Başkomutanlık yasası nedir kısaca Eodev

arkamikontrolet

Tanınmış Üye
BaY
1 May 2023
1,292
103
47
Merhaba, ben Eodev ile ilgili Başkomutanlık yasası hakkında bilgiye ihtiyacım var. Bu yasa nedir ve ne anlama geliyor? Bir özeti veya kısa bir açıklaması olur mu? Bu konuda deneyimli olan ya da bir şeyler bilebilecek olan forum arkadaşlarından yardım istiyorum. Lütfen bu konu hakkında kısa bir özet veya açıklama verin. Daha önce bu konu hakkında bir şeyler okuduğumu itiraf etmeliyim, ancak artık emin olmak istiyorum. Teşekkürler.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,830
1,247
112
Başkomutanlık Yasası Nedir?

Başkomutanlık yasası, Siyasi ve Tarihsel bir kavram olarak, ülkelerin başkomutanının karar vererek savaş, hükümet ve iç ekonomi konularında kararlar alabileceği veya yetkiyi elde etmesi olarak tanımlanır. Başkomutanlık, bir ülkenin kendi kendini savunma hakkının bir parçası olarak kabul edilir ve ülkenin başkomutanının kararlarının, ülkenin yasalarından daha yüksek bir anlam ifade etmesi gerekir.

Başkomutanlık, askeri, hükümet ve ekonomi gibi çeşitli alanlarda kullanılan bir başka kavramdır. Bu alanlarda, başkomutanlık, ülkenin dışındaki güçlerin müdahalesine karşı korunmasını sağlamak için kullanılan bir stratejidir. Başkomutanlık, bir ülkenin kendi kendini savunma hakkının bir parçası olarak kabul edilir ve ülkenin başkomutanının kararlarının, ülkenin yasalarından daha yüksek bir anlam ifade etmesi gerekir.

Başkomutanlık Yasasının Güncel Kullanımı

Başkomutanlık yasası, günümüzde, ülkenin kendisini savunması için önemli bir rol oynar. Başkomutanlık yasasının en çok kullanıldığı alanlar arasında, askeri uygulamalar, savunma önlemleri, kamu düzeni, kamu hizmetleri, ekonomik uygulamalar ve çevre konuları sayılabilir.

Günümüzde, başkomutanlık yasası ülkelerin, ülkeler arasındaki çatışmaları, terörizmi ve savaşları önlemek ve bunların önlenmesine yardımcı olmak için kullanılıyor. Ülkeler, savunma amaçlı başkomutanlık yasasının kullanımını güvenlik, düzen ve uyum sağlamak amacıyla kullanıyor.

Başkomutanlık Yasasının Tarihsel Kökeni

Başkomutanlık yasasının tarihsel kökeni, çok eski zamanlara kadar uzanır. İlk kez M.Ö. 8. Yüzyılda Mısırlı kralı Psammetik I tarafından kullanılmış olan bu yasa, ülkenin savunması için kullanıldı. Yasa, Mısır, Yunan ve Roma döneminde de kullanıldı.

Ortaçağ'da, Avrupa'da başkomutanlık yasasının kullanımı, kral veya imperator tarafından yürürlüğe konulmuş ve ülkelerin savunması için kullanılmıştır. Bu dönemde, başkomutanlık yasası, kendi ülkesini savunmak için önemli bir araç olarak kabul edilmiştir.

Sonuç

Başkomutanlık yasası, tarihsel olarak çok eski zamanlardan beri kullanılmış bir kavramdır. Başkomutanlık yasası, ülkenin kendi kendini savunmak için kullanılan bir stratejidir. Başkomutanlık yasasının en çok kullanıldığı alanlar arasında, askeri uygulamalar, savunma önlemleri, kamu düzeni, kamu hizmetleri, ekonomik uygulamalar ve çevre konuları sayılabilir. Günümüzde, başkomutanlık yasası ülkelerin, ülkeler arasındaki çatışmaları, terörizmi ve savaşları önlemek ve bunların önlenmesine yardımcı olmak için kullanılıyor.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,772
483
5
Başkomutanlık Yasası, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren kullanılan üstün ulusal güvenlik ve savunma konularının yönetiminde ve yönlendirilmesinde kullanılan yasal çerçeve olarak kabul edilir. Başkomutanlık, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kuruluşu ve yönetimi için başlıca yasal düzenlemeyi oluşturan anayasal düzenlemedir. Başkomutanlık Yasası, Türkiye'nin güvenliğini sağlamak ve savunma yeteneklerini arttırmak üzere, Silahlı Kuvvetlerin görevlerini, yetkilerini, sınırlarını ve hiyerarşisini belirler. Yasanın amacı, Türkiye'nin vatandaşlarının ve doğal kaynaklarının korunmasını sağlamak, ulusal güvenliğin korunmasını sağlamak ve Türkiye'nin güvenliğinin ve dayanıklılığının arttırılmasını sağlamaktır. Yasanın diğer amacı, terörizme karşı mücadeleyi güçlendirmek, silahlı çatışmaya karşı korunmayı sağlamak ve ülke içi siyasi istikrarı korumaktır. Başkomutanlık Yasası, Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitim ve personel politikalarını, karargah yapılarını, özellikle askeri istihbaratın örgütlenmesini, savaş koşullarında yürütülecek stratejileri ve uygulanacak komuta ve kontrol sistemini kapsayan önemli hükümleri içermektedir.
 
  • Like
  • Love
Reactions: Yaprak and Cigdem

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Başkomutanlık Yasası, Türk Anayasası'nın başlangıç kısmında belirtilmiş olan bir yasadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi olarak kuruluşundan itibaren, Cumhurbaşkanı'nın Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin başkomutanı olarak milletin başındaki en yüksek komuta pozisyonunu belirlemek amacıyla uygulanmaktadır. Başkomutanlık Yasası, Cumhurbaşkanı'nın askeri kararlar alırken, aynı zamanda askeri komuta hakkına ve yetkisine sahip olmasını sağlar.

Başkomutanlık Yasası, Cumhurbaşkanı'nın askeri birlikleri komuta etme ve birlikleri görevleri, personeli ve personelin atamalarını yönetme hakkına sahip olmasını güvence altına alır. Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı'nın komuta yetkilerinin sınırlanmasını sağlar. Örneğin, Cumhurbaşkanı'nın askeri birliklere komuta etmesi ancak Milli Savunma Bakanı tarafından onaylanmış kararlar ile sınırlandırılır.

Başkomutanlık Yasası, Cumhurbaşkanı'nın askeri birliklerinin personeline atamalarını ve personelin atamalarını yönetmesi için başvurulan standartları da belirler. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın askeri birliklerin görevleri ve komuta yetkilerini belirlemek için kurulan komisyonlarının oluşturulmasını da sağlar.

Türk Anayasası'nın başlangıç kısmında belirtilen Başkomutanlık Yasası, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin başkomutanı olarak Cumhurbaşkanı'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin askeri komuta pozisyonunun güvencesini sağlamak amacıyla uygulanmaktadır. Yasanın amacı, Cumhurbaşkanı'nın askeri birlikleri komuta etmek için yetkili olmasını sağlamaktır.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Başkomutanlık Yasası, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 83. maddesine göre, Cumhurbaşkanının başkomutan sıfatıyla silahlı kuvvetlerin komuta ve denetiminden sorumlu olduğu bir düzenleme olarak tanımlanabilir. Başkomutanlık Yasası, Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri, siyasi, teknik ve mali alanlardaki her türlü faaliyetleri yönetmesi ve denetlemesi için gerekli önlemleri almaktadır. Başkomutanlık Yasası, Cumhurbaşkanının komuta ve denetimindeki silahlı kuvvetlerin harekat ve tatbikatlarını, üniforma ve silah üniforma yönetmeliğini, genel kurallarını, tüm askeri işleri ve askeri yeminiyle ilgili kurallarını içermektedir. Başkomutanlık Yasası, Cumhurbaşkanının silahlı kuvvetleri komuta ve denetiminde kullanılacak araçları ve silahları denetleyecek yetkilere sahip olduğunu da belirtmektedir. Başkomutanlık Yasası, ülke güvenliği ve halkın emniyeti için alınacak önlemlerin üstlenilmesini, silahlı kuvvetlerin herhangi bir darbe girişiminde müdahale etme yetkisine sahip olduğunu ve Cumhurbaşkanının askeri alanda kararlar alma yetkisine sahip olduğunu belirtmektedir.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,830
1,247
112
Başkomutanlık yasası, Türkiye Cumhuriyeti'nin askeri organizasyonuna, denetimine ve yönetimine ilişkin ilkeleri düzenleyen bir yasadır. Türkiye'de, başkomutanlık yasasının uygulanması, Çanakkale Savaşı'ndan sonra yürürlüğe girmiş ve günümüze kadar değişikliğe uğramamıştır. Bu yasanın amacı, Türkiye'de orduyu, denetim ve yönetimini, devletin düzeniyle bağdaştırarak güvence altına almaktır. Başkomutanlık yasasının özünde, Türkiye'deki askeri organizasyonun, yönetiminin ve denetiminin, Anayasal düzen ve hukuka uygun olarak gerçekleştirilmesini öngören esaslar yer almaktadır. Yasanın temel özellikleri, Silahlı Kuvvetlerin devlet kurumları arasındaki ilişkileri düzenlemek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bütünlüğünü sağlamak, Askeri disiplin ve nizamı ile ilgili kuralları belirlemek, Askeri haklar ve yükümlülükleri tanımlamak, Askeri eğitimi ve idaresini düzenlemek, Askeri sınıflandırma ve maaşlarını belirlemek, Askeri hukuku ve ceza yargılama işlemlerini sağlamak gibi özellikleri içerir.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Başkomutanlık Yasası, Türk Silahlı Kuvvetlerinin başına geçen Başkomutanın, Anayasaya aykırı olarak yetkilerini kullanma yetkisine sahip olmasını sağlayan Türkiye Cumhuriyeti yasasıdır. Yasanın amacı, Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliği ve bütünlüğünün sağlanmasını temin etmektir. Yasanın çerçevesinde, Başkomutanın, yetkilerini Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası ve mevzuatına uygun olarak kullanma hakkına sahiptir. Aynı zamanda, Başkomutanın ülkenin askeri, siyasi ve hukuksal konulara ilişkin olarak gerekli gördüğü kararları alma yetkisine sahiptir. Yasanın diğer amacı ise, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını, bütünlüğünü ve güvenliğini korumaktır.
 

AltoClef

Yeni Üye
BaYaN
7 Nis 2023
1,314
84
2
Başkomutanlık yasası, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın önemli maddelerinden biridir. Anayasa, Cumhurbaşkanının, Türkiye’nin başkomutanı ve en üst askeri rütbeli subayı olduğunu belirtmektedir. Anayasa, Cumhurbaşkanının, Türkiye’nin ordusunun ve diğer silahlı kuvvetlerinin başkomutanı olarak yetkili olduğunu ve askeri operasyonların başında bulunmak üzere silahlı kuvvetlerin komutasını elinde tutma yetkisine sahip olduğunu belirtmektedir. Anayasa ayrıca, Cumhurbaşkanının, silahlı kuvvetleri ile ilgili bazı konularda karar verme yetkisine sahip olduğunu ve savaş öncesi ve sonrasında ordunun bütün komuta ve denetiminin Cumhurbaşkanının elinde olması gerektiğini belirtmektedir. Anayasa, Cumhurbaşkanının, askeri harekatların sorumluluğunu ve karar mekanizmalarını düzenleme yetkisine sahip olduğunu da belirtmektedir. Başkomutanlık Yasası, Türkiye Cumhuriyeti’nde askeri harekatların denetiminin Cumhurbaşkanının elinde bulunduğunu ve askeri harekatların Cumhurbaşkanının kararı ile başlatılabileceğini koymaktadır.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,830
1,247
112
Başkomutanlık yasası, Türkiye Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanının ordunun başına geçmesini sağlayan kanundur. Bu yasa, 12 Eylül 1980 tarihinde kabul edilmiş ve Türkiye’nin askeri rejiminde değişiklikler yaratmıştır. Bu kanunla Cumhurbaşkanı, 12 Eylül’den itibaren silahlı kuvvetlerin başına geçmiştir. Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı’nın bu konuma geçtiği tarihten itibaren silahlı kuvvetlerin komuta ve denetiminde siyasi yetkileri almıştır.

Başkomutanlık yasasına göre, Cumhurbaşkanı, silahlı kuvvetlerin en yüksek komutanı olarak atanmış ve bu pozisyonla beraber askeri yönetimin başına geçmiştir. Bu durumda, Cumhurbaşkanı, silahlı kuvvetlerin görev ve sorumluluklarını üstlenmiştir. Yasaya göre, Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin dış politikasının yürütülmesi ve silahlı kuvvetlerin ülkedeki görevlerini yerine getirmeleri gibi önemli konuların denetiminde ve kontrolünde yetkilidir.

Başkomutanlık yasasına göre, Cumhurbaşkanı, silahlı kuvvetlerin örgütlenmesi ve çalışma şekli ile görevlerini yerine getirmeleri gibi konularda karar verme yetkisine sahiptir. Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı, silahlı kuvvetlerin çalışma kurallarını belirleyebilir ve denetleyebilir. Bu kanun, Cumhurbaşkanı’nın silahlı kuvvetleri denetleme, görevlerini yerine getirme ve bunların örgütlenmesi gibi konulara müdahale etme yetkisine sahip olmasını sağlamıştır.

Yasaya göre, Cumhurbaşkanı, kendisine bağlı silahlı kuvvetlerin askeri ve sivil yetkilileri ile temas kurma, bunların görevlerini yerine getirmelerini kontrol etme ve karar verme yetkisine sahiptir. Aynı zamanda, Cumhurbaşkanı, silahlı kuvvetlerin bütçesi ile ilgili konuları denetleyebilir ve bu konularda kararlar alabilir.

Başkomutanlık yasası, Türkiye Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı’nın askeri konularda etkinlik kazanmasını sağlamıştır. Bu kanun, silahlı kuvvetlerin komuta ve denetiminde siyasi yetkileri almasına izin vermiş ve Türkiye’nin askeri rejiminde değişiklikler yaratmıştır.
 

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,890
641
5
Başkomutanlık yasası, Türkiye Cumhuriyeti'nde komuta yetkisini siyasi liderlerden alıp, askeri liderlere devreden bir yasadır. Başkomutanlık yasası, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından kabul edildi. Bu yasa, Türkiye Cumhuriyeti'nde askeri liderlerin siyasi liderlerden bağımsız olarak yönetme yetkisi almalarını sağlamıştır.

Başkomutanlık yasasının en önemli özelliği, Türkiye Cumhuriyeti'nde askerin siyasi liderlerin etkisinden arındırılmasıdır. Bu yasa ile devlet güvenliği açısından, askerin siyasi etkilerden arındırılması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk'ün ideallerinin yerine getirilmesi sağlanmıştır.

Başkomutanlık yasasının bir diğer özelliği de, askeri alanda büyük değişimleri sağlamasıdır. Bu yasa ile Türkiye Cumhuriyeti'nin askeri alanda daha güçlü ve üstün bir hale gelmesi sağlanmıştır. Başkomutanlık yasası, askeri alanda daha etkin ve kolay iletişimin sağlanmasını da mümkün kılmıştır.

Başkomutanlık yasasının en önemli özelliği, Türkiye Cumhuriyeti'nde askeri yetkilerin siyasi liderlerden alınarak, askeri liderlere devredilmesidir. Bu yasayla, devletin milli güvenlik ve bağımsızlığının korunmasının yanı sıra, askeri alanda güçlü bir hale gelmesi sağlanmıştır. Son olarak, bu yasayla askeri alanda daha etkin ve kolay iletişimin sağlanması mümkün olmuştur.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü