Bilirkişilik 5 Yıl Şartı Nedir?
Kalite ve standartların belirlenmesi, güvenilirliğin sağlanması ve güvenilir bir çalışma ortamının oluşturulması için bilirkişilik uygulaması, sağlık, güvenlik, çevre veya mali konularda uzmanlık gerektiren çıkarımlarda kullanılmaktadır. Bilirkişilik, uzmanlık ve tecrübe bazında karar verme ve öneri geliştirme için bir yöntemdir. Bu yöntem, genellikle ilgili alanda deneyimli ve yeterli bilgiye sahip olan kişiler tarafından uygulanır.
Bilirkişilik faaliyetlerinin kalite standardını sağlamak için, bazı ülkeler, bilirkişilik faaliyetlerini yürüten kişilerin en az 5 yılının sektöre ait olmasını gerektirmeye başlamıştır. Bu şart, bilirkişilik faaliyetlerini yürüten kişilerin özellikle bu alanda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmasını sağlamak amacıyla belirlenmiştir.
5 Yıl Şartı Uygulanan Ülkeler Nelerdir?
Bu şartı uygulayan ülkeler arasında İrlanda, Bulgaristan, Birleşik Krallık, İsviçre, İtalya, İspanya, Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Belçika, İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya, Portekiz, Yunanistan ve Romanya bulunmaktadır.
5 Yıl Şartını Sağlamak İçin Ne Yapılır?
5 yıllık şartı sağlamak için, kişinin çalışma alanının özelliklerini, mevcut durumunu veya aşağıdaki alanlardan herhangi birini kapsayacak şekilde çalışmalarının yürütülmesini belgelemelidir:
• Uzmanlık alanında çalışma
• Uzmanlık alanında eğitim
• Uzmanlık alanındaki araştırmalar
• Uzmanlık alanında yayınlar
• Uzmanlık alanındaki konferanslar
• Uzmanlık alanında yönetim veya denetim
• Uzmanlık alanında lisans veya patent sahibi olma
• Uzmanlık alanında deneyim kazanma
• Uzmanlık alanında konsültasyon
• Uzmanlık alanında teknik destek
• Uzmanlık alanında tasarım veya yazılım geliştirme
• Uzmanlık alanında başka konularda profesyonel faaliyetler
5 Yıl Şartının Avantajları Nelerdir?
5 yıllık şartının avantajları arasında, bilirkişilik faaliyetlerini yürüten kişilerin deneyimlerinin ve yeteneklerinin kontrol edilmesi, tecrübeli ve kalifiye kişilerin bilirkişi olarak görev alması, bilirkişilik faaliyetlerinin daha yüksek kalite standardının sağlanması ve çalışma ortamının güvenilirliğinin arttırılması bulunmaktadır.