Boşboğaz ne demek TDK Sözlük

Gecko

Tanınmış Üye
BaY
27 Şub 2022
1,414
147
62
Merhaba arkadaşlar! Bir arkadaşımın boşboğaz kelimesinin ne demek olduğunu bana söylediğini duydum ve hızlıca TDK Sözlük'e baktım. Ancak bu kelime ne anlama geldiğini yazmıyordu. Bu yüzden buraya gelerek sizden yardım istemek istiyorum. Boşboğaz ne demek? TDK Sözlük'te bu kelimenin ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. Ayrıca, bu kelime ile ilgili ek bilgiler de paylaşmak isterim. İnternette bu konu hakkında daha fazla bilgi edinebilir miyim? Sizden ricam, boşboğaz kelimesinin TDK Sözlük'teki anlamını ve ek bilgileri paylaşmanızdır. Çok teşekkür ederim.
 
  • Wow
  • Angry
Reactions: Aynur and Sevim

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
21,959
1,315
112
Boşboğaz Ne Demek TDK Sözlük?

Boşboğaz, Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğünde çoğunlukla kötü anlamda kullanılan bir sözcüktür. Boşboğaz, kendisini daha önce hiç duymadığı bir konu hakkında konuşan, üstüne güvenen, ama aslında bilgisiz olan, kendi konuşmalarından sonra gülünç duruma düşen kişiye denir. Boşboğaz kelimesi, Türkçe kökenli bir sözcük olup, eski Türkçe'de "boş sözler söylemek" anlamına gelmektedir.

Boşboğaz, TDK Sözlüğü'nde "gülünç duruma düşen, bilgisiz olan konuşucu" şeklinde tanımlanmaktadır. Boşboğazın özellikleri arasında, kendisine güveni olmadan özgüvenli ve üstün görünen kişi, konuşmalarında çelişki veya yanılgılar içeren kişi, konuşmaları çok kaba veya komik olan kişi sayılabilir.

Boşboğazın Uyarıcı Özellikleri

Boşboğazın en çarpıcı özelliği, gülünç duruma düşmesini sağlayan konuşmalarıdır. Boşboğazlar, konuşmalarında kendi konularının dışına çıkarlar ve çoğu zaman konuştukları konular hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarından, konuşmalarında çelişki ve yanılgılara yol açarlar. Boşboğazlar, konuşmalarında çok kaba veya komik olabilecek şekilde ifadeler kullanabilirler.

Boşboğazın Etkileri

Boşboğazlar, etrafındaki insanlar tarafından gülünç duruma düşürülmekten çok, etrafındaki insanların kendileri hakkında genel olarak düşüncelerinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir. Boşboğazlar, konuşmalarında çok kaba veya komik sözler kullanabildikleri için etrafındaki insanların kendilerine karşı olumsuz duygular beslemesine neden olabilirler. Boşboğazların konuşmaları, çoğu zaman etrafındaki insanların kendileri hakkındaki olumsuz düşüncelerini güçlendirebilir.

Boşboğazlara karşı önlem almak, etrafındaki insanların olumsuz düşüncelerini hafifletmek için önemlidir. Boşboğazlar, konuşmalarında kendilerine güvensizlik duymadan özgüvenli bir şekilde konuşmaları gerektiğini anlayarak, konuşmalarının içeriğini daha iyi kontrol edebilirler. Boşboğazlar, konuşmalarında çok kaba veya komik sözler kullanmadan konuşmalarını daha özenli bir şekilde sürdürebilirler.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Boşboğaz, konuşkan, çok konuşan veya açık sözlü olan kişi anlamına gelir. Boşboğaz, konuşkanlığının farkında olmayan veya herkesin dikkatini çekmek için konuşmaya devam eden kişiye verilen bir sıfat olarak da kullanılır. Boşboğazlar, konuşmayı seven veya söyledikleri şeylerle diğerlerini eğlendirmek isteyen kişilerdir. Konuşmaları günlük yaşamlarındaki olaylar ve komik olaylar hakkında olabilir. Boşboğazlar, sözlerini söylerken konuşma veya anlama yetenekleri olmayan kişilere benzemez. Bu yetenekleri, konuşma alışkanlıkları ve komik anlarıyla diğerleri tarafından eğlendirir. Boşboğazlar, zaman zaman ne söyledikleri hakkında endişelenebilirler, ancak genellikle kendileri gibi düşünen ve onları anlayan insanlarla çevrelerini oluştururlar.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Boşboğaz, bir kişinin konuşma yeteneği olmayan veya konuşma yeteneği olmasına rağmen ilgisiz ya da anlamsız konuşmalar yapan kişi anlamına gelir. Boşboğazlık, kişinin konuşma yeteneği olmasına rağmen konuşma tarzından dolayı ortaya çıkan bir özelliktir. Boşboğazlar, anladıkları konular hakkında ilgisiz veya anlamsız konuşmalar yapabilir veya konuşmaktan çok konuşmaktan hoşlanabilirler. Boşboğazlık, bir kişinin konuşma veya kendini ifade etme yeteneğinin yetersizliklerinden kaynaklanabilir. Bununla birlikte, boşboğazlık, eğitim veya sosyal becerilerin yetersizliğinden de kaynaklanabilir. Boşboğazlık, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi psikolojik durumların da bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Boşboğazlık, her yaştan insanı etkileyebilir ve kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyebilir.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Boşboğaz, Türkçe dilinde kötü niyetli, sahtekâr, aldatıcı, dalkavukluk yapan veya kendini önemli gösteren kişi anlamına gelir. Boşboğaz, aslında kullanılan dilin boşluğundan dolayı bu adı almıştır. Boşboğaz, kendisini önemli göstermek ve başkalarını aldatmak için konuşur ve konuşmasını yalancı sözlerle, kişinin kendi yararına çevirmek için kullanır. Boşboğaz, gerçekte olmayan bir durumu gerçek gibi sunabilir veya başkalarının söylediklerini kendisi olarak kullanabilir. Boşboğaz, aynı zamanda başkalarının önemli gördükleri konular üzerine konuşmalar yaparak kendini önemli göstermeyi veya başkalarını yanıltmayı hedefler.

Boşboğazlar, aldatıcı ve sahtekâr olmalarının yanı sıra, çok konuşkan ve çok sözcük kullanarak konuşurlar. Boşboğaz, konuşurken çok konuşur ve konuşmalarının çoğu boş ve anlamsızdır. Boşboğaz, konuşmalarında haksız veya yanlış bilgileri kullanabilir veya haksız yere başkalarını suçlayabilir. Boşboğaz, konuşmalarında yalan söyler ve başkalarının sözlerini kullanarak kendini ön plana çıkarmaya çalışabilir. Boşboğazlar, konuşmalarında kendilerini önemli veya üstün göstermeye çalışırlar.

Boşboğazlar, toplumda çoğu zaman kötü bir algıyla karşılaşır. Boşboğazların, başkalarının duygularını veya özgürlüklerini hiçe sayarak konuşmaları veya davranışları arasındaki farkı fark etmemeleri nedeniyle, insanlar tarafından olumsuz olarak algılanırlar. Boşboğazlar, insanların zamanını veya kaynaklarını israf etmeleri nedeniyle, insanlar tarafından bazen kötü niyetli olarak görülürler. Boşboğazların, başkalarını kandırmaları veya aldatmaları nedeniyle, insanlar tarafından çoğu zaman kötü niyetli olarak algılanırlar.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Boşboğaz, konuşmada özgün fikirlerin ve düşüncelerin olmaması anlamına gelen bir sözcük olarak tanımlanır. Boşboğazlar, konuşma sırasında kendileri için faydalı olmayan sözleri kullanırlar veya başkalarının sözlerini tekrar ederler. Genellikle, bu tür insanların konuşmalarının çok kısa ve öz olmadığını görebilirsiniz.

Boşboğazlar, çoğu zaman kendilerini dinleyenleri sıkabilir veya can sıkabilir. Çünkü bu kişiler konuşma sırasında çoğu zaman özgün düşünceleri olmadığı için, dinleyicileri sıkıcı veya sıkıntı verici bulmaya meyillidir. Boşboğazlar, konuşmalarında özgün olmalarının yanı sıra, başkalarının söylediği şeyleri de açıkça anlamaları gerektiğini anlamaları gerekir. Aksi takdirde, konuşmalarının anlamsız olmasına veya anlaşılmaz olmasına neden olacaktır.

Boşboğazlar, konuşma sırasında etkili bir dinleme becerisine sahip olmalıdır. Böylece, konuşmalarının anlaşılmasını ve karşı tarafa mantıklı bir şekilde cevap vermelerini sağlayacaktır. Boşboğazlar, konuşmalarının anlaşılmasını ve konuşma becerilerinin gelişmesini sağlamak için çaba göstermelidir. Bu, onların konuşmalarının anlaşılır olmasını ve iletişim becerilerinin gelişmesini sağlayacaktır. Boşboğazlar, konuşmalarında özgün fikirleri kullanmalı ve konuşma sırasında kendilerini ifade etmelidir.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Boşboğaz, kişinin konuşmasının boş ve anlamsız olduğu anlamına gelen bir deyimdir. Boşboğaz, konuşan kişinin konuşma yeteneğinin yetersiz olması nedeniyle, bir konuşma esnasında önemsiz, anlamsız ve uzun süreli konuşmalara başvurmasıdır. Boşboğaz, çoğu zaman konuşan kişinin konuşma yeteneğinin geliştirilmesi gereken bir durum olarak görülmektedir. Konuşma yeteneğinin geliştirilmesi, kişinin konuşma tarzının daha etkili hale gelmesi ve konuşmalarının daha kısa ve anlamlı olmasını sağlar. Boşboğaz, bir konuşmanın etkisizliğinin, konuşan kişinin özgüven eksikliği veya konuşma yeteneğinin geliştirilememesi gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durumun önüne geçmek için, konuşan kişinin konuşma yeteneğinin geliştirilmesi gerekir. Bunun için, kişinin konuşma yeteneğini geliştirmek için çeşitli eğitimler alması ve düzenli olarak konuşma etkinliklerine katılması önerilmektedir.
 

tosunami

Yeni Üye
BaY
30 Eyl 2023
6,011
0
0
Boşboğaz, “konuşmaya yeteneği olmayan, sözlerinin anlamsız ve anlamsız olduğu, çoğu kez boş laflarla konuşan” kişi anlamına gelir. Boşboğazlar, konuşmalarında düşüncelerini anlamlı şekilde ifade edemezler ve anlaşılamayan konuşmalar yaparlar. Boşboğazlar, konuşmalarında mantıklı ve anlamlı cümleler kurmazlar, yerine geçersiz ve anlamsız kelimeler kullanırlar. Boşboğazlar, konuşmaları sırasında, çoğu kez, başka insanların anlayamayacağı şekilde konuşurlar ve yanlış anlaşılmalar oluştururlar.
 

HeLLDoRaDo

Moderator
Yetkili
Moderator
BaY
4 Nis 2023
21,496
1,159
112
Boşboğaz, Türkçe dilinin kullanımında, bazı konularda boş konuşan veya boş laflar etme eğiliminde olan kişiye verilen bir isimdir. Boşboğazlık, aslında kişinin konuşmasının özüne indirgenemeyecek kadar büyük bir boşluk içerdiği anlamına gelmektedir. Boşboğazlık, genellikle konuşan kişinin öznel görüşlerini karşı tarafa aktarmayı amaçlamasına rağmen gerçekte konuşma kabiliyeti kısıtlı olan kişiler için özellikle tanımlanır. Boşboğazlık konuşma yeteneğinin olmamasından çok, boş sözler veya anlamsız sözler söyleme eğiliminde olmaya odaklanıyor.

Boşboğazlık, genellikle yeterli bilgiye sahip olmamanın sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bu kişiler, konuşmalarının kapsam ve derinliği konusunda herhangi bir kontrolü olmadığından, çoğunlukla anlamsız veya boş konuşmalar yapmaktadırlar. Boşboğazlık, genellikle konuşulanların ciddiye alınmasının önüne geçen bir durum olarak görülür. Boşboğazların konuşmaları, dinleyicilerin gülmesini sağlamak veya onları çileden çıkarmak için kullanılmaktadır.

Boşboğazlık, kişinin konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmesine yardımcı olan bir konuşma terapisi ile tedavi edilebilir. Özellikle çocuklarda, boşboğazlığın, çocukların konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmek için gerekli olan becerileri öğrenmesini sağlayan bir yaklaşım olarak görülmesi önerilmektedir. Ayrıca, boşboğazlık arasında önemli faktörlerin arasında çevresel faktörlerin varlığının da olduğu unutulmamalıdır. Bu faktörler, çevresel baskılar ve davranışlar, ailevi tutumlar ve ebeveynlerin çocuklara karşı tutumlarıyla ilişkilidir.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,993
1,345
112
Boşboğaz, kişinin söylediklerinin önemi olmadan, karşısındaki kişiye karşı gereksiz ve anlamsız konuşmalar yapması ya da konuşmalarına anlam veremediğimiz ifade ve cümleler kullanması olarak tanımlanır. Boşboğazlık, kültürel ortamların içinde gelişen ve sürekli değişen bir kavramdır. Boşboğazlık, karşımızdaki kişiye karşı saygısızlık içerir ve iletişimi olumsuz yönde etkileyebilir. Boşboğazlık, karşımızdaki kişiyi üzme veya gücendirmeyi amaçlayan kötü davranışların özünü oluşturmaktadır.

Boşboğazlık, genellikle çevremizde yaşamanın ve birlikte yaşamaya çalışmanın önemli bir parçasıdır. Çünkü boşboğazlık, konuştuğumuz kişinin zamanını israf etme, onun için yapılabilecek önemli işleri ertelemek ya da konuşma tarzımızla onu rahatsız etmek gibi davranışları içerir. Ayrıca, boşboğazlık, konuşma sırasında karşımızdaki kişinin konuşmalarını dinlemeyi ya da karşılıklı konuşma yapmayı küçümsemek gibi davranışları da içerir. Boşboğazlık, kişinin kendinden başkasının duygularını ve zamanını göz ardı etmesi anlamına da gelir.

Boşboğazlık, çoğu zaman kasıtlı olarak yapılmaz ve bu tür davranışların nedenleri çok farklı olabilir. Boşboğazlık, kişinin konuşma tarzında, cümle kurma şeklinde ya da söylenenlerin anlaşılmamasından kaynaklanabilir. Boşboğazlık, kişinin konuşma tarzının farklı bir dilden gelen birinden farklı olmasından kaynaklanabilir. Aynı şekilde boşboğazlık, kişinin çevresindeki kişileri anlamadan, konuşmayı anlamayan veya anlamadığını düşünerek konuşmayı sürdürmesinden ya da söylediklerinin karşısındaki kişiye anlamsız gelmesinden kaynaklanabilir.

Boşboğazlık, eğitimcilerin önemli bir konusu olarak görülmektedir. Eğitimciler, boşboğazlığı önlemek için çeşitli teknikler geliştirmektedir. Örneğin, eğitimciler boşboğazlığı önlemek için konuşmalarını daha kısa tutmaya, konuşmayı daha iyi organize etmeye ve konuşma sırasında özellikle d
 

Nisa

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
310
0
0
Boşboğaz, bir kişinin konuşurken anlamaya dayanıksız veya anlamsız sözler söylemesi anlamına gelir. Boşboğaz, konuşurken herhangi bir konuda seçici olmamaktan kaynaklanan, konuşmayı kolaylaştırmak için boş laflar söyleyen kişiye denir. Boşboğazlar, konuşmalarına anlam katmak yerine, konuşmalarının anlaşılmaz ve düzensiz olmasına neden olurlar. Boşboğazlar, konuşmalarıyla karşılarındakileri kafalarını karıştırır ve çoğu zaman konuşmaktan sıkılıp uzaklaşırlar. Boşboğazlar, konuşurken çok fazla konuşarak, konuşma sırasında söyledikleri sözlerin anlamsız olmasından dolayı, karşılarındakileri sıkıcı duruma sokarlar. Boşboğazlar, konuşmalarının anlamsız olmasından dolayı, karşılarındakilerin kendileriyle ilgili konuşmalarının önüne geçerler.
 

Sule

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
299
0
0
Boşboğaz, bir kişinin konuşmasında çok fazla anlamsızlık veya konuşmanın sağlıklı bir şekilde ilerlemeyecek şekilde uzun ve gereksiz konuşmalarının söylenmesine verilen isimdir. Bu durum, kişinin konuşma yeteneği veya özelliklerinin yetersiz olduğu anlamına da gelebilir. Boşboğazlık, herhangi bir grup içerisinde konuşma sırası gelen kişinin bir konu hakkında anlaşılır ve etkili bir biçimde konuşmamasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Boşboğazlık, kişinin konuşmasında konu hakkında duyduklarını, gördüklerini veya hayal edebildiklerini anlatamamasından kaynaklanır. Boşboğaz kişi, kendisiyle ilgili herhangi bir konuda konuşmakta zorlanır ve konuşmakta çok dikkatsizdir. Boşboğazlık, genellikle konuşma yeteneğinin yetersiz olduğu zamanlarda veya grup konuşmalarının gerektirdiği zamanlarda daha fazla görülür. Boşboğazlığın önemli bir etkisi vardır; insanların etkileşimlerinde boşboğazlık başarısızlığın veya çatışmanın önlenemeyen bir nedenidir. Boşboğazlığın önlenmesi için, kişinin konuşma yeteneğini geliştirmesi ve grup konuşmalarına daha başarılı bir şekilde katılabilmesi gereklidir. Grup konuşmalarının etkili bir şekilde yürütülmesi için, her bir grup üyesinin konuşma becerilerini geliştirmeleri ve dikkatli bir şekilde sözcük seçimlerini yapmaları gereklidir. Bununla birlikte, boşboğazlığın önlenmesi için, kişilerin sözcüklerini ve cümlelerini dikkatli bir şekilde seçmeleri ve konuşmalarının anlaşılır ve etkili olmasına özen göstermeleri gerekir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü