Bitüm astar, karayollarında ve havaalanlarında kullanılan, genellikle beton veya asfalt tabanlara uygulanan, sağlamlaştırıcı ve düzeltici bir malzemedir. Bitüm astar, asfalt veya bitümün karışımının beton yüzeye uygulanmasıyla elde edilir. Bitüm astar, üzerindeki trafik ve hava koşullarına dayanıklı ve mukavemetli bir yüzey tabakası oluşturmak için kullanılır. Bitüm astarlar, beton veya asfalt tabanlardaki kırılmaları önlemek veya gidermek için genellikle kullanılır.
Bitüm astarın özellikleri, kullanılan bitüm ve asfalt karışımının tipine ve bileşimine bağlıdır. Bitüm astar malzemesi, çoğunlukla bitüm, kum, çakıl taşı veya kırılmış taş karışımından oluşur. Bitüm astarlar, düşük ısıl genleşme özelliğine sahip olmaları nedeniyle çeşitli ısıl koşullara dayanıklıdır. Bitüm astar, beton yüzeyin kırılmalarını önlemek için, hava koşullarına dayanıklı olmalıdır. Bitüm astar, beton yüzeyin su geçirimsizliğini ve kullanım ömrünü uzatmak için kullanılır. Bitüm astarlar, asfalt veya bitümün külleri ile karıştırılmış sıcak bitüm karışımından oluşur. Bitüm astar, yüzeyin durulması ve kabuklanmasını önlemek için, çeşitli hava koşullarına karşı koruma sağlar.
Bitüm astar uygulaması, tabanın temizlenmesi ve temizlenen tabana özel bir cila uygulanmasından sonra başlar. Ciladan sonra, karışıma sıcak bitüm eklenir ve tabana uygulanır. Bitüm astar uygulaması, tabanın sıcaklığına ve bitüm karışımının yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Bitüm astar, tabana uygulandıktan sonra, tabanın üzerine serilen kum veya çakıl taşı katmanı ile yüzeyin düzeltilmesi için kullanılır. Bitüm astar uygulamasının bitmesiyle, beton tabanın yüzeyinde sert ve dayanıklı bir zemin oluşmuş olur.