Artrit nedir neden olur

delihatun

Tanınmış Üye
BaYaN
1 May 2023
1,329
88
47
Merhaba, artrit hakkında bilgim oldukça kısıtlı. Artrit nedir ve neden oluşur? Başımda neler olup bittiğini anlamaya çalışıyorum. Doktorumun bana söylediklerinden çok daha fazlasını öğrenmek istiyorum. Lütfen artrit hakkında bilgi verenler, bu konuda yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Artrit Nedir ve Neden Olur?

Artrit, birçok farklı nedenlerden kaynaklanan ve çoğu zaman ağrılı bir hastalıktır. Artrit, vücudunuzdaki eklemlerin, tendonların veya bağların iltihaplanmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Eğer eklemleriniz veya diğer dokularınız ağrılı ve şişmişse, bu artrit olabileceğini gösterir.

Artrit, en sık kullanılan genel terim olduğu için, kullanıldığında çok sayıda farklı artrit türünü ifade edebilir. Artrit, çoğunlukla yaşla ilgili ve genellikle orta yaş ve üstündeki insanlarda daha sık görülür. Ancak, artrit, bazen çocukluk çağından itibaren de görülebilir.

Artritin Farklı Türleri ve Nedenleri

Artritin farklı türleri ve nedenleri oldukça farklıdır. En yaygın olan artrit türleri arasında osteoartrit, reumatoid artrit, psödotümör artriti, juvenil idiopatik artrit ve ankilozan spondilit artriti bulunmaktadır.

Osteoartrit, eklemlerin yaş veya yıpranmayla ilgili zarar görmesine neden olan bir artrit türüdür. Bu tip artrit, çoğunlukla yaşlı bireylerde görülür.

Reumatoid artrit ise, vücudun kendi dokularının iltihaplanmasına neden olan bir sistemik hastalıktır. Bu tür artrit, genellikle yaşa bağlı olmamakla birlikte, çoğunlukla yetişkinlerde görülür.

Psödotümör artriti, bazı kanser türlerinin tedavi edilmesinden sonra ortaya çıkan bir artrit türüdür. Bu artrit türü, genellikle tedavi edilen kanser hastalarında görülür.

Juvenil idiopatik artrit ise, çocukluk çağından itibaren ortaya çıkan ve nedeni tam olarak bilinmeyen bir artrit türüdür.

Ankilozan spondilit artriti, kas ve eklemlerin ağrılı ve sertleşmesine neden olan arka bel ağrısına neden olan artrit türüdür.

Artritin Belirtileri ve Tedavisi

Artritin en yaygın belirtileri, özellikle eklemlerde ağrı, şişme ve kızarıklıktır. Eklemlerin ağrısı veya şişmesi, hareket etmekte zorlanma veya ağırlıkta kayma hissi gibi diğer semptomlar da gösterebilir.

Artritin tedavisi, hastalığın türüne ve derecesine bağlı olarak değişebilir. Tedavi, belirtileri azaltmak ve hastalığın seyrini yavaşlatmak için kullanılan ilaçlar, egzersizler, fiziksel tedaviler ve fizik tedavi gibi farklı yöntemleri içerebilir. Ayrıca, beslenme şekli ve stres yönetimi de artritin belirtilerini azaltmada yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: artrit, osteoartrit, reumatoid artrit, psödotümör artriti, juvenil idiopatik artrit, ankilozan spondilit artriti, tedavi, belirtileri, ilaçlar.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,020
517
0
Artrit, birçok farklı şekilde ortaya çıkan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Artrit, özellikle büyük eklemleri etkileyen, ağrı, şişme, tutukluk ve hareket kısıtlılığı gibi çeşitli semptomlarla karakterize olan bir hastalıktır.

Artritin, bazı genetik, mekanik veya iltihaplı nedenlerden kaynaklanan bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Genetik nedenler, artritin kalıtsal olarak aktarılabilecek bir hastalık olduğunu göstermektedir. Mekanik nedenler, artritin ortaya çıkmasına neden olabilecek yüksek derecedeki ciddi travma veya enfeksiyonları içerir. İltihaplı nedenler, artriti oluşturan kronik iltihaplanmalara dayanmaktadır.

Artritin tedavisi, hastalığın nedenine bağlı olarak değişebilir. Genellikle, ilaçlar, rehabilitasyon ve fiziksel tedaviler, eklemleri koruyacak önlemler ve stres azaltıcı teknikler kullanılarak tedavi edilir. Bazı durumlarda cerrahi gerekebilir. Artritin önlenmesi için, özellikle yaşlıların hareketli olmaları ve aşırı yüklenme veya travma riskini azaltmaları önerilmektedir.
 

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Artrit, kas ve eklemlerin ağrılı, tutuklu veya kısıtlı hareket söz konusu olduğunda ortaya çıkan bir ciddi ağrı tablosudur. Artrit, çoğu zaman eklemlerin çevresindeki dokularda hasara neden olan bir hastalıktır. Artritin nedeni çok farklı olabilir ve bunların her birinin kendine özgü tedavi yöntemleri vardır.

Artritin en yaygın nedenleri arasında otoimmün hastalıklar, iltihaplı hastalıklar, kırıklar veya travmalar, enfeksiyonlar ve ilaç reaksiyonları vardır. Otoimmün hastalıklar, vücudun kendi dokularını tanımaması ve onlara saldırması sonucu ortaya çıkar. İltihaplı hastalıklar ise bağ dokusunun kendisini yenileme yeteneğinin kaybı nedeniyle ortaya çıkar. Enfeksiyonlar da iyi tanımlanmamış bir virüs ya da bakteri tarafından etkilenen eklemlerin ağrısına neden olabilir. İlaç reaksiyonları ise ilaç kullanımı sırasında ortaya çıkan ağrıların nedeni olabilir.

Artrit tedavisinde genellikle kortizon ve antienflamatuar ilaçlar kullanılır. Bunlar ağrıyı azaltmak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılır. Ayrıca fiziksel terapi de artritin hafiflemesini ve kas ve eklem esnekliğini arttırmak için önemlidir. Diyet de hastalığın etkilerini azaltmak için kullanılır. Bir diyetisyenin görüşleri ve tavsiyeleri de hastaların yaşadıkları ağrının hafiflemesi için önemlidir.
 
  • Like
  • Haha
Reactions: Ipek and Berrak

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,607
1,031
15
Artrit, kronik bir hastalık olarak tanımlanır. Artrit, eklemlerdeki iltihapla birlikte gelişen bir durumdur. Eklemlerin ağrılarının, şişliklerinin ve kısıtlı hareketlerinin olmasına neden olan artrit, daha çok yaşlılar arasında görülmektedir. Ancak her yaş grubunda görülebilmektedir.

Artritin gelişmesinde genetik faktörler, tahriş etmeye neden olan durumlar, kronik enfeksiyonlar, ağır işleri yapmak, aşırı stresten kaynaklanan durumlar veya bazı alerjik hastalıklar etkili olabilir. Artrit, beyin ve sinir sistemi ile ilgili olarak da görülebilir.

Artritin belirtileri arasında ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı sayılabilir. Eklemin çevresinde oluşan şişlikler ve kızarıklıklar, ağrının daha fazla hissedilmesine neden olabilir. Eklemlerin hareket etmesi zorlaştığından, kasların kasılması veya dokuların rahatsız olması da ortaya çıkabilir. Ayrıca, artritin teşhisi için eklemlerin ultrason taraması, kan testleri, X ışınları veya MR gibi radyolojik testler kullanılabilir.

Artrit hastalığının tedavisi için, doktorunuzun size önereceği ilaçların dışında, fizik tedavi ve rehabilitasyon, egzersiz veya masaj tedavileri gibi doğal yöntemler de kullanılabilir. Ayrıca, artritin belirtilerini azaltmak için, alkol kullanımının sınırlandırılması, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanılması ve stresten uzak durulması da önerilebilir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,438
641
5
Artrit, vücudun kemikleri ve kaslarını destekleyen eklemleri tutan kıkırdakların tahrip olmasına neden olan bir hastalıktır. Artrit, çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir. Genetik yatkınlığının yanı sıra fiziksel aktivite ve çevresel faktörler de artrit oluşumunda etken olabilir.

Artrit, belirli eklemlerin ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı gibi semptomlara neden olur. Bu semptomlar hafif veya ciddi olabilir ve birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Ağrı ve şişlik artışı, istirahat ve hareketten sonra hafifleyebilir. Ağrı ve şişlik kötüleşirse, artritin daha ciddi bir formu olabileceğini gösterir.

Artritin tedavisi, hastanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Öncelikle, doğru teşhisi koymak önemlidir. Önerilen tedavi çözümleri arasında hafif egzersizler, ağrı kesiciler, iltihap azaltıcı ilaçlar, sıcak ve soğuk uygulamalar, beslenme değişiklikleri ve fiziksel terapi gibi seçenekler bulunabilir. Ayrıca, bir uzmana başvurmak hastanın durumunu daha iyi anlamak için önemlidir.

Artritin tedavisi, hastanın durumuna göre değişkenlik gösterdiği için, her hasta için en uygun tedavi seçeneği bulmak için doktorların tüm önerilerini dinlemek önemlidir. Ayrıca, hastaların beslenme düzenlerini değiştirmesi ve fiziksel aktiviteleri arttırması, hastalığın seyrinin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Artrit, eklemleri etkileyen kronik bir hastalıktır. Artrit, kelimenin latince kökeninden türetilmiştir ve "eklem ağrısı" anlamına gelir. Artrit, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. En yaygın olanları, yaşlılık, aşırı hareket, doğuştan, mekanik veya inflamatuar nedenlerdir. Yaşlılık artriti, kemik ve eklem hastalıklarının yaygın bir türüdür ve çoğu zaman yaşlılarda görülür. Yaşlılık artritinin önemli belirtileri, eklemlerde sertlik, hareket kısıtlılığı ve ağrıdır. Aşırı hareket artriti ise, çok fazla hareket ve güç kullanımından kaynaklanan eklem hasarıdır. Mekanik artrit, eklemlerin tıbbi hasara veya yaralanmalara maruz kalmasından dolayı oluşan bir hastalıktır. İnflamatuar artrit ise, vücudun kendi dokularını saldırgan bir şekilde etkileyen bir durumdur. Artrit, ağrı, şişlik, sertlik ve hareket kısıtlılığı gibi fiziksel belirtileri olan bir hastalıktır. Bazen, hastalar ciltte kızarıklık, ateş, halsizlik veya kilo kaybı gibi başka belirtiler de gösterebilir. Artritin tedavisi, hastanın durumuna ve hangi artrit türüne sahip olduğuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle, ağrı kesici ve anti-enflamatuar ilaçlar, fiziksel terapi, egzersiz, diyet ve kullanılabilecek diğer tedavi seçenekleri kullanılır.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Artrit, çoğu zaman eklemlerde veya kaslarda hissedilen ağrı ile karakterize olan bir kronik hastalıktır. Artrit, eklemlerde veya kaslarda oluşan iltihaplanma sonucu ortaya çıkar. Genellikle yaşlanma, aşırı hareket, aşırı ağırlık kaldırma, travma veya diğer inflamatuar hastalıklar nedeniyle ortaya çıkar. Belirtileri, eklemlerde veya kaslarda şişme, ağrı, kızarıklık ve sıcaklık artışıdır. Artrit tedavisinde genellikle doktor tarafından reçete edilen ilaçlar, fizik tedavi, egzersiz, diyet ve diğer tıbbi tedaviler kullanılır.
 

Selin

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
309
0
0
Artrit, eklemlerin kronik bir hastalığıdır. Artrit, eklemlerin kıkırdak kaybı, inflamasyonu ve kalıcı hasarı ile birlikte eklemlerin kısıtlanmasına, ağrı ve şişmeye neden olur. Artrit, genellikle yaşlı insanlarda görülür, ancak her yaşta insanlarda görülebilir. Artritin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı özel durumlar artritin gelişimine katkıda bulunabilir. Bunlar arasında enfeksiyonlar, travma, metabolik bozukluklar ve alerjik hastalıklar bulunmaktadır.

Artritin en sık görülen formu otoimmün artrit olarak bilinir. Bu durumda, bağışıklık sistemi eklemlerdeki dokuları yanlışlıkla saldırır ve inflamasyona neden olur. Yaygın olarak görülen bir diğer tip ise osteoartrit olarak bilinir. Bu durumda, eklem kıkırdağı zamanla yıpranır ve artritin belirtileri ortaya çıkar.

Artritin belirtileri arasında ağrı, şişme, sıcaklık ve kısıtlı hareket kabiliyeti bulunur. Özellikle sabah ağrısı, eklemlerin hareket kabiliyetinin kısıtlanması ve eklemlerin şişmesi artritin en sık görülen belirtileridir. Ağrının seyri değişebilir ve haftanın herhangi bir günü daha yoğun hissedilebilir. Artritin tedavisi, hastalığın şiddetine ve tipine bağlı olarak değişecektir. Genel olarak, öncelikle ağrı kontrolü amaçlanır. Ağrıları hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar, antienflamatuar ilaçlar ve hormon tedavileri kullanılabilir. Eğer artritin nedeni infeksiyon ise, antibiyotik tedavisinden yararlanılabilir. Fiziksel tedavi, artritin hareket kabiliyetini korumak ve geliştirmek için kullanılabilir. Ayrıca, kalıcı hasarı önlemek için egzersizler, diyet ve kilo kontrolü gerekli olabilir.
 

Esrarengiz

Tanınmış Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,315
97
47
Artrit, eklemlerde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir hastalıktır. Genellikle kronik bir şekilde kendini gösteren artrit, çoğu zaman kalıcı hasarlara neden olabilir. Artrit nedeniyle insanlar, eklemlerinin hareketlerini kısıtlanmasına, kalıcı deformiteye veya eklemlerinin kısıtlanmasına maruz kalırlar.

Artritin nedeni, genetik faktörlere, enfeksiyonlara veya cilt hastalıklarına bağlı olabileceği gibi, yaşlanmayla ilişkili de olabilir. Bu nedenler, artritin farklı türlerinin oluşmasına neden olabilir. Bunlar osteoartrit, rheumatoid artrit, psödo artrit ve juvenil artrit olarak sıralanmaktadır.

Osteoartrit, en sık görülen artrit türüdür ve çoğunlukla yaşlılarda görülür. Bu tür artrit, eklemlerin kıkırdak dokusunun zamanla bozulmasına neden olur. Ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı, osteoartritin tipik bir belirtisidir.

Rheumatoid artrit ise, bağışıklık sistemi tarafından başlanan kronik bir hastalıktır. Bu tür artrit için, vücut bağışıklık sistemi kendine ait eklemleri saldırıya geçirir. Bu nedenle, rheumatoid artrit enflamasyon gösterebilir ve kalıcı deformiteler oluşturabilir.

Psödo artrit, enfeksiyonlar veya bazı cilt hastalıkları ile ilişkili olup, bazı zamanlar eklemleri de etkileyebilir. Juvenil artrit ise, çocuklarda görülen ve çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan artrit türüdür.

Artritin tedavisi, hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Genellikle, ağrının azaltılması ve hareket kısıtlılığının önlenmesi için ilaçlar, fizik tedavi ve egzersizler kullanılır. Ayrıca, diyet ve beslenme de artrit tedavisinde yararlı olabilir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,607
1,031
15
Artrit, eklemlerde ağrı ve şişlikle seyreden kronik bir hastalık olarak tanımlanır. Genellikle, çeşitli nedenlerden dolayı eklemlerde hasar meydana gelmesiyle ortaya çıkar. Artrit, eklemlerin kemikleri arasında bulunan eklem yüzeylerinde oluşan iltihaplı bir hastalık olarak tanımlanır. Artrit, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Bunlar arasında en çok sık karşılaşılanlar şunlardır:

• Genetik faktörler: Bazı genetik yapılarda artritin gelişimine neden olabilecek özellikler bulunmaktadır.

• Yaşlanma: Yaşlanma ile birlikte eklemlerin hareketliliği azalır ve eklemlerin etrafındaki dokular zarar görebilir.

• Düzensiz beslenme: Dengesiz beslenme, vücudun kıkırdak dokularının zarar görmesine neden olabilir.

• Fiziksel aktivite: Fazla yüklemeli hareketler eklemleri çok fazla yorabilir ve böylece artritin gelişmesine neden olabilecek iltihaplar meydana gelebilir.

• İnflamasyon: İnflamasyon, vücudun kendi dokularına karşı oluşturduğu tepkisi olarak ortaya çıkar. Bu tepki, artritin oluşumuna neden olabilir.

• İlaçlar: Bazı ilaçlar, artritin oluşumuna neden olabilir.

• Enfeksiyonlar: Bazı enfeksiyonlar da artritin oluşumuna sebep olabilir.

Artritin tedavisi, hastalığın oluşumunu engelleyecek bir tedavi şeklinde olmalıdır. Bu tedavi, her hastada farklı olacak şekilde uygulanmalıdır. Ağrıyı azaltmak ve şişliği azaltmak için ağrı kesiciler ve anti-enflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca fiziksel aktivitelerle eklemleri hareket ettirerek, hastalığın ilerlemesini engellemek mümkündür. Fiziksel aktivite, eklemlerin hareketliliğini artırarak, dokuların daha fazla zarar görmesini önleyecektir. Ayrıca, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve artrit için özel olarak formüle edilmiş bitkisel destek ürünleri kullanılabilir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü