Belgisiz sıfatları nelerdir

Nilrafya

Yeni Üye
BaYaN
5 Nis 2023
1,302
103
0
Merhaba,
Belgisiz sıfatları nelerdir? sorusunu merak ediyorum. Belgisiz sıfatların neler olduğunu ve neyi ifade ettiğini öğrenmek istiyorum. Sizlerden bu konuda yardım istiyorum. Belgisiz sıfatlar kelimelerin anlamlarını ya da kullanımlarını değiştirmek için kullanılan sözcüklerdir. Belgisiz sıfatlar, cümle içinde kullanılan kelimeleri tarif etmek veya nitelendirmek için kullanılır. Örneğin: "Küçük bir ev." Burada "küçük" belgisiz bir sıfattır. Daha fazla örnek vermek gerekirse, "çok büyük" veya "çok küçük" gibi sözcükler de belgisiz sıfatlardır.

Belgisiz sıfatların çeşitli türleri vardır. Bazıları cinsiyet, yaş, renk, boyut, şekil, hareket ve davranış gibi özellikleri ifade etmek için kullanılır. İnsanların, hayvanların ve nesnelerin niteliklerini ifade etmek için de belgisiz sıfatlar kullanılır. Bazı belgisiz sıfatlar, deyimleri oluşturmak veya konuşma dilinin kullanımını kolaylaştırmak için de kullanılır.

Belgisiz sıfatların çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Daha fazla bilgi, örnekler ve kullanım alanları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Teşekkürler.

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
23,419
1,256
112
Belgisiz Sıfatların Tanımı

Belgisiz sıfatlar, dilbilgisinin bir üyesi olan sıfatların, ekler almadan kullanıldığı sıfat türüdür. Bu sıfatlar, isimleri özdeş olacak şekilde cümle içinde sözcük olarak kullanılır. Belgisiz sıfatlar, zamirler, özne, nesne, veya ayrıçlar olarak kullanılır. Belgisiz sıfatların cümlede kullanımı, günlük konuşmalarda veya yazı dilinde sıklıkla görülür.

Belgisiz Sıfatların Örnekleri

Belgisiz sıfatların örnekleri aşağıdaki gibidir:

• İçi boş
• Yüksek sesli
• Yalnız
• Örnek
• Kül rengi
• Güzel
• Şaşırtıcı
• Uygun
• Güçlü
• Eski
• Yeni
• Zor
• Güvenilir
• Sağlam
• Ucuz
• Pahalı

Belgisiz Sıfatların Kullanımı
Belgisiz sıfatların kullanımı, cümle içinde sözcük olarak kullanılırken, sıfatların isimleri özdeş olacak şekilde kullanılmalıdır. Aşağıdaki örneklerin her birinde, belgisiz sıfatların kullanımı gösterilmektedir:

• "O, içi boş bir konuşma yapıyor."
• "Onun yüksek sesli konuşması bizi rahatsız etti."
• "O yalnız oturuyor."
• "Bu örnek iş çok iyi."
• "Bu kül rengi giysi güzel görünüyor."
• "Bu şaşırtıcı haber beni şok etti."
• "Bu uygun fiyata satılıyor."
• "Bu güçlü motor aracın performansını arttıracak."
• "Eski araba çok pahalı."
• "Yeni model araba çok konforlu."
• "Bu zor sınav çok zaman alacak."
• "Bu güvenilir ürün çok uzun süre dayanacak."
• "Bu sağlam ev çok uzun süre ayakta kalacak."
• "Bu ucuz ürün çok uygun fiyata satılıyor."
• "Bu pahalı eşya çok kaliteli."

Belgisiz Sıfatların Özeti
Belgisiz sıfatlar, dilbilgisinin bir üyesi olan sıfatların, ekler almadan kullanıldığı sıfat türüdür. Belgisiz sıfatlar, cümlede sözcük olarak kullanılırken, sıfatların isimleri özdeş olacak şekilde kullanılmalıdır. Belgisiz sıfatların örnekleri arasında; içi boş, yüksek sesli, yalnız, örnek, kül rengi, güzel, şaşırtıcı, uygun, güçlü, eski, yeni, zor, güvenilir, sağlam, ucuz ve pahalı yer almaktadır.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)