Biliş, bilgisayar ve diğer teknolojik araçları kullanarak çözümlenen, çözülmesi gereken sorunlar veya görevleri ifade eden bir kavramdır. Biliş, çeşitli alanlarda uygulanabilir ve her alanın kendine özgü özellikleri vardır.
Biliş, bilgisayar kullanımının üç temel alanı olan veri, işlem ve raporlama gibi alanları kapsayan, verileri toplamak, işlemek ve raporlamak için kullanılan bir kavramdır. Verileri toplamak, işlemek ve raporlamak için kullanılan teknolojiler arasında veri madenciliği, veri tabanı yönetimi, veri analizi, veri görselleştirme, robotik, makine öğrenmesi ve diğer yenilikçi teknolojiler yer alır.
Biliş, aynı zamanda özel hedeflerin gerçekleştirilmesi için kullanılan bir kavramdır. Biliş yöntemleri, bilgi birikimini ve veri analizini kullanarak, üretilen değerlerin maksimize edilmesi veya hedeflenen sonuçların daha hızlı ve verimli bir şekilde elde edilmesi için kullanılır. Biliş, çoğu zaman işletmelerin rekabetçi avantaj elde etmelerine yardımcı olan kritik bir araçtır.
Biliş, ticari işletmeler, sağlık ve çevre, pazarlama ve ürün geliştirme, finansal işlemler ve diğer uygulamalar için kullanılabilir. Biliş, çeşitli sektörlerde ve çeşitli işlevlerde kullanılan etkili bir araçtır. Biliş, kurumsal gelişme, çalışma verimliliği, üretkenlik ve performansı arttırmak için çok önemlidir. Biliş, insanların çalışma şekillerini önemli ölçüde değiştirerek, iş etkileşimlerini geliştirmelerine ve daha verimli çalışmalar yapmalarına yardımcı olur.