Aşınma ne demek TDK

HyperGalactic

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,470
131
62
Merhaba,

Aşınma kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. TDK'ya göre anlamı nedir? Aşınma konusunda uzman kişilerden yardım istiyorum.

TDK'nin aşınma kelimesini açıklamasına göre, aşınma, bir malzemenin yüzeyinde düzensiz olarak küçük parçaların kaybolmasına denir. Aşınma, özellikle küçük parçaların çizilmesine, kırılmasına veya erimesine yol açan, bir maddeyi fiziksel olarak parçalara ayıran doğal veya mekanik etkilerin sonucudur.

Aşınma, çoğu zaman metal, beton, ahşap veya diğer malzemelerin doğal ömürlerini kısaltan veya hızlandıran bir durumdur. Aşınma, mekanik tahriş, sürtünme, korozyon ve diğer fiziksel etkilerden kaynaklanır. Aşınma, malzemenin uzun ömürlü ve dayanıklı olmasını engeller.

Aşınma, malzemenin kullanım ömrünü ve özelliklerini etkileyebilir veya ciddi zarar verebilecek bir durumdur. Bu nedenle, aşınma konusunda doğru bilgiye sahip olmak çok önemlidir.

Aşınma konusunda uzman kişilerden yardım istiyorum. Aşınma hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Aşınma hakkında neler öğrenmem gerekiyor ve malzeme dayanımını nasıl arttırabileceğimi öğrenmek istiyorum.

Teşekkürler.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Aşınma Ne Demek TDK?

Aşınma, TDK tarafından tanımlanmış olan bir kavramdır. Aşınma, zorlanmaya maruz kalan bir malzemenin, fiziksel veya kimyasal etkilere karşı kendini savunmak için sergilediği yıpranma olarak tarif edilir. Aşınmanın zaman içerisinde oluşan bir süreç olduğunu belirtmek önemlidir. Aşınma, malzemelerin yıpranmasına neden olur ve genellikle malzemenin kullanım ömrünün kısalmasına neden olur.

Aşınmanın Türleri Nelerdir?

Aşınma, genellikle iki türde sınıflandırılır: mekanik aşınma ve korozyon aşınması. Mekanik aşınma, malzemenin kendine zarar vermesi sonucu meydana gelen bir yıpranmadır. Mekanik aşınma, malzemenin çizilmesi, kırılması, kütle kaybı, bozulmuş yüzeyleri ve kırılmış kenarları gibi şekilde ortaya çıkar. Korozyon aşınması ise, malzemenin kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan bir yıpranmadır. Malzemenin korozyon aşınması, çoğunlukla, malzemenin metal yüzeyini etkileyen oksidasyon, korozyon ve çürüme gibi kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşur.

Aşınmanın Önlenmesi Nasıl Yapılır?

Aşınmayı önlemek için, malzemenin üzerine yağlanması, yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi, korozyona karşı koruma sağlayacak özel malzemelerin kullanılması, malzemenin kimyasal etkilere karşı korunması ve malzemenin doğru bir şekilde kullanılması gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir. Ayrıca, yüksek kaliteli malzemelerin kullanılması, üretim sürecinde kalite kontrolünün güçlendirilmesi ve malzemelerin belirli aralıklarla kontrol edilmesi aşınmanın önlenmesi için gereklidir.

Aşınmanın Sonuçları Nelerdir?

Aşınma, malzemenin kullanım ömrünün kısalmasına, dayanıklılığının azalmasına ve özelliklerinin bozulmasına neden olur. Ayrıca, aşınma sonucunda malzemenin kolayca kırılması ve deforme olması da olasıdır. Bu da, malzemenin performansının düşmesine neden olur. Ayrıca, aşınma sonucunda malzeme güvenilirliği ve emniyeti de düşebilir.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Aşınma, bir malzemenin zamana veya kullanıma bağlı olarak, kalitesinde bir düşüşe neden olan fiziksel, kimyasal veya mekanik bir işlem olarak tanımlanır. Aşınma, özellikle metal malzemeler için çok yaygındır. Aşınma, metal parçaların kendi aralarındaki sürtünme veya basınçla sonuçlanan sürtünme ile meydana gelir. Aşınma, metal malzemelerin kalınlığını azaltarak veya metalin kalitesini düşürerek, metal parçaların performansını ve ömrünü etkileyebilir. Aşınma, çoğu durumda önlenemez, ancak bazı önlemler alınabildiği için önlenmesi için tedbirlerin alınması önerilir.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Aşınma, bir nesnenin kullanımı veya bir etkiye maruz kalması sonucu oluşan zararın genel bir terimi olarak tanımlanır. Metal, plastik, ahşap, taş ve benzeri malzemelerin kullanımı sırasında meydana gelebilir. Aynı zamanda, zamanın birkaç farklı etkisi nedeniyle de ortaya çıkabilir. Örneğin, hava şartları ve havanın kimyasal bileşimi, toprağın sertliği veya kimyasal etkiler, aşınmayı tetikleyebilir. Aşınmanın en sık görülen sonuçları, nesnenin görünüm ve gücünün azalmasıdır. Aşınma, nesne üzerinde çok farklı ölçekte meydana gelebilir ve çok farklı sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle, aşınma her zaman önemli bir konudur ve önlem alınması gereken bir durumdur.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Aşınma, düşük yoğunluklu, düşük deformasyonlu bir şekilde meydana gelen, bir malzemenin son kullanım süresinin önceden tahmin edilmesi gereken, en yaygın kalıcı bozulma durumudur. Malzemenin çoklu kullanımları, sürekli fiziksel ve kimyasal etkilere maruz kalması, mekanik aşınmaya neden olur. Aşınmanın oluşması, malzeme özelliklerinden, kullanılan sistem özelliklerine, kullanım şartlarına ve ortam koşullarına bağlıdır. Aşınma, üretkenliği azaltan, üretim miktarını düşüren, maliyet artırımlarına neden olan, kaliteyi bozan ve işletme güvenliğini tehlikeye düşüren bir tür bozulmadır.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Aşınma, bir malzemenin sürekli olarak hareket etmesiyle oluşan küçük çatlakların veya parçalanmaların oluşumudur. Bu durum, günlük yaşamda çoğu zaman sürtünme ve basınç altında kalma sonucu meydana gelen bir tür bozulmaya neden olur. Aşınma, özellikle metal veya plastik gibi malzemelerin üzerine etki eder. Bazı durumlarda, sürtünme kuvveti ile malzemeler arasındaki kimyasal tepkimelerin de aşınmaya neden olması mümkündür. Aşınma, çoğu zaman, malzemenin dayanıklılığını azaltır veya tamamen çökertir. Bu nedenle, aşınmayı önlemek için doğru malzemelerin seçilmesi, sürtünmenin minimuma indirilmesi ve arızaların önlenmesi gerekir.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Aşınma, maddenin kullanılması sırasında oluşan ve kimyasal ya da mekanik etkilere maruz kalan bir fiziksel değişim olarak tanımlanır. Bu değişim, madde üzerinde yıpranma veya çizilme gibi görsel olarak da gözlemlenebilir. Aşınma madde üzerinde oluşan küçük çizikler, çatlaklar ya da parçalanmalar ile ifade edilir. Aşınma, günlük hayatımızda sıklıkla karşılaşılan ve göz ardı edilmesi gereken bir durumdur.

Aşınma, bir maddenin, özellikle mekanik etkilere maruz kaldığında, o maddenin özelliklerinin bozulması ya da değiştirilmesi olarak tanımlanır. Aşınma, genellikle yüksek sürtünme, küçük çarpışmalar, çizilme veya kimyasal etkilere maruz kalmak gibi etkilere bağlı olarak meydana gelir. Aşınma, maddeyi kullanımının süresi ya da yoğunluğu ile doğru orantılıdır.

Aşınma, çoğu zaman günlük hayatımızda karşılaştığımız ve göz ardı edilen bir durum olarak karşımıza çıkar. Ancak, aşınma, madde üzerinde bazı zararlı etkiler oluşturabileceğinden, özellikle dayanıklı maddeler üretimi ve kullanımında dikkatli olunması gerekmektedir. Aşınmaların önlenmesi için, çoğu zaman madde üzerinde sürtünmeyi azaltmak ya da çizilmeyi önlemek için tedbirler alınır. Aşınma, genellikle madde üzerinde meydana gelen küçük çizikler, çatlaklar veya parçalanmalar ile ifade edilir.

Aşınma, genellikle kimyasal ve mekanik etkilere maruz kalan her türlü maddenin özelliklerine etki eden bir durum olarak tanımlanır. Aşınma, madde üzerinde meydana gelen küçük çizikler, çatlaklar veya parçalanmalar ile gözlemlenebilir. Aşınma, özellikle dayanıklı maddeler üretimi ve kullanımı için dikkatli olunması gereken önemli bir durumdur. Aşınma, sürtünmeyi azaltmak ya da çizilmeyi önlemek için alınan tedbirlerle önlenmeye çalışılır.
 
  • Love
  • Like
Reactions: Nil and Melek

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Aşınma, fiziksel veya kimyasal olarak maddelerin uzun süreli kullanım ya da çalışma sonucu meydana gelen çürüme veya bozulmayı ifade eder. Aşınmanın en önemli sebebi mekanik olarak uygulanan etkilerdir. Genellikle, aşınma, döküm veya malzeme üzerinde meydana gelen yüzey bozulmaları olarak tanımlanır. En sık karşılaşılan aşınma türü dejenere aşınmadır. Dejenere aşınma, metal yüzeylerin uzun süreli mukavemet kaybına sebep olan, kullanım şartlarının zamanla değişmesini gerektiren mekanik olayları ifade eder. Aşınma, çoğu durumda, maddelerin kullanım ömrünü kısaltır veya zayıflatır. Aşınmanın önlenmesi için, maddelere özel koruyucu kaplamalar uygulanabilir ya da maddelerin kullanım şartlarını optimize edebilir. Aşınma, çoğu durumda, maddelerin kullanım ömrünü kısaltır veya zayıflatır. Aşınmanın önlenmesi için, maddelere özel koruyucu kaplamalar uygulanabilir ya da maddelerin kullanım şartlarını optimize edebilir.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Aşınma, materyaller üzerindeki mekanik etkilere bağlı olarak oluşan fiziksel yıpranmaya verilen isimdir. Mekanik etkiler, çarpma, sürtme, basınç ve frikstion gibi fiziksel etkiler olabilir. Aşınma, çoğunlukla metal ve plastik gibi malzemeler üzerinde görülebilir.

Aşınma, malzemenin dayanıklılığını düşüren ve çabuk tüketen bir durumdur. Aşınmanın meydana gelmesi için, iki yüzeyin birbirine temas etmesi ve aralarında gerilimlerin olması gerekir. Bu tür gerilimler, mekanik etkilerin neden olduğu çekme, eğme ve dönme gibi yüklerden kaynaklanır.

Aşınmanın derecesi, malzemenin cinsinin, kimyasal özelliklerinin, kullanılan malzemenin kalitesinin ve mekanik etkilerin şiddetinin bir çıkarımı olarak belirlenir. Aşınmanın önlenmesi için, kullanılan malzemenin kalitesinin arttırılması, kimyasal özelliklerinin uygun hale getirilmesi ve mekanik etkilerin azaltılması gibi önlemler alınabilir.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Aşınma, çoğunlukla fiziksel olarak meydana gelen, kullanım, sürtünme, basınç, sarsıntı, şok veya benzeri etkenler sonucunda bir materyalin dayanıklılığının zamanla azalması olarak tanımlanır. Aşınma, fiziksel veya kimyasal olarak bir malzemenin zamanla gücünü kaybetmesine neden olur. Zaman içinde, aşınma sonucunda malzeme özellikleri değişebilir veya ortadan kalkabilir. Bu nedenle, aşınmayı önlemek veya azaltmak çok önemlidir. Aşınmanın önlenmesi için, güvenilir malzemelerin seçilmesi, bakımın yapılması ve kullanımın düzenli olarak izlenmesi gerekir.
 

Fadime

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
274
0
0
Aşınma, bir maddedeki moleküller üzerinde zaman içinde meydana gelen yıpranma olarak tanımlanır. Aşınma, madde üzerinde kullanımının sonucunda meydana gelen yıpranmaya neden olur. Zamanla, bu maddelerin kimyasal bileşimi değişebilir ve parçalanabilir. Aşınma, çoğu zaman bir madde üzerinde fiziksel olarak meydana gelir. Örneğin, bir cismin metal parçalarının yüzeyinde meydana gelen oksitlenme, aşınma olarak sınıflandırılabilir. Aşınmanın önüne geçmek için maddelerin kullanıldığı ortamdaki nem ve sıcaklık koşullarının kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca, cismin kullanılması sonucunda oluşabilecek aşınmayı önlemek için gerekli bakım ve onarım işlemlerinin zamanında yapılması önemlidir.
 

kemikkadin

Üye
BaYaN
1 May 2023
1,302
135
17
Aşınma; maddelerin birbirleriyle temas halinde bulunması sonucunda, aynı yönde gerçekleşen ve aralarında moleküler kimyasal reaksiyonların görülmesiyle oluşan yüzey değişimidir. Materyal için aşınma, çeşitli mekanik etkilerin neden olduğu, yüzeydeki fiziksel ve kimyasal değişimlerden kaynaklanan bir bozulma olarak tanımlanmaktadır. Aşınma, mekanik etkilerin getirdiği bir zarar çeşididir. Özellikle taşıma sistemlerinde ve kapalı devrelerde, aşınma nedeniyle meydana gelen arızalar çoğu zaman göz ardı edilir.

Aşınma, üç farklı çeşide ayrılır; sürtünme aşınması, erozyon aşınması ve korozyon aşınması. Sürtünme aşınması, maddeler arasındaki sürtünme kuvvetiyle oluşan yüzey deformasyonudur. Erozyon aşınması ise, sıvı akışı ya da havanın etkisiyle meydana gelen yüzey bozulmasıdır. Korozyon aşınması ise, kimyasal etkileşimler sonucu meydana gelen yüzey bozulmasıdır.

Aşınmanın önlenmesi, materyallerin uzun ömürlü olmasına yardımcı olabilir. Özellikle taşıma sistemleri ve metal parçalar için, aşınma önleyici özel maddeler kullanılabilir. Bunun yanı sıra, parçaların doğru şekilde birbirine monte edilmesi, sertleştirme, sertleştirme, döküm, korozyon önleyici kaplama ve kalınlık ayarlaması gibi uygun önlemlerin alınması da, aşınmanın önlenmesinde etkilidir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,890
641
5
Aşınma, dış etkenlerin etkisiyle doğal olarak ortaya çıkan, zamanla artan ve ürünün kullanım ömrünü kısaltan bir durumdur. Örneğin; bir çizgi film karelerinin birbirine geçmesi, araba lastiğinin sürekli olarak aynı yolu kullanılması, makinelerin kullanım sıklığı gibi. Eğitimci bakış açısı ile aşınmaya bakıldığında, bireylerin farklı konularda yapılan eğitimlerin zamanla zafiyet gösterdiği, unutulma riski taşıdığı görülebilir. Bu nedenle, öğrencilerin bilgilerinin sürekli olarak güncellenmesi ve gelişmesi gerekmektedir. Öğretmenlerin öğrencilerin bilgisini sürekli olarak hatırlamaları ve onların unutmalarını önlemek için yeni yöntemler geliştirmeleri gerekmektedir. Öğrencilerin bilgilerinin sürekli olarak güncellenmesi ve gelişmesi, öğretmenlerin öğrencilerin öğrenme süreçlerini kontrol etmeleri ve öğrenmeyi sürekli olarak teşvik etmeleri ile mümkün olabilir. Ayrıca, öğrencilerin öğrenme süreçlerini sürekli olarak takip etmeleri, öğrencilerin belirli konularda kalıcı bilgiler edinmeleri için önemli bir rol oynamaktadır. Eğitimcilerin öğrencilerin öğrenme süreçlerini sürekli olarak takip etmeleri, öğrencilerin kalıcı bilgileri anlamalarını teşvik etmektedir. Öğrencilerin kalıcı bilgilerinin kalıcı olduğunu gözlemlemek, öğrencilerin öğrendiklerini sürekli olarak hatırlamalarını ve unutmalarını engellemek için önemli bir adımdır.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,772
483
5
Aşınma, bir şeye, yüzeye veya bir malzemeye uygulanan fiziksel etkiler sonucunda meydana gelen küçük çiziklerin oluşmasıdır. Bu, özellikle metal malzemelerde görülen bir durumdur. Genellikle, metal parçalar birbirleriyle temas ettiklerinde veya küçük çelik tozlardan oluşan bir ortama maruz kaldıklarında meydana gelir. Aşınmanın önlenmesi için metal parçaların düzenli olarak yağlanması gerekebilir. Aşınma, metal parçaların ömrünü kısaltır ve işletme maliyetlerini artırır. Diğer malzemelerde de aşınma gözlenir, ancak bu, metal malzemelerde daha yaygındır.
 

Kubra

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
290
0
0
Aşınma, çoğunlukla mekanik bir süreç olarak tanımlanır ve maddelerin zorlayıcı etkilere maruz kalmasıyla oluşan dayanıklılık kaybını ifade eder. Bu zorlayıcı etkiler maddelerin yüzeyinde veya maddelerin içinde oluşturulan yıpranma veya deformasyon durumunu kapsar. Aşınma etkileri, mekanik maddeleri yıpratmak için kullanılan farklı çeşitli güçlerden kaynaklanır. Aşınma, maddelerin dayanıklılıklarının ve kalitelerinin zamanla düşmesi anlamına gelir. Aşınma, maddelerin üretkenliklerini etkileyebilir ve kullanım ömrünü kısaltabilir. Aşınma nedeniyle, maddelerin çalışma performansları zamanla düşebilir. Aşınma, arıza ve kaza risklerini artırabilir. Aşınma, maddelerin kırılma, çatlama veya kopma risklerini artırabilir. Aşınma etkileri, çoğu durumda kontrol altına alınamaz. Bununla birlikte, aşınma ile mücadele etmek için çeşitli önlemler alınabilir.
 

Hande

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
292
0
0
Aşınma, maddelerin küçük parçalara ayrılarak bozulması ya da parçalanması olarak tanımlanır. Aşınmayı mekanik ve kimyasal olarak ikiye ayırabilirsiniz. Mekanik aşınma, maddelerin fiziksel etkileşimleri sonucunda bozulmasıdır. Mekanik aşınma çoğunlukla sürtme, doğrultma, vurma, taşıma ve çalışma gibi mekanik etkileşimler sonucunda meydana gelir. Örneğin; toprak parçalara ayrılırken, makine parçaları sürekli hareket ederken, bir mağazanın camlarına fırlatılan taşlar ya da gemi kıçının yüzdürülmesi gibi durumlarda mekanik aşınma oluşur. Kimyasal aşınma ise, maddelerin kimyasal etkileşimleri sonucunda bozulmasıdır. Örneğin; demir çelik, kireç taşı ve alüminyum gibi metal yapılar, asitler, bazlar ve çözücüler gibi kimyasal maddelerle etkileşimde aşınmaya uğrar. Aşınma, çoğu zaman maddelerin kullanım sıklığı, kullanım şekli ve ortam koşullarına bağlı olarak ortaya çıkar. Örneğin; bir çivinin sık sık kullanımı sonucunda aşınma oluşabilir, suda sık kullanılan metal ekipmanlarda ise paslanma oluşabilir. Ayrıca, maddelerin kimyasal özellikleri de aşınmanın şiddetini etkileyebilir. Aşınma, çoğu zaman üretim ve tüketim girdilerinin çevre dostu ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasının önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkar.
 

Reyhan

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
297
0
0
Aşınma, zamanla bir malzemenin dayanımının azalmasına veya parçalanmasına neden olan küçük çizikler, çatlaklar veya yıpranmalara verilen isimdir. Aşınma, tüm üretim ve kullanım süreçlerinde sıklıkla karşılaşılan bir konudur. Fiziksel etkenler, kimyasal etkenler veya mekanik etkenler, malzemeyi kullanım süresi boyunca aşındırarak malzemenin ömrünü kısaltabilir. Fiziksel etkenler, sıcaklık ve nem değişimleri, kozmik ışınlar ve radyoaktif etkenler gibi fiziksel ortamın değişimlerine bağlı olarak aşınmaya neden olabilir. Kimyasal etkenler, malzemenin kimyasal olarak değişmesini veya erimesini sağlayan çevresel etkenlerdir. Mekanik etkenler, malzemeyi aşındırmak için kullanılan fiziksel enerjiye bağlıdır. Bu etkenler, kuvvetli hareketler, titreşimler veya sürtünme gibi mekanik etkenlere dayanır. Aşınmayı önlemek için malzemeye uygun koruyucu kaplama uygulanması, malzemenin tasarımının iyileştirilmesi veya kullanılan malzemenin değiştirilmesi gibi çözümler uygulanabilir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü