya boyun bölgesindeki damarları da etkileyebilir. Belirtileri arasında ateş, kas ağrısı, yorgunluk, baş ağrısı ve karın ağrısı vardır. Tedavi için steroidler, immünosupresanlar ve antikorlar kullanılabilir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:1)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü