Bağımlılık nedir Psikiyatri

CeSaN

Tanınmış Üye
BaY
2 Nis 2023
1,391
140
62
Merhaba arkadaşlar,

Bağımlılık nedir Psikiyatri alanında? Ben bu konu hakkında bilgi arıyorum. Bağımlılık, Psikiyatri yönünden ne anlama geliyor? Psikiyatri alanında bağımlılığın neyi kapsadığını ve nasıl tanımlanacağını bilmek istiyorum. Lütfen bu konu hakkındaki görüşlerinizi paylaşın. Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,506
1,159
112
Bağımlılık Nedir Psikiyatri Hakkında

Psikiyatri alanında bağımlılık, kişinin bir şeye o kadar çok bağlandığının ya da bağlanma hali olarak tanımlanır. Bu kişinin çevresindeki insanların ya da durumların üzerinde direkt ya da dolaylı olarak etkili olur. Psikiyatri alanında bağımlılık, daha çok alkol bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığı gibi konularda kullanılır. Psikiyatri alanında bağımlılık, kişinin kontrolünü kaybetmesine neden olan, bağlanma durumunu ifade eder.

Bağımlılığın Psikiyatrik Belirtileri

Kişinin psikiyatrik belirtileri arasında, sürekli olarak tekrarlanan davranışlar, çoğu zaman arzu edilmeyen davranışlar, duygusal durumlar, konsantrasyon bozukluğu, kontrol kaybı, yaşam kalitesinin düşmesi, sosyal ilişkilerin zayıflaması, sıkıntı, korku, üzüntü, depresyon gibi etkiler gösterilebilir.

Bağımlılığın Psikiyatrik Tedavisinin Amacı

Bağımlılığın psikiyatrik tedavisi, kişinin bağımlılıkla ilişkili fiziksel, psikolojik ve sosyal etkileri ortadan kaldırmak için geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Kişinin motivasyonunu arttırmak, bağımlılık ortamından uzaklaşmasını sağlamak, bağımlılığının sonuçlarının önlenmesini ve gelecekteki bağımlılık risklerinin azaltılmasını amaçlayan bir yaklaşımdır. Bağımlılık tedavisinde, kişinin zihinsel, duygusal, sosyal ve psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu anlaşılmalıdır. Bir bağımlılık tedavisinin başarılı olabilmesi için, kişinin kendisi de desteğe ihtiyacı vardır.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Bağımlılık, insanların fiziksel veya davranışsal olarak sahip oldukları bir durumdur. Bu durum, herhangi bir etkene bağımlı olmak anlamına gelir ve ani bir şekilde bırakılmaları durumunda zorluklar yaşanabilir. Çoğu insan bu durumu bir madde veya bir davranışa bağımlı olarak tanımlarlar. Madde bağımlılığının en yaygın örnekleri alkol ve uyuşturucu maddelere olan bağımlılıklar olabilir. Davranışsal bağımlılık ise fiziksel etkinin ötesinde, kişinin duygusal veya ruhsal ihtiyacını karşılayan bir etkene bağımlı olarak tanımlanır. Bunlar arasında, kumar oynamaya, internete bağımlılığa, yeme bozukluklarına, alışverişe veya diğer insanlarla ilişkilere bağımlılık sayılabilir. Bağımlılık, kişinin psikolojik, fiziksel ve sosyal iyilik halini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumun üstesinden gelmek için, kişinin kendine destek olması, güvenilir arkadaş veya aile üyelerinden destek alması veya profesyonel yardım alması gerekebilir.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Bağımlılık, herhangi bir ayıklanmamış kişinin, bir davranış biçiminin, bir alışkanlığın veya bir dürtünün, zamanla sürekli olarak artan şekilde kontrol edilemeyen şekilde arttığı durumdur. Bağımlılık, kişinin yaşamındaki önceliklerinin, aşırı alışkanlıklarının ve diğer alışkanlıklarının değişmesine veya kaybolmasına neden olan bir bozukluktur. Bağımlılık, kişinin hayatını yöneten bazı dürtülerin, düşüncelerin ve davranışların kontrolünün kaybedilmesidir.

Bağımlılık, herhangi bir kişinin, kimyasal maddeler, uyuşturucu maddeler, alkol, ilaçlar, oyunlar, kumar, cinsel davranışlar, yiyecekler veya diğer şeylere bağımlı hale gelmesine neden olur. Bir bağımlılık, bir kişinin davranışlarını ve düşüncelerini kontrol eden tek bir dürtünün, kimyasal, fiziksel veya psikolojik olarak arttığı durumdur. Bu arttıkça, kişi, bağımlılık yapmaktan daha fazla zevk almaya başlar ve bu bağımlılığın kontrolünü kaybeder.

Bağımlılık, çok çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bu faktörler arasında kişisel zaaflar, biyolojik yakınlıklar, sosyal ortam, çevresel stres, kişisel gelişim ve psikolojik durumlar sayılabilir. Ayrıca, bazı kişilerde genetik faktörler de bağımlılık riskini arttırabilmektedir. Bir bağımlılık durumunu tedavi etmek için, bağımlı kişinin durumu incelenmeli ve spesifik bir tedavi planı oluşturulmalıdır. Plan, fizyoterapinin yanı sıra, psikolojik destek, grup veya bireysel terapi ve gerekirse ilaç tedavisi gibi çeşitli yöntemleri de içerebilir.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,438
641
5
Bağımlılık, insanların kontrolsüz şekilde belli bir uyuşturucu, madde veya davranışa bağlanmaları durumudur. Bağımlılık, insanların sağlık problemleri, sosyal problemler, ekonomik sıkıntılar veya huzursuzluk hissetmeleriyle sonuçlanabilir. Bağımlılık, genellikle insanların kendi kontrolü dışında, uyuşturucu veya maddeye ya da davranışa bağlanmalarına yol açan hastalık olarak kabul edilir.

Bağımlılık, fiziksel, psikolojik ve toplumsal olmak üzere üç ana kategoriye ayrılır. Fiziksel bağımlılık, kişinin fiziksel olarak uyuşturucu veya maddeye ya da davranışa bağlanmasıdır. Psikolojik bağımlılık, kişinin uyuşturucu veya maddeye ya da davranışa karşı psikolojik olarak bağlanmasıdır. Toplumsal bağımlılık ise, kişinin toplumun baskısı altında uyuşturucu veya maddeye ya da davranışa bağlanmasıdır.

Özellikle eğitimci olarak, bağımlılık konusunda öğrencilerin farkındalıklarının arttırılması çok önemlidir. Öğrencilere bağımlılık konusunda bilgi vermek ve öğrencilere bağımlılığın nedenlerini, sonuçlarını ve önlenmesi gerekenleri öğretmek üzere eğitim programları oluşturmak, bağımlılıkla mücadele konusunda önemli bir adımdır. Ayrıca öğrencilere bağımlılığın olumsuz etkilerinin neler olduğu, bağımlılığa nasıl yakalanabileceği ve bağımlılıktan nasıl kurtulunabileceği ile ilgili konuların öğretilmesi de önemlidir. Ayrıca, öğrencilere bağımlılığa yol açan etkenleri tanımlamaları ve bağımlılıklara karşı kendilerini nasıl koruyabilecekleri konusunda destek sağlamak da çok önemlidir. Bu destek, öğrencilere bağımlılıktan nasıl kurtulabilecekleri konusunda aile danışmanlığı, klinik danışmanlık veya rehabilitasyon merkezleri gibi destekleri içerir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,506
1,159
112
Bağımlılık, kişinin düzenli olarak kullandığı bir ürün, davranış veya aktiviteye karşı kontrolsüz bir şekilde mecburiyet duyması olarak tanımlanabilir. Bağımlılık davranışlarının çoğu olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bağımlılar, çoğu zaman uyuşturucu veya alkolü kullanırlar, ancak bağımlılık her türlü kötü alışkanlık ve davranışı kapsayabilir. Örneğin, oyun, internet veya alışveriş bağımlılığı gibi.

Bağımlılığın temelinde, özellikle uyuşturucu veya alkol bağımlılığında, zihinsel, fiziksel ve duygusal bir tür bağımlılık vardır. Bu bağımlılık, kişinin özgür iradesini kontrol etmeye çalışır ve kişinin düzenli olarak kullanmaya zorlanmasına neden olur. Kişi, uyuşturucu veya alkolün her seferinde daha fazla kullanmasını ister. Kişinin bu arzusu, zihinsel, fiziksel ve duygusal tüm türleri için geçerlidir.

Bağımlılık bazen ani sebeplerden kaynaklanabildiği gibi, bazen de çocuklukta başlayan kalıcı alışkanlıklardan kaynaklanabilir. Bazı durumlarda, kişi bağımlılığını fark edebilir ve bu durumu düzeltmek için çabalayabilir. Ancak, bağımlılık konusunda yardım almak, kişiyi bağımlılık döngüsünden kurtarmaya yardımcı olabilir. Psikolojik veya medikal destek almak, bağımlı davranışların kontrol altına alınmasını kolaylaştırabilir.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Bağımlılık, kişinin bir şeye karşı aşırı bağlanması veya o şeyi elde etmek için bir çaba göstermesidir. Bağımlılık, bazen fiziksel veya ruhsal olarak oluşan bir durumdur. Fiziksel bağımlılık, kişinin belli bir maddeye karşı bağımlı olmasıdır. Ruhsal bağımlılık ise, kişinin davranışsal ve duygusal olarak bağımlı olmasıdır. Bağımlılık, kişinin hayatının her alanını etkileyebilen, kötü sonuçlar doğuran ciddi bir sağlık sorunudur. Bağımlılığın önlenmesi ve tedavisi için, psikolojik, sosyal ve fiziksel yaklaşımların birlikte kullanılması gereklidir.
 

TheZenith

Tanınmış Üye
BaYaN
27 Şub 2022
1,306
107
62
Bağımlılık, kişinin fiziksel, zihinsel ve davranışsal olarak belli bir uyuşturucu, alkol, madde veya davranışa karşı çok güçlü bir tutku geçirmesini ifade eder. Bağımlılık, bir kişinin uyuşturucu veya alkol gibi nesnelere karşı bağımlılık geliştirmesini ifade eder. Bununla birlikte, bağımlılık, kullanılan nesnenin zararlı etkilerinden kaynaklanan sağlık problemlerine de yol açabilir. Aynı zamanda, bağımlılık, kişinin özgür iradesini kısıtlayabilir ve işlevsel bağımlılık durumuna sebep olabilir.

Bağımlılık, genellikle fiziksel ve psikolojik bağımlılık olarak ikiye ayrılır. Fiziksel bağımlılık, vücudun uyuşturucu veya alkol alımının sonucunda gelişen fiziksel tepkilere verilen addır. Kişinin vücudunda meydana gelen fiziksel tepkiler nöbetler, çarpıntılar, baş dönmesi ve halsizlik gibi şikayetler oluşturabilir. Psikolojik bağımlılık ise kişinin uyuşturucu veya alkol alımının sonucunda gelişen psikolojik tepkilere verilen addır. Psikolojik bağımlılık, kişinin özgüvenini azaltabilir, sosyal ilişkilerini zorlaştırabilir ve duygusal ve zihinsel durumunu bozabilir.

Bağımlılık, birçok faktörden etkilenebilir. Genetik faktörler, kişilerin uyuşturucu veya alkol kullanımına yatkınlıklarını artırarak bağımlılık gelişmesine neden olabilir. Çevresel faktörler, kişinin çevresi tarafından desteklenen uyuşturucu veya alkol kullanımına yatkınlık geliştirebilir. Psikolojik faktörler ise, kişinin yaşamındaki stres, sıkıntı veya depresif durumların uyuşturucu veya alkol kullanımına bağımlılık gelişmesine neden olabileceğini gösterebilir.

Bağımlılık, kültürel, ekonomik ve toplumsal gerçeklerle de ilişkilidir. Bağımlılık, kişilerin zor durumdaki ekonomik durumlarının sonucunda uyuşturucu veya alkol kullanımına yönelmesini teşvik edebilir. Aynı zamanda, toplum tarafından desteklenen ve kolayca kullanılabilen uyuşturucu veya alkol kullanımı, bağımlılığın gelişmesine de neden olabilir.

Bağımlılık, başlangıçta hafif bir semptom olsa da, zamanla ilerleyen dönemlerde ciddi tehlikelerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Dolayıs
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,372
1,247
112
Bağımlılık, kişinin kontrolsüz bir biçimde bir nesneye, kişiliğe ya da duruma bağlanması ve bu bağımlılığın kişiyi o nesneye, kişiliğe ya da duruma karşı fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal biçimde bağımlı hale getirmesi olarak tanımlanır. Bağımlılık, tıbbi, psikolojik, sosyal, kültürel, biyolojik, zihinsel veya kişisel faktörlerin kombinasyonu sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.

Uyuşturucu bağımlılığı, kişinin ilaçlarla ilgili bağımlılığının sonucu olarak ortaya çıkar. Uyuşturucu bağımlılığının çeşitli biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörleri vardır. Uyuşturucu bağımlılığı, kişiden kişiye farklılık gösterir. Uyuşturucu bağımlısı kişi, uyuşturucu alımını sürdürmek için kendini zorlayabilir ve uyuşturucu alımının yarattığı fiziksel ve zihinsel etkileri tekrar yaşamak isteyebilir.

Alkol bağımlılığı, kişinin kontrolsüz bir biçimde alkol alımına devam etmesi ve bundan zevk alması olarak tanımlanır. Alkol bağımlılığı, kişinin alkol alımının sürekli arttığı ve alkol almaktan zevk almasındaki değişimden ortaya çıkar. Alkol bağımlısı kişi, alkol almaktan zevk almaya başladığında, alkolün yarattığı kısa ve uzun vadeli etkileri tekrar yaşamak için daha fazla alkol almaya başlayabilir.

Oyun bağımlılığı, kişinin oyun oynamaktan zevk alması ve oyun oynamaya devam etmesi sonucu ortaya çıkar. Oyun bağımlısı kişi, oyun oynamayı bıraktığında, oyunun yarattığı zihinsel, sosyal ve duygusal etkiyi tekrar yaşamak için daha fazla oyun oynamaya başlayabilir. Oyun bağımlılığı, kişinin oyun oynamayı bırakamamasını ve oyun oynamadan daha fazla zevk almasını sağlayan biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin kombinasyonundan kaynaklanır.

Bağımlılık, kişinin kontrolsüz bir biçimde bir nesneye, kişiliğe ya da duruma bağlanması ve bu bağımlılığın kişiyi o nesneye, kişiliğe ya da duruma karşı fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal biçimde bağımlı hale getirmesi olarak tanımlanır. Bağımlılık, tıbbi, psikolojik, sosyal, kültürel, biyolojik
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,372
1,247
112
Bağımlılık, bireylere kendilerini düzgün yaşamak için gerekli olan kontrolünü kaybetmesi anlamına gelir. Bir kişi bağımlı olmaya başladığında, başlangıçta kontrolünü koruması gereken alışkanlıklarını, duygularını ve davranışlarını artık kontrol etmekten aciz hale gelir. Bağımlılık, kişinin sürekli olarak belli bir şeye ya da davranışa bağlı kalmasına neden olan kötü bir alışkanlıktır.

Bağımlılık, genellikle uyuşturucu, alkol ve madde bağımlılıkları olarak bilinir. Ancak, bağımlılık bunlarla sınırlı değildir; davranışsal bağımlılıklar da vardır. İnsanlar uygunsuz ve kötü alışkanlıklar edinip bu alışkanlıkların arkasında saklanabilirler. Çoğu zaman, kişi farkında bile olmadan bu alışkanlıkların içinde kalmaya başlar. Bağımlılık, kişinin kontrolünü kaybetmesine ve kendi kendine zarar vermesine neden olan bir kötü alışkanlıktır.

Bağımlılığın önlenmesi ve tedavisi, eğitimciye önemli görevler yüklemektedir. Örneğin, bağımlılığın önlenmesi için öğrencilere, bağımlılığın özelliklerini ve risklerini öğretmek, bağımlılık yapan alışkanlıkların önlenmesi için öğrencilere yardımcı olmak ve desteklemek önemlidir. Öğrencilerin bağımlılık riski altındaki alışkanlıklarının önlenmesi için eğitimcilerin, öğrencilerin bağımlılık riski altındaki alışkanlıklarının önlenmesi için planlar hazırlamaları ve bunları uygulamaları gerekmektedir. Eğitimciler ayrıca, öğrencilerin bağımlılık riski altındaki alışkanlıklarının önlenmesi için desteklerini de arttırmalıdır. Öğrencilerin bağımlılık riski altındaki alışkanlıklarının önlenmesi için eğitimcilerin, öğrencilere karşı sorumluluklarının bilinciyle yaklaşmaları ve öğrencilerin de bağımlılık riski altındaki alışkanlıklardan uzaklaşması için destek vermeleri önemlidir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü