Atlas kırığı ne demek

CATA

Tanınmış Üye
BaY
7 Kas 2020
1,406
126
62
Merhaba herkese,

Soruma cevap aramak için buraya başvurdum. Atlas kırığı ne demek sorusuna cevap arıyorum. Bir arkadaşım bu konu hakkında bir şeyler söylemişti ama ne demek istediğini tam olarak anlayamadım. Bu yüzden sizlerden yardım istiyorum.

Atlas kırığı nedir? Bu kırığın belirtileri nelerdir? Kırık neden oluşur? Bu kırığın tedavisi nasıl olur? Atlas kırığının etkileri nelerdir? Bunların yanında, bu kırıkla ilgili ek bilgiler de çok işime yarayacak.

Konuya ilişkin herhangi bir bilginiz varsa lütfen paylaşın. Şimdiden herkese teşekkür ederim.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,363
1,247
112
Atlas Kırığı Ne Demek?

Atlas kırığı, boyun ve bel kısmında oluşan bir kırık türüdür. Atlas kırıkları, boyun ve bel arasında bulunan ilk sırt kıkırdağı olan atlasın kırılması anlamına gelir. Atlas kırıkları, kafa kemiği ya da ilk sırt kıkırdağının (atlas) kırılması olarak adlandırılır. Atlas kırıklarının en yaygın nedeni yüksek şiddetli trafik kazalarıdır.

Atlas Kırığının Belirtileri Nelerdir?

Atlas kırığının belirtileri değişiklik gösterebilir, ancak en yaygın belirtiler şunlardır: Ağrı ve şişme gibi dış belirtiler, kafa hareketlerinde kısıtlılık, baş ve boyun kaslarının kasılması, sırt ağrısı, başın tek tarafa eğilip kıvrılması, solunum sıkıntısı, baygınlık ve bilinç kaybı.

Atlas Kırığının Tedavisi Nasıl Olur?

Atlas kırığı tedavisinde, ilk olarak vücudun yerinde tutulması ve sıkı bir şekilde sabitlenmesi gerekir. Sonraki aşamada, kırılan atlas kıkırdağının tekrar bir araya getirilmesi için cerrahi girişimler yapılır. Cerrahi girişimlerin ardından, hastalar fizyoterapi ve rehabilite edici tedavi alırlar. Fizyoterapi, hastaların kıkırdak iyileşmesini hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak için önerilen bir tedavi yöntemidir. Ayrıca, hastalar ağrı kesici ilaçlar almak veya ilaçlarla desteklenen tedavileri de almak zorunda olabilirler.

Atlas Kırığının Önlenmesi Nasıl Olur?

Atlas kırığının önlenmesi, trafik kazalarının önlenmesi için yapılacaklarla mümkün. Trafik kazalarını önlemek için, sürücülerin dikkatli olması ve sürücüler tarafından kullanılan arabaların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra, kask takılması, hijyenik oturma pozisyonu alınması ve araçların düzenli olarak bakımının yaptırılması da atlas kırıklarını önlemek için önemlidir.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Atlas kırığı, omurga boyun kısmında bulunan en üst sırada yer alan atlas veya C1 omurları arasındaki kırığa verilen isimdir. Bu kırık, omurların birbirine hareketli olarak bağlanmasını sağlayan disklerin çatlaması ya da çıkıntısı sonucu oluşur. Bu kırık sıklıkla trafik kazalarında görülür. Atlas kırığının belirtileri arasında baş ve boyun ağrısı, baş ve boyun hareketlerinde sınırlama, halsizlik, bulantı ve kusma, gözlerin açılmaması veya açık tutulamaması, konuşma zorluğu veya konuşma güçlüğü yer alır. Bu kırık için hemen doktor muayenesi gereklidir, çünkü eğer tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Atlas kırığı, kafa kemiğinin üst kısmını oluşturan ilk kemiğe verilen isimdir. Atlas kırığı, kafa kemiğinin çok önemli bir bölümünün kırılmasıyla tanımlanır ve özellikle sürücülerin trafik kazalarından dolayı daha sık rastlanılan bir kaza türüdür. Atlas kırığında, kafa kemiğinin tek taraflı veya çift taraflı kırılması olabilir. Tehlikeli sonuçları nedeniyle, Atlas kırığında acil müdahale gereklidir. Kırık alanının doktor tarafından sıkıca tutturulması ve daha sonra manevra ile doğru pozisyona getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca hastanın bulantısının kontrol altına alınması için ilaçlar da tavsiye edilmektedir.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Atlas kırığı, vücudun en üstündeki bölüme ait olan ve kafa kemiğini (atlas) destekleyen boyun omurunun kırılmasıdır. Atlas kırığı genellikle yüksek enerjili trafik kazası, düşme, yüzme kazası veya spor kazası sonucu oluşur. Atlas kırığı, çoğunlukla hafif kırıklar ile birlikte gelir ve genellikle hafif semptomlar gösterir. Ancak, agresif veya ağır kırıklar nörolojik hasarı da beraberinde getirebilir. Tedavi, kırığın şiddetine veya ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Tedavi genellikle cerrahi olduğu gibi, geleneksel tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Bu yöntemler, fizik tedavi, boyun ortopedik destek, kasların güçlenmesi veya omurga ve eklemlerin hareketliliğini sağlamak için egzersizler içerir.
 

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Atlas kırığı, omurga kolonunun ilk sırası olan atlas (C1) vertebrasının kırılması anlamına gelir. Bu kırık, yaygın olarak trafik kazalarından kaynaklanan kırıklar arasında yer alır ve omurgayı destekleyen atlas kıkırdağının tamamen kırılmasına neden olur. Kırık atlas vertebrasının neden olduğu belirtiler arasında baş ve boyun ağrısı, başın ve boyunun ani ve ağrılı hareketlerde sertlik hissi, görme bozuklukları, kulak zarı iltihapları, konuşma bozuklukları ve kas gücü kaybı sayılabilir. Diğer yetersizlikler arasında, atlas kırığının kaynak olduğu ödem, nörolojik bozukluklar, kafa üstü çarpma, kafa ve boyun hareketi kısıtlılığı ve kafa ve boyun kaslarının kontrolsüz hareketi gibi durumlar yer alır. Atlas kırığının tedavisi, tıbbi önlemler ve cerrahi girişimler arasında değişiklik gösterebilir. Tıbbi önlemler arasında, baş ve boyun kaslarını güçlendirmek ve kasların esnekliğini arttırmak için masaj ve fiziksel terapi, ağrıyı azaltmak ve kasların esnekliğini arttırmak için ilaçlar ve baş ve boyun kaslarının denge ve hareketlerini desteklemek için fiziksel egzersizler sayılabilir. Cerrahi girişimler ise, kıkırdak ve eklemlerin onarılması, omurga kanalının genişletilmesi ve eklemi destekleyen kıkırdağın tamir edilmesi gibi işlemleri içerebilir.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Atlas kırığı, vücudun en üst kısmına ait olan boyunun en üst kısmına ait olan ilk sırt kıkırdağının kırılmasını ifade eder. Atlas kırığı, travma veya kazalar sonucu ortaya çıkan bir kırıktır. Buna ek olarak, boyun kaslarındaki kronik aşırı kullanım veya ciddi bir şekilde çarpma da kırığa neden olabilir. Kırık, boyun kaslarındaki kasılma veya zorlama sonucunda ortaya çıkar. Atlas kırığının ortaya çıkması, belirtileri kısaca ani ve şiddetli ağrı, uyuşma veya karıncalanma, hareket kısıtlılığı veya boyun kaslarının zayıflaması olarak sıralanabilir. Atlas kırığının tedavisi, cerrahi olmayan veya cerrahi tedavi türleri arasından seçilen cerrahi girişimlerden oluşabilir. Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri, fizik tedavi gibi özellikle boyun ve omurga hareketlerine odaklanan egzersizleri içerir.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Atlas kırığı, yani atlas-aksis kırığı, omurlarda meydana gelen bir kırıktır. Omurilik büyük bir bölümünü oluşturan bir kemik olan atlas, en üstteki omurların arasında bulunur. Atlasa karşılık gelen ikinci kemik, aksis, beynin kafatasına bağlanır. Atlasa karşılık gelen aksisin, omurlar arasındaki bu bölümde bir kırık meydana geldiğinde atlas kırığı denir.

Atlas kırığı, çoğunlukla trafik kazaları veya yüksekten düşme gibi çarpma kazaları sonucunda meydana gelir. Ayrıca, atlas kırığından korunmak için kullanılan kasklar veya güvenli sürüş uygulamaları da önlem alınması gereken önemli bir konudur. Atlas kırığının tedavisi, durumun ciddiyetine ve bireyin yaşına göre farklılık gösterebilir. Kırıkların büyüklüğüne ve kompleksliğine bağlı olarak, fizik tedavi, cerrahi veya her ikisi de uygulanabilir.

Atlas kırığının belirtileri, baş ve boyun ağrısı, karıncalanma, sıkıntı, hareket kısıtlılığı, baş ve gövdenin eğilmesi veya yanlara eğilmesi gibi belirtiler arasında değişebilir. Ayrıca, atlas kırığı komplikasyonlarının da olması muhtemeldir. Bu nedenle, atlas kırığının tedavisinin doğru bir şekilde yapılması önemlidir. Bu amaçla, fizik tedaviyi kullanmak ve kırığın komplikasyonlarına karşı önlem almak gerekir.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Atlas kırığı, omurga kolonunun en üst kısmındaki cervical bölümün en üst kısmının (C1) kırılması olarak tanımlanır. Bu kırık, atlas olarak adlandırılan C1 kemiğinin kırılması veya kaymasından kaynaklanmaktadır. Kırık sonucunda atlas kayabildiği gibi, spinal kolonun çevresindeki kasların veya damarların da hasar görebileceği için tehlikeli bir durumdur. Atlas kırıkları çoğunlukla trafik kazaları, yüksek hızda sporların yanlış yapılması veya düşme gibi olumsuz durumlar sonucunda ortaya çıkabilir.

Atlas kırığının en belirgin semptomu baş ağrısıdır. Ağrıya eşlik edebilen diğer semptomlar arasında kas spazmları, kontrol kaybı, baş dönmesi, kusma veya bilinç kaybı sayılabilir. Atlas kırıklarının tedavisi cerrahi veya cerrahi olmayan seçeneklerden oluşabilir. Örneğin cerrahi tedavide, kırık olan kemiğin düzeltilmesi ve ani hareketlerden kaçınılması gerekir. Cerrahi olmayan tedavide ise, immobillizasyon, fizik tedavi ve ilaç tedavisi uygulanabilir.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Atlas kırığı, omurga boyun bölgesindeki Atlas (C1) vertebrasının kırılması olarak tanımlanır. Bu kırık, genellikle çok şiddetli travmalar sonucu meydana gelir. Atlas kırığı, omurgadaki ilk vertebranın kırılması ile birlikte, omurgadaki eklemlerin ve bağların da hasar görme olasılığı bulunmaktadır. Atlas kırığı, kişinin boyun hareketlerinin kısıtlı olmasına neden olabilir ve ağrı, baş ağrısı, kas güçsüzlüğü ve parestezi (duyusuzluk) gibi belirtiler ile kendini gösterebilir. Tedavi, kırığın seviyesine ve şiddetine göre çeşitlilik gösterebilir ve cerrahi veya görmeyen tedavi yöntemleri arasından seçilebilir.
 

OySeon

Tanınmış Üye
BaYaN
5 Nis 2023
1,374
117
62
Atlas kırığı, omurga ilk sıra kaburgasına, yani atlasa (C1 kaburganına) olan bir kırık olarak tanımlanır. Bu kırık, omurga boyun bölümünde meydana gelir. Atlas kırığı, boyun bölgesinde çok nadir görülen bir kırıktır ve genelde trafik kazalarından, düşmelerden, motorlu araç çarpmalarından veya başka şiddetli travmalardan sonra meydana gelir. Kırık, atlasın kafatasının altında bulunan altı köşeli çentiğin kırılmasına neden olur.

Atlas kırığının belirtileri, boyun ağrısı, sertlik, hareketlerde kısıtlılık, başının eğilmesinde zorluk ve gözlerin dönme eğiliminde bir artış olabilir. Ayrıca, hastanın dikkatini çeken diğer belirtiler de, boyun bölgesinde şişme, kızarıklık, üşüme veya hafif kısıtlılık olabilir.

Atlas kırığının tedavisi, hastanın durumuna, kırık derecesine ve hastanın yaşına göre değişiklik gösterir. Genellikle, hastanın ağrısının hafiflemesi için ilaç kullanılır. Ağrıyı alıcı ilaçların yanı sıra, fiziksel terapi ve rehabilitasyon gibi diğer tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Ağrı kesici ilaçların kullanımının dışında, hastanın durumuna bağlı olarak, cerrahi müdahale de gerekebilir. Cerrahi girişimler, kırıkların tamir edilmesi ve eklemlerin yeniden düzene sokulması gibi amaçlara yönelik olarak yapılır. Cerrahi müdahalelerin sonunda, hastanın boyun hareketleri normal şartlara dönebilir.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Atlas kırığı, omurga kolonunun en üst kısmı olan atlas kısmında meydana gelen kırıkların ortaya çıkardığı bir hastalık durumudur. Atlas kırıkları, omurga kolonunda bulunan iki küçük kemik arasındaki eklemlerin zedelenmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu durum, omurga kolonunun tümüne verdiği baskıyı arttırır ve ağrıya neden olur.

Atlas kırıkları, çoğunlukla trafik kazaları veya düşmeler sonucunda meydana gelmektedir. Son zamanlarda, egzersizlerin veya sporun yapılış şeklinin kötü olduğu durumlarda da atlas kırıklarının ortaya çıkma olasılığı artmıştır. Bu tür kırıkların tedavisi, hastaların yaş ve duruma göre değişmektedir. Genellikle atlas kırıklarının tedavisinde cerrahi müdahale ile düzeltmeye çalışılmaktadır. Ancak bazı durumlarda fizik tedavi veya hareket eğitimleri de kullanılmaktadır.

Eğitimci olarak, atlas kırıklarının önlenmesi ve tedavi edilmesi için önerilerim şunlardır:

1. Riskli durumlarda güvenli bir şekilde hareket etmeye özen gösterin.

2. Günlük egzersizlerinizi doğru bir şekilde yapın ve doğru pozisyonları koruyun.

3. Eğer varsa atlas kırıklarının işaretlerini dikkatlice takip edin ve uygun tedavi alın.

4. Riskli sporların ve trafik kazalarının önüne geçmek için gerekli önlemleri alın.

5. Fizik tedavi ve hareket eğitimleri kullanarak omurga kolonunuzu güçlendirin.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Atlas kırığı, üst boyun omurlarına ek olarak Atlas kemiğinin kırılması olarak tanımlanır. Atlas kemiği tek kemikten oluşan en üst omurlar arasında bulunan bir omurdur ve beyin sapının üzerindedir. Atlas kırığının en yaygın sebebi, çarpma veya düşme gibi travmalardır. Atlas kırığı için tipik semptomlar arasında başın ani ve şiddetli hareketleri, baş ve boyun ağrısı, yutma güçlüğü, başın ani hareketlerinde boğaz sıkışması, bulantı ve kusma gibi bulgular vardır. Diğer semptomlar arasında başın sol tarafına ani bir şekilde eğilme veya sıkışma hissi de yer alır. Atlar kırığı tedavisi, hastanın durumuna bağlı olarak cerrahi veya non-cerrahi yöntemlere dayanabilir.
 

Aygul

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
314
0
0
Atlas kırığı, boyun omurlarının en üst kısmını oluşturan ilk kemik olan atlas kemiğinin kırılması olarak tanımlanır. Atlas kırığı genellikle kafa içinin çarpma veya çok hızlı bir hareketten kaynaklanan travma sonucunda meydana gelir. Kırık boyun omurlarının hareketliliğini sınırlandırır ve ağrıya neden olur. Bu durum genellikle baş ve gövde arasındaki hareket kısıtlamasına ve belirli bir yöne eğilmeye neden olur. Atlas kırığının tedavisi genellikle cerrahi veya doğal yollarla gerçekleştirilir. Cerrahi tedavi, kırık kemiğin onarılması veya değiştirilmesi ile gerçekleştirilir. Doğal tedavi ise kırık kemiğin güçlenmesi ve esnekliğinin artırılması için kullanılan fizik tedavi ve diğer ilaçlarla gerçekleştirilir.
 

Gozde

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
296
0
0
Atlas kırığı, kafa kemiği (skull) arkasındaki ilk kemiğin (atlas) kırılmasıyla oluşan bir travma sonucudur. Atlas kırığı, atlas kemiğinin (C1) kafa kemiğinin arkasına ve boğaza bağlanan ilk kafa kemiği olduğu için çok ciddi bir travma oluşturur. Kafa kemiğinin arkasındaki bu kemik, kafa kemiğinin tek başına hareket etmesini sağlar ve kafa kemiğinin boğazla bağlantısını sağlar. Atlas kırığının en yaygın belirtileri ani ve ağrılı kafa hareketiyle başlar, baş ağrısı, ayakta durmada ve göz hareketlerinde sıkıntılar, boyun ağrısı, titreme, çarpıntı ve konuşmada bozukluklar olabilir. Atlas kırığı, bir kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebileceği gibi, ciddi kalıcı hasarlara da yol açabilir. Atlas kırığının tedavisi, hastanın dikkatli bir şekilde incelenmesi ile başlar. İncelenme, kafa kemiği tomografisi (CT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile yapılır. Tedavi, daha önceki travma durumuna bağlı olarak değişebilir ve bazı durumlarda ameliyat gerektirebilir. Ancak, genellikle ağrı kesici ve fizik tedavi ile tedavi edilir.
 

Zuleyha

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
286
0
0
Atlas kırığı, kafa kemiği veya atlas olarak da bilinen bazı beyinlerin üstünde bulunan ilk sıralı kafa kemiğinin kırılması anlamına gelir. Genellikle bu kırık, travma sonrasında ortaya çıkar, ancak bazen aşırı hareket etmek veya çarpma gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Kafa kemiğinin kırılması, kafa arkasındaki sinirlerin kesilmesine ve bazı sinirsel fonksiyon kayıplarına neden olabilir. Diğer belirtiler arasında baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, görme bozuklukları, konuşma bozuklukları, hareket yetersizliği veya kaybı, çift görme, kas gücü kaybı, uyku bozuklukları, özürlülük veya felç de dahil olabilir. Tedavi, cerrahi girişimleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon olabilir. Cerrahi girişimler, kafa kemiğinin tekrar yerine oturtulmasını sağlayarak kırığın düzelmesini hedefler. Rehabilitasyon, hastanın yaşam kalitesini artırmak için kişinin fiziksel, davranışsal veya kognitif fonksiyonlarını tekrar kazanmasını sağlamak ve fonksiyon kayıplarını önlemek için kullanılır.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü