Az Gelişmiş Ülke Nedir?
Az Gelişmiş Ülke kelimesi en basit tanımıyla, ülkelerin ulusal gelirleri, kalkınma seviyeleri ve insani gelişme endeksi gibi ölçümlerle belirlenen düşük gelişmişlik seviyesine sahip ülkeleri ifade eder. Az gelişmiş ülkelerin çoğu, gelişmiş ülkelerden daha fazla insani, sosyal, ekonomik ve teknolojik eşitsizlik, yoksulluk, sağlık krizleri, eğitim eksiklikleri ve çevresel sorunlarla karşı karşıyadır.
Günümüzde, gelişmiş ülkelerin önemli ölçüde üstün olduğu alanlar arasında ekonomik güç, teknoloji, sağlık, eğitim, çevresel koruma, güvenlik, ulaşım ve iletişim bulunmaktadır. Az gelişmiş ülkeler ise bu alanlarda büyük oranda geride kalmaktadırlar.
Az Gelişmiş Ülkelerin Genel Özellikleri
Az gelişmiş ülkelerin genel özellikleri, kısaca şunlardır:
1. Az gelişmiş ülkelerin ekonomik gelirleri sürekli düşüktür.
2. Az gelişmiş ülkelerin çoğunda, insani gelişme endeksi, gelişmiş ülkelerden çok daha düşüktür.
3. Az gelişmiş ülkelerin çoğunda, insani haklar çok yetersizdir.
4. Az gelişmiş ülkelerin çoğunda, teknolojik altyapı çok yetersizdir.
5. Az gelişmiş ülkelerin çoğunda, sağlık hizmetleri yetersizdir.
6. Az gelişmiş ülkelerin çoğunda, eğitim seviyesi düşüktür.
7. Az gelişmiş ülkelerin çoğunda, çevresel koruma alanında yetersizlikler vardır.
8. Az gelişmiş ülkelerin çoğunda, yoksulluk ve açlık yoğundur.
9. Az gelişmiş ülkelerin çoğunda, güvenlik sorunları vardır.
Az Gelişmiş Ülkelerin Gelişme Stratejileri
Az gelişmiş ülkelerin gelişme stratejileri, kısaca şunları içerir:
1. Az gelişmiş ülkelerin ekonomilerini güçlendirmek için, gerekli politikaları oluşturmak.
2. Az gelişmiş ülkelerin ekonomik işgücünün ihtiyaçlarını karşılamak için, eğitim ve kurs programlarını desteklemek.
3. Az gelişmiş ülkelerin sağlık hizmetlerini geliştirmek için, sağlık harcamalarını artırmak.
4. Az gelişmiş ülkelerin çevresel koruma alanında yetersizlikleri gidermek için, çevresel koruma politikaları oluşturmak.
5. Az gelişmiş ülkelerin yoksulluğu ortadan kaldırmak için, sosyal yardım programlarını desteklemek.
6. Az gelişmiş ülkelerin güvenlik sorunlarını çözmek için, güvenlik politikaları oluşturmak.
7. Az gelişmiş ülkelerin teknolojik altyapılarını geliştirmek için, teknoloji ve iletişim alanında yatırımları artırmak.
Az gelişmiş ülkeler, gelişmiş ülkelerin önemli ölçüde üstün olduğu alanlar arasında ekonomik güç, teknoloji, sağlık, eğitim, çevresel koruma, güvenlik, ulaşım ve iletişim gibi alanlarda geride kalmaktadır. Bu nedenle, az gelişmiş ülkelerin tüm bu alanlarda ciddi gelişme kaydetmeleri için, gerekli stratejileri oluşturmaları ve uygulamaları gerekmektedir.