Artroz nedir ne demek

PolyChromeyes

Aktif Üye
BaYaN
5 Nis 2023
1,301
135
27
Merhaba,

Artroz nedir ne demek? sorusunun cevabını merak ediyorum. Artroz hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. Artroz ne demek? Ne tür semptomları vardır? Bu durumda tedavi seçenekleri nelerdir? Artrozun tedavisinde kullanılan ilaçlar nelerdir? Artrozun sağlık üzerindeki etkisi nedir? Artroz tekrarlayıp kötüleşebilir mi? Artrozun önlenmesi mümkün müdür?

Artroz hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursam o kadar çok şeyi anlayabileceğimi düşünüyorum. Bu nedenle sizlerden yardım istiyorum. Artroz hakkındaki tüm bilgileri bana aktarmanızı rica ediyorum.

Çok teşekkür ederim.
 
  • Love
Reactions: Sumeyra and Ozlem

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,372
1,247
112
Artroz Nedir?

Artroz, eklemlerde oluşan bir hastalıktır. Eklemlerin kıkırdaklarının zamanla yıpranması ve kıkırdakların yeterli şekilde yenilenememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kıkırdaklar eklemlerin hareket etmesini sağlayan, kıkırdakların korunmasını ve bütünlüğünü sağlayan dokulardır. Artroz bu dokulardaki bozukluklarla sonuçlanır. Artroz, çoğunlukla yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır ancak çoklu eklemlerin hastalığa yakalanması, genetik faktörler, aşırı kilo, yaralanmalar ve kronik hastalıklar da artroza neden olabilir.

Artroz Tanısı Nasıl Kurulur?

Artroz tanısı, fiziksel muayene ve radyolojik incelemeler ile doktor tarafından kurulur. Fiziksel muayenede, doktor hastanın şikayetlerini dinler, ağrının nerede olduğunu belirler ve eklemlerin hareket kabiliyetini değerlendirir. Radyolojik incelemeler ise, eklemlerin görüntülenmesini sağlar. X-ışını, manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi gibi teknikler kullanılabilir.

Artrozun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Artrozun tedavisi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve ağrıyı azaltmak amacıyla yapılır. Tedavi, yaşam tarzı değişiklikleri, fizyoterapi, ilaçlar ve cerrahi gibi yöntemlerden oluşur. İlaçlar, ağrıyı azaltmak ve eklemlerin hareket kabiliyetini korumak amacıyla kullanılır. Fizyoterapi, eklemleri hareket ettirmek ve kuvvetini arttırmak için kullanılan egzersizleri içerir. Cerrahi, artrozun ilerlemesinin çok hızlı olduğu durumlarda kullanılır.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Artroz, eklemlerin ömürleri boyunca yaşlanması sonucunda gelişen bir rahatsızlıktır. Artroz, eklemlerin hareketini sınırlandıran, eklemlerdeki yüzeylere zarar veren ve eklem ağrısına neden olan bir durumdur. Artrozun sebebi, eklemlerin ömürleri boyunca hasar görmesi, yıpranması ve yaşlanmasıdır. Artroz tedavisi, ağrının kontrol altına alınmasını sağlamak için ilaçlar ve fizik tedavileri gibi çeşitli yöntemleri içerir. Bazı durumlarda, ameliyat gerekebilir.
 
  • Wow
Reactions: Sude

GulumseDunya

Üye
BaYaN
18 Tem 2023
3,471
469
5
Artroz, ağrılı, hareket kısıtlılığına neden olan kronik bir hastalıktır. Artroz, eklemlerdeki kıkırdak dokusunun zamanla yıpranması sonucu ortaya çıkan ağrılı bir durumdur. Artroz, eklemlerin hareket kabiliyetinin azalmasına, sertleşmesine ve bazen de deformasyona neden olur. Eklemlerin kıkırdak dokusu, zamanla yıpranarak incelir ve eklemlerin çalışmasını zorlaştırır. Artroz, daha çok ilerlemiş yaşta görülen bir hastalıktır ancak bazı durumlarda, erken yaşta da ortaya çıkabilir. Artroz, ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi semptomlarla birlikte ortaya çıkar. Ağrının şiddeti, kişinin aktivite düzeyine bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda, artrozun etkileri kalıcı olabilir veya kişinin aktivite düzeyini ciddi şekilde etkileyebilir. Artrozun tedavisi, kısa süreli ağrıyı dindirmek ve hareket kabiliyetini arttırmak için fizik tedavi veya ilaçlar kullanılarak yapılabilir. Ayrıca, eklemleri korumak ve sürekli ağrıyı hafifletmek için de bazı önlemler alınabilir.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Artroz, eklemlerin zamanla toplam doku kaybına ve yıpranmaya bağlı olarak ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Artroz, vücudun genel düzeninde meydana gelen birçok sorunun kaynağı olarak görülmektedir. Artrozun en yaygın belirtileri ağrı, şişme, kısıtlı hareket kabiliyeti ve eklemlerin kıkırdak dokusunun zamanla bozulmasıdır. Artrozun sebepleri arasında yaşlanma, aşırı kilo, hareket kısıtlılıkları, travma veya yüksek kaldırma gibi faktörler sayılabilir. Tek başına tedavi edilemeyen artroz, doğru bir tedavi planıyla bazı semptomların azaltılmasına ve bir süre sonra duraklatılmasına yardımcı olabilir. Bu plan, özellikle fiziksel aktivite, düzenli egzersiz, fizyoterapi, ağrı kesiciler ve diyet gibi önlemleri içerebilir.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Artroz, eklemlerde harekete bağlı olarak görülen kronik, ilerleyici bir hastalık olarak tanımlanır. Artroz, kıkırdak dokusu hasarına ve kıkırdaksız eklem hareketlerindeki artışa neden olur. Ağrı ve sertlik, artrozu belirtileri arasında önde gelir. Artroz, genellikle yaşlılarda görülse de, esnekliğini kaybettiği için aşırı yüklenmeye maruz kalan eklemlerde her yaşta görülebilir. Artroz tedavisinde, ilaçlar, kullanılan aktivite düzeyinin azaltılması, fiziksel egzersiz, terapi ve cerrahi gibi yöntemler kullanılır.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Artroz, eklemlerde kronik bir hastalık olarak tanımlanır. Eklemlerde hasar gören kıkırdak dokusu nedeniyle ortaya çıkar. Eklemlerin içindeki kıkırdak dokusu hareket esnasında zarar görür ve zaman içinde aralarında kalan boşluk artar. Bu durumda eklemler deforme olmaya başlar, ağrı, şişme, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı gibi belirtiler ortaya çıkar. Aynı zamanda eklemlerde ağırlık taşımak, eklemlerin fazla hareket etmesi veya çarpıklık gibi nedenler artrozun ortaya çıkmasına neden olabilir. Artroz tedavisinde genel olarak fizik tedavi, ilaç kullanımı, fizyoterapi, egzersiz ve bazen de cerrahi gibi yöntemler kullanılmaktadır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,607
1,031
15
Artroz, yaygın olarak eklem iltihabı olarak da bilinen, eklemlerde yaşanan ağrılı ve sertleşme olayıdır. Artroz, eklemlerdeki hasarlanma veya bozulma sonucunda ortaya çıkar. Eklemler, kas vücudunun hareketlerini sağlamak için, bağ dokusu tarafından birbirine bağlanmış kemikler arasında bulunur. Eklemlerin içinde, hareketi kolaylaştırmak için yağ bezleri ve sinoviyal sıvı vardır. Artroz eklemlerde bu sıvının kaybolması sonucu ortaya çıkar. Bu kaybın nedeni ise, eklemlerin aşırı sıkıştırılması, hareketin kısıtlanması, çok ağır yükleri taşıma, eklemlerin zarar görmesi, yaşlanma ve ailesel olarak geçişebilir. Artroz, en sık görülen eklem iltihabı olarak kabul edilir. Eklemlerde şişme, sertleşme ve hareket kısıtlılığı gibi semptomlar meydana gelebilir. Ağrı, eklemlerin çevresinde veya eklemlerin içinde hissedilebilir. Ağrı, hareketle arttığı gibi, hareketsizliğe neden olan hava durumunda da artabilir. Tedavi, özellikle etkili olmak için, hastanın yaşam tarzını değiştirmesi gerekebilir. İlaç tedavisi, fiziksel terapi, düzenli egzersiz ve diyet programı, ağrıyı azaltmaya ve eklemlerin hareketliliğini korumaya yardımcı olabilir.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Artroz, eklemlerde kronik bir hastalık olarak tanımlanır. Artroz, eklemlerin aşınması sonucunda ortaya çıkan, kronik bir hastalıktır. Eklemlerde oluşan aşınmanın, eklem yüzeylerinde oluşan çıkıntılar, kırıklar ve kaymalarla birlikte hareketi zorlaştırdığı görülür. Artroz, eklem içindeki yağ tabakasının ve eklem yüzeylerinin iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Artroz, genellikle yaşlılarda bulunur ancak özellikle sporcular ve ağır fiziksel işler yapan kişilerde de görülebilir. Artrozun çeşitli nedenleri olabilir; travma, hareket yetersizliği, yanlış beslenme, metabolizma bozuklukları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, obezite ve bazı metabolizma hastalıkları. Artroz tedavisinde ilaçlar, fiziksel tedavi, egzersizler, eklem hareketi ve ağrıyı hafifletmek için özel terapiler ve doğal ürünler kullanılabilir. Genel olarak, hastalığın ilerlemesini önlemek ve ağrıyı azaltmak için, uygun beslenme, düzenli egzersizler ve stresi azaltmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları önerilir.
 

karizmator

Yeni Üye
BaY
1 Eki 2023
5,432
0
0
Artroz, eklemlerde kireçlenme veya hasar sonucu oluşan bir hastalıktır. Eklemlerdeki kireçlenme, eklem hareketlerini kısıtlayabilecek derecede ağrıya ya da sertliğe neden olabilir. Aynı zamanda, eklemleri koruyacak olan sinoviyal sıvının üretimini de azaltabilir. Artroz hastalığı, hemen hemen her yaş ve cinsiyette görülebilir ve en sık görülen kronik eklem hastalığıdır. Artrozun tedavisi, doğru teşhis edilip erken müdahale ile mümkün olabilir. Tedavi için doktorlar, ilaçlar, fizik tedavi ve cerrahi gibi çeşitli yöntemleri kullanabilir.
 

Sukran

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
306
0
0
Artroz, eklemlerin kalıcı olarak hasar görmesi nedeniyle gelişen bir hastalıktır. Bu hastalık, eklemlerin hareket kabiliyetlerini kısıtlamaya ve sonuç olarak eklem ağrısına neden olur. Artrozun oluşmasında, ağır fiziksel aktivite, eklemlerin zamanla zarar görmesi, yaşlanma, obezite, sigara veya alkol kullanımı gibi birçok faktör etkilidir. Artroz semptomları arasında, eklemlerde ağrı, şişme, sertlik ve sabahları tutukluk hissi sayılabilir. Bu hastalığın teşhisi, fiziksel muayene, laboratuar testleri, radyolojik incelemeler ve diğer tetkikler yardımıyla konulabilir. Tedavi, cerrahi veya ilaç tedavileriyle mümkündür. Ayrıca, fizik tedavi, egzersiz ve diyet de hastalığın tedavisinde etkili olabilir.
 

ProtonGiant

Tanınmış Üye
BaY
14 Ara 2020
1,411
115
62
Artroz, akut veya kronik ağrıların oluşturduğu, eklem ve eklem zarındaki dejeneratif (bozulma) hastalıkların toplamı olarak tanımlanır. Artroz, özellikle eklemlerin hareket kabiliyetini kaybetmesine veya azaltmasına neden olan kronik bir hastalıktır. Artrozun en yaygın türü, osteoartrit olarak adlandırılan eklemlerde meydana gelen dejeneratif bozukluklardır. Eklemlerde cartilage (eklem zarı) kaybı, eklemler arasındaki boşlukta çürüme ve eklem kapsülünde şişme gibi değişiklikler artroza neden olur. Artroz, hafif kısıtlama veya ağrı nedeniyle ortaya çıkmaya başlayabilir. Bu, eklemlerin hareket kabiliyetini azaltır veya kullanılamaz hale getirebilir. Ayrıca, eklemlerin çevresindeki dokulara ve kaslara da zarar verebilir.

Artrozun nedeni, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. En yaygın nedenleri, yaşlanma, aşırı stres, eklem hastalıkları, travma ve dengesiz beslenmedir. Eklemlerin kullanımının artması, stres faktörleri, obezite veya tümör gibi durumlar da artroza neden olabilir. Artroz, genellikle, tekrarlayan hareket veya sürekli stres altında olan eklemlerde meydana gelir.

Artrozun belirtileri, eklemlerde ağrı, şişlik ve sertlik olabilir. Eklemlerin hareket kabiliyeti azalır ve eklemlerin hareketleri sınırlıdır. Ayrıca, eklemlerde deformasyon olabilir. Artroz tedavisinde, ilaçlar, fizik tedavi, egzersizler, destek cihazları ve ameliyat gibi çeşitli seçenekler bulunur. Bu tedavi yöntemlerinin kullanımı, hastanın durumunun şiddetine, yaşına ve eklemlerin durumuna bağlı olarak değişir. Bu tedavi yöntemlerinin hepsi, eklemlerin hareket kabiliyetini arttırmak için kullanılır.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
21,969
1,315
112
Artroz, eklemlerde oluşan bir kronik (sürekli) hastalıktır. Eklemlerde oluşan bu hastalık, eklemlerin yüzeylerindeki dokuların zamanla zarar görmesi sonucu ortaya çıkar. Artroz, iki temel sebep nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlardan ilki zamanla doğal olarak oluşan, yaşlanmayla birlikte görülen eklem hasarıdır. İkincisi ise eklemlerin bir travma sonucu zarar görmesidir. Her iki durumda da, eklemlerin yüzeylerindeki dokular zarar görür ve eklemlerin hareket edebilme yeteneği kaybeder. Bu kayıpla birlikte, ağrı ve şişme gibi semptomlar ortaya çıkar. Artroz, özellikle yaşlılarda sık rastlanan bir hastalıktır. Ancak, bazı durumlarda, özellikle travma sonucu ortaya çıkan artroz, yaşın herhangi bir önemi olmaksızın her yaştan insanı etkileyebilir.

Eğitimci bakış açısıyla, bu hastalıkla baş etmek için öncelikle bu hastalığın nedenlerine odaklanmak gerekir. Özellikle yaşlılarda artroz, yaşlılıkla birlikte gelen doğal eklem hasarından kaynaklanır. Bu nedenle, yaşlıların eklemlerinin sağlığını korumak için öncelikle, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeleri gerekir. Yaşlılar için, hareketli bir yaşam biçimi, sağlıklı beslenme, eklemleri korumaya yönelik egzersizler ve stresten uzak durma gibi konular özellikle önemlidir. Aynı zamanda, çevresel etkenlerden uzak durmaları ve günlük yaşam aktivitelerini temkinli bir şekilde yürütmeleri gerekmektedir.

Travmalar nedeniyle oluşan artroz durumunda ise, eklemleri korumak için, çevresel riskleri önlemek ve günlük yaşam aktivitelerini dikkatli bir şekilde yürütmek önemlidir. Özellikle, riskli sporların veya çok ağır yüklerin taşınması gibi etkenlerden kaçınmak gerekir. Aynı zamanda, eklemlerin hareketli olmasını sağlamak için, hareketleri kısıtlayacak veya yavaşlatacak tutulmalardan uzak durulmalıdır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,607
1,031
15
Artroz, kas ve eklem sağlığının bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kas veya eklem dokusundaki hasara bağlı olarak, eklemlerin çalışmasında sorunlar yaşanır ve sertlik oluşur. Bu sertlik artrit adı verilen iltihaplı bir durumu da beraberinde getirir. Artroz, genellikle yaşlılar arasında görülen ve kronik olarak ilerleyen bir hastalıktır. Artrozun oluşumunda çeşitli risk faktörleri rol oynar. Bunlar arasında, aşırı kilo, hareketsizlik, ağır egzersizler, şiddetli zedelenmeler veya çalışma koşullarının zorluğu sayılabilir. Artroz tedavisi, öncelikle semptomların azaltılması ve hastalığın ilerlemesinin önlenmesi amacıyla yürütülür. Bu amaçla, ağrı kesici ilaçlar, kortizon enjeksiyonları, fizik tedavi, eklem hareketlerinin artırılması veya eklemlerin düzenli olarak rahatlatılması gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir.
 

Gulcan

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
303
0
0
Artroz, hareketleri kısıtlayan ve ağrıya sebep olan kronik bir eklem hastalığıdır. Bu hastalık, eklemlerin normal olarak hareket etmesini engelleyerek eklemlerin aşınmasına ve ağrıya neden olur. Eklemlerin aşınması, artrozun temel belirtisidir. Artroz, özellikle yaşlılarda sık görülen bir hastalıktır. Bununla birlikte, artroz genellikle orta yaşlılarda başlayan ve kronikleşen bir durumdur. Artrozun nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak doğumsal faktörler, ciddi eklem travmaları ve fiziksel stresin eklemleri tahriş etmesi gibi çeşitli nedenler arasında olduğu düşünülmektedir. Artroz, ağrı, şişme, kısıtlı hareket yeteneği, eklemlerde sertlik ve kıkırdak dokusunda biriken kristallere bağlı olarak oluşan kabuklar gibi çeşitli belirtilerle kendini göstermektedir. Bu durumun tedavisi, ilaçlar, fiziksel tedavi, eklemlerin bağlılığının artırılması ve cerrahi gibi çeşitli seçeneklerden oluşmaktadır.
 

Cigdem

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
281
0
0
Artroz, ağır ve sürekli bir eklem hastalığıdır. Eklemlerin kıkırdak dokusunun hasar görmesi ile oluşan bir durumdur. Kıkırdak dokusu eklemlerin hareketini sağlayan ve aynı zamanda onları koruyana bir koruyucu tabakadır. Artrozun nedeni olarak genetik faktörler, hareketlerin sık ve aşırı yapılması, hareket azlığı, bazı enfeksiyonlar, obezite, yaşlanma, eklemlerin aşırı yük altında olması gibi faktörler söz konusu olabilir.

Artroz tek eklemi etkileyebileceği gibi, birden fazla eklemi etkileyebilir. Bunun için öncelikle belirtilerinin açıklayıcısı olan eklemlerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Genel olarak eklemlerde ağrı, şişme, sertlik, kısıtlılık, titreme veya hareketlerde sıkıntı gibi belirtiler gözlenmektedir.

Artrozun tedavisi genellikle semptomların hafifletilmesi veya tamamen ortadan kaldırılması ile olmaktadır. Bunun için fizik tedavi, egzersizler, hareketli veya sabit kısıtlamalar, diyet gibi tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Ağrıyı hafifletmek için ise ağrı kesici ilaçlar kullanılabilmektedir. Bazı durumlarda ise artrozun ilerlemesini durdurmak amacıyla cerrahi tedavi uygulanması gerekebilmektedir.
 

Zara

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
325
0
0
Artroz, ağızdan kolayca anlaşılabilecek bir şekilde kemik ilişkili ağrılı bir hastalıktır. Artroz, aynı zamanda da eklem ilişkili bir hastalık olarak da bilinmektedir. Artroz, vücudun günlük işlevlerini sürdürmesine olanak sağlayan eklemleri etkileyen bir hastalıktır. Genellikle yaşlılıkla ilişkili olsa da, ergenlikte veya çocuklukta da başlayabilir. Artroz, bir eklemdeki hareketi sınırlayan bir kalıcı hasardır. Genellikle hareketli eklemleri etkiler, özellikle yürümeyi kısıtlayan bacakların eklemlerinde görülür. Artroz, eklemlerin kırılması, kopması veya sakatlığına sebep olan enflamasyonu da içerebilir. Artrozun en sık görülen belirtileri, hareket esnasında ortaya çıkan ağrı, şişme ve ekleme yerindeki sertliktir. Bu semptomların giderilmesi için doktorlarca yapılan fizik tedavi, kullanılan ilaçlar ve ek olarak doğal tedavi yöntemleri de vardır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü