Bühtan ne demek TDK

kizingucu

Yeni Üye
BaYaN
8 Nis 2023
1,323
100
0
Merhaba herkese,

Bühtan kelimesinin TDK tarafından ne anlamda kullanıldığını öğrenmek istiyorum. Bühtan kelimesinin anlamı hakkında araştırmalar yaptım ama açıkça anlam veremediğim için size danışmak istiyorum.

Bühtan kelimesi ne anlama geliyor? TDK tarafından kullanılan anlamı nedir? Acaba Türkçe'de bühtan kelimesinin başka bir anlamı da var mı?

Yukarıdaki sorularıma cevap verebilir misiniz lütfen? Bühtan kelimesinin TDK tarafından ne anlamda kullanıldığını ve başka anlamlarının olup olmadığını öğrenmek için çok merak ediyorum.

Herkese teşekkür ederim ve yardımınız için size sonsuz şükranlarımı sunarım.
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Bühtan Ne Demek TDK Hakkında

Kelime Bühtan TDK'de (Türk Dil Kurumu) "söylenen sözün karşılığında verilen söz" olarak tanımlanmıştır. Bir bühtan, söylenen sözün bir karşılığı olarak kabul edilir ve bu sözün karşılığında verilen sözde, karşı tarafı bağlayıcı bir taahhüd olarak kabul edilir. Bu karşılıklı taahhüdlerin karşılıklı olarak korunması, zamanının ve mekanının düzenlenmesi, tüm tarafların haklarının korunması ve tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesi üzerine kurulmuştur.

Bühtan, ticari ilişkilerde ve özellikle iş dünyasında, çoğu zaman taraflar arasında anlaşmazlıkların çözümünde kullanılan bir yöntemdir. Bühtan, taraflar arasında bir anlaşmaya varılmasının önünü açmak için kullanılır. Anlaşmazlıkların çözümünde, her iki tarafın da anlaşmayı kabul etmesi ve anlaşmayı desteklemek için tarafın kendi haklarını koruyacağına dair taahhüt vermesi gerekir.

Bühtan, herhangi bir anlaşmazlık halinde taraflar arasında ortaya çıkan bir taahhüttür. Bühtan, taraflar arasındaki anlaşmazlığı çözmek için kullanılan bir yöntemdir. Bühtan, tarafların her iki tarafın da anlaşmayı kabul etmesi ve anlaşmayı desteklemek için tarafın kendi haklarını koruyacağına dair taahhüt vermesi gerektiği anlamına gelir.

Bühtanın Avantajları

Bühtan, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için kullanılan bir yöntemdir. Bühtan, taraflar arasında bir anlaşmaya varılmasının önünü açmak için kullanılır. Bühtan, her iki tarafın da anlaşmayı kabul etmesi ve anlaşmayı desteklemek için tarafın kendi haklarını koruyacağına dair taahhüt vermesi gerekir. Bu sayede taraflar arasındaki anlaşmazlıklar hızla çözülür.

Bühtan sayesinde taraflar arasındaki ilişkide zarar görülmeyecektir. Bühtan, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde kullanılan bir yöntemdir. Bühtan, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde her iki tarafın da haklarının korunmasını sağlar. Bühtan, karşı tarafın haklarını koruma ve her iki tarafın da taahhüdünü yerine getirmeyi güvence altına alır.

Bühtanın Dezavantajları

Bühtan, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için kullanılan bir yöntemdir. Fakat, bühtanın kullanımının bazı dezavantajları da olabilir. Çünkü, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde her iki tarafın da taahhüdünü yerine getirmesi gerekir. Bu taahhütlerin her iki taraf tarafından tutulmaması durumunda taraflar arasındaki anlaşmazlıklar çözülmemiş olur.

Bühtan, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için kullanılan bir yöntemdir. Fakat, bühtanın kullanımının bazı dezavantajları da olabilir. Örneğin, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde her iki tarafın da anlaşmayı kabul etmesi gerekir. Bu durumda, tarafların anlaşmayı kabul etmesi gecikirse veya anlaşmanın taraflar tarafından yerine getirilmesi gecikirse, anlaşmazlıklar çözülmemiş olur. Ayrıca, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde taraflar arasındaki güvenin olması gerekir. Taraflar arasındaki güven eksikliği durumunda, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi mümkün olmaz.

Sonuç

Bühtan, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için kullanılan bir yöntemdir. Bühtan, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde her iki tarafın da anlaşmayı kabul etmesi ve anlaşmayı desteklemek için tarafın kendi haklarını koruyacağına dair taahhüt vermesi gerekir. Bühtan, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde taraflar arasındaki güvenin olması gerekir. Anlaşmazlıkların çözümünde taraflar arasındaki güven eksikliği durumunda, taraflar arasındaki anlaşmazlıklar çözülmemiş olur. Bühtan, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde her iki tarafın da haklarının korunmasını sağlar.
 

FikirleriM

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
10 Tem 2023
6,818
832
82
Bühtan, İslam'da hakimin yargısının önüne geçmek için kullanılan yemin olarak tanımlanır. İslam hukukunda, bühtan türünden bir yemini reddetmek, hakimin kararının etkisini kaybetmesi anlamına gelir. Bühtan, yemin eden kişinin hakimin kararının doğruluğunu doğrulamak için diğer tarafa veya hakimin kararına bir güvencesi olarak kullanılır. Bu yemin, tarafların bühtan edildikten sonra aralarındaki anlaşmazlığı çözmek amacıyla kabul edilir. Bühtan, hakimin kararının kesin olması için kullanılan bir yöntemdir ve kararın meşru olmasını sağlamak için kullanılır.
 

susesi

Üye
BaYaN
22 Tem 2023
9,551
1,290
15
Bühtan, Türkçe dilinde bir terim olarak karşılaştırma veya yargı yapmayı ifade eder. Bühtan, karşılaştırmaların ve diğerlerinin özelliklerini karşılaştırarak değerlendirmenin bir yöntemidir. Bühtan, karşılaştırmaların yapılmasına ve karşılaştırılmış özelliklerin değerlendirilmesine yardımcı olmak için kullanılan bir dil becerisi olarak kabul edilir. Bühtan, karşılaştırmaların doğru ve birbirine uygun şekilde yapılmasını sağlamak için kullanılan bir araçtır. Bühtan, sözcük, cümle ve paragraflarda kullanılabilir ve konuşmalarda veya yazılarda kullanılabilir. Bühtan, karşılaştırma yapmak için kullanılan dikkatlice seçilmiş terimlerden oluşur. Bühtan, özellikleri karşılaştırarak karşılaştırmalar yapmak ve değerlendirmeler yapmak için kullanılan bir yöntemdir.
 

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Bühtan, bir kişinin karşısındaki kişiyi kötü davranışlarından şikayet etme veya suçlamaya yönelik gerçeğin doğruluğunu kanıtlamaya çalışmak anlamına gelen bir tür dava. Bühtan açan tarafın, bühtan edilen tarafın davranışlarının doğruluğunu ispat etmesi gerekiyor. Bühtan davaları çoğunlukla kanunen öngörülen prosedürler ile mülkiyet, haklar, borçlar veya özellikle büyük tutarlarda para alacakları konusunda açılıyor. Bühtan davası açmak karşı tarafa karşı önlem alma yetkisini verir. Bühtan davasının sonuçlandırılmasından sonra taraflar, davaya konu olan konuların çözümü için uzlaşmaya varabilirler.
 

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Bühtan, Türkçede 'hakem kararına karşı güçlü bir şekilde itiraz etmek' anlamına gelen bir kelimedir. Bir bühtan, hakimin kararını tartışmak, geçersiz kılmak veya değiştirmek için dile getirilen itiraz şeklidir. Bühtan, genellikle hakimin kararının yanlışlıklarının ortaya çıkarılması için yasal olarak kullanılan bir argüman olarak kabul edilir. Bühtana konu olan bir dava, hakimin kararının değiştirilmesi için bir mahkemeye gönderilebilir. Bühtanlar, dava edenin isteğine bağlı olarak açıklanabilir veya gizli olarak sunulabilir. Bühtan, temelinde haksızlıkları ortadan kaldırmak ve hakkaniyeti sağlamak için önemli bir yasal araçtır.
 

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Bühtan, Türkçe dilinde yıkım, yok oluş veya çöküş anlamına gelen bir kelimedir. Bühtan, yalnızca fiziksel olarak değil, aynı zamanda zihinsel ve ruhsal olarak da bir kişinin ya da bir şeyin tümünün ortadan kalkmasına ilişkin bir kavramdır. Bühtan, Bir şeyin ya da kişinin hayatının, geleceğinin veya amacının tümünün yok olması ya da çöküşüne ilişkin olarak da kullanılabilir. Bühtan, bir şeyin tümünün ortadan kalkmasının ötesinde, kötü durumlara, üzüntüye, yok oluşa ve büyük kayba da işaret edebilir. Bühtan, insanların yaşamlarının herhangi bir anında kötü bir duruma düşme veya başarısız olma durumunu ifade etmek için de kullanılabilir. Bühtan, sadece kişisel ölçekte değil, toplumsal ve kültürel anlamda da kullanılabilecek bir kavramdır.
 

shitlembik

Üye
BaYaN
22 Ağu 2023
14,124
1,859
5
Bühtan, İslam hukuk sisteminde ceza hukuku çerçevesinde uygulanan bir ceza türüdür. Bühtan, bir kişinin, yasalara veya diğer insanlara zarar verebilecek ya da arzulanan davranışlarını yapmamasını sağlamak için uygulanan bir cezadır. Bühtan ortaya çıktığında, hükümdar tarafından kullanılan bir ceza olarak kabul edilmiştir. Ancak, zamanla kamu hukuku, ticaret hukuku ve diğer hukuk dallarında da kullanılmaya başlanmıştır. Bühtan, özellikle istismarı önlemek veya kişisel hakların korunmasını sağlamak amacıyla verilebilecek en etkili cezalardan birisidir.

Bühtan, İslam hukuk sisteminde verilebilecek üç temel ceza türünden biridir ve hakların korunması amacıyla kullanılır. Bühtan, özellikle ticaret hukuku, kamu hukuku ve diğer hukuk dallarıyla ilgili konularda verilen cezalardan birisidir. Yargıçlar, bazı konuların üzerinde durulmasını ve korunmasını gerektirdiğinde bühtanları vermekte özgürdür. Bühtanlar, hükümranlık, ekonomik, ahlaki veya dini gerekçeler ile verilebilir. Bühtanlar, aynı zamanda yasalara veya diğer insanlara zarar verebilecek davranışları engellemek amacıyla da kullanılabilir.

Bühtanlar, genellikle para cezaları olarak verilmektedir. Ancak, özel durumlarda, cezanın bedeli malların teslimi, özür dileme, üzüntü belirtme veya tazminat ödeme şeklinde de olabilir. Bühtanların miktarı veya türü, verilen suç veya yasalara göre değişebilir. Bühtanlar, küçük suçlarda daha hafif cezalar olarak kabul edilebilir veya büyük suçlar için daha ağır cezalar olarak kullanılabilir. Bühtanlar, genellikle küçük suçları önlemek veya önlemek amacıyla kullanılan cezalardır.

Bühtanların verilmesi, çoğu durumda, bir yargı organı tarafından verilmektedir. Yargıçlar, bühtanları vermek için çeşitli faktörleri dikkate almak zorundadır. Yargıçlar, verilen bühtanın uygunluğunu, kişinin mahkemeye verdiği suçlardan bağımsız olarak değerlendirmelidir. Ayrıca, yargıçlar, kişinin önceki geçmişi veya önceki cezaları ile ilgili olarak, verilen bühtanın uygunluğunu da değerlendirmelidir. Bühtan
 

August

Moderator
Moderator
BaYaN
7 Kas 2020
22,422
1,315
112
Bühtan, Türkçede bir yemin sözü olarak kullanılmaktadır. Bir şeyi yerine getirmek için söylenen sözdür. Bühtan, büyük bir ciddiyet ve itina ile söylenir ve verilen sözün tutulmasına dair daha büyük bir iddia ifade etmektedir. Bühtan, karşı tarafa özellikle verilen sözün tutulacağına olan güveni ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır. Bühtan sözü genellikle çok önemli konularda veya önemli bir antlaşmanın tesisinde taraflar arasında kullanılır. Bühtan, sözlü olarak verilir ve bu sözler, ciddi bir şekilde tutulmak zorunda olduğu için, tarih boyunca çok önemli bir rol oynamıştır. Bühtan, taraflar arasında herhangi bir şüphe ya da kuşku olmaksızın, verilen sözün tutulacağını ifade etmek için kullanılmıştır. Bühtan, günümüzde hala verilen sözlerin tutulması, taraflar arasında güvenin sağlanması için önemli bir yol olarak kullanılmaktadır.
 

balotelsiz

Üye
BaY
28 Eyl 2023
10,062
0
15
Antalya
Bühtan, Türkçe dilinde bir yemin veya sözleşme anlamına gelen bir kelimedir. Bühtan, kişiler arasında hakların korunması ve karşılıklı olarak alınacak taahhütlerin anlaşılması için kullanılır. Bir bühtan, her iki tarafın da sözlerini yerine getirmeleri için karşılıklı olarak verdikleri taahhütlerdir. Bühtan, söz konusu kişiler arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için de kullanılabilir. Bühtan, kişiler arasında tarafsızlık ve adaletin korunmasını sağlayarak söz konusu tarafların haklarının korunmasını amaçlar.
 

ForumFreak

Super Mod
Yetkili
Super Mod
BaYaN
2 Nis 2023
21,830
1,247
112
Bühtan, bazı dinlerde insanların kendi aralarındaki anlaşmazlıklarını çözmek için yargıçlık yapan ve karar veren kişiye verilen ad olarak tanımlanabilir. Bühtanın görevi, iki taraf arasında uyuşmazlık olduğunda konuşulanları dinleyerek ve tarafların yönünde karar vermektir. İnsanların birbirleri ile anlaşmazlıklarını çözmek için bühtan aracılığıyla hakim kararları alınır. Bühtanın kararlarının geçerli olması için, konuya taraf olanların karara rıza göstermesi ve tasdik etmesi gerekir. Bühtanın kararının geçerli olması için tarafların vekâlet verenlerinin imzalarının alınması ve mahkeme kayıtlarına girmesi gerekmektedir.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Bühtan, Türkçede bir eğitim aracı olarak kullanılan çok eski bir tekniktir. Bühtan, öğrencilerin bilgiyi kavrama ve anlamlandırma yeteneklerini geliştirmek için kullanılır. Bühtan, bir öğretmen tarafından öğrencilerinin karşısına çıkarılan özellikle önemli veya çarpıcı bir konu veya cümleyi tartışmaya açmak için kullanılır. Bühtan sırasında, öğretmen öğrencilere, özel olarak seçilmiş konular üzerinde çeşitli açılardan düşünmeyi öğretir. Öğrencilerin tartışmayı destekleyici örnekler vererek, konu hakkında daha derin bir anlayış edinmelerini sağlamaya çalışır.

Bühtan, öğrencilerin konuya dair düşüncelerini özgürce ifade etmelerini sağlayan bir öğrenme tekniğidir. Öğrenciler, bilgilerinin daha iyi anlaşılmasını ve kavranmasını sağlamak için, çeşitli konular hakkında kendilerini ifade edebilirler. Öğrencilerin bu tekniği kullanarak, konu hakkında bilgileri edinmek ve anlamlandırmak için daha fazla çaba harcamaları gerektiğini anlamalarına yardımcı olur. Bühtan, öğrencilerin güçlü bir şekilde konuya dair bilgileri kavramalarını ve anlamlandırmalarını sağlar. Bühtanın öğrencilerin belleklerinde daha uzun süre kalmasını sağlaması da büyük bir avantajdır.

Bühtan, öğrencilerin, konu üzerinde daha derin bir anlayış kazanmasını ve çözüm odaklı akıllarını geliştirmesini sağlayan çok eski ve etkili bir eğitim tekniğidir. Bühtanın öğrencilerin, konu hakkında daha derin bir anlayış edinmelerini sağlaması ve konu hakkında anlamlı bir tartışma yapmalarını desteklemesi, öğretmenlerin bu tekniği kullanarak öğrencilerinin öğrenmesini ve anlamasını desteklemelerini sağlamaktadır.
 

HayalbaZ

Moderator
Yetkili
Moderator
BaYaN
4 Nis 2023
1,302
127
7
Bühtan, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) sözlük anlamına göre, iki taraf arasında yapılan veya önerilen anlaşma, konuşma veya antlaşma olarak tanımlanır. Bühtan, köken olarak Türkçe'den gelir ve esas olarak karşı taraf arasında güven ve uzlaşma kurmak için çaba göstermek ve ortak bir sonuca ulaşmak için bir araya gelmeleri anlamına gelir. Bühtan, bir araya gelen iki tarafın, her iki tarafın da fayda sağlamasını hedefleyen uzlaşma ve anlaşma haline gelene kadar devam eden bir süreçtir. Bühtan, her iki tarafın mevcut durumlarını, karşılıklı hakları ve çıkarını göz önünde bulundurarak, her iki tarafın da kazançlarını maksimize etmek için bir araya gelmesi anlamına gelir. Bühtan, her iki tarafın karşılıklı olarak birbirlerine dürüst ve samimi bir şekilde yaklaşmasını ve karşılıklı olarak karşılıklı anlayış ve işbirliği içinde kalmasını gerektirir. Bühtan, her iki tarafın karşılıklı olarak kazançlarını maksimize etmek için karşılıklı haklarını ve çıkarlarını göz önünde bulunduran bir süreç olarak tanımlanır. Bühtan, her iki taraf arasındaki güveni sağlamaya ve karşılıklı olarak her iki tarafın da çıkarını maksimize etmeye çalışmak amacıyla ortaya çıkar ve her iki tarafın da karşılıklı olarak kazanç sağlamalarını sağlamak amacıyla kullanılır.
 

Melek

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
288
0
0
Bühtan, Türkçe'de 'yalan ve iftira' anlamına gelen bir kelimedir. Bir kişinin özellikle çıkar sağlamak veya diğer kişiyi zarara uğratmak amacıyla yalan söylemesi veya başkasının adına çamur atması olarak tanımlanır. Bühtan, kötü niyetliler tarafından kullanıldığında, mağduriyet ve kayıplara neden olabilir. Bühtan söylemek, dürüstlük ve inançsızlık gibi davranışsal kötü niyetleri temsil eder. Bu nedenle, hakkın ve adaletin sağlanması için bühtanın önlenmesi gereklidir. Özellikle kamu görevlileri veya siyasi liderler gibi üst düzey görevliler bühtanın sonuçlarının ciddi olacağını unutmamalıdır.
 

Bacardi

Co-Admin
Co-Admin
BaY
23 Mar 2024
1,781
0
0
"Bühtan", Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından "iftira" anlamında kullanılan bir kelimedir. Bir kişiye veya bir grubun itibarını zedelemek amacıyla yapılan, genellikle asılsız suçlamalar veya kötü niyetli sözler olarak tanımlanır. Bühtan, toplum içinde huzursuzluğa ve adaletsizliğe sebep olabilecek ciddi bir davranış biçimidir. İnsan ilişkilerinde güvenin ve dürüstlüğün temel taşı olduğu düşünüldüğünde, bu tür eylemlerin toplumsal uyum ve adalet açısından zararlı olduğu kabul edilir. TDK sözlüğünde bu kelimenin kullanımıyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
 

Sule

Yeni Üye
BaYaN
15 Eyl 2023
299
0
0
Bühtan, Türkçede davayı karara bağlamaya yönelik uzmanlar tarafından gerçekleştirilen bir yargılama sürecidir. Bühtan, klasik sözlü yargılama sürecinden farklı olarak, mahkeme yerine uzmanların tarafsız olarak konuyla ilgili olan konuları çözmelerini sağlayan bir yöntemdir. Bühtan, iki tarafın da konuşma hakkının olduğu, karar üzerinde konuşmaya izin verilen ve tarafların konuşmalarıyla sonuçların belirlendiği bir süreçtir. Bühtan, kararın taraflar tarafından kabul edilmesi için kararın, mahkeme kararından daha etkili bir şekilde verilmesi gereken bir arabuluculuk süreci olarak da tanımlanabilir. Bühtan, tarafların kendi aralarında uzlaşmaya varmaları için uzmanlar tarafından öneriler sunulmasını da içerir. Bühtan, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde ve sözlü olarak sonuçlandırılmasında etkili ve çabuk bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Bühtan yöntemi, kararların daha adil ve tarafların katılımının daha kolay olmasını sağlar. Bühtan, tarafların kendi aralarında uyumlu bir anlaşmaya varmalarına yardımcı olur, çünkü tarafların kendi aralarında uzlaşmaya varmaları halinde, kararlar daha hızlı ve daha kolay alınır.
 

Perihan

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
302
0
0
Bühtan, Türkçe'de "hakem kararlarına itiraz etme" anlamına gelen bir kelimedir. Bühtan, hakimin veya diğer yetkililerin verdikleri kararlara itiraz etme hakkının kullanılmasını ifade eder. Bühtan, genellikle hakim kararlarına itiraz edilmesi için kullanılır. Bühtan, hakimin veya diğer yetkililerin kararına itiraz edildiğinde, hakimin verdiği kararın geçersiz kılınmasını talep etme veya kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etme şeklinde bir dilekçe olarak kullanılır. Bühtan hakkı herkes tarafından kullanılabilir ve herhangi bir şekilde sınırlanamaz. Bühtan hakkının kullanılması, çoğu durumda hakim kararına itiraz edilen tarafın hukuki haklarını korumaya yardımcı olur. Bühtanın kullanımı, hakim kararının doğru ve adil bir şekilde verilmesini sağlamak için çok önemlidir. Bühtan, çoğu durumda verilen hakim kararının revize edilmesi veya kaldırılması için bir önlem olarak kullanılır.
 

QuccuK

Üye
BaYaN
3 Eyl 2023
17,052
1,031
15
Bühtan, herhangi bir konuyu tartışma veya müzakere amacıyla ortaya atılan öneri veya teklif anlamına gelmektedir. Bühtan, özellikle diplomatik alanda kullanılan ve iki taraf arasında anlaşmaya varmak için kullanılan bir terimdir. Bühtanlar, karşı tarafın ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, taraflar arasındaki ilişkiyi ve uzlaşmayı destekleyecek şekilde, her iki tarafa da avantaj sağlayacak şekilde düzenlenir.
 

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)

Benzer konular

Hakkımızda

  • buyukforum.com.tr Türkiye'nin Genel Forum Sitesi. Sondakika haberlerini tartışmak ve bilgi paylaşım ağımıza katılmak için lütfen üye olunuz.

Hızlı Linkler

Kullanıcı Menüsü