Bitüm Nedir?
Bitüm, bitümlenmiş malzemelerin genel adıdır. Bitüm, çoğunlukla petrol ürünlerinden elde edilen sıvı veya katı kökenli bir maddedir. Bitüm, çözünürlük, viskozite, kıvam, kimyasal karışım, yapışma özellikleri ve kolay uygulanabilirliği gibi özel özelliklere sahiptir.
Bitüm Ne İşe Yarar?
Bitüm, yüzeye dökülerek uygulanır ve kırılgan alanları onarmak, koruma sağlamak, ses yalıtımı yapmak veya suya dayanıklı bir zemin oluşturmak gibi çeşitli amaçlar için kullanılır. Bitüm, asfalt üretiminde, beton ve çimento harcı ile harçlama, yol ve çevre koruma, köprü ve bina inşaatı gibi çeşitli alanlarda kullanılır. Bitüm, özellikle cadde ve yol inşaatında kullanılan yüksek sıcaklık, yağmur, buzul ve kar gibi olumsuz hava şartlarına karşı dayanıklılık sağlamak için kullanılır. Bitüm, çok yönlü bir malzeme olmasının yanı sıra, su geçirmezlik, çatlakları önleme ve yüzey koruma gibi özellikleri nedeniyle de çok önemlidir. Bitüm, yüzeylerdeki çatlakları önlemek ve koruyucu bir tabaka oluşturmak için de kullanılır.
Bitüm Kullanım Alanları
Bitüm, çoğunlukla inşaat, havacılık ve endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Bitüm, cadde ve yol inşaatındaki alanların korunması, çözünürlük ve uygulanabilirlik özellikleri nedeniyle sıklıkla kullanılır. Bitüm, suya dayanıklı çatlakları önlemek ve yüzey koruma sağlamak için de kullanılır. Bitüm, havacılık sektöründe de kullanılır. Bitüm, uçakların gövde ve kanatlarının güçlendirilmesi ve bakımı için kullanılır. Bitüm, ayrıca çeşitli endüstriyel uygulamalarda da kullanılmaktadır. Bitüm, kimyasal, petrokimyasal ve petrol endüstrisi gibi çeşitli alanlarda kullanılır.
Bitümün Avantaj ve Dezavantajları
Bitümün kullanımı, bazı avantajların yanı sıra bazı dezavantajları da beraberinde getirir. Bitümün avantajları arasında; suya dayanıklılık, çatlakları önleme ve yüzey koruma, uygulama kolaylığı, kırılgan alanların onarımı ve ses yalıtımı yapma gibi özellikleri sayılabilir. Bitümün dezavantajları arasında ise, kimyasalların emilme potansiyeline sahip olması, uygulanan bitümün yağmur ve sıcaklık değişimlerine karşı dayanıklı olmaması ve bitümün kötü hava koşullarına karşı dayanıklı olmaması sayılabilir.