Aydınlanma, insanların bilgi ve teknolojinin gelişmesiyle, kültürel, sosyal ve ekonomik alanlarda ilerlemeler sağlayan bir düşünce akımıdır. Eğitimci olarak, aydınlanmayı özetlemek için örnekler vermek gerekirse, özgürlük ve eşitlik anlayışının ön planda tutulduğu, insanların kendi kaderlerini üretim, öğrenme ve öğretme ile belirlemeye çalıştığı, özne-merkezli bir eğitim yaklaşımının benimsendiği ve özgür düşüncelerin teşvik edildiği bir eğitim ortamından bahsedebiliriz.
Aydınlanma, insanların kendi kaderlerini kendilerinin belirleyebilme hakkını öne çıkarıyor. Böylece, insanların özgürlüğünün, eşitliğinin, haklarının ve özgür düşüncelerinin ön plana çıkarılmasının sağlanmasına yardımcı olunur. Eğitimciler, bu hakların geliştirilmesi için çeşitli öğrenme metotları sunarak, öğrencilerin kendi fikirlerini geliştirmelerine ve kendi kararlarını vermelerine olanak sağlayabilir. Ayrıca, öğrenme süreçlerini destekleyen öğrenme ortamları da oluşturulabilir. Örneğin, öğrencilere özgür bir şekilde projeler geliştirmeleri, sosyal problemler üzerine araştırmalar yapmaları ve güvenli bir şekilde değişik görüşleri tartışmaları için zaman tanınabilir.
Böylece, aydınlanma, insanların özgürlük, eşitlik, haklar ve özgür düşüncelerinin geliştirilmesini teşvik eden bir eğitim ortamının oluşturulmasını sağlar. Aydınlanma, insanların kendi kaderlerini kendilerinin belirleme hakkını öne çıkarır ve onların özgürlüklerini, eşitliklerini, haklarını ve özgür düşüncelerini geliştirmelerine olanak tanır. Eğitimcilerin bu hakların geliştirilmesine yardımcı olmak için, öğrencilerin özgürce düşüncelerini geliştirmeleri, öğrenme ortamlarını desteklemeleri ve özgürce tartışmalara katılmalarına olanak sağlamaları gerekir.