Aşınma, çoğu zaman fiziksel olarak görülebilen bir süreçtir. Aşınma, bir malzemenin, özellikle mekanik olarak tahriş edilmiş durumda, zamanla küçülmesi veya bozulması olarak tanımlanabilir. Aşınmanın en çok görülen örnekleri, kullanımının çokluğu nedeniyle yaşanan taşıma aracı parçalarının bozulması veya kırılmasıdır. Ayrıca, aşınma, metal ve diğer malzemelerin kullanımı sırasında meydana gelen korozyon, oksidasyon ve kimyasal etkilerle de ortaya çıkabilir.
Aşınmanın, eğitim alanındaki önemi çok büyüktür. Örneğin, okullarda ve üniversitelerde kullanılan tahta, kalem, silgi, kitap ve diğer eğitim malzemeleri, bu malzemelerin kullanım sıklığından dolayı zamanla aşınabilirler. Aynı şekilde, sınıflarda kullanılan mobilyalar, masa ve sandalyeler, kullanımının çokluğu nedeniyle aşınma eğilimine girebilirler. Bunun için, eğitim kurumları, sürekli aşınma riskine karşı önlem almak için çaba harcamalıdır.
Aşınma, aynı zamanda çeşitli endüstriyel faaliyetlerde de önemli bir konudur. Örneğin, otomotiv ve havacılık endüstrisinde kullanılan motorlar, silindirler, krank mili, krank zımbası ve diğer parçalar, sürekli kullanım nedeniyle bozulmaya maruz kalabilirler. Aynı şekilde, metal işleme sektöründe kullanılan çeşitli takımlar, aşınma nedeniyle zaman içinde bozulabilir. Bu nedenle, endüstriyel faaliyetlerde aşınmayı engellemek için gereken önlemler alınmalıdır.