Asabiyet anlayışı ne demek

Dahikafalar

Tanınmış Üye
BaY
1 May 2023
1,449
130
47
Merhaba! Ben yeni bir konu açmak istediğim için buradayım. Asabiyet anlayışı ne demek? sorusunu merak ediyorum. Asabiyet hakkında ne kadar çok bilgiye sahibim? Konu hakkında yardım almak için sizlerden destek istiyorum.

Asabiyet anlayışı, bir toplumda meydana gelen doğal veya kurumsal olarak ortaya çıkan, kişiler arasındaki kardeşlik, sosyal birlik ve bütünlük duygusunu anlatır. Asabiyet anlayışının en önemli özelliği, bir arada yaşama isteğidir. Bu anlayış, insanlar arasındaki iletişimi güçlendirir. Asabiyet anlayışının diğer bir özelliği de, çatışmaların önlenmesi ve çözümlerin hızlıca bulunmasıdır. Asabiyet anlayışının kökeni, tarihte birçok toplumda görülmüştür.

Şimdi, asabiyet anlayışının nasıl uygulandığını merak ediyorum. Asabiyetin nasıl gerçekleştirildiği ve insanlar arasındaki iletişimin nasıl sağlandığı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Asabiyet anlayışının ne demek olduğu?

Asabiyet anlayışı, insanların ortak bir kültür veya aidiyet hissi için bir araya gelmelerinin ortaya çıkardığı kolektif bir kabullenme sürecidir. Asabiyet anlayışı, insanların bir toplum içinde ortak bir kavram olarak karşılıklı bağlılık ve güvenin oluşmasını sağlar. Asabiyet anlayışı, insanların ortak kültürel norm ve değerleri benimsemelerini, aynı zamanda bir arada yaşamalarını sağlar.

Asabiyet anlayışının ortaya çıkışı ve tarihsel arka planı

Asabiyet anlayışı, Türklerin eski zamanlarda oluşturduğu bir kavramdır. Asabiyet, çoğunlukla İslam kültürü ile ilişkilendirilir. Asabiyet anlayışı, ilk olarak Türkler tarafından 8. ve 9. yüzyıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Asabiyet, kabilelerin bir araya gelerek ortak bir halk oluşturması için gerekli olan ortak kültürel değerleri ve ilkeleri sembolize eder. Türkler, asabiyet anlayışının kurallarını ortak değerlerin bağlılığını koruma, kabile kavramının desteklenmesi ve kamu hizmetlerinin düzenlenmesi için kullandı.

Asabiyet anlayışının günümüzde nasıl kullanıldığı?

Günümüzde, asabiyet anlayışı özellikle etnik ve kültürel kimliklerin oluşturulmasında kullanılmaktadır. Asabiyet anlayışı, bir toplumun arasındaki güven ve ortaklık duygusunu arttırmak için farklı etnik ve kültürel grublar arasında köprüler kurar. Asabiyet anlayışı, insanların ortak kültürel ve etnik miraslarını paylaşmalarını, birlikte yaşamayı ve ortak amaçlar için çalışmayı destekler.

Asabiyet anlayışının avantajları ve dezavantajları

Asabiyet anlayışının avantajları arasında, toplulukların arasındaki güven ve aidiyet hissinin arttırılması, kültürel ve etnik farklılıkların korunması ve desteklenmesi, kamu hizmetlerinin düzenlenmesi ve yönetilmesi gibi etkenler sayılabilir. Ancak, asabiyet anlayışının dezavantajları da vardır. Asabiyet anlayışı, çatışmaların ortaya çıkmasına ve toplumlar arasındaki kutuplaşmaya neden olabilir. Ayrıca, asabiyet anlayışı bir kabileden diğerine karşı üstünlük veya eşitsizlik eğilimlerini de teşvik edebilir.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Asabiyet anlayışı, İslam kültüründe toplum içerisinde yer alan insanların kendi aralarında birlik ve beraberlik içerisinde yaşamalarını öngören bir anlayıştır. Asabiyet kavramının önemli özelliklerinden biri de karşılıklı güven ve yardımlaşma içerisinde bir araya gelmektir. Asabiyet anlayışı, çoğu zaman çevresel etkenlerden kaynaklanan zorlukların üstesinden gelmek için yardımlaşma ve dayanışma içerisinde olmak üzere bir araya gelmektir. Bu anlayış, toplumsal bir bağ oluşturulmasını sağlayarak kolektif bir dayanışma ortamının yaratılmasını amaçlamaktadır.
 

GulumseDunya

Üye
BaYaN
18 Tem 2023
3,471
469
5
Asabiyet anlayışı, bir toplulukta kişiler arasındaki sosyal bağın, dayanışmanın ve birlikteliğin önemine vurgu yapan bir kavramdır. Asabiyet anlayışının kökeni İslam düşünürü ve tarihçi İbn Haldun'a dayanır. İbn Haldun, asabiyet anlayışının, insanların arasındaki sosyal bağların, dayanışmanın ve birlikteliğin önemli olduğunu vurgulamak için kullanılan bir kavram olduğunu söyler. Asabiyet anlayışı, insanlar arasındaki sosyal bağların önemi üzerine kuruludur. Asabiyet anlayışına göre, insanların arasındaki sosyal bağlar, insanların bir arada yaşamasının, birlikte çalışmasının ve uyum içinde yaşamasının temelidir. Asabiyet anlayışına göre, insanların arasındaki sosyal bağların, bir topluluğun yaşam kalitesini arttırmasına yardımcı olduğu düşünülür. Asabiyet anlayışının önemi, insanların bir arada yaşamalarının ve bir arada çalışmalarının önemini vurgulamak için kullanılır. Asabiyet anlayışına göre, insanların arasındaki sosyal bağlar, insanların bir arada yaşamasına, birlikte çalışmasına ve bir arada uyum içinde yaşamasına yardımcı olur. Asabiyet anlayışı, insanlar arasındaki sosyal bağların ve dayanışmanın önemini vurgulayan bir kavramdır ve bir toplulukta özel olarak yaşama kalitesini arttırmak için kullanılır.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Asabiyet anlayışı, insanların, başka insanlarla birlikte olma, işbirliği yapma ve kolektif çabalarının ödüllendirilmesini içerir. Bu anlayış, temelde güven, sadakat, samimiyet ve koruma hisleriyle ilgilidir. Asabiyet anlayışı genellikle insanların özellikle belli bir topluluğa ait olanların teşviki, özendirilmesi ve ödüllendirilmesiyle tüm topluluk üyelerinin korunmasını amaçlar. Asabiyet anlayışı, insanların birlikte olma ve korunma arzusunun sonucudur. Bu anlayış, insanların belli bir topluluk içinde daha güçlü ve daha korunmuş olmalarını sağlar. Asabiyet anlayışı, insanların birbirlerine karşı olan güven ve sadakatinin teşvik edilmesi ve arttırılmasını içerir.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Asabiyet anlayışı, kişinin veya toplumun birlik ve beraberliğini sağlamasını amaçlayan kültürel bir yaklaşım olarak tanımlanır. Asabiyet anlayışında, bireyler veya toplumlar bir araya gelerek, ortak amaçlarını ve hedeflerini gerçekleştirmek için kendilerini destekleyen, kültürel ve sosyal bir araya gelmeyi hedefler. Asabiyet anlayışının kaynağı, insanların kendi aralarındaki ilişkileri ve birlikte çalışmalarının kendilerini dayanışma ve ortak hareket etmeyi teşvik etmesidir. Asabiyet anlayışının amacı, insanların kendi aralarında veya topluluklar arasında daha iyi işbirliği ve ortak hedefleri gerçekleştirmeyi teşvik etmektir.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Asabiyet anlayışı, toplulukların, özellikle de etnik veya dini kökenleri açısından benzer olan insanların arasında güçlü bir bağ oluşturma eğilimini ifade etmektedir. Asabiyet, insanların ortak amaçlar ve ülkeler arasındaki bağları koruyan ve geliştiren bir güç olarak görülmektedir. Asabiyetin bir topluluğu bir araya getirmekteki önemine rağmen, aşırı asabiyetin, gruplar arasında kutuplaşmaya ve çatışmaya da yol açabileceği unutulmamalıdır. Asabiyetin, toplulukların, ülkelerin ve hatta insanlığın geleceğine etkisi olduğu düşünülürse, bu kavramın etkileri hakkında bilinçli olarak düşünülmesi önemlidir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Asabiyet anlayışı, insanların bir araya gelip yaşam alanlarını ve dünyayı paylaşmalarına ilişkin bir kavramdır. Asabiyet, bir araya gelen insanların kültürel ve sosyal bağlarının güçlenmesi, hiyerarşik bir toplumsal yapının oluşması ve kimliklerinin üstünlüğünün sağlanması olarak tarif edilebilir. Asabiyet anlayışı, kültürel, siyasi ve sosyal değerler üzerinden kurulan grupların kendi aralarında kuvvetli bir bağ oluşturmasını sağlamak için ortaya konmuştur.

Tarihte, asabiyet anlayışının önemli bir yeri vardır. Özellikle, tarihteki ilk Müslüman toplumlarda, asabiyet anlayışının etkisi önemli olmuştur. Asabiyet, insanların bir araya gelmesini, ortak bir kimlik oluşturmalarını ve karşılıklı bağlılıklarının oluşmasını sağlamıştır. İslami ilkelerin insanlar arasındaki ilişkilere olumlu etkisi, bu anlayışın gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır.

Asabiyet anlayışı, günümüzde de etkisini sürdürmektedir. İnsanların kültürel, sosyal ve ekonomik alanlarda ortak bir kimlik oluşturmalarına ve yaşamlarının her alanında karşılıklı bağlılıklar oluşturmalarına yardımcı olmaktadır. Asabiyet, toplumsal gruplar arasındaki karşılıklı ilişkileri geliştirmek için kullanılan ve ortak kimlik oluşturmaya yönelik bir anlayış olarak kabul edilmektedir. Asabiyet anlayışı, toplumların sağlıklı ve uzun süreli işbirliği içerisinde bir arada yaşamasını sağlar.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,999
1,031
15
Asabiyet anlayışı ya da “asabiyet” olarak da bilinir, geleneksel Arap ve İslam toplumlarında köklenmiş olan bir ilkedir. Asabiyet anlayışı, kişinin kabile, aile veya etnik topluluğa bağlılığının ve insanların bu bağlılıklarından oluşan bir topluluğa karşı sorumluluklarının önemini vurgulamaktır. Asabiyet, kabile, aile ve etnik topluluk bağlılığının bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Asabiyet anlayışı, toplulukların dış etkenlere karşı birlikte mücadele etmelerini teşvik eder. Asabiyet anlayışı, bu toplulukların ortak uyumu ve karşılıklı bağlılığının sağlanmasını sağlamak için kullanılır. Asabiyet anlayışı, insanların kendilerine ait olan topluluğa karşı sorumluluklarının önemini vurgulamaya, bu topluluğa karşı bağlılığını pekiştirmeye ve bu topluluğa karşı görevlerini yerine getirmeye teşvik eder. Asabiyet anlayışı, insanların toplulukları arasındaki uyumu ve karşılıklı bağlılığı sağlamaya yardımcı olan çok önemli bir kavramdır.
 

karizmator

Yeni Üye
BaY
1 Eki 2023
5,432
0
0
Asabiyet anlayışı, insanların birbirleri arasındaki bağlılıklarını ve birbirlerine olan bağlılıklarını iletmek için kullanılan bir kavramdır. Asabiyet, insanların kendilerini bir grup olarak görmek için kullandıkları ahlaki, sosyal, dini, kültürel veya etnik nedenlerden kaynaklanan psikolojik bir durumdur. Asabiyet, insanların kendilerini bir arada tutan, kendileriyle ilişki kurabilen, düşünce ve davranışlarını grup olarak paylaşan ve bir arada çalışmayı sağlayan bir armoni anlamına gelir. Asabiyet, insanların başka insanlarla etkileşim kurmaları ve bir araya gelerek bir amaç uğruna hareket etmeleri için kullanılan bir aracıdır. Asabiyet, karmaşık sosyal grupların kurulmasına, organize olmalarına ve gelişmelerine yardımcı olur. Asabiyet, insanların birbirleriyle olan duygusal, sosyal ve kültürel bağlarının güçlendirilmesine ve aralarındaki ilişkilerin sağlamlaşmasına yardımcı olur. Asabiyet, kültürel ve sosyal farklılıkların ve cinsiyet rollerinin köktenci bir şekilde değişmesine yardımcı olur. Asabiyet, toplumsal özgürlüklerin gelişmesine, toplumsal hakların korunmasına ve toplumsal hareketlerin başarısının sağlanmasına yardımcı olur.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Asabiyet anlayışı, insanlar arasındaki ilişki ve uyumu ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Asabiyet, insanların birbirleriyle olan ilişkilerini, özellikle gruplar arasındaki ilişkileri ve bu gruplar içerisindeki üyelerin birbirleriyle olan bağlarını ifade eder. Asabiyet, insanların birlik ve beraberlik içinde hareket etmelerini, bir araya gelmelerini ve davranışlarını birbirleriyle uyumlu bir şekilde yönlendirmelerini sağlar. Asabiyet, grupların üyelerinden her biri için güç, etki ve kontrol alanı sağlayan bir mekanizmadır.
 

Ebru

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
278
0
0
Asabiyet anlayışı, sosyal bağların ve grupların bir arada tutulmasını sağlayan ortak bir tutum ve gelenekler bütününü ifade eder. Asabiyetin kökeni, İslam tarihçisi ve filozof Ibn Khaldun tarafından, 14. yüzyılda Ortadoğu'da ünlü eserinde "Muqaddimah"da tarif edilmiştir. Ibn Khaldun'a göre, asabiyet, toplulukların üyelerinde hissedilen milli ve etnik kimliklerinin oluşmasını sağlayan, bir arada kalmayı da kolaylaştıran ortak bir güç ve tutumdur. Asabiyet, insanların aynı zamanda, aralarındaki ekonomik, siyasi ve kültürel bağlarını da kuvvetlendirecek şekilde ortak bir kimlik ve davranışlar geliştirmelerini sağlar. Asabiyet, toplulukların kendilerini korumayı, güçlenmeyi ve daha etkin bir biçimde faaliyet göstermeyi sağlar. Asabiyet, insanların bir arada kalmalarını ve iş birliği yapmalarını teşvik eder.
 

CATA

Tanınmış Üye
BaY
7 Kas 2020
1,406
126
62
Asabiyet anlayışı, insanların büyük gruplara ait olduklarını ve bu gruplar arasındaki ilişkilerin önemli olduğunu vurgulayan bir kavramdır. Asabiyet anlayışı, İslam öncesi Arap ve İslam kültürlerinin köklerinde yer alan bir yaklaşımdır. Asabiyet anlayışı, kişilerin kendi topluluklarına bağlılıklarını ve karşılıklı yardımlaşmanın önemini vurgulamaktadır.

Asabiyet anlayışı, bir topluluğun üyelerini birbirlerinden ayıran ve bir araya getiren ortak özellikleri ön plana çıkarmaktadır. Bu özellikler arasında etnik kimlik, dil, sınıf, cinsiyet, yaş, ülke kökeni ve dinin varlığı sayılabilir. Topluluk üyeleri, bu özellikleri paylaştıkları için aralarında bir yakınlık hissedebilirler.

Asabiyet anlayışı, insanların kendi topluluklarının çıkarlarını koruma çabasının önemini vurgular. Asabiyet, topluluk üyelerinin çıkarlarının birbirlerine üstünlüğünü de destekler. Bu çerçevede, mesela, iktidar sahibi bir topluluk, kendi çıkarlarını korumak için başka toplulukları ezmeye veya baskı altına almaya çalışabilir.

Asabiyet anlayışının, temel olarak, toplumsal düzenin sürdürülmesi için bir aracı olarak kullanıldığı da söylenebilir. Asabiyet, topluluklar arasında karşılıklı anlayışı ve dayanışmayı destekleyerek, toplumun bütünlüğünü korur. Böylece, toplumun çeşitli grupları arasındaki ilişkileri düzenler.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,719
483
5
Asabiyet anlayışı, toplulukların kendi aralarındaki dayanışma, birlik ve beraberliğini vurgulayan bir kavramdır. Asabiyet, aralarında ortak bir amaç paylaşan insanların kollektif hareketlerinden oluşan bir topluluk oluşturma eğilimidir. Asabiyet, insanlar arasında kurulan duygusal bir bağdır ve insanların bir araya gelerek gelişen hareketleri desteklemesini sağlar. Asabiyet, insanların kendi aralarındaki dayanışma ve birliği korumak için güç kazanmalarını sağlayan kolektif bir güçtür. Asabiyet, insanların topluluklarının çıkarlarını korumak için beraber hareket etmelerini sağlar ve bu sayede topluluğun sahip olduğu kültürel değerleri koruyan bir ortam yaratır.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,836
641
5
Asabiyet anlayışı, insanların bir araya gelmesinden kaynaklanan ortak bir duygu, paylaşılan bir tutum veya ortak bir amaç ya da düşüncedir. Asabiyet, genel olarak, insanların kendilerine ait bir topluluğa ait olduklarını hissetmesine, bir arada kalma isteğine ve ortak bir amaca yönelmeye neden olan sosyal bir bağlanma olarak tanımlanır. Asabiyet, insanların bir arada olmalarını sağlayan, aynı zamanda çoğu zaman da çatışma yaratan, kendi aralarındaki farklılıklarını kabul etmeyen, karşıt düşünceleri reddeden bir toplumsal duygu durumudur.

Asabiyet anlayışı, insanların bir arada yaşamalarının, toplumsal ve kültürel farklılıklarını göz önünde bulundurarak geleceğe yönelik çözümler üretmesini ve birlikte çalışmasını sağlayan çok önemli bir unsur olarak gözükmektedir. Asabiyet, toplumsal gruplara ait olan insanların üyeleri olarak bir araya gelmesini sağlamakta ve paylaşılan değerlerin korunmasına yardımcı olmaktadır. Asabiyet, aynı zamanda insanların çatışmaları önlemek, uzlaşma yolu ile çözümler aramak ve farklı görüşleri değerlendirmek için bir araya gelmesine olanak sağlamaktadır.

Eğitimci bakış açısından bakıldığında, asabiyet anlayışı öğrencilerin bir arada öğrenme ve öğretme süreçlerini engellememesi önemli bir unsur olarak görülmektedir. Eğitimin, öğrencilerin kendilerine ait bir topluluğa ait olduklarını hissetmesine yardımcı olmak ve üyeler arasındaki farklılıkları kabul etmeye çalışmak amacıyla asabiyet anlayışının öğretilmesi gerekmektedir. Asabiyet anlayışı, öğrencilerin daha etkili bir şekilde öğrenme ve öğretme süreçlerini kolaylaştırmak, aralarındaki çatışmaları önlemek ve uzlaşma arayışı içinde olmalarını sağlayacaktır. Asabiyet anlayışı, öğrencilerin farklı kültürleri, farklı düşünceleri ve insanlar arasındaki ilişkileri daha da geliştirerek, toplumların bütünlüğünü korumaya ve barışı sağlamaya katkıda bulunacaktır.
 

Aylin

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
305
0
0
Asabiyet anlayışı, bir toplumun ya da grup içerisindeki üyelerin arasındaki sosyal bağ ve aidiyet duygusunu ifade eder. Asabiyet, özellikle İslam'da söz konusu olduğunda, bir toplumun birliğini ve çoğu kez bu birliğin savunmasını sağlamak için aranılan bir özellik olarak değerlendirilir. Asabiyet, toplum üyeleri arasında aile, sosyal sınıf, etnik köken, cinsiyet ve din gibi farklılıkların küçümsenip, önceliklerin ortak idealler ve değerler doğrultusunda saptanmasına dayanır. Asabiyet, toplumsal dayanışmayı özendirir ve toplumsal hareketler için bir güç kaynağı oluşturur.
 

Dilber

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
320
0
0
Asabiyet anlayışı; insanların, birbiriyle ortak amaçlar üzerinden bir araya gelip, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Genellikle toplumsal kökenleri, kültürel değerleri veya diğer özellikleri sebebiyle insanların grup halinde hareket etmesi olarak tanımlanır. Asabiyet anlayışı, çoğu kez insanların dışarıdan gelen tehditler karşısında birlikte hareket edebilmesi ve işbirliği kültürünün gelişmesini sağlaması açısından önem taşır.

Asabiyet anlayışı, özellikle İslam toplumlarında önemli bir kavram olarak kabul edilir. İslam dünyasında, insanlar arasında güçlü bir bağ oluşturulmasının temel dayanağı olarak da görülür. Asabiyet anlayışının önemi, İslam tarihinde önemli roller oynayan büyük toplulukların ortaya çıkışıyla açıkça görülmektedir.

Asabiyet anlayışı, hayata geçirilmek için çok sayıda farklı yaklaşımı içerir. Bu yaklaşımlar, insanların bir araya gelmesi ve birlikte bir amaca hizmet etmesi için gerekli olan her türlü özellikleri öngörebilir. Ancak, asabiyet anlayışının uygulanması genellikle kolay değildir, çünkü insanların kendi aralarındaki çeşitli farklılıklarını aşmaları gerekebilir. Bu nedenle, asabiyet anlayışının başarıyla uygulanması için insanların birbirlerini anlayacak ve özgürce hareket edebilecekleri bir ortam yaratmaları gerekmektedir.
 

Seyma

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
299
0
0
Asabiyet anlayışı, bir grubun birlikteliği, dayanışması ve gücünün bir araya gelmesi olarak tanımlanır. Asabiyet, yerli veya yabancı, milli veya dini, sosyal veya ekonomik olarak farklılık gösterse de, grubun ortak çıkarlarına ve amaçlarına sahip çıkma arzusuyla ortaya çıkar. Bu, bir araya gelerek güç birliği yapma arzusu olarak da tanımlanabilir. Asabiyet, kültür, dil, ırk, etnik köken veya siyasi görüş farklılıklarının önemsenmemesini gerektirir. Asabiyet, bir grup tarafından birlikte hareket etmek, paylaşım yapmak ve birlikte karar almak için kullanılır. Asabiyet aynı zamanda kolektif kararların alınması ve kararların uygulanması için bir araya gelmeyi de sağlar. Asabiyet anlayışı, tarih boyunca çok sayıda hükümdarlık ve devletin kurulmasına ve yönetilmesine yardımcı olmuştur.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,357
398
5
Asabiyet anlayışı, kabileleri ve toplumları bir arada tutan güçleri tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Kavram, kişilerin kabile veya toplum içindeki konumunu, statüsünü ve özelliğini açıklamak için kullanılmaktadır. Asabiyet, gruplar arası ilişkileri, grupların bütünlüğünü ve dayanışmayı koruyacak etkenleri vurgulamak için kullanılmaktadır. Asabiyet, insanlar arasındaki ilişkileri ya da toplumsal yapıyı yöneten bir kurumsal kontrol olarak da tanımlanabilir. Asabiyet anlayışı, toplumsal çatışmaların önlenmesi ve toplumsal uyumun sağlanması için kullanılmaktadır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:1)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü