Bireyselleşme ilkesi, bireylerin, toplumsal ve kurumsal konulara olan yaklaşımlarının, kendilerinin özgür iradeleri ile belirlenmesi anlamına gelir. Bireyselleşme ilkesi, kişinin kendisine ait kararları alabilmesini ve bu kararları uygulayabilmesini sağlar. Bireyselleşme ilkesi, insanların kendi değerlerini, potansiyellerini ve özel özelliklerini daha iyi anlamasını ve geliştirmesini sağlar.
Bireyselleşme ilkesi, özellikle eğitim alanında çok önemlidir. Öğrenci bireysel yaklaşımlarının özgürce öne sürülmesine izin verilirse, öğrencilerin öğrenme sürecine katılmaları, beyin fırtınası yapmaları ve görüş açılarını özgürce ifade etmeleri sağlanır. Öğrenciler, öğrenme sürecine katılımını sağlamak için, kendilerini geliştirmek ve kendi potansiyellerini keşfetmek için çalışır. Bireyselleşme ilkesi, özellikle öğrencilerin, özgüvenini arttırmak için önemlidir. Öğrenciler, kendilerini ifade etme ve kendilerini geliştirme özgürlüklerine sahip oldukları için özgüvenleri de artar.
Bireyselleşme ilkesi, toplumsal konulara yaklaşımda da önemli bir rol oynar. Toplumda, her bireyin görüşlerinin kabul görmesi ve değerlendirilmesi, bireyselleşme ilkesine dayanır. Bireyselleşme ilkesi, toplumdaki bireylerin farklılıklarını kabullenmesine ve bunları kabul edebilecek bir ortam yaratmasına yardımcı olur. Böylece, toplumdaki bireyler arasındaki güven, saygı ve anlayış artar.