Atık nedir nasıl oluşur?
Atık, çevreyi etkileyen, kullanılamayan veya kullanılamayacak hale gelen maddelerden oluşur. Atıklar, çözümlemek için çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Atıklar, çevresel zararlarının azaltılması için iyi yönetilmesi ve çözümlenmesi gereken önemli bir konudur. Atıkların oluşumuna, üretim, kullanım, taşınma ve depolama faaliyetleri neden olur.
Atıkların Sınıflandırılması
Atıklar, çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılabilir. Atıklar, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine göre sınıflandırılır. Fiziksel atıklar, biyolojik atıklar, kimyasal atıklar ve diğer atıklar olarak sınıflandırılabilir.
Fiziksel Atıklar
Fiziksel atıklar, doğal kaynakların kullanımı sonucunda oluşan, görünür veya algılanabilir maddelerdir. Fiziksel atıklar, çöpler, çöp kutuları, kartondan yapılmış kutular, lâklı malzemeler, plastik torbalar, metal kutular, cam şişeler veya kavanozlar olarak sınıflandırılabilir.
Kimyasal Atıklar
Kimyasal atıklar, kimyasal ürünlerin üretiminde veya kullanımında oluşan atıklardır. Kimyasal atıklar, petrokimya, deterjan, yakıt, asit, lâk, boya, kauçuk kimyasalları, pestisitler ve diğer kimyasal maddeler olarak sınıflandırılabilir.
Biyolojik Atıklar
Biyolojik atıklar, hayvan ve bitkilerin üretim veya kullanımı sonucunda oluşan atıklardır. Biyolojik atıklar, hayvan atıkları, bitkisel atıklar, hayvan atıkları ve bitkisel atıklar, sığır gübresi, hayvan tükürüğü veya diğer hayvan atıkları olarak sınıflandırılır.
Diğer Atıklar
Diğer atıklar, fiziksel, kimyasal ve biyolojik atıklardan farklı olan atıklardır. Diğer atıklar, çivi çakılı çimento, kurşun, asbest, kauçuk, deri, ahşap ve diğer atıklardan oluşur.
Atıkların oluşumunu önlemek ve çevreyi korumak için, üretim, kullanım, taşınma ve depolama faaliyetlerinin iyi yönetilmesi gerekmektedir. Atıkların doğru şekilde çözümlenmesi ve yönetilmesi, çevre kirliliğinin azaltılmasına ve insan sağlığının korunmasına yardımcı olacaktır.