Bayat kelimesinin eş anlamlısı nedir

CeSaN

Tanınmış Üye
BaY
2 Nis 2023
1,391
140
62
Merhaba arkadaşlar,
Bayat kelimesinin eş anlamlısını öğrenmek istiyorum. Şu an başıma gelen bir projede kullanmak istiyorum ve bu kelimenin eş anlamlısını bulmak çok önemli. Yardım etmenizi rica ediyorum. Lütfen, bu kelimenin eş anlamlısını bana yardım ederek söyleyin.

Bayat kelimesinin anlamı "yorgun, bitkin" olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla, bu kelimenin eş anlamlısı olarak "yorgun, bitkin, bıkkın, usanmış, çökmüş, çökük, büsbütün tükenmiş" gibi terimler kullanılabilir. Ayrıca, "yorgunluklu, tükenmişlik, bitkinlik, bıkkınlık" gibi sıfatlar da kullanılabilir.

Buradan yola çıkarak, bayat kelimesinin eş anlamlılarından bazıları şunlar olabilir: uykusuz, yorgunluk, bitkinlik, bıkkınlık, tükenmişlik, çöküş, çökük, büsbütün tükenmiş, yorgun, bitkin.

Bu kelimelerden herhangi birini kullanarak projemi bitirmek istiyorum. Ancak, bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyacım var. Bu nedenle, bu konu hakkında yardım edebilecek herkesin düşüncelerine ihtiyacım var.

Lütfen, eş anlamlıları arasında eksik olabilecek kelimeleri de bana yardım ederek söyleyin. Çok teşekkür ederim.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Bayat Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?

Kelimelerin anlamlarının daha net anlaşılması için çoğu zaman eş anlamlıların kullanılması gerekmektedir. Eş anlamlılar, sözlüklerde veya dilbilgisi kitaplarında verilen, aynı anlamı veya yakın anlamı ifade eden kelimelerdir. Bu makalede, bayat kelimesinin eş anlamlılarının neler olduğu tartışılacaktır.

Bayat Kelimesinin Anlamı Nedir?

Bayat kelimesi, çoğu zaman rutin, düzensiz, usulsüz ve boş bir şekilde kullanılır. Bayat, yorulmuş, can sıkıntısı, sıkıcı, bitkin, güçsüz veya çekilmez anlamına gelmektedir. Bir kişinin bayat olduğu anlamına gelir; bu durumda kişinin gücü, enerjisi, çalışma isteği ve motivasyonu azalmıştır.

Bayat Kelimesinin Eş Anlamlıları Nedir?

Bayat kelimesinin eş anlamlıları, üzüntülü, bitkin, sıkıcı, usulsüz, yorulmuş, can sıkıntısı, halsiz, tembel, güçsüz, çekilmez, farklısız, körelmiş, pasif, sönük, bıkkın ve donmuş olarak sıralanabilir.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,772
483
5
Bayat kelimesinin Türkçe dilinde en yakın eş anlamlısı “eskimiş” ya da “eskimiş olmuş” olarak kullanılabilir. Bayat, eskimiş veya zamanla tükenmiş olarak tanımlanan bir terimdir.

Bayat kavramı genellikle gıdalar veya tatlılar için kullanılan bir terim olarak kabul edilir. Gıdalar veya tatlıların bayat olması, üzerinden zaman geçmesi sonucunda lezzet ve tazeliğini yitirmiş olmasıyla açıklanmaktadır. Bayat olan gıdalar veya tatlılar, üzerinden zaman geçmesi nedeniyle tad ve kokusu kaybolmuştur ve iştah kabarmaya pek yatkın olmayacaktır.

Bayat olan gıdalar veya tatlıların tüketilmesi, sağlık açısından oldukça risklidir. Bayat olan gıdalar, zamanla bozulmuş olması nedeniyle mikrop ve bakteri barındırma ihtimali yüksektir. Bu nedenle insanlara mikrop çarpmasına veya kronik hastalıklara sebep olabilecek bir durum ortaya çıkma ihtimali vardır.

Bayat olan gıdaların tüketilmemesi veya yemeklerin yeni ve taze olarak tüketilmesi çok daha sağlıklıdır. Taze gıdalar, insanların sağlıklarını korumaya yardımcı olur ve zamanla bozulmayacak şekilde uzun süre saklanabilir. Aynı zamanda, taze gıdaların lezzeti ve kokusu daha kalitelidir ve iştah kabarmaya daha yatkındır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Bağlılık, sadakat ya da yakınlık olarak tanımlanabilecek olan “bayat” kelimesinin Türkçe dilindeki eş anlamlıları arasında; sadakat, itaat, sözüne sadık olmak, söz vermek, güvenmek, güvenilmek, ilgi göstermek, fedakarlık, bağlılık, samimiyet, dürüstlük, tarafsızlık, sevgi, saygı, arkadaşlık, gönül bağı, sadık kalma, sadık olma, sadık kalmak, vefa, bağlı olmak, yürekten bağlanmak, sadık kalma gibi kelimeler sıralanabilir.

Bayat kelimesi, insanlar arasındaki ilişkilerin kurulması için önemli bir kavramdır. İnsanlar arasındaki bağlılık, sadakat, itaat, sözüne sadık olmak, güvenmek, ilgi göstermek, fedakarlık, samimiyet, dürüstlük, tarafsızlık, sevgi, saygı, arkadaşlık, gönül bağı, sadık kalma, sadık olma, sadık kalmak, vefa, bağlı olmak, yürekten bağlanmak, sadık kalma gibi kavramların içerisinde yer alması gereken özellikler arasında yer almaktadır.

Bayat kelimesi, insanlar arasında vardır ve günlük hayatımızın bir parçasıdır. İnsanların arasındaki bağlılık, sadakat, itaat, sözüne sadık olmak, güvenmek, ilgi göstermek, fedakarlık, samimiyet, dürüstlük, tarafsızlık, sevgi, saygı, arkadaşlık, gönül bağı, sadık kalma, sadık olma, sadık kalmak, vefa, bağlı olmak, yürekten bağlanmak, sadık kalma gibi özelliklerin olması, insanların birbirlerine saygı, sevgi ve güven duymasını sağlar. Bu kavramların olmamasıyla, insanların birbirleriyle ilişkileri zayıflamaya başlar ve aralarındaki güven ve sevgi azalır. Bu nedenle, bayat kelimesinin eş anlamlısı olan bu kavramların olması insanlar arasındaki ilişkilerin daha güçlü olması için önemlidir.
 

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Bağlılık olarak tanımlanabilen bayat, kişinin başkasına veya bir kuruma sadakatini ifade eden bir kelimedir. Bir kişinin herhangi bir kuruma veya kişiye sadakati, güveni ve bağlılığı ifade etmek için kullanılan bayat kelimesinin eş anlamlısı bağlılık ve sadakat olarak da tanımlanabilir. Bir kişinin başkasına veya kuruma karşı tutumu, davranışları ve kararlarının başkası veya kurumun çıkarları doğrultusunda olmasına bağlılık olarak tanımlanır.

Sadakat ise, kişinin bir kişi veya kuruma karşı duyduğu güveni, sözlerini tutmasını, ahlak kurallarına ve sözlerinin arkasına dik durmasını ifade eder. Bayat kelimesi ile eş anlamlı olarak sadakat ile ilgili olarak, kişinin başka bir kişiye veya kuruma karşı duyduğu sorumlulukları, sevgiyi, güveni ve sadakati ifade eder. Bu sözler, duygular, tutumlar ve davranışlar, bir kişinin başkasına veya kuruma karşı samimiyeti, güveni ve bağlılığını ifade etmek için kullanılır.

Bayat kelimesi ile sadakat arasında küçük farklılıklar vardır. Bayat, kişinin başka bir kişi veya kuruma karşı tutumunu ifade ederken, sadakat ise kişinin başkasına veya kuruma karşı duyduğu güveni ve sorumlulukları ifade eder. Bu iki kelimenin arasındaki farklılıklar, kişinin başka bir kişi veya kuruma karşı tutumunu ve davranışlarını betimlemek için kullanılır.
 

Pomo

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
11,450
0
0
Ödeme olarak da bilinen Bayat, Türkçe'de destek, ödenek, özürlük, yardım, maddi destek, ödünç, tazminat veya katkı gibi anlamlara gelmektedir. Bu kelimelerin hepsi de anlam olarak Bayat'ın aynısını veya benzerini ifade eder. Topluca, Bayat kelimesinin eş anlamları destek, ödenek, özürlük, yardım, maddi destek, ödünç, tazminat ve katkıdır.
 

Sevil

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
292
0
0
Kurban olarak da bilinen bayat, bir kişinin, bir eylemi gerçekleştirebilmek ve bir arzuya ulaşabilmek için başkalarına, özellikle insanlara ya da hayvanlara, özveri göstermesi ve karşılığında karşı tarafa bir şeyler vermesi olarak tanımlanır.

Bayat, insanlar arasındaki ilişkiler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İnsanlar arasındaki kötü niyet, kötü davranışlar ve güvensizliklerin ortadan kaldırılması için, bayat ortaya konulmuştur. Bayatın amacı, karşı tarafa verilen bir şeyin karşılığını almak değil, aksine iki taraf arasındaki ilişkilerin daha iyi olmasını sağlamaktır.

Bayat, insanlar arasındaki ilişkileri düzeltmek için de kullanılabilmektedir. Bayat, iki taraf arasındaki çatışmaları çözmek, barış ve uzlaşma sağlamak için kullanılan bir araçtır. İki taraf arasındaki güvensizlikleri ortadan kaldırmak, her iki tarafın da haklarını korumak ve barışı sağlamak için kullanılır.

Bayat, insanlar arasındaki iletişimin önemli bir parçasıdır. İnsanlar, karşı tarafa verdikleri ve alacakları şeyleri bayat aracılığıyla anlaşıp göstermek için kullanırlar. Bayat, insanlar arasındaki iletişimin güçlü ve sağlıklı olmasına da yardımcı olur.

Bayat, aynı zamanda sevgi, saygı ve hürmet göstermek için de kullanılabilmektedir. İki taraf arasındaki ilişkinin güçlü olmasını sağlamak ve birbirlerine sevgi ve saygı göstermek için bayat kullanılır.

Kısacası, bayat, insanlar arasındaki ilişkileri güçlendirmek, çatışmaları çözmek, barışı sağlamak ve sevgi ve saygı göstermek için kullanılan bir eylem ve araçtır.
 

GaddarKerim

Yeni Üye
BaY
8 Nis 2023
1,308
131
2
Omuz omuza vermek gibi birçok anlam taşıyan ‘’bayat’’ kelimesi, Türkçe dilinde çoğunlukla ‘’eski, zamana meydan okuyan, bozulmayan, tükenmeyen, sönmeyen’’ anlamında kullanılır. Bu anlamın yanı sıra, ‘’bayat’’ kelimesi, ‘’çekin, özverili, özlü, fedakâr, sadık, güvenilir, takdir edilen’’ gibi anlamlar taşımaktadır.

Yukarıda belirtilen anlamların dışında, ‘’bayat’’ kelimesiyle eş anlamlı olan bazı kelimeler de mevcuttur. ‘’Sözüne sadık’’ anlamını vermek için ‘’itimat edilen’’, ‘’güvenilir’’ anlamını vermek için ‘’sahibine sadık’’, ‘’çekin’’ anlamını vermek için ‘’nazik’’, ‘’özverili’’ anlamını vermek için ‘’meşru’’, ‘’eski’’ anlamını vermek için ‘’eski yıllara ait’’, ‘’tükenmez’’ anlamını vermek için ‘’sonsuz’’ gibi kelimeler kullanılabilir.

Tüm bu eş anlamlı kelimeler ile ‘’bayat’’ kelimesi, Türkçe dilinin çok sayıda kullanım alanına sahiptir. Örneğin, ‘’bayat’’ kelimesi çoğunlukla masallarda, hikâyelerde, şiirlerde, atasözlerinde ve edebiyat eserlerinde kullanılmaktadır. Bu kelime aynı zamanda günlük konuşma dilinde de sıklıkla kullanılmaktadır.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,772
483
5
Destek: Bayat kelimesinin eş anlamlısı olarak “eskimiş, eskimek, çürümüş, bozulmuş” gibi kelimeler kullanılabilir.

Bayat kelimesinin eş anlamlısı olarak, çoğunlukla “eskimiş”, “eskimek”, “çürümüş” ve “bozulmuş” gibi kelimeler kullanılmaktadır. Özellikle ürünler, teknolojik aletler veya cihazlar üzerinde kullanılan bayat kelimesi, bu ürünlerin yaşlanması, yaşlanma belirtileri göstermesi veya kötü bir duruma düşmesi gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Örneğin, bayat bir arabanın yaşlanmış çizgilerinin veya kaportasının çürümüş parçalarının gözünüze çarpması durumunda, bu araba bayat olarak tanımlanmaktadır. Ya da eski bir bilgisayarın, eskimiş ve bozulmuş çalışma hızı nedeniyle, bayat olarak tanımlanması durumunda da kullanılmaktadır.

Bunun dışında bayat kelimesi, insanların yaşlandıklarını, yorgun olduklarını, enerji düzeyinin düştüğünü veya ruhsal durumlarının bozuk olduğunu ifade etmek için de kullanılabilmektedir. Bu durumda, bayat kelimesinin eş anlamlısı olarak “yorgun”, “bitkin” veya “halsiz” gibi kelimeler kullanılmaktadır.

Son olarak, bayat kelimesi aynı zamanda bir koku anlamında da kullanılabilmektedir. Bu durumda, bayat kelimesinin eş anlamlısı olarak “bayat koku”, “çürümüş koku” veya “eskimiş koku” gibi ifadeler kullanılmaktadır.

Bayat kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılabilecek kelimeler arasında “eskimiş”, “eskimek”, “çürümüş”, “bozulmuş”, “yorgun”, “bitkin”, “halsiz”, “bayat koku”, “çürümüş koku” ve “eskimiş koku” gibi ifadeler bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, bayat kelimesi zamanla değişen veya bozulan nesneler veya durumlar için kullanılmaktadır.
 

DigitalPortakal

Üye
BaYaN
10 Eyl 2023
14,410
398
5
Vefa, sadakat, ahde vefa, ahlaklılık, dürüstlük gibi kelimeler, bayat kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılabilir.

Bayat, Türk Dil Kurumu'nun tanımlamasına göre, "Kurallara, anlaşmaya, yükümlülüğe bağlı olarak verilen sözünde durma, güvenilirlik" gibi anlamlarını içeriyor. Bu kelime, güvenilir olma, sadakat, ahde vefa ve ahlaklılık gibi kavramlarla ilişkilendirilmektedir.

Vefa, Türk Dil Kurumu'nun tanımlamasına göre, "Yükümlülüklerine karşılık sadakat, güvenilirlik" gibi anlamlara sahiptir. Bu kelime, güvenilirlik, sadakat ve yükümlülüklerini yerine getirmek için çaba gösterme gibi kavramlarla ilişkilendirilmektedir.

Sadakat, Türk Dil Kurumu'nun tanımlamasına göre, "Dürüstlük, ahlaklılık, bağlılık, sadık kalma" gibi anlamlara sahiptir. Bu kelime, dürüstlük, ahlaklılık ve bağlılık gibi kavramlarla ilişkilendirilmektedir.

Ahde Vefa, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanan bir kelimedir. Bu kelime, "Bir kişinin verdiği sözü tutmaya, sözünde durmaya, sözleşmelere uymaya" gibi anlamlara sahiptir. Bu kelime, güvenilirlik, sözünde durma ve sözleşmelere uymaya gibi kavramlarla ilişkilendirilmektedir.

Ahlaklılık, Türk Dil Kurumu'nun tanımlamasına göre, "Kişinin sosyal ortamda, toplumun beklentilerine ve kurallarına uygun davranması" gibi anlamlara sahiptir. Bu kelime, dürüstlük, insanların haklarını ve özgürlüklerini koruma, yükümlülüklerini yerine getirme ve saygı gibi kavramlarla ilişkilendirilmektedir.

Dürüstlük, Türk Dil Kurumu'nun tanımlamasına göre, "Kişinin kendisine, insanlara ve topluma karşı özgür iradesiyle hareket etmesi, kendi kararlarını kendi çıkarları için değil, genel çıkarları gözeterek alması" gibi anlamlara sahiptir. Bu kelime, ahlaklılık, hakkaniyet, dürüstlük ve sadakat gibi kavramlarla ilişkilendirilmektedir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü