Atom numarası, atomun proton, nötron ve elektronların toplam sayısı olarak tanımlanır. Atomlar, proton, nötron ve elektronlardan oluşur. Protonlar pozitif yüklü, nötronlar ise yüksüz parçacıklardır. Elektronlar, atomun çevresinde dolanarak atomu negatif yüklü olarak kuşatırlar. Atom numarası, protonların sayısını gösterir. Bunun nedeni, atomun çekirdeğindeki pozitif yükün, elektronların çevresindeki negatif yükten daha fazla olmasıdır.
Atom numarasının önemi, atomun özelliklerinin belirlenmesinde çok büyüktür. Bir atomun özellikleri, atom numarasının arttıkça değişir. Atomun özellikleri için özel olarak tasarlanmış bir tablo, atom numarasına göre atomun özelliklerini belirler. Atom numarasının arttıkça, atomun atomik ağırlığı da artar. Atomik ağırlık, atomun özelliğini belirleyen önemli bir parametredir.
Atom numarasına göre atomun özelliklerini belirlemek için, tablo üzerinde atom numarasına karşılık gelen atomik ağırlıkların listelendiği bir tablo kullanılır. Atomik ağırlıklar, atomun özelliğini belirler ve atomun türü, oksitlenme durumu, tepkimeler, kimyasal bağlar gibi özellikleri belirler. Atom numarasının arttıkça, atomun oksitlenme durumu en üst seviyeye ulaşır. Atom numarasının artmasıyla, atomun elektron çekirdeği arasındaki kuvvet de artar. Atom numarası arttıkça, atomların kimyasal bağları da artar.
Atom numarasının önemi, atomun kimyasal özelliklerinin belirlenmesinde çok önemlidir. Atom numarasının belirlenmesi, atomun özelliklerinin tam olarak anlaşılmasını sağlar. Atom numarasının artmasıyla birlikte, atomun kimyasal özellikleri de artar. Atom numarasının arttıkça, atomun kimyasal tepkimelerinin ve reaksiyonlarının meydana gelmesi de arttığı için, atom numarasının önemi bilimde çok önemlidir.