Başarısızlık korkusu nedir

Bazooka

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,450
144
62
Merhaba! Başarısızlık korkusu nedir? Bu konu hakkında biraz açıklayıcı olabilir misiniz? Ben başarısızlık korkusundan ne anlamak gerektiğini anlamaya çalışıyorum. Araştırma yaptım, fakat hala ne olduğunu anlayamıyorum. Başarısızlık korkusu, insanların başarısız olmaktan korkmalarının ne kadar büyük bir etkisi olup olmadığını merak ediyorum. Başarısızlık korkusu, insanların başarılı olamayacaklarını veya başarısız olacaklarını düşünmelerinin bir sonucu mu? Başarısızlık korkusu, kişilerin kendi yeteneklerini yönetme konusunda neler hissettiklerini, nasıl hareket ettiklerini ve topluma karşı nasıl bir tutum içerisinde olduklarını nasıl etkiler? Bunların hepsini öğrenmek istiyorum. Lütfen, bu konu hakkında açıklayıcı olabilir misiniz? Teşekkürler.

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
22,061
1,159
112
Başarısızlık Korkusu Nedir?

Başarısızlık korkusu, kişinin başarısız olma olasılığının güdülediği kaygıdır. Kişi başarısızlık korkusu yaşadığında, başarısız olma olasılığının farkında olur. Ancak, bu kaygılarını bir şekilde sürekli olarak hissedebilir ve bu kaygılarının farkına varmayabilirler.

Başarısızlık Korkusunun Nedenleri

Başarısızlık korkusu, kişinin küçük yaştan itibaren edindiği davranışların, düşüncelerin ve inançların, özellikle de ailesinden gelen baskıların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca, ebeveynlerin çocuğa karşı belirli beklentileri ya da kalıplarının oluşturduğu bir dünya görüşü de başarısızlık korkusuyla ilişkili olabilir. Ayrıca, başarısızlık korkusu yaşayan kişilerin arkadaşları veya çevresi tarafından yapılan yorumlar da bu kaygının oluşumuna neden olabilir.

Başarısızlık Korkusunun Belirtileri

Başarısızlık korkusu olan kişilerin; özgüvenlerinin düşük olması, kararsızlık yaşamaları, kendilerine güvensizlik hissetmeleri, hayal kırıklığına uğrama korkusu, çok fazla endişe ve kaygı yaşamaları, başarısız olma korkusu, öfke kontrolü zorlukları ve kendini güvensiz hissetmeleri gibi belirtileri olabilir.

Başarısızlık Korkusunun Nasıl Üstesinden Gelinir?

Başarısızlık korkusu üstesinden gelmek için, kişinin olası başarısız olma durumlarının kontrolünü elde etmeye çalışması gerekebilir. Kişinin, başarısız olma durumunda ne yapacağını düşünmesi ve bunu kontrol altında tutmaya çalışması, başarısızlık korkusunu azaltmada yardımcı olabilir. Ayrıca, kişinin başarısızlık korkusuyla baş etmek için kendisine güvenini arttırmaya çalışması da faydalı olabilir. Kişinin, başarısızlık korkusunu ortadan kaldırmak için pozitif düşünceler oluşturması, kendisine motive etmesi, başarısızlık durumunda ne yapacağını düşünmesi ve planlaması, başarısızlık korkusuyla baş etmesine yardımcı olabilir.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)