Asil ne demek sözlük anlamı TDK

HayalbaZ

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
4 Nis 2023
1,302
127
7
Merhaba,
Asil ne demek sözlük anlamı TDK'ye göre merak ediyorum. Sözlük anlamını tam olarak öğrenmek istiyorum. Acaba bu konuda bana yardım edebilecek kimse var mı?

Asil kelimesi TDK'ye göre hakkında özet olarak açıklama yapmak gerekirse; "aile, sınıf veya kabileden gelen; soylu, üst tabakadan olan, onurlu, üstün nitelikte, kendine güvenen, kibar, cömert, kararlı, kahraman, yürekli, cesur, kararlı, üstün güç veya güçlü bir kişi" olarak tanımlanmaktadır.

Bu konuda bana yardım edebilecek kimseler var mı? Asil kelimesinin sözlük anlamını öğrenmek için yardım edebilecek kimselerin fikir ve görüşlerini duymak istiyorum. Açıklayıcı ve açıklamalı cevaplar bekliyorum.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
21,838
1,256
112
Asil Sözlük Anlamı TDK Hakkında Kapsamlı Makale

Asil sözlük anlamı TDK olarak bilinir. Asil kelimesi, aşağıdaki anlamları taşır:

Ağa: Soyluluğu, asaleti olan kişi.

Soylu: Asaleti, ağa durumu olan.

Asalet: Kadim, soylu bir aileye mensup olma durumu.

Soylu Aile: Kadim, asaletli aile.

Kadim: Asaleti olan, soylu.

Asil kelimesi, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmış olan anlamları taşır. Asil kelimesi, iki şekilde kullanılır. Birincisi, ağa durumunda olan kişiye atıfta bulunmak anlamına kullanılır. İkincisi ise, soylu aileye mensup olmak anlamına kullanılır.

Asil, Türk Dil Kurumu'nun tanımlarına göre, aşağıdaki anlamları taşır:

Ağa: Asaleti ve soylu durumu olan kişi.

Soylu: Asaleti olan, ağa durumunda olan.

Asalet: Kadim, soylu bir aileye mensup olma durumu.

Soylu Aile: Kadim, asaletli aile.

Kadim: Asaleti olan, soylu.

Asil kelimesi, çoğunlukla ağa durumunda olan kişinin durumuna atıfta bulunmak anlamına kullanılır. Asalet, çoğunlukla soylu aileye mensup olmak anlamına kullanılır. Asil kelimesi, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmış olan anlamları taşır.

Asil kelimesinin kökeni, eski Türkçe'de asıl anlamına gelen "asal" sözcüğüne dayanmaktadır. Sözcük, köken olarak Moğolca ve İran dil ailesinden gelmektedir. Asal sözcüğü, "yüksek, üstün ve kudretli" anlamına gelmektedir.

Asil kelimesinin kullanımı, Türk tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Türk tarihinde asal sözcüğü, ağa olarak bilinen ve asaleti olan kişilere atıfta bulunmak anlamına kullanılmıştır. Türk tarihinde asal sözcüğünün önemi, halkın kültürünün önemli bir parçasıdır.

Asil kelimesinin günümüzde kullanımı, çoğunlukla ağa durumunda olan kişinin durumuna atıfta bulunmak anlamına kullanılmaktadır. Günümüzde, asil kelimesi ayrıca kadim ve soylu aileye mensup olmak anlamına da kullanılmaktadır. Asalet, her zaman değerli ve önemli bir kavram olarak kalmıştır.

Asil kelimesinin kullanımı, günümüzde çok farklı alanlarda da görülmektedir. Örneğin asil sözcüğü, övgü anlamında kullanılmaktadır. Asal sözcüğü, övgü anlamında kullanıldığında, kişinin soylu veya üstün bir durumda olduğunu ifade etmektedir.

Asil kelimesi, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmış olan anlamları taşır. Asil kelimesi, ağa durumunda olan kişiye atıfta bulunmak veya soylu aileye mensup olmak anlamına kullanılmaktadır. Günümüzde asal sözcüğü, övgü anlamında da kullanılmaktadır. Asalet, her zaman değerli ve önemli bir kavram olarak kalmıştır.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Asil, özgüvenli, cesur, ahlaklı ve adil olan kişilere verilen bir sıfat olarak tanımlanır. Asil kişiler, isteklerini ifade etme konusunda direnç gösterirler ve hakkaniyetten asla ödün vermezler. Asil kişiler, özellikle toplumdaki haksızlıkların ortadan kaldırılması için mücadele ederler ve bu mücadeleleri, başkalarının haklarını korumak için insanların yükselmesi ve gelişmesi için de devam ettirirler. Asil kişiler değer verir, sevgi gösterir, başkalarının küçük hatalarını affeder ve herkesi eşit olarak kabul ederler. Asil kişiler, topluma her türlü katkıda bulunmaya çalışır ve kendilerinin de zengin olmasına rağmen, zayıf ve ihtiyaç sahibi olanlarla ilgili olmaya devam ederler.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Asil, kökü Arapça olan bir kelime olup, "yüce, güçlü, büyük" anlamlarına gelmektedir. Asil bir kişi, toplumda kendisine saygı gören, üstün nitelikleri olan ve doğal yetenekleri ile dikkat çeken biri olarak tanımlanır. Asalet, ahlaki ve dürüstlük ile özdeşleştirilmektedir. Asil kişi çevresine de saygı gösterir ve onlara saygı duyan bir kişi olarak davranır. Asil kişi, özgürlüklerinin farkında olduğu için özgürlüklerini koruyacak ve çevresindeki insanların haklarını savunacaktır. Asil kişi, aynı zamanda kendisi gibi insanların haklarını da koruyacaktır. Asil kişi, gösterdiği saygı ve cömertlik ile çevresindeki insanlar arasında kendisine saygı görür ve aranan bir simge olur.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Asil, kökeni, kabiliyeti, kutsal özellikleri veya onurunu koruyan kişiye verilen bir addır. Asil olarak nitelendirilen bir kişi, kökeni, kabiliyeti, kutsal özellikleri veya onurunu korumak için çaba gösterir ve her zaman kendisi için en iyi seçenekleri arar. Asil kişi, kendisini savunma ve diğerlerine yardım etme konusunda edepli ve saygılıdır. Aynı zamanda, ülkesinin ya da toplumunun değerleri ve kurallarına uyma konusunda da gösterdiği özveri ve sadakatle öne çıkar. Asil kişi, sorumluluklarının farkındadır ve özsaygı, bağışlama ve karşılıklı şefkat gibi değerleri savunur.
 

Coolbey

Üye
BaY
20 Ağu 2023
799
97
5
Asil, TDK sözlük anlamı ile "aile, sınıf veya milletin üstün özellikleri olan, kendini özgür sanan, cesur, atik, dürüst, karakterli, kibar ve kültürlü kişi veya aile" olarak tanımlanmaktadır. Asiller, özgürlüklerini ve ahlaki değerlerini koruyarak toplumsal hayata katkıda bulunan özgür bireyler olarak görülür. Asil kişiler, her zaman çevrelerine saygı gösterirler ve kendilerini her durumda adaletli, ahlaklı, nazik ve dürüst göstermeyi hedeflerler. Aynı zamanda, asil kişiler tarihi, medeniyeti ve kültürü önemsiyor ve korumaya çalışıyor. Asiller, insanlar arasındaki ilişkileri koruyarak, eşitliği ve dostluğu sağlamaya çalışıyorlar.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
16,601
1,031
15
Asil, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmış olan bir sıfat kelimesidir. Asil, aşağıdaki anlamlarda kullanılır:

1. Soylu veya üstün kökenli olan.

2. Güçlü, kuvvetli.

3. Kararlı, cesur.

4. Üstünlük gösteren, büyük ölçüde hakim olan.

5. Etkileyici, iz bırakan.

Asil, bir kişinin ya da topluluğun diğerlerinden üstün olduğu anlamında kullanılır. Asil kökenden, aileden ya da mirastan kaynaklanan güç veya iktidarla ilgili olabilir. Asille ilgili olarak, bir kişinin ya da topluluğun özellikle duygusal ya da dış görünüş bakımından üstün olması anlamında da kullanılır. Asil, özellikle tarihsel bağlamda, bir topluluğun üstünlüğünün veya iktidarının sürekliliğini simgeler. Asil, aynı zamanda bir kişinin ya da topluluğun kararlı, cesur ve kararlı olmasına da işaret eder.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Asil, sözlük anlamıyla, kökeni, konumu veya statüsü itibariyle üstün, özgür veya özgün olarak tanımlanabilir. Asil kişi veya kurumlar, kurallara uyma, yasaya uyma ve hükümetin görevlerini yerine getirme gibi özelliklerini taşırlar. Asil kişi veya kurumlar, kendilerine verilen görevleri ve sorumlulukları hakkıyla yerine getirip ahlaklı ve etik yöntemler kullanarak, toplumun çıkarlarını korumayı hedefler. Asil kişi veya kurumlar, toplumun çıkarlarını ön planda tutarak, herhangi bir çıkar çatışmasına girmekten kaçınırlar. Ayrıca, asil kişi veya kurumlar, insan haklarına ve çevreye saygılı olmak ve kamu yararını gözetmek gibi değerleri tutarlı olarak savunurlar. Asil kişi veya kurumlar, ayrıca, özgürlükleri korumak için güçlü hukuk kurallarının önemini ve güvenliğinin korunmasını kabul ederler.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,500
1,159
112
Asil, Türkçe'de özgür, onurlu ve saygın olarak tanımlanır. Asalet, özgürlük, onur, şeref, kahramanlık, cömertlik, güven ve yakışıklılığın simgesi olarak kabul edilir. Asil, insanların veya grupların kendilerini diğerlerinden üstün kılma isteği ile de ilişkilendirilir. Asil bir kişi, özgürlük ve onur arzusuyla hareket eder, başkaları üzerinde baskı kurmaz ve öncelikle özgürlüklerine saygı duyar. Asalet, özgürlük ve onur arzusuyla hareket etmiş kişilerin güvenilir, saygın ve saygın insanlar olarak kabul edilme ihtimali yüksektir.
 

Tugce

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
290
0
0
Asil, özgür, haysiyetli, kibar, ahlâkî ve ruhsal açıdan en yüksek değerleri temsil eden kimselerin ya da sınıfların adıdır. Asillere özel olan bir değer, itibar ve saygınlık vardır. Asil sıfatı, genelde bir aile geçmişi, geleneksel miras ve bir toplumdan gelen özellikler arasından seçilen kişilerde bulunur. Asil, diğer kişilere karşı önemli bir hakka sahip olmak anlamına da gelir ve özellikle ortaçağda kraliyet aileleri tarafından kullanılırdı. Kraliyet aileleri, asil olan kişilere özel ödüller, mülkler ve adlar verirdi. Asillere ayrı bir değer verilmesi, kölelik gibi kötü uygulamaların ortadan kaldırılmasına da katkıda bulunmuştur.
 

Sumeyra

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
276
0
0
Asil kelimesi, Türkçe dilinde ‘yüce, kıymetli, saygın, namussuz; aşırı, çok; cesur; ağırbaşlı ve kibar’ anlamlarına gelmektedir. Asalet, özellikle erdemler ve ahlak konularında öne çıkan bir kişiliğin özelliği olarak kullanılır. Asalet, çoğu zaman kişinin ahlak ve erdemleriyle değerlendirilir ve bu erdemler arasında çalışkanlık, özgüven, cesurluk, saygılı olma, adalet, haksızlığa karşı çıkmak, enerji, güven, güç, cömertlik, yardımseverlik ve cesaret sayılabilir.

Asalet, özellikle üst düzey yöneticiler ve devlet adamları arasında aranan özelliklerden biridir. Devlet adamları; ülkelerinin ve halklarının çıkarlarını her zaman ve her durumda koruyan, öncelikleri olarak adaleti ön planda tutan kişilerdir. Bu nedenle, üst düzey devlet adamlarının kişiliklerinde asaletin ön plana çıkması gerekir.

Asalet, ayrıca çevremizdeki kişiler arasındaki ilişkilerimizi de etkilemektedir. Asalet, kişiler arasındaki ilişkilerde saygı ve sevgi üzerine kurulmuştur. Asalet, kişinin kendisini ve çevresindeki insanları kıymetli ve önemli gören bir tutum sergilemesini gerektirir. Asalet; erdem, ahlak ve insanlık gibi kavramlarla bağlantılı olan bir davranışın örneğidir. Asalet, insanlar arasındaki ilişkileri daha iyi hale getirmek için önemli bir etken olarak kabul edilir.
 

Zorro

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,401
136
62
Asil, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan bir sözcüktür. Asil, kişinin özellikleri, ahlakı ve davranışları ile diğer insanların önünde ilerleyen, üstün nitelikleri olarak tanımlanır. Sözcük, özellikle kraliyetlerin ve aristokrasinin üyeleri için kullanılan bir terim olarak da bilinir. Asil kişinin özellikleri arasında cesaret, fedakarlık, sadakat, adalet ve liderlik özellikleri sayılabilir.

Asil kişinin davranışları, toplumsal konumu nedeniyle toplum tarafından beklenen standartların üzerinde olmalıdır. Asil kişi, başkalarıyla iletişim kurarken dürüst ve saygılı olmalıdır. Aynı zamanda, karşısındakinin haklarına saygı göstermeli ve kendi haklarını savunurken karşı tarafın haklarını da göz önünde bulundurmalıdır.

Asil kişinin ahlakının önemi büyüktür. Ahlaklı davranışları, topluluklar arasındaki uyumu ve insanlar arasındaki ilişkileri geliştirir. Asil kişinin ahlakı, toplumun gelişmesine katkıda bulunur ve toplumun düzeni ve güvenliği nedeniyle önemlidir. Asil kişi, diğer insanlara karşı dürüst olmalı ve onların haklarını korumalıdır.

Asil kişi, aynı zamanda çevresinde liderlik özelliği göstermelidir. Liderlik özelliği, kişinin diğer insanların önerilerini ve fikirlerini değerlendirerek kararlar alabilmesini sağlar. Asil kişi, diğer insanların kendisine güvenmesini sağlayacak şekilde hareket etmeli ve karşılaşılan zorlukları başarılı bir şekilde aşabilmelidir.

Asil kişi, toplumda özellikle önemli bir konuma sahiptir. Asil kişi, toplumun gelişmesine ve gelişimine katkıda bulunur ve toplumsal düzeni korumaya yardımcı olur. Asil kişinin toplumda kazanacağı saygı, özellikle çevresindekileri etkileyecek şekilde olmalıdır.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,014
517
0
Asil, Türk Dil Kurumu'nun tanımladığı anlamıyla, “ağırbaşlı, saygın, gururlu, özgür kişi” olarak tanımlanır. Asil kişi olmanın özellikleri arasında üstün özellikleri, zeki ve akıllı olması, saygınlık kazanması, doğru davranışlar sergilemesi, haklarını savunabilecek kadar cesur olması, özgür olması, ahlaklı olması, adil olması, yüce gönüllü olması, fikirlerini net olarak ifade edebilmesi, özgüveni yüksek olması, kendisine güveni olan kişi gibi özellikleri vardır.

Bir asil kişi, çevresine karşı saygılı, dürüst ve adaletli olmalıdır. Bunun için kendisinin ve çevresinin haklarını koruyarak, herkesin hakkının eşit olduğunu kabullenerek, insanlara ve kurallara saygı göstermeli, herkese karşı adil davranmalıdır. Asil kişi, aynı zamanda cesur ve kararlı olmalıdır. Özellikle zor zamanlarda, kararlı ve cesur bir şekilde hareket etmesi, çevresine örnek olacaktır.

Asil kişi, her şeyden önce kendisine ve çevresine saygı duymalı, özgürlüklerini korumalıdır. Kendi görüşlerini ve fikirlerini net olarak ifade edebilmeli, kendini ifade etme özgürlüğü hakkında konuşmalı ve bunları hakkında çevresindeki insanları eğitmelidir.

Asil kişi, özgüveni yüksek olmalıdır. İyi bir özgüveni olması, onu başarılı olmaya ve çevresiyle iyi ilişkiler kurmaya teşvik edecektir. Asil bir kişi, olumsuzluklara karşı zorlukları aşmak için güçlü olmalıdır. Asil kişi, başarılı olmak için çalışmalı, başarılarını paylaşmalı ve başarılarını arttırmak için çabalamalıdır.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Asil, çoğunlukla kökeninin veya sınıfının etkisiyle büyük bir özgüven veya saygınlıkla hareket eden, kibar veya üstün olan kişi veya grubu tanımlar. Bir kişinin asilliği, onun kişilik veya insan ilişkileri üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olabilir. Asil olmanın özellikleri arasında, dürüstlük, cömertlik, arkadaş canlısı olmak ve diğer insanlara saygı göstermek yer alır. Asil insanlar duygusal ve sosyal olarak çok zengin olurlar ve başkalarına yardım etmeyi veya onların ihtiyaçlarını yerine getirmeyi önemseyebilirler. Asil, özellikle hukuk ve etik konularında çok saygın ve korunmuş olan kuralları ve standartları takip etmeyi gerektirir.
 

Zekiye

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
308
0
0
Asil, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanan bir sözcük olarak, "soylu, haysiyetli, izzetli, kabiliyetli, özgür" anlamlarına gelmektedir. Asil kişiler, toplumda saygı gören ve özgür kararlar alan kişilerdir. Söz konusu kişiler, toplumda öncelikle yer alan kişilerdir. Asil kişiler, özgür inisiyatif alma özelliğine sahiptir ve kararlarını kendi başlarına verme yetkisine sahiptir. Asil kişiler, topluma örnek olan ve diğer insanlar tarafından taklit edilen kişilerdir. Asil kişiler, toplumun önemli üyeleridir ve saygı duyulan kişilerdir.
 

Sezen

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
312
0
0
Asil, yüksek soyluluk, kalite, onurlu davranmak, zenginlik ve üstün bir konuma sahip olmak gibi anlamları taşıyan bir kelimedir. Asalet, aileyi, sosyal sınıfı, mesleği veya toplumdaki statüyü temsil eden bir ünvan veya unvan olarak da kullanılmaktadır. Asalet, bir kişinin toplumdaki üstün bir konuma sahip olması ve bu konumu koruması için gösterdiği çaba ve davranışların özeti olarak da tanımlanabilir.

Asalet, çoğunlukla davranışlarımıza dayanılarak ölçülebilir. Örneğin; dürüst, saygılı, kibar ve hoşgörülü olmak, yüce bir ahlaka sahip olmak, insanları kabul etmek, onlara karşı dürüst davranmak, zorluklara karşı kararlılık göstermek ve özgür olmak gibi davranışlar asaletin temel özelliklerini oluşturur. Asalet, aynı zamanda davranışlarımızdaki süreklilik ve düzeni de temsil eder.

Asalet, sadece sosyal sınıf veya meslek açısından değil, aynı zamanda insanlar arasındaki ilişkiler açısından da önemlidir. Asalet, insanlar arasında inançları ve kültürleri paylaşmak, birbirine saygı göstermek, çatışmaları çözmek ve aralarında iyi bir iletişim kurmak gibi alışkanlıklarının yerine getirilmesini sağlar.

Asalet, kültürel kimliğimizi ve toplumsal kalitemizi yansıtan bir özelliktir. Asalet, bizi her zaman iyi davranışlar ve erdemleri korumaya teşvik eder. Asalet, toplumdaki kişiler arasındaki seviyeleri arttırır ve kişisel ilişkileri güçlendirir. Asalet, bireylerin birlikte yaşayabilmesi için gerekli olan temel unsurlardan biridir.
 

Hande

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
292
0
0
Asil, özellikle sosyal statü ve aile üyeliği bakımından üst düzeyde olan kişi ya da ailelerin özellikle kullandıkları bir sıfat olarak kullanılır. Asillerin özellikleri, özgürlük, zenginlik, ahlaki yükümlülükler, yüksek statü ve üstün kişisel yetenekleri içerir. Asil olmak, sosyal statü, aile geçmişi, yönetim veya siyasal güç gibi özellikleri kapsamaktadır. Asil bir kişinin sosyal statüsü, ailesinin veya özellikle öne çıkan üyelerinin kökeni, özgürlükleri ve hiyerarşik statüleriyle ölçülür. Asillerin toplumda oynadığı rol, geleneksel olarak ailenin sosyal statüsünü ve toplumsal etkinliğini arttırmak, üstün değerleri öne çıkarmak ve üstün statülerin korunmasını sağlamaktır. Asiller, çoğu zaman çeşitli sosyal statüleri yüksek olan kişiler olarak görülür ve sıklıkla üstün sosyal ve ahlaki özelliklerle övülür. Asiller, toplumdaki diğer gruplar tarafından saygı görür ve saygın bir yaşam tarzı sergilemek zorunda kalırlar. Asil kişiler, çoğu zaman ahlak, güvenilirlik ve kabiliyetleriyle öne çıkar.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü