Başarısızlık duygusu, bir kişinin belirli bir hedefi başaramadığından, hayal ettiği ya da amaçladığı şeye ulaşamadığından kaynaklanan, üzüntü, keder ve özgüven düşürücü bir duygudur. Başarısızlık duygusu, herhangi bir konuda başarısızlık yaşayan bireyin üzülmesine, kendini suçlamasına veya hayal kırıklığı yaşamasına neden olur. Başarısızlık duygusu yaşarken, kişi kendini değersiz, değersiz veya faydasız hissedebilir.
Başarısızlık duygusunun çoğu zaman gelişimsel, sosyal veya akademik başarı hatalarından kaynaklanıyor. Kişi başarısızlık duygusu yaşarken, bazıları hüzünlü, ümitsiz, çaresiz, kızgın veya çaresiz hissedebilir. Başarısızlık duygusu, çoğu zaman kişinin kendini başarısız saymasından kaynaklanır. Bu, kişinin kendine olan güvenini azaltarak, kendisine olan saygısını kaybetmesine neden olur. Kişinin başarısızlık duygusu yaşaması, başarıya olan ilgisini azaltabilir ve bazı durumlarda, başarıya olan ilgisini tamamen kaybetmesine neden olabilir.
Başarısızlık duygusunu üstesinden gelmek için, kişinin öncelikle başarısızlık duygusuyla başa çıkmak için sağlıklı bir şekilde etkileşim kurabileceğini anlaması gerekir. Kişi, başarısızlık duygusuna neden olan etkenleri tanıması ve kendine olan güvenini yeniden kazanması gerekir. Kişi ayrıca, başarısızlık duygusunu azaltmak için pozitif düşünme ve motivasyon tekniklerini kullanabilir. Bununla birlikte, kişinin sağlıklı ve dengeli bir diyet, egzersiz, uyku ve gevşemeyi uygulamak başarısızlık duygusunu azaltmaya yardımcı olacaktır.