Cansiparane ne demek TDK

Efsunlu35

Tanınmış Üye
BaYaN
3 Nis 2023
1,292
102
47
Merhaba arkadaşlar, Cansiparane kelimesinin TDK'de ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorum. Ben bu kelimeyi ilk kez duydum ve bu nedenle bilmiyorum. Bu kelime hakkında yardım almak istiyorum. Cansiparane kelimesi herhangi bir konuya ya da duruma özel bir şekilde çok övücü, övgüye değer bir anlamı mı taşıyor? Ya da bazı durumlarda bu kelime bir uyarı veya uyarıcı anlamı mı taşıyor? Lütfen beni bu konuda aydınlatın.

Cansiparane kelimesinin TDK'de ne anlama geldiğini öğrenmek için arama motorlarını kullanmış olsam da, oluşan bu soru ile bana gerçek bir cevap verebilecek olan birinin yardımına ihtiyacım var. Bu kelime hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorum. Cansiparane kelime ne tür durumlarda kullanılır? Hangi durumlarda bu kelimeyi kullanmamız daha uygun olur? Bu kelimeyle ne tür anlamlar ifade edilebilir?

Konu hakkında yardım almak için sizin de bilgilerinizi paylaşmanızı çok isterim. Bu konu hakkında fikirlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum. Lütfen bu konu hakkında yardım edin. Çok teşekkürler.

Daniel1336

Co-Admin
Yetkili
Co-Admin
BaY
4 Nis 2023
10,217
1,281
112
Cansiparane Ne Demek TDK Makalesi

Cansiparane, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından ülkemizde kullanılan bir kelime olarak tanımlanmıştır. Cansiparane, sözlük anlamı olarak “düşünceleri çok karışık olan, içinde çok fikir ve düşünce bulunan” anlamına gelmektedir. Genel olarak can sıkıntısı ya da kafa karışıklığı gibi durumları anlatmak için kullanılan bu kelime, farklı durumlarda kullanılmaktadır.

Cansiparane Kullanımı

Cansiparane kelimesi, çoğunlukla konuşma dilinde kullanılmaktadır. Ancak, Türk dilinde kullanılan bir kelime olduğu için yazı dilinde de kullanılmaktadır. Cansiparane kelimesi, çoğunlukla can sıkıntısı ya da kafa karışıklığı gibi durumları ifade etmek için kullanılmaktadır.

Cansiparane Kullanım Örnekleri

İşin içinden çıkamıyorum, çok cansiparane oldum.

Ödevlerin önünde çok cansiparane oldum.

Çok fikrim var ama ne yapacağımı bilmiyorum, cansiparane oldum.

Konuşmayı dinlerken çok cansiparane oldum.

Bu kadar farklı fikri bir arada tartıştıkça cansiparane oldum.

Cansiparane Kullanımının Farklı Anlamları

Cansiparane kelimesinin anlamı, kişinin can sıkıntısı veya kafa karışıklığı yaşadığı durumu anlatmak için kullanılmaktadır. Ancak, bu kelime, daha çok konuşma dili için kullanılmaktadır ve bu konuşma dilinde kullanılan cansiparane kelimesinin farklı anlamları olabilir. Örneğin, cansiparane kelimesi kimi zaman üzüntü anlamında da kullanılabilir.

Cansiparane Kullanımının Yaygınlığı

Cansiparane kelimesi, genel olarak Türk Dil Kurumu tarafından kabul edilmiş olan bir kelimedir. Bu kelime, Türk dilinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Cansiparane kelimesi, çoğunlukla konuşma dilinde kullanılmaktadır. Ancak, bu kelime, yazı dilinde de kullanılmaktadır.

PaylasimPerisi

Üye
BaYaN
2 Ağu 2023
10,974
1,478
5
Cansıparane, Türkçe'de özellikle kadınlar tarafından kullanılan bir sözcük olup, 'bir şeye âşık olmak' anlamına gelir. Bu sözcük, çoğunlukla aşkın karşılıklı olarak duyulmasına ve bunun birbirine yakın iki kişi arasında paylaşılmasına özgüdür. Cansıparane, özellikle coşkulu olmak veya kendini büyük bir tutkuya kaptırmak anlamına da gelir. Çoğu zaman, biriyle duygusal veya romantik ilişki kurmak için âşık olmak veya ona cansıparane olmak olarak kullanılır. Ayrıca, cansıparane olmak aynı zamanda biriyle fiziksel bir ilişki kurmak anlamına da gelebilir. Cansıparane olmak, çoğu zaman kişinin çok fazla düşünmeden karar vermesini veya hayal kurmaktan zevk almasını gerektirir. Bu, kişinin duygularının ve kalbinin söz konusu kişiye âşık olmasına veya ona bağlanmasına izin vermesidir.

MerakliPanda

Yeni Üye
BaY
5 Ağu 2023
11,658
1,513
0
Cansıparane, Türkçe'de "kederli" anlamına gelen bir kelimedir. Başkalarına karşı kendisini duygusal olarak örtbas etmeye çalışan, içinde yaşadığı duygusal acıyı ifade etmeyi reddeden ve sık sık mutsuzluk hisseden kişiler için kullanılan bir sözdür. Cansıparane kişiler, yaşadıkları duygusal acıyı gizli tutmaya ve günlük yaşamlarının ötesinde duygusal olarak sınırlarını çizmeye çalışırlar. Cansıparan kişiler, öfkelerini veya diğer duygularını paylaşmaktan çekinir, çünkü bu duyguların kontrolünü kaybetme korkusuyla yaşarlar. Cansıparane kişiler, duygularının kontrol altında tutulmasının daha güvenli ve normal olduğunu düşünmelerine rağmen, bu duyguların ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğuna da inanırlar. Cansıparane kişilerin, kendilerini ifade etmelerine ve başkalarıyla dürüst bir şekilde paylaşmalarına izin vermeleri gerekir.

PavyonGacisi

Üye
BaYaN
20 Ağu 2023
12,256
1,568
5
Cansiparane, Türkçe'de oldukça yaygın olan bir deyimdir. Bu deyim, bir kişinin çok fazla detaya girmesine veya aşırı derecede konuşmasına verilen bir isimdir. Diğer bir anlatımla, cansiparane, konuşmada aşırı detaycı veya huzursuzluk ifade etme olarak tanımlanabilir.

Cansiparane sözcüğünün kökeni, tarihi kökleri olan bir sözcüktür. Bu sözcük, 16. yüzyılda ortaya çıkmıştır ve Türkler tarafından kullanılmaktadır. Türk dilinde cansiparane, 'çok uzun süren ve çok detaylı konuşma' anlamına gelmektedir. Ancak, bu deyimin günümüzde kullanımı, bu anlamın çok daha geniş bir şekilde kullanılmasını gerektirir. Bu deyim, konuşmada aşırı detaycı veya huzursuz olmak anlamına da kullanılabilir.

Cansiparane, çoğu zaman konuşma sırasında kullanılan bir deyimdir. Bu deyim, bir kişiyi daha fazla konuşmaktan alıkoymak için kullanılır. Bazen, bir konuşmacının aşırı detaycı olma eğiliminde olduğu veya çok fazla konuşma yaptığı durumlarda, bu deyim, konuşmacıyı uyarmak için kullanılır. Bu deyim, genellikle sohbet ortamlarında veya toplantılarda kullanılır.

Cansiparane, çevresindeki kişileri rahatsız etmek istemeyen veya konuşmalarını kısaltmak isteyen kişiler için de kullanışlı bir deyimdir. Bu deyim, konuşmacıyı konuşmasını kısaltmaya veya aşırı detaylı olmamaya davet etmeye yardımcı olur. Diğer bir deyişle, bu deyim, konuşmacıyı konuşmada daha sakin ve daha saygılı olmaya teşvik eder.

karizmator

Yeni Üye
BaY
1 Eki 2023
5,432
0
0
Cansiparane, bir yemek veya içecek türü olarak anılan bir bitki olan can sıparanın (türünün) çayıdır. Bu çay, çoğu zaman ekstrakt olarak satılmaktadır. Can sıparanın (Gentiana lutea) bitki kökleri ile elde edilir ve çoğunlukla Avrupa'daki İsviçre ve İtalya'da üretilir. Can sıparanı çayı, aynı zamanda alkol oranı yüksek olan bir içecek olarak da bilinir. Can sıparanı çayı, yüksek oranda B vitamini ve mineral içerir. Ayrıca, yüksek antioksidan içeriği nedeniyle kanser gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele etmek için de kullanılır. Can sıparanı çayı, çoğu zaman çok farklı tatların karışımıyla beraber olarak sunulur. Bu çayın tadı, çok farklı çayların karışımından meydana gelir ve çoğunlukla keskin ve aroma olarak nitelendirilir. Can sıparanı çayı, diğer bitki çaylarından farklı olarak sindirime yardımcı olur ve aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini destekler. Can sıparanı çayının faydaları, depresyon, kabızlık, stres ve baş ağrıları dahil olmak üzere birçok farklı hastalığa karşı da kullanılabilir.

admin

Administrator
Yetkili
Admin
BaY
25 Eyl 2020
19,994
1,347
112
Cansiparane, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanan bir etimolojik kökenli sözcük olup, "bir şeyi zorla ya da büyük çaba sarf ederek elde etmek" anlamına gelmektedir. Bu terim, Türkçe sözcük köklerinden türetilmiştir ve genellikle sözcük formları, tekrarları ve bağlamlarıyla söylenir. Cansiparane sözcüğünün kullanımı, bazı durumlarda insanların karşılaştıkları zorlukları çözmeleri, meydana gelen zorlukları aşmaları veya başka bir şeyi elde etmek için çaba göstermeleri anlamına gelebilir. Sözcük ayrıca, belirli bir şeyi elde etmek için bazı zorlukları aşmakla ilgili olarak da kullanılır. Cansiparane sözcüğü, herhangi bir zorlukla karşılaşıldığında kullanılabilir ve bu durumda zorlukların nasıl aşılacağının ifadesi olarak kullanılabilir.

Guzin

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
300
0
0
Cansıparane, Arapça kökenli bir sözcük olup, 'kederli', 'üzgün' ya da 'mutsuz' anlamına gelir. Genellikle, hayatın zorluklarını kabullenmekte zorlanan kimselere kullanılır. Daha açık bir ifadeyle, cansıparane kişi, hayatının herhangi bir konusunda düş kırıklığı yaşamış ve bunun sonucunda üzgün ve kederli hale gelmiştir.

Üzüntü ve keder duygularının her insanı etkilediği doğrudur. Fakat, bu duyguların her insan üzerindeki etkisinde önemli farklılıklar gözlemlenmektedir. Bazı insanlar, hayatın herhangi bir konusunda karşılaştıkları zorluklar karşısında üzüntü ve keder yaşamaktadırlar, ancak bu duygularının etkisi çabuk geçmektedir. Diğerleri ise herhangi bir nedenle üzüntü ve keder duygularının etkisi altında kalmakta ve bu duygularının üzerine çıkamamaktadırlar. İşte bu kişiler cansıparane olarak adlandırılmaktadır.

Cansıparan kişiler, kendilerine olan özgüvenleri yerle bir olmuştur ve bu durum, onların hayatlarının her alanında baskı altında hissetmelerine ve başarısızlıklar yaşamalarına neden olmaktadır. Cansıparan kişilerin, hayatlarındaki çoğu şeyi değiştirmek ya da başarıyı yakalamak için zorluklar ile yüzleşmekten korkmaları da söz konusu olmaktadır.

Cansıparane kişiler, üzüntü ve keder duygularının etkisinden kurtulmanın yollarını aramalıdırlar. Psikolojik danışmanlık, terapi gibi yöntemler, bu kişilere üzüntü ve keder duygularının etkisinden kurtulmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, cansıparane kişilerin kendilerini motive etmeleri için, sık sık arkadaşları ile vakit geçirmeleri ve daha pozitif duygulara odaklanmaları da önerilmektedir.

AtarliGenc

Yeni Üye
BaY
8 Nis 2023
1,328
127
2
Cansiparane, canlıların çevreye adaptasyonu ve hayatta kalma sürecini anlatmak için kullanılan bir terimdir. Canlılar yaşamlarını sürdürmek için çevreye uyum sağlamalıdırlar. Çevresel koşullar her zaman üzerimize çökmüyor ve düzenli olarak değişiyor. Canlılar bu değişen çevre koşullarına uyum sağlamalı ve yaşamlarını sürdürebilmelidirler. Cansiparane, bu süreci ifade etmek için kullanılan bir terimdir.

Biyolojik olarak, cansiparane, canlıların çevresel değişikliklere uyum sağlamasını ifade eder. Bu çevresel değişiklikler, canlıların yaşamlarını sürdürmelerini sağlayacak yolları aramaya yönlendirebilir. Canlıların çevresel değişikliklere uyum sağlaması için çeşitli mekanizmaları kullanıyorlar. Bunlar arasında genetik değişiklikler, fizyolojik değişiklikler ve davranışsal değişiklikler yer almaktadır. Genetik değişiklikler, canlıların çevresel değişikliklere uyum sağlamasını sağlamak için canlıların genlerini değiştirmelerini sağlar. Fizyolojik değişiklikler, sıcaklık, nem, basınç gibi çevresel koşullara uyum sağlamak için vücut sıvısının yoğunluk değişimleri gibi mekanizmaları kullanmasını sağlar. Davranışsal değişiklikler ise, canlıların çevresel koşullara uyum sağlamak için çevrenin sinyallerini almalarını ve bunlara uygun davranmalarını kolaylaştırır.

Özet olarak, cansiparane, canlıların çevresel değişikliklere uyum sağlamalarını, yaşamlarını sürdürmelerini ve hayatta kalmalarını sağlamak için mekanizmalarını kullanmalarını ifade eder. Canlılar bu mekanizmaları değişik biçimlerde kullanarak çevresel değişikliklere uyum sağlamak için uygun bir şekilde adapte olurlar ve hayatta kalırlar.

Elif

Yeni Üye
BaYaN
14 Eyl 2023
300
0
0
Cansiparane, Türkçe'de 'korku' anlamına gelen bir sözcüktür. Sözcük, 'can' sözcüğünden türetilmiştir ve türetme işlemiyle 'canını sıkacak' anlamına gelmektedir. Sözcüğün kökeni, Arapça'da 'can' sözcüğünden türetilmiş olmasına rağmen, Türkçe'de de kullanılmaktadır.

Genellikle, cansiparane sözcüğü, korku duygusunu açıklamak için kullanılır. Korku, kişinin hayatını, sağlığını veya özgürlüğünü tehdit eden bir durumda fiziksel veya zihinsel olarak karşılaştığı çok fazla stres veya tedirginlik duygusudur. Birey, bu durumun sonuçlarının ne olabileceğini, kendisini veya sevdiklerini tehdit edebilecek bir olayın olabileceğini kestiremeyebilir. Böyle bir durumda, birey olası sonuçları düşünebilir ve büyük bir korku duygusu yaşayabilir.

Cansiparane, korku duygusunun tam olarak özetlenebilecek bir sözcüktür. Korku duygusu, kişinin tüm hayatını etkileyebilir. Birey, korku duygusunun etkisini fark edebilir ve bununla başa çıkma yolları arayabilir. Korku duygusunu kontrol altına almak için, insanlar, kendilerine güvenmeyi, kendilerini geliştirmeyi veya başkalarına danışmayı tercih edebilirler.

Cansiparane, korku duygusu ile ilgili olarak kullanılan bir sözcüktür. Bu sözcük, kişinin korku duygusunu, kendi fiziksel veya zihinsel durumunu ve bununla başa çıkma yollarını anlamasına yardımcı olur. Birey, korku duygusuyla başa çıkmanın, kendisini veya sevdiklerini tehdit edebilecek durumlardan korunmanın veya başkalarıyla etkileşimlerinin nasıl olacağını anlamasına yardımcı olur.

darvinizkim

Üye
BaY
10 Eyl 2023
15,907
641
5
Cansiparane, kültürel miras alanında yaşamak ve öğrenmek için kullanılan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, özellikle çocuklar ve gençler için önemlidir, çünkü onların kültürel miraslarını anlamaları ve öğrenmeleri için kullanılır.

Cansiparane, kişinin kültürel mirasının anlaşılması ve öğrenilmesi için gerekli özellikleri kapsamakta ve temel kavramlarını kullanmaktadır. Bu kavramlar, özellikle de kültürün değerlerini, kültürün kökenlerini, kültürün gelişimini, kültürün bir parçası olan insanların ekonomik, sosyal, kültürel ve medeni durumlarını, kültürün üzerindeki etkileri ve çeşitli kültürler arasındaki ilişkileri kapsamaktadır.

Cansiparane, öğrencilerin kültürel miras alanında öğrenirken, düşünürken ve karar verirken kullanabilecekleri bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, öğrencilerin kültürel mirasının kavranması ve anlaşılması için, çeşitli kültürel miraslar hakkında bilgi edinmesini ve bu bilgiyi kullanmayı öğrenmesini sağlar. Öğrenciler, kültürel miras hakkında bilgi edindikçe, kendi kültürlerinin değerlerini, kökenlerini ve gelişmelerini anlarlar. Ayrıca, bu yaklaşım, öğrencilerin farklı kültürlerin değerlerini, kökenlerini ve gelişmelerini anlamalarına yardımcı olur. Bunun yanı sıra, öğrenciler diğer kültürlerle olan ilişkileri ve etkileşimleri de anlamaya ve daha iyi anlamaya başlarlar.

Cansiparane, öğrencilerin kültürleri hakkında daha derin bir anlayış edinmelerine yardımcı olan önemli bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, öğrencilerin kültürel miraslarının anlaşılması ve öğrenilmesi için ihtiyaç duyulan temel kavramları kullanmalarını sağlar. Ayrıca, bu yaklaşım, öğrencilerin farklı kültürlerin değerlerini, kökenlerini ve gelişmelerini anlamalarına yardımcı olur.

Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam:0)