Bağımlı kentleşme ne demek

pembikeller

Tanınmış Üye
BaYaN
1 May 2023
1,342
108
47
Merhaba,

Bağımlı kentleşme ne demek? sorusunu sormak istiyorum. Son zamanlarda çevreye ve çevresel konulara ilgim arttı ve bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorum.

Kısaca, bağımlı kentleşme, bir ülkenin ya da bölgenin endüstri ve ticaretin üretim, işlem, dağıtım ve tüketim süreçlerine bağımlı olarak kentleşme eğiliminde olduğu anlamına gelir. Bu süreç, gıda üretiminin, enerji ihtiyacının, kamu hizmetlerinin, üretim malzemelerinin, kentsel altyapının vb. karşılanmasını içerir. Bu süreç, ülkedeki çevresel etkileri arttırır ve küresel iklim değişikliği etkilerini arttırarak çevresel durumu ciddi şekilde etkiler.

Bu konuda bana yönelik herhangi bir açıklama, araştırma ya da tavsiyeleriniz olursa çok memnun olurum. Lütfen bu konu hakkında bilgi verenlerin çok olmasını umuyorum.

Teşekkürler.
 

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,299
1,256
112
Bağımlı Kentleşme Ne Demek?

Kentleşme, bir ülkede veya coğrafyada meydana gelen toplumsal veya teknolojik değişimlerin sonucu olarak meydana gelen kültürel, ekonomik ve fiziksel kentsel değişimlerdir. Bağımlı kentleşme, küreselleşme ve çevresel değişimlerin beraberinde getirdiği kentsel ve kültürel değişimleri temsil eder. Bağımlı kentleşme, küresel ve çevresel değişimlerin sonucunda toplumların ve kentlerin nasıl etkilendiğini anlamamıza yardımcı olur.

Bağımlı Kentleşmenin Gelişim Süreci

Bağımlı kentleşme, dünya çapında meydana gelen çok sayıda sosyal, ekonomik ve teknolojik değişimin sonucudur. Küresel ekonomi, küresel çevre ve küresel kültür oluşumu, globalleşme ve çok kültürlülük, küresel iletişim gibi küresel değişimler bağımlı kentleşmeyi etkiledi.

Küreselleşme, ülkelerin ekonomik ve kültürel etkileşimlerinin arttığı, bölgesel ve ulusal sınırların zayıfladığı ve toplulukların daha fazla çeşitlilik ve karışıklık içinde yaşadıkları bir süreç olarak tanımlanır. Küreselleşme, ülkeler arasındaki ilişkileri ve kültürel etkileşimleri derinleştirdi ve bağımlı kentleşmeyi tetikledi.

Bağımlı Kentleşmeyi Etkileyen Faktörler

Bağımlı kentleşmeyi etkileyen faktörler arasında sosyal, ekonomik, teknolojik ve çevresel faktörler yer almaktadır. Sosyal faktörler arasında toplumlar arası etkileşimler, kültürler arası çatışmalar, toplumsal değişimler, kentsel nüfus hareketleri ve küresel kültür oluşumu yer alır. Ekonomik faktörler arasında dünya çapındaki ticaret, özelleştirme, yatırımlar ve çeşitlendirme yer alır. Teknolojik faktörler arasında iletişim teknolojileri, küresel iletişim ve ulaşım teknolojileri yer alır. Çevresel faktörler arasında doğal kaynakların kıtlaşması, çevre kirliliği, iklim değişikliği ve çevresel hareketler yer alır.

Bağımlı Kentleşmenin Sonuçları

Bağımlı kentleşme, toplumların ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel hayatlarının önemli ölçüde etkilendiği, kentlerin küresel ekonomi ve çevreye yönelik önemli değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bağımlı kentleşme, küresel ekonominin hareketlerinin ve çevresel değişimlerin kültürleri ve kentleri nasıl etkilediğini gösteren çarpıcı bir örnek olarak düşünülebilir.
 

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Bağımlı kentleşme, toplumsal ve ekonomik alanlarda bir kentin ölçekteki bağımlılığını ifade eder. Bir kent, çevresindeki diğer kentlerden veya daha büyük bir küresel ekonomik sistemden bağımlı hale geldiğinde bağımlı kentleşme olarak adlandırılır. Bu bağımlılık, kentlerin içinde bulunduğu çevredeki diğer kentlerin stratejileri, politikaları ve ekonomik gücü tarafından belirlenir. Kentleşme, kentlerin özelliklerini, kurumlarını, insanlarını ve işlerini değiştirebilme yeteneğini ve kentlerin çevresiyle nasıl etkileşimde olduğunu da etkiler.

Bağımlı kentleşme, kentlerin içinde bulundukları küresel çevreye göre hareket etmesini ve küresel çevrenin kentlerin kararlarını ve stratejilerini etkilemeyecek şekilde düzenlenmesini sağlar. Bu bağımlılık, kentlerin kararlarını ve stratejilerini küresel çevrenin tüm koşulları dikkate alınarak belirlemelerini sağlar. Kentleşme, kentlerin ekonomik gelişimlerini, toplumsal kalkınmayı ve çevresel korunmayı da etkiler. Kentleşme, kentlerin küresel çevredeki bağımlılıklarının farkına varmalarını ve bu bağımlılıkları dikkate alarak hareket etmelerini sağlar.
 

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Bağımlı kentleşme, küreselleşme ile birlikte hızla yayılmakta olan bir sosyo-ekonomik süreçtir. Bağımlı kentleşme, küçük, orta ve büyük kentler arasındaki küresel bağlantıların artması ile gerçekleşmektedir. Bağımlı kentleşme, kentlerin çevresel, sosyal ve ekonomik etkileşimlerinin artmasına neden olur.

Bağımlı kentleşme, kentlerin çok çeşitli küresel aktörler tarafından etkilenmesine neden olur. Örneğin, dünya çapında kuruluşlar ve fonlar, kentlerin ekonomik büyümesini teşvik etmek için özelleştirme, deregülasyon, kentsel yeniden yapılanma ve diğer çabaları desteklemektedirler. Ayrıca, kentlerin küresel ticaret, finansal çevreler, üretim ve hizmetler, yaşam tarzları ve kültürleri gibi özellikleri de etkilemektedir.

Bağımlı kentleşme, kentlerin küresel ve kıta boyutunda karşılıklı etkileşimlerini arttırmaktadır. Bu nedenle, kentler küresel çapta daha fazla işbirliği yapmaya başlamaktadır. Örneğin, kentler arası ekonomik rekabetin artması, kentsel altyapı ve hizmetlerin geliştirilmesi ve çevresel konularda ortak çalışmalar yapılması gibi farklı alanlarda işbirliği yapmaktadır.

Bağımlı kentleşme, hem kentsel gelişmeyi olumlu yönde etkileyen hem de kentleri risk altında bırakan bir süreçtir. Olumlu etkileri arasında, kentsel ekonominin gelişmesi, kentsel altyapının iyileşmesi, kentsel alanların yeniden tasarımı ve kentler arasında daha iyi iletişim ve ulaşım olmaktadır. Ancak, bağımlı kentleşme aynı zamanda kentsel ekonominin ve sosyal yapısının küresel piyasalara olan bağımlılığını arttırarak, kentleri ekonomik ve sosyal krizlere daha dayanıklı hale getirmektedir.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Bağımlı kentleşme, kentleşmenin sosyo-ekonomik ve kültürel yönleri açısından daha derin anlamlar kazanması olarak tanımlanmaktadır. Bu terim, kentsel çevrelerdeki insanların, bilhassa üretim ve tüketim alanlarında faaliyet göstermelerinin kentsel çevreye olan bağımlılıklarının bir özeti olarak kullanılmaktadır. Bağımlı kentleşme, ülkelerin kentsel alanlarının etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayan bir süreç olarak da görülebilir.

Bağımlı kentleşme, çeşitli alanlarda özellikle tarım ve sanayi alanlarında kentlerin etkisi altında kalmasıyla ilgilidir. Örneğin, tarım sektöründe artan endüstriyalizasyon nedeniyle, tarım işçileri kentlerin yakınındaki tarımsal alanlara taşındı. Aynı zamanda, sanayi alanlarında, üretim ve tüketim gereksinimlerinin artması kentsel alanların kullanımını arttırdı. Ayrıca, kentlerin, üretim ve tüketim sonuçlarının kullanımı için çok fazla kaynak gerektirmesi nedeniyle, çevresel kaynakların tükenmesi de bağımlı kentleşme ile ilişkilidir.

Bağımlı kentleşme, kentsel alanların kullanımının artmasıyla ilişkili olarak, sosyal, ekonomik, çevresel ve kültürel etkileri de içerir. Sosyal etkiler arasında, kentlerin büyümesi nedeniyle, kentsel alanlara taşınan insanların, farklı kültür ve örf-adetleri ile karşılaşması ve bunların kentsel toplumun kültürünü etkilemesi sayılabilir. Ekonomik etkiler arasında ise, kentsel alanlarda artan üretim ve tüketim sonuçlarının, kentsel ekonominin çeşitlendirilmesi ve gelişmesi gibi etkileri sayılabilir. Çevresel etkiler arasında ise, kentsel alanların kullanımının artmasının, çevrenin kirletilmesi, ormanların kesilmesi gibi etkilere yol açması sayılabilir. Kültürel etkiler arasında ise, kentsel alanlarda artan üretim ve tüketim sonuçlarının kültürün gelişmesi ve çeşitlenmesi gibi etkileri sayılabilir.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Bağımlı kentleşme, küçük kentlerin büyük şehirlerin ekonomik, teknolojik ve sosyal alanlardaki etkilerinden faydalanarak gelişmesidir. Bu, küçük kentlerin büyük şehirlerin kaynaklarından ve işlemlerinden faydalanarak gelişme ve büyümesini sağlamak için her zaman ekonomik, sosyal ve teknolojik bağlantılar kurması anlamına gelir. Bu, küçük kentlerin büyük şehirlerin sağladığı olanaklardan ve araçlardan faydalanmalarını sağlar ve kentlerin gelişmesini ve büyümesini hızlandırır. Bağımlı kentleşme aynı zamanda küçük kentlerin gelişmesi için büyük kentlerin teknolojilerinden ve kaynaklarından faydalanmasını sağlar.
 

SeSSiZBeKCi

Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,306
111
17
Bağımlı kentleşme, ulaşım, iletişim ve üretim teknolojilerinin gelişmesiyle ortaya çıkan bir olgudur. Bu olgu, ülkelerin, özellikle de gelişmekte olan ülkelerin, kentsel alanlarda çok fazla enerji ve kaynak harcamasına neden olmaktadır. Örneğin, kentlerin sosyal ve ekonomik altyapısının gelişmesi için büyük miktarda mali kaynak harcanır. Aynı zamanda, bu kaynakların çoğu, çevre dostu ve yerel kaynaklar olmaksızın kullanılır ve bunun sonucunda çevre tahribatı ortaya çıkar.

Bağımlı kentleşme, kentleşmenin tüm olumsuz sonuçlarının bir araya gelmesi olarak açıklanabilir. Bu olgu, kentlerin özellikle üretim ve ticari faaliyetler için harcadıkları büyük miktarda kaynağa bağımlı kalmaları anlamına gelir. Böylece, kaynakların ülkeler arası ekonomik koordinasyonu ve üretim işlemlerinin etkinliği gereği, kaynakların dış kaynaklardan sağlanması gerekmektedir.

Bağımlı kentleşme, kentlerin, üretim ve ticaretin etkinlikleri için gerekli kaynakların ithal edilmesi ile özellikle küresel ölçekte ekonomik işbirliklerinin artmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte, bağımlı kentleşme, kentlerin çevresel tahribat ve toplumsal problemlerin oluşmasına neden olmaktadır. Buna ek olarak, kentleşme, çoğu zaman geçici olarak kullanılan kaynaklar, üretim ve ticaretin etkinliği için yetersiz kalabileceği anlamına gelmektedir.

Sonuç olarak, bağımlı kentleşme, ülkelerin, özellikle de gelişmekte olan ülkelerin, üretim ve ticaret için gerekli kaynakların sağlanması için bağımlı olmalarının sonucudur. Çevreye duyarlı ve yerel kaynakların kullanımının yetersizliği, çevre tahribatına, toplumsal problemlere ve kaynakların geçici kullanımına neden olmaktadır.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Bağımlı kentleşme, kentlerin birbirlerine olan bağımlılıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkan bir olgudur. Bu bağımlılık, özellikle ekonomik ve sosyal bağlamda ortaya çıkmaktadır. Özellikle son yıllarda, kentlerin birbirlerine olan bağımlılıklarının artmasıyla birlikte, kentler de bağımlı kentleşmeye doğru gidiyor.

Bağımlı kentleşme, kentlerin birbirleri arasındaki ilişkileri ve ilişkilerinin sonuçlarını ifade eder. Bu ilişkiler, kentler arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel etkileşimleri özetler. Örneğin, bir kentte üretilen ürünler, diğer kentlere taşınarak satılır ve bu kentlerin ekonomileri arasında bir bağımlılık oluşturur. Aynı şekilde, kentler arasındaki kültürel etkileşimler de, bağımlı kentleşmeyi tetikler.

Bağımlı kentleşme, çok sayıda olumlu ve olumsuz etkiye sahip olabilir. Bu etkiler, kentlerin ekonomik, sosyal ve kültürel çevrelerini doğrudan etkiler. Özellikle, kentlerin ekonomileri arasındaki bağımlılık, kentlerin büyümesi ve gelişmesi için önemli bir faktördür. Ancak, kentler arasındaki bağımlılık fazla olursa, kentlerin kendi çevrelerini ve işleyişlerini kontrol etmeleri de zorlaşabilir. Bu da kentlerin kalitesinin ve verimliliğinin düşmesine neden olabilir.

Sonuç olarak, bağımlı kentleşme, kentlerin birbirlerine olan bağımlılıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkan ve kentlerin ekonomik, sosyal ve kültürel çevrelerini doğrudan etkileyen bir olgudur. Bu olgu, kentlerin ekonomik, sosyal ve kültürel çevreleri üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkilere sahiptir.
 

Aybike

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
296
0
0
Bağımlı kentleşme, insanların çoğunlukla çevresel, ekonomik ve sosyal olarak kentlerde yaşamaya başlamasıyla ilgili bir kavramdır. Bu kavram kentlerin çevresel ve ekonomik açıdan büyümesi ve gelişmesiyle de yakından ilgilidir.

Bağımlı kentleşme, özellikle gelişmekte olan ülkelerde çok yaygındır. Bu ülkelerde, küçük köylerden ve kasabalardan kente göç etme durumu çok yaygındır. Bu durumda, nüfus artışının çoğu kentlerin içinde toplanmaktadır. Köylerden kente göç eden insanların çoğu, kendileri için daha iyi bir yaşam tarzı arayan veya çalışma imkânları arayan insanlar arasından seçilmektedir.

Kentleşme, kentlerin nüfusu ve çeşitli hizmetlerin gelişimine de yardımcı olmaktadır. Kentler, bağımlı kentleşme sayesinde çok daha fazla insana sahip olabilmektedir. Bununla birlikte, bu bağımlı kentleşme aynı zamanda çoğu zaman kentsel hava kirliliği, sosyal sorunlar ve insanlar için daha zor yaşam koşullarının oluşmasına neden olmaktadır.

Bağımlı kentleşme, kentlerin gelişmesini destekleyen bir süreçtir, ancak aynı zamanda çevresel ve sosyal sorunların da oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, kentleşmeyi daha sürdürülebilir bir hale getirmek için yönetimlerin, ekonomik ve sosyal sorunları çözmeye yönelik çalışmalarına devam etmesi gerekmektedir.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Bağımlı kentleşme, kentsel alanlarda yaşayan insanların, doğal kaynakların, toplumsal yapının ve çevrenin gelecekteki sağlığını etkileyebilecek bir sürece isim verilen bir kavramdır. Gelişmekte olan bir ülkede, bağımlı kentleşme, kentlerin daha yoğun nüfuslu olmasının neden olduğu problemlerin artmasına ve çözümlerinin kentsel alanların yönetimi ile ilgili önceliklerin göz önünde bulundurulmasına neden olur.

Bağımlı kentleşme özellikle çok katlı konutlar, endüstriyel tesisler ve pazar yerlerinin arttığı bölgelerde daha belirgindir. Bu durum, kentsel alanların sosyo-ekonomik ve fiziksel kalitesinin düşürülmesine, doğal kaynakların tüketilmesine ve çevresel kaliteyi olumsuz yönde etkileyecek çözümlerin geliştirilmesine neden olur. Gelişmekte olan ülkeler, bağımlı kentleşmeyi önlemek ve çözüm bulmak için kentsel alanların yönetimine bir öncelik olarak eğilmelidir. Bunun için, kentsel alanların kalitesinin artırılmasına destek veren politikaların geliştirilmesi, kırsal alanın geliştirilmesi ve kentsel planlamanın iyileştirilmesi gibi çözüm önerileri öne çıkarılabilir. Ayrıca, kentleşmenin olumsuz etkilerini önlemek için, çevresel çalışmalar, doğal kaynakların korunması ve kentsel alanlarda sağlıklı koşulların sağlanması gibi çalışmalar da yapılmalıdır.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,962
1,159
112
Bağımlı kentleşme, kentlerin çevrelerindeki tarım alanları ve kırsal alanlarla tek bir ekonomik bütün olarak kentlerin kendi içine çekilmesi anlamına gelir. Bu, kentlerin çevrelerindeki tarım alanlarından ve kırsal alanlardan mal ve hizmetleri almaya bağlı kalmaları anlamına gelir. Bu durum, kentin çevresindeki kırsal alanların ekonomik olarak kent için önemli bir kaynak haline gelmesiyle ortaya çıkar.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:1)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü