Bilgisiz eş anlamı, "cehalet" olarak tanımlanır. Bilgisizlik, kişinin bilgi ve yetenekleri hakkında yeterli bilgisi olmaması ya da bu alanlarda yeterli derecede bilgisi olmamasıdır. Bilgisizlik, özellikle çocuklar ve gençler arasında çok yaygındır. Özellikle eğitimin yaygın olmadığı toplumlarda, çoğu kişinin bilgisizlikten muzdarip olması olasıdır.
Bilgisizlik, insanların hayatlarında çeşitli olumsuz etkilere neden olur. Özellikle eğitim alamayan insanlar, üretken olma yeteneklerini kaybetmekte ve çeşitli işleri yapmakta yetersiz kalırlar. Bu nedenle, eğitimin her insan için önemli olduğu açıktır. Eğitim, bilgisizlikten kurtulmanın tek yoludur. Eğitim, kişinin kültürünü, toplumun değerlerini ve diğer insanlarla ilişkilerini geliştirmesine yardımcı olur. Ayrıca, eğitim, insanların mesleki yeteneklerini geliştirmelerine ve daha karlı işler yapmalarına da yardımcı olur.
Bilgisizlik, insanların hayatlarının her alanında etkilerini gösterir. Bu nedenle, herkesin eğitim alma hakkına sahip olması çok önemlidir. Eğitim, insanların bilgilerini arttırmalarını ve daha üretken olmalarını sağlar. Bu nedenle, bilgisizlikten kurtulmak için eğitimin önemi her zaman önemlidir.