Bitümlü karışım, asfalt asfaltın kullanımı için özel olarak formüle edilen bir karışımdır. Genellikle karayolu yolu ve park yollarının alt yapısının oluşturulması için kullanılır. Bitümlü karışım, bitüm ve diğer malzemelerden oluşur. Bitüm, kömür, petrol veya doğal gazdan elde edilen bir sıvıdır. Bitüm, bitümlü karışımın sıvı bileşenidir. Bitümlü karışımın diğer bileşenleri, diğer malzemeler arasında çakıl taşı, kum, tuzlu kum, kireç ve tuğla gibi malzemelerdir. Bunların tümü, bitümün yapıştırıcı ve sızdırmazlık özelliklerinin arttırılması için kullanılır.
Bitümlü karışım, genellikle basınç altında ısıtılır. Bu ısının etkisiyle, bitüm malzemelerinin karışımı eriyerek kayma kabiliyetini arttırır. Bu nedenle, bitümlü karışım uzun süre dayanıklılık gösterir ve hava koşullarına karşı dayanıklılık sağlar. Bitümlü karışım, genellikle karayolu yapımında kullanıldığından, çeşitli yükseklik ve şekillerde kullanılabilir. Bitümlü karışımlar, tek tabakalı veya çok tabakalı olarak uygulanabilir. Tek tabakalı bitümlü karışım, genellikle karayolu yapımında kullanılırken, çok tabakalı bitümlü karışım ise köprü ve tünel konstrüksiyonunda kullanılır.
Bitümlü karışım, tasarım ve konstrüksiyonun her aşamasında kullanılır. Bitümlü karışımın kalitesi, karayolu yolunun güvenilirliği ve kullanım ömrü için önemli rol oynar. Doğru bitümlü karışım seçimi, yolun kalitesini arttıracak ve güvenilirliğini sağlayacaktır.
Bitümlü karışım, kısa sürede kurulabilen, fazla maliyet gerektirmeyen ve uzun ömürlü olan bir yapı malzemesidir. Bitümlü karışım, yüksek dayanıklılık ve sertlik sağlar ve hava koşullarına dayanıklıdır. Bitümlü karışım, ayrıca karayolu yolu ve park yolları için güvenli, uzun ömürlü ve dayanıklı bir yapı malzemesidir.