Bel çıkması, kişinin bedensel sıkıntı veya ağrı hissederek, gövdenin ön kısmının arkaya doğru olan kas gerilmesi veya kasılması olarak tanımlanır. Bel çıkması, belin arka kısmında veya yan kısımlarında, gövdenin arka bölümünde ağrı olması olarak tanımlanır.
Bel çıkması, erişkinlerde ve çocuklarda görülebilen bir durumdur. Çocuklarda daha çok kas sertliği veya kasılmalarından kaynaklanırken, erişkinlerde bel çıkması çoğunlukla, yaygın olarak kronik bel ağrısına bağlı olarak ortaya çıkar. Bel çıkması, fiziksel aktivitelerin sık ve zorlu yapılmasından, düzensiz egzersiz yapmaya veya çok fazla bedensel ağırlık kaldırarak, beli çok zorlayan hareketlerden kaynaklanabilir. Bel çıkmasına neden olan diğer etkenler arasında, doğum, kilo almak veya kaybetmek, ciddi bir fiziksel aktivite, kötü oturma veya uyuma pozisyonu veya kronik hastalıklar da bulunabilir.
Bel çıkmasının önlenmesi için, düzenli ve sağlıklı bir yaşam stili önemlidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve ağrıyı azaltmak için günlük rutinlerde kaslarınızı rahatlatıcı egzersizler yapmak, bel çıkmasının önlenmesi için önemli etkenlerdir. Ayrıca, doğru oturma ve uyuma pozisyonlarının alınması, günlük aktiviteleri uygun şekilde yapmaya ve ciddi fiziksel aktivitelere hazırlanmaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Bel çıkmasının önlenmesi için, doktora veya bir uzmana danışmak, özellikle de kronik bel ağrısı yaşıyorsanız, önemlidir.