Atık Nedir örnekler

mimikralicesi

Üye
BaYaN
1 May 2023
1,341
102
17
Merhaba,
Atık nedir ve örnekleri hakkında bilgi arıyorum. Atık nedir? Atıkların örnekleri nelerdir? Atıkların çevreye etkileri nelerdir? Bu konuda bana yardım edebilecek herhangi biriniz var mı? Lütfen yardım edin. Çok önemli!

Atıklar, kullanımı sona ermiş veya artık kullanışsız hale gelen maddelerdir. Atıkların çevreye etkileri, çevreyi kirletme, zehirlenme veya hava kalitesini bozma gibi olumsuz etkileri olabilir. Örnek olarak, evlerimizde veya fabrikalarda üretilen atıkları örnek verebiliriz. Evlerimizdeki atıklar arasında plastik ambalajlar, cam şişeler veya ince kâğıtlar vardır. Fabrikalar tarafından üretilen atıklar arasında ise sanayi atıkları, kimyasal ve inşaat atıkları gibi atıklar mevcuttur.

Bilgi ve önerilerinizi bekliyorum. Lütfen yardım edin.
 

Daniel1336

Co-Admin
Yetkili
Co-Admin
BaY
4 Nis 2023
10,217
1,281
112
Atık Nedir?

Atık, kullanımını tamamlamış olan, kullanılmayan veya kullanılamayan ürünleri veya malzemeleri ifade eder. Atık üretim veya işlem sürecinde ortaya çıkan ve çevreye zarar veren, kontrolsüz olarak bırakılan her türlü madde veya malzeme atık olarak tanımlanır. Atıkların çevreye zararlı etkileri nedeniyle, atık yönetiminin önemi günden güne artmaktadır.

Atıkların Sınıflandırılması

Atıkların çeşitlerine göre sınıflandırılması, atıkların tedariki, toplanması ve uygun şekilde yönetilmesinde büyük önem taşır. Atıklar, organik ve inorganik olarak ikiye ayrılır. Organik atıklar, hayvansal ve bitkisel kaynaklı atıkları ifade eder. Organik atıklar arasında; hayvan ve bitki parçaları, et parçaları, kömür, kömür artıkları, çöpler, tarım atıkları, gıdalar, gübreler ve katı atıklar yer alır.

Inorganik atıklar, yapay veya doğal olarak elde edilen maddelerden oluşur. İnorganik atıklar arasında; plastikler, kauçuk, cam, demir, metal, kuru gübreler, ince taneli atıklar, içerikler, elektronik ekipmanlar, tehlikeli atıklar, patlayıcılar, zehirli maddeler ve kimyasal atıklar yer alır.

Atıkların Çevreye Etkisi

Atıkların çevreye etkisi, özellikle insan sağlığı açısından önemlidir. Atıkların çevreye etkisi, atıkların içeriğine ve çevreye uygulanan teknolojiye bağlı olarak değişir. Atıkların çevreye etkisi, hava kirliliği, toprak kirliliği, su kirliliği, bitki ve hayvan ölümleri, düzensiz doğal çevre bozulması gibi pek çok etkiye neden olabilir. Bu etkilerden dolayı, atıkların çevreye uygun şekilde yönetilmesi önem taşımaktadır.

Atıkların Uygun Şekilde Yönetimi

Atıkların uygun şekilde yönetilmesi çevrenin korunması ve insan sağlığının korunması açısından önem taşımaktadır. Atıkların toplanması, kontrol edilmesi, depolanması, geri dönüşümü ve değerlendirilmesi gibi birçok farklı atık yönetim teknikleri kullanılabilir. Atıkların uygun şekilde yönetilmesi, atıkların çevreye zararlı etkilerini azaltarak, çevrenin temiz ve düzenli bir şekilde korunmasını sağlar.
 

KonuUzmani

Üye
BaY
30 Tem 2023
2,340
296
15
Atık, kullanılmış veya artık kullanılmayan maddelerin ortaya çıkardığı artık maddeler olarak tanımlanır. Atıklar; doğal kaynakların tükenmesine, çevre kirliliğine ve insan sağlığına zararlı maddelerin ortaya çıkmasına neden olur. Atıklar, evlerimizden işyerlerimize, üretim tesislerinden tarım alanlarına kadar çevremizi etkileyen bir konudur. Atıklar çevreye ve insan sağlığına zararlı maddelerin salınmasının önüne geçmek veya minimuma indirmek için çözümler geliştirmek için önemli ölçüde çalışılmaktadır.

Atıkların sınıflandırılması, karşılaşılan problemlere göre değişmektedir. Bunlar; katı atıklar, sıvı atıklar, biyolojik atıklar, nükleer atıklar ve kimyasal atıklar olarak sınıflandırılır. Katı atıklar, tüketim malzemeleri, ambalaj malzemeleri, elektronik atıklar, bitmiş ürünler ve kurutulmuş ürünler gibi çevreye zararlı maddelerden oluşur. Sıvı atıklar ise, kirli sular, petrol ürünleri ve kimyasal maddeler olarak sınıflandırılır. Biyolojik atıklar ise, hayvan ve bitki tarafından üretilen atıklar, çiftlik atıkları ve insan tarafından üretilen atıklar gibi biyolojik maddelerden oluşur. Nükleer atıklar ise, nükleer reaktörlerden oluşur. Kimyasal atıklar ise, kimyasal ürünlerin kullanımından kaynaklanan atıklar olarak tanımlanır.

Atık yönetimi, atıkların toplanması, taşınması, depolanması, geri dönüşümü, yeniden kullanılması veya imha edilmesi gibi çeşitli faaliyetleri içerir. Atıkların toplanması, sınıflandırılması ve geri dönüşümü, atıkların çevreye zararlı maddelerin salınmasını önlemek için önemlidir. Atıkların yeniden kullanılması veya imha edilmesi, atıkların çevreye zararlı maddelerin salınmasının önüne geçmek için önemlidir.
 

DusunceAdami

Üye
BaY
31 Tem 2023
2,226
286
15
Atık, kullanılmış veya arızalanmış ürünlerin, artık maddelerin, üretim işlemlerinin ürünü olan ve artık olarak kabul edilen şeylerdir. Atıklar insanların işleri, üretim süreçleri, alışverişleri veya evlerinde atılan çöpler ile oluşur. Atıklar, artık ürünler, malzemeler, maddeler, mühendislik, tarım, sanayi ve hizmetlerin ürünü olan her türlü ürünlerdir. Atıklar, evler, tesisler, sanayi tesisleri, hava ve su kirliliği, zararlı maddeler, radyoaktif atıklar ve ölü canlıların ölümünden kaynaklanan artıkları da içerebilir. Atıklar çevreye zarar verebilir ve bazen insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Atıkların yönetimi, toplanması, önlenmesi ve geri dönüşümü için çeşitli yönetim ve önlemler alınmalıdır. Bu önlemler, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden atıkların üretilmesini önleyecek veya azaltacak şekilde tasarlanmalıdır.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Atık, insan faaliyetleri sonucu oluşan, biyolojik, kimyasal ve fiziksel olarak ortama karışan veya ortamı kirleten artık ürünler ve malzemelerdir. Atıklar, hayvan ve bitki hayatını tehdit eden ve çevreye zarar veren en önemli etmenlerden birisidir. Atıklar, çoğu zaman üretim sırasında oluşan, kullanım sırasında oluşan ve tüketimden sonra oluşan maddeler olarak sınıflandırılabilir. Üretim sırasında oluşan atıklar, üretim tesislerinde oluşan ve üretim maddelerinden elde edilen artık maddelerden oluşur. Kullanım sırasında oluşan atıklar ise, tüketimden sonra oluşan atıklar, evsel atıklar, nükleer atıklar ve endüstriyel atıklar arasında bulunur. Evsel atıklar, evlerde, işyerlerinde ve diğer tüketim noktalarında oluşan atıklardır. Nükleer atıklar ise, nükleer santrallerde ortaya çıkan ve çevreye zarar veren atıklardır. Endüstriyel atıklar ise, üretim tesislerinde ortaya çıkan ve çevreye zarar veren atıklardır. Atıkların etkileri üzerinde çok fazla olumsuz etki yaratabilir ve çevreye zarar verebilir. Bu nedenle, çevreyi korumak için atıkların doğru bir şekilde yönetilmesi ve yönetiminin güçlendirilmesi çok önemlidir.
 
  • Love
Reactions: Seyma

koyunkopyasi

Üye
BaY
22 Ağu 2023
8,355
1,042
5
Atık; bir ürünün veya materyalin kullanım ömrünün sonunda elde kalan artık maddelerdir. Atıkların çevreye zarar verici maddeler taşıyabildiği için çevresel kirliliğe veya çevre sağlığına zarar vermesi gibi önemli sonuçları olabilmektedir. Bu nedenle atıkların etkili bir şekilde toplanması, ilgili yasalara uygun bir şekilde geri dönüşüme tabi tutulması veya çevreye zarar verecek şekilde bertaraf edilmesi gerekmektedir.

Atıkların genel olarak özelliklerine bakıldığında iki kısım olarak sınıflandırılabilmektedir. Bunlar; geri dönüşüm yapılan atıklar ve geri dönüşüm yapılamayan atıklar olarak ikiye ayrılmaktadır. Geri dönüşüm yapılan atıklar, tekrar kullanılabilir ya da yeniden işlenerek yeni ürünler elde edilebilen atıklar olarak tanımlanmaktadır. Bu atıkların arasında; metal, cam, plastik, kağıt, cam atıkları, akü, ampul, aksesuar, elektronik eşyalar, araç lastikleri ve buna benzer ürünler sayılabilmektedir. Geri dönüşüm yapılamayan atıklar ise; çöpler, çürümüş bitkiler, kullanılmamış ürünler, çöp poşetleri, paketleme malzemeleri, tehlikeli atıklar gibi atıklar olarak sınıflandırılmaktadır.

Atıkların çevreye verdiği zararı önlemek için atıkların toplanmasıyla başlamalıdır. Atıkların toplanmasından sonra ilgili yasalara uygun bir şekilde geri dönüşüme tabi tutulması veya çevreye zarar verecek şekilde bertaraf edilmesi gerekmektedir. Atıkların geri dönüşümüne tabi tutulması durumunda, çevreye verilen zararın en aza indirilmesi ve doğaya karşı duyarlı bir çevre yönetimi sağlanması hedeflenmektedir.
 

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,604
517
0
Atık, tüketimden sonra arta kalan, kullanılmaz hale gelen, çevreye zarar veren, arızalı veya bozuk olan her türlü malzeme veya ürünü ifade eder. Atık, doğal kaynakların tüketilmesi ve çevrenin kirlenmesi ile sonuçlanan bir sonuçtur. Atıklar, çoğu zaman çevresel sorunların kaynağı olmakla beraber, çevredeki canlıların ve insanların sağlığını da tehdit edebilir.

Örnekler olarak; evlerdeki kullanılmış ve artık işlevi kalmayan eşyalar, üretim süreci sonunda atılan kutu ambalajları, tüketim sırasında atılan plastik ürünler, kimyasal ürünler ve diğer atıklar sayılabilir. Atıklar, genellikle atık arıtma tesislerine gönderilerek arıtılır veya yok edilir, ancak bu arıtma tesislerinin çok pahalı ve teknolojik olarak çok gelişmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, atıkların önlenmesi, çevreyi kirletmeden önce önemli bir çözüm olarak kabul edilmektedir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
16,029
641
5
Atık, tekrar kullanılmaz, değer kaybına uğrayan ve çevreyi tehdit eden her türlü madde veya maddenin özelliklerinin bir araya geldiği bir terimdir. Örnek olarak, ev atıkları, evlerde kullanılan kıyafetler veya ev eşyalarından oluşabilir. Ev atıkları arasında metal, plastik, kağıt ve cam gibi farklı materyaller bulunabilir. Bunlar, evlerden çöp kutusuna konularak toplanır ve daha sonra atık istasyonuna gönderilir. Atık, ayrıca sanayi alanında da çok fazla oluşur. Sanayi atıkları, çelik, alüminyum, plastik, cam veya metal gibi farklı materyallerden oluşabilir. Sanayi atıkları, çevreyi kirletmek ve sağlık sorunlarına neden olmak için özellikle takip edilmelidir. Atık, ayrıca tarım alanında da oluşur. Tarım atıkları, tarımsal ürünlerin üretiminden kaynaklanan çöpler olarak kategorilendirilir. Bu atıklar arasında, hayvan gübresi, tarımsal ürünlerin artıkları veya tarım ilaçları gibi çeşitli materyaller bulunabilir. Bunların çoğu, çevre ve bitki sağlığını tehlikeye atabilecek şekilde atık istasyonuna gönderilmelidir. Atık, ayrıca enerji üretiminde oluşmaktadır. Enerji üretiminden kaynaklanan atıklar, yakıtın yakılması sırasında üretilen karbondioksit gazı, çeşitli kimyasal maddeler veya radyoaktif maddeler gibi çok tehlikeli atıklar arasındadır. Bunlar, çevreyi kirletmek veya sağlığı tehlikeye atmak için çok takip edilmelidir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Atık, farklı kaynaklardan gelen, kullanılmış, artık ürünler, parçalar veya materyallerden oluşan her türlü materyaldir. Atıklar, çevresel, sağlık ve ekonomik açıdan olumsuz etkilere neden olabilir. Atıklar çoğu zaman sebep olduğu olumsuz etkilere karşın, aynı zamanda faydalı ürünlerin üretiminde veya çevre koruma çalışmalarında kullanılabilir.

Atıklar, arıtılmamış veya arıtılmış olarak iki temel kategoriye ayrılır. Arıtılmamış atıklar, kullanılan ürünlerin artık parçalarından veya materyallerinden oluşur. Bu atıklar, biyolojik veya kimyasal arıtma işlemlerinden geçmeden doğal olarak çözülmez, çevreye zarar verebilecek şekilde atılır. Arıtılmış atıklar ise, arıtma işlemlerinden geçirilerek çevreye zarar vermeyen formlarda atılmak üzere özel olarak işlenmiştir.

Atıklar, kullanım amaçlarına göre farklı kategorilere ayrılabilir. Biyolojik atıklar, organik kökenli materyallerden oluşur. Biyolojik atıklar, çöpe atılabilir veya arıtma işlemlerinden geçirilerek kullanım amaçlarına göre farklı şekillerde işlenebilir. Kimyasal atıklar, kimyasal kökenli materyaller ve ürünlerden oluşur. Kimyasal atıkların arıtma işlemlerinden geçirilmesi gerekir. Son olarak metalik atıklar, metalik ürünlerin artık parçalarından oluşur. Metalik atıklar, kullanım amaçlarına göre geri dönüşüm yoluyla işlenebilir.

Atıkların çevreye zarar vermemesi için, farklı arıtma ve geri dönüşüm yöntemleri kullanılmalıdır. Arıtma işlemleri, atıkların kirliliğini azaltmak ve çevreye zarar vermemesini sağlamak için kullanılır. Geri dönüşüm işlemleri ise, kullanılmış ürünlerin tekrar üretim amaçları için kullanılmasını sağlamak için kullanılır.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Atık, çevreye zarar veren artık maddeler, kalıntılar veya ürünlerdir. Atıklar, çevresel olarak kötü etkilere neden olan maddelerdir. Atıklar, çevreyi ve insan sağlığını tehdit eden maddelerdir ve çevresel çözümler sunmak için özel olarak işlenmelidir. Atıklar, çevredeki enerji kaynaklarını tüketerek, çevrenin kirlenmesine veya bozulmasına neden olabilir.

Atık çeşitleri arasında ortak olanlar organik atıklar, inorganik atıklar, kimyasal atıklar ve radyasyon atıklarıdır. Organik atıklar, hayvan ve bitki maddeleri, gıda ve evsel atıklar gibi, çevreye zararlı olan maddelerdir. Inorganik atıklar ise, metal, plastik, kauçuk, kâğıt, cam gibi maddelerdir. Kimyasal atıklar ise, kimyasal üretim ve arıtma süreçlerinde oluşan atıklar olup, çevreye zararlı maddelerdir. Radyasyon atıkları ise, nükleer üretim süreçlerinde oluşan atıkları içerir.

Atıkların, çevreye zararlı olan maddeler olduğu için, bu maddelerin yönetimi çok önemlidir. Atıkların öncelikle önlenmesi, ayrıca farklı şekillerde geri dönüşümü de önemli bir çözümdür. Bu nedenle, çevrenin korunması için, atık maddelerin geri dönüşümü ve kontrol edilmesi önemlidir.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,560
1,315
112
Atık, ikinci kullanım için uygun olmayan, artık kullanılmayan veya üretim sürecinde oluşan materyallerin tümüne verilen genel isimdir. Atıklar, kimyasal, biyolojik ve fiziksel maddelerden oluşan çevresel, insan sağlığı ve toplumsal sorunların oluşmasına neden olan maddeler olarak sınıflandırılabilir. Atıklar, doğal kaynakların tükenmesine neden olabilir ve çevreye zarar verebilir. Örnek atıklar arasında kâğıt, plastik, elektronik artıklar, organik atıklar, gazlar ve katı atıklar bulunmaktadır.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,438
1,256
112
Atık, artık kullanılmayan, işlevsiz veya bozulmuş olan her türlü madde, malzeme, ürün vb. olarak tanımlanır. Atıklar, çevresel çarpıklıkların, zararlı maddelerin çevreye yayılmasına veya zararlı etkilere neden olmasına neden olan maddelerdir. Atıkların çevreye zarar vermesini önlemek için çevre koruma önlemleri alınmalıdır.

Atıklar, çevresel kirliliğe ve diğer türlü çevresel problemlere neden olan bir kavramdır. Atıklar çoğu zaman kalıcı çevresel etkilere neden olmaktadır. Atıkların çevreye zararları genellikle biyolojik, kimyasal ve fiziksel olabilirler. Biyolojik etkiler, insan sağlığına olan etkileri içerirken, kimyasal etkiler, kaynakların kirletilmesi ve toprağın kirletilmesi gibi etkileri içerir. Fiziksel etkilerse, hava kirliliği, su kirliliği gibi etkileri içerir.

Atıkların çevreye zararlarını önlemek için çok sayıda önlem alınmalıdır. Bunlar arasında atık maddeleri geri dönüştürmek, kaynakların verimli kullanılması, atıkların izlenmesi ve önlenmesi gibi önlemler vardır. Ayrıca atıkların düzenli olarak toplanması ve doğru şekilde bertaraf edilmesi gerekmektedir. Böylece atıkların çevreye zararlarını önlemek mümkün olacaktır.
 

ruhumunizi

Yeni Üye
BaY
5 Nis 2023
1,259
89
2
Atık, kullanılmış veya kullanılmayan çevreye zarar veren maddelerdir. Kullanılan maddelerin atık haline geldiği anlamına gelir. Atık maddeler, çevreye zarar veren, kullanılamayan veya kullanılamayan ürünler, maddeler, maddeler veya materyallerdir. Atıklar arasında metal, plastik, cam, kâğıt, maden, kimyasal maddeler, atık su, atık yağ, çöp gibi çeşitli atıklar bulunmaktadır. Atık maddeler, çevreye zarar verici olmaktan öte, insan sağlığına ve ekosisteme zarar verebilir.

Atıkların oluşumu, çeşitli etkenlerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bu etkenler arasında insan eylemi, üretim ve tüketim, teknoloji, toplumsal sorumluluk ve doğal çevre gibi faktörler bulunmaktadır. Atıkların kontrol altına alınması, çevreyi korumaya ve ekosistemi koruyarak insan sağlığını korumaya yardımcı olacaktır. Atık yönetiminin önemi, insanların çevreyi kirletmemelerini ve çevresel kirlilikten sorumlu olduklarını anlamasından kaynaklanmaktadır.

Atıkların kontrol altına alınması için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlar arasında atıkların çeşitli şekillerde geri dönüşümü, çevreye zarar vermeyen daha etkili enerji kullanımı, atıkların çeşitli şekillerde kontrol altına alınması ve çevreyi kirletmeme gibi yöntemler bulunmaktadır. Geri dönüşüm, atıkların çeşitli şekillerde tekrar kullanılmasını sağlayarak çevreyi korumaya ve kirlilikten sorumlu olmaya yardımcı olur. Çevreye zarar vermeyen enerji kullanımı, atık miktarını azaltmaya ve çevreyi korumaya yardımcı olur. Atıkların kontrol altına alınması, atıkların çevreye zarar vermesini önlemeye ve çevreyi korumanın bir parçası olmaya yardımcı olur. Son olarak, çevreyi kirletmeme, çevrenin hassasiyetine ve insanların çevreye sorumluluğunun farkında olmasını sağlamak için çeşitli önlemler alınmalıdır.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,971
1,247
112
Atık, çevreyi kirletmekte ve iklim değişikliğine neden olan, herhangi bir türlü kullanılmamış veya kullanılamaz hale gelmiş maddelerin genel adıdır. Atıklar, doğal kaynakların kullanılmasıyla oluşur ve her türlü çevresel etkileri vardır.

Atıklar, herhangi bir kimyasal işlem ya da fiziksel işlem sonucunda oluşan maddeleri kapsar. Bu maddeler, küresel ısınmanın artmasına, hava kirliliğinin artmasına ve suya zarar vermeye yol açabilir. Atıkların çoğu organik maddelerden oluşur ve bitkisel veya hayvansal kaynaklardan gelir.

Atıkların çoğu, evsel atıklar olarak bilinir. Evsel atıklar, evlerden, ofislerden veya diğer ticari alanlardan oluşan toz, kâğıt, plastik, metal, cam gibi çeşitli maddelerden oluşur. Evsel atıklar, çoğunlukla kamu hizmetleri tarafından toplanır ve derhal çöp kutularına atılır.

Diğer tür atıklar, endüstriyel atıklar olarak bilinir. Endüstriyel atıklar, fabrikalar veya işletmeler tarafından çalışma sırasında oluşan atıkları kapsar. Endüstriyel atıklar, kimyasal maddeler, tehlikeli maddeler, atık sular ve diğer zararlı atıklar olarak sınıflandırılır.

Atıkların çoğu, insanlar tarafından üretilen ürünlerin kullanımı ile oluşur. Atıkların üretiminin önlenmesi için, kişilerin çevre dostu ürünleri tercih etmesi ve atığı azaltıcı uygulamaları yapması önerilmektedir. Kişiler, atıklarını geri dönüştürme veya geri kazanma yoluyla uzun vadeli çözüme kavuşturabilir. Atıkların doğru bir şekilde toplanması ve işlenmesi, çevre kirliliğini en aza indirmeyi amaçlayan önemli bir çözümdür.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü