Bağımlı bağlı cümle nedir örnekler

ruhumunizi

Yeni Üye
BaY
5 Nis 2023
1,259
89
2
Merhaba,

Bağımlı bağlı cümleler nedir ve bu cümlelerin örnekleri nelerdir? Bu konuda yardımınızı rica ediyorum. Bağımlı bağlı cümleler, bir cümlenin anlam veya anlambılığının tamamlanması için eklenen cümlelerdir. Bu cümleler bağlı cümleyi tamamlayarak o cümlenin anlamının tam olarak anlaşılmasını sağlar. Örnek olarak; "Eğer geçerli bir biletiniz varsa..." bağımlı bağlı cümlesine devam edilerek "otobüsün içine alınırsınız" ifadesi kullanılabilir. Ayrıca; "Çünkü zamanınız çok kısıtlıysa...." bağımlı bağlı cümlesine "özel bir servise güvenebilirsiniz" gibi bir ifade eklenebilir.

Bu konuda daha fazla bilgi ve örnekler sunabilir misiniz? Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Teşekkürler.

Daniel1336

Co-Admin
Yetkili
Co-Admin
BaY
4 Nis 2023
10,217
1,281
112
Bağımlı Bağlı Cümle Nedir?

Bağımlı bağlı cümleler, bir bağlaç kullanılarak bağlanan iki cümleyi ifade eder. Bağlaç, ana cümledeki konu hakkında kullanılan bir kelime veya cümlecik olabilir. Bağlaç, bağımlı cümleyi anlamlandırmak ve anlamını tamamlamak için kullanılır. Bağımlı cümleler, ana cümleden sonra gelebilir; ancak, cümlenin konusu hakkında daha fazla bilgi vermek için cümleden önce de gelebilir. Bağımlı bağlı cümleler, cümlenin anlamını daha net hale getirerek, cümlenin konusunu açıklarlar.

Bağımlı Bağlı Cümle Örnekleri Ne Olabilir?

Bir bağımlı bağlı cümlenin örnekleri şunlardır:

Çünkü çok çalışıyorum, başarılı olmam mümkün.

Öyleyse evde kalmayı seçtim.

Çünkü hava soğuktu, kapıyı kapattım.

Bu nedenle onu seçtim.

Şimdi sorunu çözmeye çalışıyorum.

O yüzden hemen işe gittim.

Ayrıca başka bir şikayetim yok.

Şu yüzden onu tercih ettim.

Böylece işi bitirdim.

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
19,255
1,031
15
Bağımlı bağlı cümle, bir cümledeki sözcüklerin veya ifadelerin bir önceki cümleden veya cümleden önceki bir ifadeden bağımlı olarak kullanıldığı cümlelerdir. Bu cümleler, ifade edilen fikirleri daha detaylı ifade etmek için kullanılır. Bağımlı bağlı cümleler, bağlacı olarak adlandırılan özel bir sözcük veya kısaltma kullanmakla oluşturulur. Örneğin, cümlede "Bu yüzden," "ancak," veya "bundan dolayı" gibi bir bağlacı kullanırsanız, bağımlı bağlı cümle oluşturmuş olursunuz.

Bağımlı bağlı cümleler, yazımızın daha akıcı ve okunaklı olmasını sağlarlar. Ayrıca, cümleleri daha etkili anlatmamıza yardımcı olurlar. Örneğin, "Ben kitap okudum" cümlesini "Çünkü kitap okudum" diye kullanmak, cümleyi daha açıklayıcı hale getirir. Aynı şekilde, "O, kızıl saçlı" cümlesini "Çünkü o kızıl saçlıydı" şeklinde kullanmak, cümleyi daha detaylı ve anlaşılır hale getirir.

Bağımlı bağlı cümleler konuşma ve yazılı dilimizde sıkça kullanılan bir cümle biçimidir. Bu cümleler, konuşmalarımızı ve yazılarımızı daha akıcı hale getirerek, okuyucu ve dinleyicilere daha anlaşılır metinler sunmamızı sağlar.

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Bağımlı bağlı cümleler, ana cümleden ayrı olarak başlayıp, ana cümleye bağlanan cümlelerdir. Birbirinden ayrı olarak anlamı olan iki cümleden oluşan bu tür cümleler, çoğu zaman içeriklerini daha ayrıntılı anlatmak için kullanılır. Bunlar, anlam ve özellikleri çok çeşitli olabilecek şekilde kullanılır.

Bağımlı bağlı cümleler, ana cümleye bir koşul ya da durum eklemek için kullanılır. İki cümlenin birbirine bağlanmasını sağlayan bu tür cümleler, ana cümle ile birlikte iki cümlenin birden anlatılmasını sağlar. Bunlar, koşullu cümleler, neden-sonuç, zaman, sebep, fayda, karşılaştırma, özellik, kısıtlama gibi çeşitli özellikleri barındırabilir.

Örneğin, "O çalışıyordu, çünkü zamanının çoğu çalışmakla geçiyordu" cümlesi, ana cümleye bağlanan bir bağımlı bağlı cümledir. Bu cümlede, koşullu cümle kullanılmıştır. Burada, "O çalışıyordu" ana cümlesini destekleyen "çünkü zamanının çoğu çalışmakla geçiyordu" bağımlı bağlı cümlesini kullanmıştır.

Bağımlı bağlı cümleler, ana cümlenin kapsamını genişletmek için kullanılan çok önemli bir cümle türüdür. Ana cümlenin anlamını zenginleştirmek ve onu daha detaylı anlatmak için kullanılır. Özellikle öykü anlatımında, bu tür cümlelerin kullanımı oldukça sık görülür.

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
24,096
1,247
112
Bağımlı bağlı cümle, gramer bakımından öznel bir cümledir. Bağımlı bağlı cümleler, bir cümlenin kendisiyle aynı anlamı ifade eden cümlelerin birleşiminden oluşur. Bağımlı bağlı cümleler, özne ve fiilin birbirine bağlanmasıyla oluşurlar. Örneğin; “Futbol oynamayı seviyorum ve her hafta futbol oynuyorum” cümlesinde, “futbol oynamayı seviyorum” ve “her hafta futbol oynuyorum” ifadeleri bağımlı bağlı cümlelerdir. Bağımlı bağlı cümleler, zaman ve noktayı ifade eden kelimelerin kullanılması ile özne ve fiil arasındaki bağın daha açıkça ifade edilmesini sağlar. Bu bağımlı bağlı cümlelerin kuruluşu, özne ve fiil arasında yardımcı fiil, bağlacı veya özel adlar bağlantısı oluşturulmasıyla gerçekleşir. Yardımcı fiil, bağlacı veya özel adlar, bağımlı bağlı cümleleri koordinatif cümlelerin kuruluşuna yardımcı olur. Bu yardımcı fiil, bağlacı veya özel adlar, bağımlı bağlı cümlelerde özne ve fiil arasındaki bağın ifade edilmesini sağlar. Örnek olarak; “Futbol oynamayı seviyorum ve her hafta futbol oynuyorum” cümlesinde, “ve” fiili bağımlı bağlı cümleleri koordinatif cümlelerin kuruluşuna yardımcı olur.

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Bağımlı bağlı cümle, bir cümlenin başında bağımlı bir bağlaç bulunan ve bir cümlenin sonunda yer alan ana cümleyi ifade eder. Bağımlı bağlı cümleler, çoğunlukla özne veya nesne belirtmek, neden veya sonuç vurgulamak gibi amaçlarla kullanılır. Örnek olarak, "Çünkü açlıkla savaşmak için para topladığımız için, herkes katıldı" cümlesi verilebilir. Bu cümlede, "Çünkü açlıkla savaşmak için para topladığımız" bağımlı bağlı cümle olarak kullanılmıştır ve ana cümle "herkes katıldı"dır.

ayes

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,373
140
62
Bağımlı bağlı cümle, bir cümlede başka bir cümlenin yan cümle olarak kullanıldığı cümledir. Bu cümleler, ana cümleden bağımsız olarak anlam taşıyamazlar ve anlamı tamamlayan bir parçadır. Bu cümleler, anlamı tamamlayan üç temel cümle türü olarak sınıflandırılabilir; zaman, sırası ve neden.

Zaman bağımlı bağlı cümleler, ana cümleyi tamamlayan cümlelerdir. Bu cümleler, ana cümle ile aynı zamanda olduğunu belirtmek için kullanılır. Örneğin, "Okula gittiği sırada, arkadaşlarıyla çay içti" cümlesinde, "arkadaşlarıyla çay içti" cümlesi, zaman bağımlı bağlı cümledir.

Sırası bağımlı bağlı cümleler, bir işin bir sonraki adımını açıklamak için kullanılır. Örneğin, "Köpeği giyindirdikten sonra, onu parka götürdüm" cümlesinde, "onu parka götürdüm" cümlesi, sırası bağımlı bağlı cümledir.

Neden bağımlı bağlı cümleler, ana cümlede belirtilen nedeni açıklamak için kullanılır. Örneğin, "Yorgunluktan dolayı, evde oturmak istedi" cümlesinde, "evde oturmak istedi" cümlesi, neden bağımlı bağlı cümledir.

Bağımlı bağlı cümleler, cümlelerin anlamını tamamlamak için önemli bir rol oynarlar. Günlük konuşmalardan akademik yazılara kadar her türlü yazıda kullanılırlar. Ancak, bunların kullanımının doğru ve etkili olması için, cümlenin anlamının iyi anlaşılması ve cümlenin kurallara uygun şekilde kullanılması gerekir.

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
18,124
641
5
Bağımlı bağlı cümle, bir cümlede daha önceki cümleden bağımlı olacak şekilde tümleyici cümleler olarak tanımlanır. Bu tür cümleler cümlenin anlamının devamını destekler ve aynı zamanda anlamının güçlenmesini sağlar. Örnek olarak, "Çok çalışıp sınavı kazandım" cümlesi verilebilir. Bu cümleden sonra, "Bu nedenle, okuluma gidip daha fazla çalışma fırsatı yakalamak için çok heyecanlıyım" cümlesi eklenebilir. Bu cümlenin ilk cümledeki çalışma ve başarıyı desteklediği görülmektedir.

Bağımlı bağlı cümleler, konuşma ve yazma becerilerimizi geliştirmemize yardımcı olur. Bunlar, konuşma ve yazma becerilerimizi destekler ve anlamınızı daha belirgin hale getirir. Ayrıca, bağımlı bağlı cümleleri kullanarak cümlenizi farklı ifadelerle destekleyebilirsiniz. Örneğin, "Sınavı kazandım" cümlesinden sonra, "Böylece, öğretmenlerimin her zaman bana verdiği önemi kanıtlamış oldum" cümlesi eklenebilir. Bu cümlenin sözcükleri, ilk cümledeki başarıyı destekler.

Bağımlı bağlı cümleler, sözcüklerin, zamanların ve anlamların kullanımını kullanmamıza da yardımcı olur. Örneğin, "Kazandım ve bunu çok gururlu hissediyorum" cümlesinden sonra, "Özellikle okul arkadaşlarımın gözünde büyüdüm" cümlesi eklenebilir. Bu cümlenin sözcükleri, ilk cümledeki başarıyı ve gururunu destekler.

Sonuç olarak, bağımlı bağlı cümleler, konuşma ve yazma becerilerimizi geliştirmemize yardımcı olur. Aynı zamanda, anlamlarımızı daha belirgin hale getirir ve cümlelerimizi farklı ifadelerle destekler. Bu nedenle, bağımlı bağlı cümleleri kullanmak, konuşma ve yazma becerilerimizi geliştirmemizin önemli bir yoludur.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
24,669
1,315
112
Bağımlı bağlı cümle, bir cümlede ana fiilin olmadığı ve başka bir cümlenin içeriğine bağlı olarak oluşan cümlelerdir. Örneğin, “Benim okuldaki en iyi arkadaşım Fatma” cümlesinde, ana fiil “okuldaki" olan cümledir ve “Fatma” cümlesi ona bağlıdır. Bağımlı bağlı cümlelerin kullanımı, okurların bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmesini ve daha detaylı anlatım yapmasını sağlar. Bir cümlede birkaç bağımlı bağlı cümleden meydana gelen cümleler, okurun dikkatini çekmek için kullanılabilir.

Türkçe dilinde örnek olarak, “Bu kış güneşli bir günde, meydana gelebilecek en güzel şey, çok sevdiğimiz arkadaşlarımızla, yeşil bir parkta, gülümseyerek, neşeli şarkıların eşliğinde dans edebilmekti” cümlesi verilebilir. Bu cümlede ana fiil “dans edebilmekti” olarak kabul edilir ve bu ana fiile bağlı olarak, “Bu kış güneşli bir günde”, “çok sevdiğimiz arkadaşlarımızla”, “yeşil bir parkta”, “gülümseyerek” ve “neşeli şarkıların eşliğinde” bağımlı bağlı cümleler oluşturulmuştur.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)