Cezaya dayanıklı olmak veya ceza karşısında durmak olarak tanımlanabilen ceza, kişinin haksız fiil işlemesi sonucu kendisine uygulanan bir önlemdir. Genel olarak suç işlemek veya suça karışmak durumunda olan kişileri cezalandırmak amacıyla verilir.
Ceza, çoğunlukla bağışıklık veya önlem olarak kullanılır. Suç işleyenlerin davranışlarını değiştirmek ve onlara daha iyi bir hayat için bir fırsat sunmak amacıyla ceza uygulanır. Ayrıca, toplumu tehlikeli suçlardan korumak ve suçlu kişilere karşı güvenlik ve güvenlik tedbirleri almak amacıyla da ceza verilir.
Ceza, toplum tarafından kabul edilen genel kurallara ve ilkelere göre verilir ve kişinin suçu ne derece ağırsa, ceza da ona göre verilir. Genellikle, kişinin suçunun ne derece ağır olduğuna, suçu işleme niyetinin ne olduğuna, suçu işleyenlerin yaşına ve önceki suçlarına bakılarak ceza uygulanır.
Ceza türleri arasında hapis cezası, para cezası, adli kontrol, kendi kendine kontrol, sürücülük cezası, görev cezası, kayyım cezası, kayıp bekçilik, ikamet yasağı ve istirahat cezası da bulunmaktadır.
Ceza, insanların toplumda uyulması gereken kurallara uymalarını sağlamak ve toplumu güvenli ve barışçıl bir yerde tutmak için önemlidir. Ancak, ceza uygulamalarının haksız, kötü niyetli veya insan hakları ihlali olarak tasarlanmış olmaması gerekir. Aksi takdirde, ceza uygulamalarının toplumda öfke ve nefret oluşturabileceği ve insanların haklarını ihlal edebileceği unutulmamalıdır.