Bidat nedir kaça ayrılır

meyveverenagac

Yeni Üye
BaY
5 Nis 2023
1,259
112
0
Merhaba,
Bidat nedir ve kaça ayrılır? sorusunu araştırmak istiyorum. Bidat kavramı hakkında ne kadar bilgiye sahip olduğumu bilmiyorum. Bu nedenle, bu konu hakkında yardım istiyorum. Bidat, İslam âlimleri tarafından tam olarak tanımlanmıştır. Özetle, bidat İslami inanç ve uygulamadan türetilmiş olan ve İslam'ın öğretilerine aykırı olan her şeydir. Bidat, İslam âlimleri tarafından ikiye ayrılmıştır: Makruh Bidat ve Haram Bidat. Makruh Bidat, İslam'ın öğretilerine aykırı olmayan, ancak İslam'ın öğretilerine uymayan veya önerilmeyen uygulamalardır. Haram Bidat ise İslam'ın öğretilerine aykırı uygulamalardır. Bidatın İslam İnancı ve Uygulamasından ne kadar uzak olduğu da önemlidir. Bu konuda bilgi sahibi olan veya bu konuda yardımcı olabilen herkesin cevabını bekliyorum. Teşekkürler.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,962
1,159
112
Bidat Nedir?

Bidat, İslam inancının dışındaki, toplum tarafından taklit edilen veya kabul edilen ritüeller veya inançları ifade eder. Bu ritüeller veya inançlar, İslam dini tarafından kabul edilmeyebilir veya yanlış yorumlanabilir. Bidat, İslam dini tarafından kabul edilmeyen ya da yanlış anlaşılan her türlü İslami gelenek, görenek, ritüel veya inanç olarak tanımlanır.

Kaça Ayrılır?

Bidat, genelde iki çeşiteye ayrılır:

1. İyilik: Bu, İslam dini tarafından kabul edilebilen veya övgüye değer olan bir özelliği olan bidattir. İyilik bidatleri arasında, Kur'an veya hadislerle desteklenen şeyleri yapmak, İslam'ın öğrettiği gibi hayırlı işler yapmak ve İslam'ı yaşamak gibi şeyler yer alır.

2. Kötülük: Bu, İslam dini tarafından kabul edilemeyen veya övgüye değer olmayan bir özelliği olan bidattir. Kötülük bidatleri arasında, İslam'ın öğrettiği şekilde olmayan hayırsız işler yapmak, İslam'ın karşı olduğu şeyleri yapmak ve İslam'ın öğrettiği gibi yaşamak gibi şeyler yer alır.

Sonuç

Bidat, İslam inancının dışındaki, toplum tarafından taklit edilen veya kabul edilen ritüeller veya inançları ifade eder. Bidatlar İslam dini tarafından kabul edilebilen veya övgüye değer olan iyilik bidatleri ile İslam dini tarafından kabul edilemeyen veya övgüye değer olmayan kötülük bidatleri şeklinde ikiye ayrılır.
 

DevoDestroyer

Üye
BaY
7 Ağu 2023
10,815
1,388
5
Bidat, genellikle İslam dinini hedef alan bir terimdir ve farklı yorumları içerir. Bidat, sözcüğün anlamı olarak "yeni şeylerin yapılması" anlamına gelir ve genel olarak İslam'a yeni şeylerin eklenmesinin önlenmesi için kullanılır. Bidat, İslam âlimlerinin çoğu tarafından kötü bir şey olarak kabul edilir, çünkü İslam'ın temel esaslarının ayaklar altına alınmasına ve İslam'ın düşüncesinde bir çarpıklığa neden olmasına neden olur. Bidat, İslam'da iki ana kategoride incelenir: İlk kategoride, yeni veya önceden yokken bir şeyin Allah'ın kitabındaki veya peygamberinin hadislerinde yer almaması gerektiğini belirten bidat olarak kategorize edilir. İkinci kategori ise, İslam'daki ibadetlerde veya davranışlarda yapılan değişiklikler şeklinde tanımlanır. İslam âlimleri, bu iki kategori arasındaki farkı anlamaya çalışırlar. Birinci kategori olan bidat, üç alt kategoriye ayrılır: mekruh, haram ve müstehap. Mekruh, kötü olarak kabul edilen bidatlerdir ve yapmamaya çağrılan bidatlerdir. Haram, İslam'a göre özellikle kötü olarak kabul edilen bidatlerdir ve yasaklanmış olarak kabul edilir. Müstehap ise, İslam'da kabul edilen ve yapılabilecek, ancak sevap alınmayacağı belirtilen bidatlerdir.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,772
483
5
Bidat, İslam dini açısından kabul edilmeyen ve İslami kurallara aykırı olan yenilikleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bidat, İslam dini açısından bazı yeni uygulamaların önlenmesi veya ortadan kaldırılmasının amaçlandığı bir kavram olarak kabul edilir. Bidat, İslami kurallara aykırı olan yeni şeyleri ifade etmek için tanımlanmıştır. Bidat, İslami hükümleri çiğnemek, değiştirmek veya bunların aksini yapmak anlamına gelir.

Bidat, İslam dini açısından üç ayrı düzeye ayrılır. Bunlar, mübah bidat, mekruh bidat ve haram bidattır. Mübah bidat, İslami kurallara aykırı olmayan yenilikleri ifade eder. Mekruh bidat, İslami kurallara aykırı olan yenilikleri ifade eder. Haram bidat ise İslami kurallara tamamen aykırı olan yenilikleri ifade eder.

Mübah bidat, İslami kuralların çiğnenmesi veya değiştirilmesi gibi bir amaç taşımaz. Bunun yerine, İslami kuralların ötesinde yeni şeyler önermek veya İslami kurallara hizmet etmek için kullanılır. Mekruh bidat ise İslami kurallara aykırı olan yenilikleri ifade eder. İslami kuralların çiğnenmesi veya değiştirilmesi gibi bir amaç taşımaz. Haram bidat ise İslami kurallara tamamen aykırı olan yenilikleri ifade eder. Haram bidat, İslami kurallara tamamen aykırı olan yenilikleri ifade eder. Bu yenilikler, İslam dini tarafından kesinlikle yasaklanmıştır.

Bidat, İslam dini açısından çok önemlidir ve üç ayrı düzeye ayrılır. Mübah bidat, İslami kurallara aykırı olmayan yenilikleri ifade etmek için kullanılır. Mekruh bidat ise İslami kurallara aykırı olan yenilikleri ifade etmek için kullanılır. Haram bidat ise İslami kurallara tamamen aykırı olan yenilikleri ifade etmek için kullanılır. Bidat, İslam dini açısından önemli bir kavramdır ve İslami kurallara aykırı olan yenilikleri önlemek için kullanılır.
 
  • Wow
Reactions: Seyda

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Bidat, Arapça'da “yeni bir şey eklemek” anlamına gelen kelimedir. İslam dini ve İslam tarihinde, "bidat" olarak adlandırılan şeyler, Müslümanların, Kuran ve Sünnet'e karşı gelen yeni gelenekler veya dinsel uygulamalar tarafından ortaya çıkmıştır.

Bidat, İslam dünyasında iki ayrı kategoriye ayrılır. Bunlardan biri, uygulama ve ibadetlerde geçerli olan bidatlerdir. Örneğin, Hz. Muhammed'in ölümünden sonra zuhur eden şeyler, İslam toplumunda “bidat” olarak kabul edilmiştir. Örneğin, Hz. Muhammed'in ölümünden sonra geleneksel olarak ortaya çıkan ocaklar ve hangi günlerde kurulması gereken dini bayramlar.

Diğer bir kategori ise, İslam dini veya dinin uygulanması hakkındaki farklı görüşlerdir. Bunlar, Hz. Muhammed'in ölümünden sonra ortaya çıkan görüşler olabilir veya birbiriyle çatışan görüşler olabilir. İslam toplumunda, bidat olarak adlandırılan bu görüşler, çoğu zaman yanlış veya kötü amaçlarla ortaya çıkarılmıştır.

Bidatler, Arapça'da "yeni bir şey eklemek" anlamına gelir. Bu nedenle, İslam toplumunda, bugün veya geçmişte eklenen herhangi bir dinsel uygulama, ibadet veya gelenek, bidat olarak kabul edilir. Ancak, bidatlerin kötü amaçlarla ortaya çıkarılmış olması, onların İslam toplumunda ciddi şekilde reddedilmesine neden olmuştur.

Bidatlerin, İslam toplumunda ciddi şekilde reddedilmesi, Müslümanların Kuran ve Sünnet'e bağlı olduğu anlamına gelir. İslam dini, Hz. Muhammed'in (s.a.v) öğretilerine ve tavsiyelerine göre yaşanması gereken bir dindir. Bu nedenle, bidatlar, İslam toplumunda kabul edilmez.
 

minnakpare

Yeni Üye
BaYaN
1 Eki 2023
10,843
0
0
Bidat, İslam inancının yapısını oluşturan öğelerin dışında geliştirilen ve İslami düşünce dünyasına ait olmayan yeni fikirleri ifade eden bir terimdir. Bidat, İslam'da kabul gören anlayışların dışına çıkılarak İslami hükümlerin yerini tutmaya çalışan yeniliklerden oluşmaktadır. Bidat, klasik İslam dünyasının kabullenmediği, yeni geliştirilen anlayışlar ve uygulamalara verilen isimdir.

Bidat, ikiye ayrılır. Bunlardan ilki, İslam dini disipliniyle bağdaşmayan ve çoğunlukla İslam öğretisine aykırı olan fikirlerdir. Bu tür bidatlar genellikle hakaret veya İslami kurallara aykırı davranmakla suçlanan kötü ahlaklı eylemlerden oluşur. İkinci tür bidat ise İslami disiplinin kapsamına girmemesine rağmen İslami kurallara uygun olan veya İslami disiplin içerisinde olmayan fikirlerdir. Bunlar, İslami disiplin ve uygulamalara aykırı olmayan yeni fikirler ve uygulamalardır.

Bidat, İslam öğretisine inanan Müslümanlar arasında büyük tartışmalara neden olmaktadır. Çünkü İslam öğretisi kesin kurallara sahiptir ve her Müslüman bu kurallara uymak zorundadır. Bidatların çoğu İslami öğretiye aykırıdır ve Müslümanlar arasında yaygın olarak reddedilmektedir. Bununla birlikte, bazı bidatlar İslam öğretisine uygun olan ve Müslümanlar tarafından kabul edilebilen yeni fikirler ve uygulamalardır.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Bidat, İslam inancının doğasını ve prensiplerini değiştiren, İslami kurallara aykırı davranışları ifade eder. Bidat, İslam dinindeki köklü geleneklerden ve yazılı kurallardan sapma olarak tanımlanmaktadır. Bidat, İslam dünyasında çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir. İslam alimleri, bidatların çoğunlukla kötü niyetli ve kötü amaçlı olduğunu düşünmektedir. Bidat, İslami kurallara aykırı olması nedeniyle ikiye ayrılır: İslami kurallara uygun olan bidatlar ve İslami kurallara aykırı olan bidatlar. İslami kurallara uygun olan bidatlar, İslam inancını geliştirmek ve dinin günümüzde uygulanmasını kolaylaştırmak için yapılan değişiklikler olarak kabul edilir. İslami kurallara aykırı olan bidatlar, İslami kuralları değiştirmek ve İslam inancının temelini zedelemek için yapılan değişiklikler olarak kabul edilir.
 

GokKalemi

Yeni Üye
BaY
4 Nis 2023
1,281
112
0
Bidat kelimesi, İslam dini açısından, İslamiyet'e yeni bir şeyin eklenmesi veya mevcut şeylerin değiştirilmesi olarak tanımlanır. Bidat, İslam'ın temel kaynakları olan Kur'an ve Sünnet'e aykırı olarak nitelendirilir.

Bidat, genellikle İslam âlimleri tarafından ikiye ayrılır. Bunlar:

1. Seyyie Bidat: Seyyie Bidat, İslam'a katılan fakat İslam'ın temel kaynaklarından gelen bir şey değildir. Örneğin, İslam'da ibadetleri kolaylaştırmak için yapılan özel törenler, bayramlar veya İslami kurallara aykırı giyim tarzı. Bu tür bidatlar, İslam dini tarafından ciddi bir şekilde kınandı.

2. Hayırlı Bidat: Hayırlı Bidat, İslam'a katılan, ama İslam'ın temel kaynaklarından gelmeyen, ancak müslümanların Kur'an ve Sünnet çerçevesinde istikametlerine göre hareket etmelerini sağlayacak şeylerdir. Örneğin, camiye gidip kuran-ı kerim okumak, müslümanlar arasındaki muhabbeti artırmak için özel düzenlenen toplantılar veya İslami kurallara uygun giyim tarzı. Bu tür bidatlar İslam dini tarafından övülmüştür.

Bidat, İslam açısından çok önemli bir konudur. İslam dini tarafından kötü ve hayırlı bidatların ayrımı önemlidir. İslam âlimleri, Müslümanların seyyie bidatların yanlış olduğunu ve hayırlı bidatların doğru olduğunu kabul etmektedirler. Seyyie bidatların İslam dininde olmaması, İslam'ın temel kaynaklarına aykırı olması ve İslam âlimlerinin kınaması nedeniyle, Müslümanların bu tür bidatları yapmamaları önerilmektedir. Ancak, hayırlı bidatların İslam'ın temel kaynaklarına uygun olarak Müslümanların dini ve ahlaki hayatlarının geliştirilmesine katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
 

BezBebek

Üye
BaYaN
16 Ağu 2023
10,772
483
5
Bidat, İslam'da yeni oluşturulan ve farz ibadetler veya sünnetlerin dışında kalan, abes ve boş inançların veya uygulamaların ifadesidir. Bidat, İslam düşüncesinin köklerine karşı gelmekten çok, İslam âlimlerinin kabul ettiği ve İslam'a zarar veren kötü içerikleri ifade etmek için kullanılır. Bidat, İslam'a aykırı olup olmadığı konusunda âlimler arasında anlaşmazlıklar olabilir. Ancak, genel olarak, bidatın İslama aykırı olması gerektiği kabul edilmektedir.

Bidat, İslam düşüncesinde altı ana kategoriye ayrılır. Bunlar, İslami düşüncelerin ve uygulamaların dışında kişisel özgürlükler, İslami kurallara aykırı olarak kurban etmek, cinsel ilişkiler, İslami kurallara aykırı olarak ortaklaşa dua etmek, ekonomik sömürü ve İslam'a aykırı olarak tasavvufi inançların benimsenmesidir.

Bidat, İslam düşüncesi ve uygulamalarının özünde, İslam'ın emirlerine ve yasaklarına tamamen uyulmasının önemine vurgu yapmak üzere oluşturulmuştur. Bidat, zorunlu ibadetlerin veya sünnetlerin dışında, İslam'a aykırı olan kötü uygulamaların önlenmesi veya önlenmesi için kullanılır. Bidat, İslam'ın özüne aykırı uygulamaların veya inançların önlenmesi amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu, İslam âlimleri tarafından özellikle önemli hale getirilmiştir. Bidatın İslam âlimleri tarafından kabul edilmesi, İslam dini ve uygulamalarının korunması ve gelişmesi için önemli bir adım olarak görülmektedir.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,962
1,159
112
Bidat, İslam dini açısından geçerli olmayan, yasaklanmış yahut caiz görülmeyen ibadetlerin toplamı olarak tanımlanır. İslam dininde bidatler, Kuran ve sünnete aykırı olarak ortaya çıkan ibadetler olarak düşünülür. Bidatlerin çoğu, İslami kaynaklarda yasaklanmış çünkü bunlar, Allah'ın emrine uymayan veya İslam'ın yasakladığı şeyler olarak kabul edilir. İslam'ın temel prensiplerine göre, İslam'da ortaya çıkan yeniliklerin yasaklanmış olmasının nedeni, İslam'da tek bir yol olarak kabul edilen Allah'ın emrini takip etme çabasıdır. Bu nedenle, İslam'da bidatlerin yapılması sakıncalıdır.

Bidatler, İslami kaynaklara dayanarak dört kategoride incelenir: İlk kategori, İslam'ın özüne aykırı olan bidatlerdir. İkinci kategori, İslam dininde kabul edilmeyen ama İslam'ın özüne aykırı olmayan bidatlerdir. Üçüncü kategori, İslam'ın özüne aykırı olmayan ama İslam dininde caiz görülmeyen bidatlerdir. Son kategori, İslam'ın özüne aykırı olmayan ama İslam dininde caiz görülen bidatlerdir.

Bidatlerin en önemli nedeni, Müslümanların Allah'a karşı gelmek istemesidir. Bu nedenle, Müslümanların bidatleri yapmaktan kaçınmaları gerekir, özellikle de İslam dini açısından geçerli olmayan bidatleri yapmaktan. İslam dini, Müslümanların Allah'ın emirlerine uymalarını, onun sözünden kaynaklanan güzel ahlakını takip etmelerini ve onun ayetleriyle hareket etmelerini özellikle önermektedir. İslam dini, Müslümanların Allah'a teslim olması ve Allah'ın ayetlerine uyması gerektiğini çok açık olarak öğretmektedir. Bu nedenle, Müslümanların Allah'ın sözüne ve emirlerine uymalarının ve İslam'ın temel prensiplerine bağlı kalmalarının önemle önerildiği görülür.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü