Birleşik fiil cümlesi nedir örnek

CATA

Tanınmış Üye
BaY
7 Kas 2020
1,406
126
62
"Merhaba,
Birleşik fiil cümlesi nedir ve örnekleri nelerdir? Dilbilgisi konusunda çok zayıf olduğum için yardıma ihtiyacım var. Konu hakkında fikirlerinizi ve örneklerinizi lütfen paylaşır mısınız? Çok teşekkürler.

acitatlihayat

Moderator
Moderator
BaYaN
28 Kas 2020
22,316
1,256
112
Birleşik Fiil Cümlesi Nedir?

Birleşik fiil cümlesi, cümlenin anlamını tamamlayan ve cümleyi daha anlamlı hale getiren bir fiilin bütünü olarak tanımlanabilir. Birleşik fiil cümlesi, fiilleri bağlayan çeşitli kökleri, zamanları ve şekilleri içeren cümledir. Birleşik fiil cümlesi genellikle iki veya daha fazla cümleden oluşur ve bu cümleler arasında bir bağlantı vardır.

Birleşik fiil cümlesinde kullanılan en yaygın kökler şunlardır: etmek, olmak, yapmak, almak, vermek, bulmak, söylemek, çıkarmak, gitmek, koymak ve gitmek. Bu kökler ayrıca çeşitli fiillerin zamanlarını ve şekillerini de belirler. Örneğin, etmek fiilinin geçmiş zamanı etmiş olur, olmak fiilinin geçmiş zamanı olmuş olur ve yapmak fiilinin geçmiş zamanı yapmış olur.

Birleşik Fiil Cümlesi Örnekleri

Birleşik fiil cümlesi örnekleri aşağıda verilmiştir:

• O, arabayı almıştı.

• Ailesi onu ziyarete geldi.

• Onu koruyacağım.

• O, çok çalışmıştı.

• O, araba sürmeyi öğrenmişti.

• Onlar, beraber yemek yemişlerdi.

• O, arabayı tamir etmişti.

• Onu kurtarmaya gittik.

• O, ödevini tamamlamıştı.

• Onlar, beraber sinemaya gittiler.

Birleşik fiil cümlesi, konuşmamızı ve yazımızı daha anlamlı hale getirmek için kullanılan önemli bir gramer kaynağıdır. Bu cümleleri daha anlaşılır hale getirebilmek için köklerin zamanlarını ve şekillerini öğrenmek önemlidir.

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,069
1,031
15
Birleşik fiil cümlesi, bir cümlede birden fazla fiilin kullanılmasıyla oluşan cümle türüdür. Genellikle, bu cümleler eylemleri hikayeleştirmek için kullanılır ve bazı durumlarda bir tekil fiilden daha çok bilgi içerir. Birleşik fiil cümleleri, anlamının daha kesin ve etkileyici olmasını sağlamak için kullanılır.

Birleşik fiil cümleleri, iki veya daha fazla fiilin bir araya getirilerek oluşturulan bir cümle türüdür. Bu cümlelerde, fiiller birbirleriyle bir ilişki kurar ve aslında bir tekil fiilden daha fazla bilgi taşırlar. Örneğin, "Güneşin doğduğunu görmek" cümlesi, iki tekil fiil olan "görmek" ve "doğmak" fiillerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir cümledir.

Birleşik fiil cümleleri, anlamının daha kesin ve etkileyici olmasını sağlamak için kullanılır. Bu tür cümlelerin etkileyici olması, çoğunlukla eylemlerin hikayeleştirilmesini sağlayan üçüncü tekil fiilden kaynaklanır. Örneğin, "Gökyüzünde uçan kuşu izlemek" cümlesi, eylemin hikayeleştirilmesi için kullanılan "izlemek" fiilini içerir.

Birleşik fiil cümleleri, genellikle Edebiyat ve Şiirde kullanılır. Ancak, bu cümle türü, aynı zamanda konuşma dilinde de kullanılmaktadır. Bu cümleler, anlamının daha güçlü olmasını sağlamak için kullanılabileceği gibi, konuşma dilinde daha çekici ve etkileyici bir ifade oluşturmak için de kullanılabilir.

kadiristerse

Üye
BaY
10 Eyl 2023
12,495
678
5
Birleşik fiil cümlesi, bir fiilin çeşitli edatlar ile birleştirilerek meydana getirilen bir cümledir. Birleşik fiil cümlesi, çoğu zaman özne veya yüklem olarak adlandırılan iki veya daha fazla fiilden oluşur ve farklı türleri bulunur. Türkçe'de, en sık kullanılan birleşik fiil cümlesi, 'yapımcılık' fiilleridir. Yapımcılık fiilleri, belli bir eylemi gerçekleştirmek amacıyla yapılan eylemleri ifade etmek için kullanılır. Örneğin, "çiçekleri sulamak" ya da "kitap okumak" gibi.

Birleşik fiil cümleleri, fiilin öznesiyle birlikte kullanıldığında yan cümleler oluşturabilir. Bu tür cümleler, fiilin öznesiyle bağlantılı cümlecikler oluşturmak için kullanılır. Örneğin, "Ben çiçekleri suladım" ya da "O kitap okudu" gibi.

Birleşik fiil cümleleri, kullanılan edatlara göre değişik türleri bulunur. Bu edatlar, fiilin öznesi ile bağlantısını, eylemin ne zaman gerçekleştiğini ve kimin gerçekleştirdiğini belirtmek için kullanılır. Örneğin, geçmişte gerçekleştiğini belirtmek için geçmiş zaman edatları ile kullanılırken, şimdi veya gelecekte gerçekleştiğini belirtmek için gelecek zaman edatları ile kullanılır.

Birleşik fiil cümleleri, Türkçede oldukça sık kullanılan cümle yapılarından biridir. Bu tür cümleler, özellikle konuşma dili için önemli bir araç olarak görülür. Birleşik fiil cümleleri, Türkçe'de fiilin öznesi ile birlikte kullanıldığında daha kolay anlaşılabilen cümleler oluşturmak için kullanılır.

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Birleşik fiil cümlesi, iki veya daha fazla fiilin, aynı zamanda birbirleriyle ilgili olduğu ve birbirlerini tamamladığı bir cümle türüdür. Genellikle, bir zarf veya bağlaçla başlayan veya sona eren bir cümle olur. Birleşik fiil cümleleri, tek fiil cümlelerinden daha fazla anlam ve komplekslik içerir.

Birleşik fiil cümleleri, tek fiil cümlelerinden daha çok anlam ve komplekslik taşır. Bu cümleler, iki veya daha fazla fiilin, aynı zamanda birbirleriyle ilgili olduğu ve birbirlerini tamamladığı bir cümle türüdür. Birleşik fiil cümlelerinin daha çok anlam taşıdığının sebebi, tek fiil cümlelerinin kısa ve basit olmasından kaynaklanır. Birleşik fiil cümleleri genellikle bir zarf veya bağlaçla başlar veya sona erer. Bu cümle türü, iletişimin daha kompleks bir biçimde ifade edilmesini sağlar. Örnek olarak, “Öğleden sonra bahçede oturup kitap okudu” cümlesi birleşik fiil cümlesidir. Bu cümlede, “oturmak” ve “kitap okumak” kelimeleri, aynı anda gerçekleşen iki farklı eylemin ifadesidir.

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Birleşik fiil cümlesi, bir yüklem ve birden çok yardımcı fiilin bir araya gelmesiyle oluşan bir cümledir. Örnek olarak, "Gitmek istiyordum" cümlesi bir yüklem olarak "istiyordum" ve yardımcı fiil olarak "gitmek"in bir araya gelmesinden oluşur. Birleşik fiil cümleleri genellikle cümleyi daha dinamik kılar ve anlamını zenginleştirir.

MaviGozluAli

Yeni Üye
BaY
13 Ağu 2023
10,485
517
0
Birleşik fiil cümleleri, iki veya daha fazla fiili içeren cümlelerdir. Türkçe dilinde birleşik fiil cümlesi örnekleri şunlardır:

1. Ali gidip okul kitaplarını almaya gitti.

2. Çocuklar parka giderek oynadılar.

3. Ders çalışmaya başladım ve zorlukları aşmaya çalıştım.

4. Sınıfta konuşurken arkadaşlarımız gülmeye başladılar.

5. İlk gün okula gidip arkadaşlarla tanışmaya çalıştım.

6. Gün boyunca çalıştım ve konuları öğrenmeye çalıştım.

7. Öğretmenimiz bize dersleri anlatmaya başladı.

8. Çocuklar hayatlarına yön vermek için çaba göstermeye başladılar.

Birleşik fiil cümleleri, daha çabuk anlaşılır ve anında kavranır. Bu nedenle, eğitim alanında öğrencilerin dikkatini çekmek için birleşik fiil cümleleri kullanılır. Birleşik fiil cümleleri öğrencilere, neyi, nasıl yapmaları gerektiğini hızlı ve kolay bir şekilde öğretir.

poam

Üye
BaYaN
26 May 2023
1,293
121
17
Birleşik fiil cümlesi, bir fiil veya fiille birlikte kullanılan yardımcı fiillerden oluşan cümlelerdir. Örneğin, “I have been eating” (Yemek yiyorum), “I will have been playing” (Oynamış olacağım) gibi. Birleşik fiil cümleleri, konuşma ve yazıda özellikle kullanışlıdır; çünkü bu tür cümleler, fiillerin ne zaman gerçekleştiğini anlatmamıza yardımcı olur.

Birleşik fiil cümleleri, temel fiil ve yardımcı fiillerin arasındaki ilişkiyi göstermek için kullanılır. Temel fiil, cümlede önemli olan eylemi ifade ederken, yardımcı fiil ise bu eylemin zamanını gösterir. Örneğin, “I will have been playing” cümlesinde, ana fiil “play” olan eylemin zamanını gösteren “will have been” yardımcı fiili vardır.

Birleşik fiil cümleleri, genellikle geçmiş, şimdiki veya gelecek zaman kipiyle kullanılır. Örneğin, “I have been eating” cümlesi geçmiş zamana işaret ederken, “I am eating” cümlesi şimdiki zamana işaret eder. Ayrıca, “I will have been playing” cümlesi de gelecek zamana işaret eder.

Birleşik fiil cümleleri, Türkçe dilinde de kullanılır. Örneğin, “Yemek yiyordum”, “Oynamış olacağım” gibi. Türkçe cümlelerde, temel fiil ve yardımcı fiil arasındaki ilişkiyi göstermek için aynı kalıplar kullanılır. Örneğin, “Yemek yiyordum” cümlesinde, ana fiil olan “yemek yiyor olmak” eyleminin zamanını gösteren “ordum” yardımcı fiili kullanılır.

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,438
1,315
112
Birleşik fiil cümlesi, iki veya daha fazla fiilin bir araya gelmesiyle oluşan bir cümledir. Bu cümlelerin kullanımı, daha kısa ve anlaşılır bir cümle oluşturmak için önerilmektedir. Birleşik fiil cümlesi, çoğu zaman çatı fiili (yardımcı fiil) olarak kullanılan 'etmek, olmak, olabilmek, yapmak, görmek, çekmek, etkilemek, girmek, yükselmek, düşmek, doğmak, ölmek, kalkmak, gülmek, geri dönmek' ve diğer fiillerden oluşan bir cümledir.

Birleşik fiil cümlesi, anlaşılır bir şekilde ve kısa bir cümleyle, bir fiilin nasıl gerçekleştiğini ve ne anlama geldiğini açıkça ifade eder. Örneğin, "Çocuk parka koştu," birleşik fiil cümlesidir. Bu cümlede, çocuğun parka koşan hareketini tanımlamaktadır. Bir başka örnek olarak, "Tom oturup kitabı okudu," cümlesi de birleşik fiil cümlesidir. Bu cümle, Tom'un kitabı okumasını özetler.

Birleşik fiil cümlesi, cümlenin çok fazla kelimeye ihtiyacı olmadan anlaşılır bir şekilde ifade edilmesini sağlar. Aynı cümleyi tek başına fiiller olarak kullanmak yerine, birleşik fiil cümlesi olarak kullanmak, daha kısa ve daha anlaşılır bir cümle oluşturur.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)